Noël hazai havon nyert, ketten harminc feletti rajtszámmal a dobogón Chamonix-ban

Clement Noël először győzött hazai havon világkupában, a mai, Chamonix-ban rendezett műlesikláson. A nap az esélyesek kieséséről szólt: nem ért célba Kristoffersen, Pinturault és Yule sem. Nagy meglepetésre a dobogón két harminc feletti rajtszámmal síző fiatal végzett: az utóbbi hetekben már meg-megvillanó Timon Haugan és Adrian Pertl is első ízben állhattak dobogóra.

Immáron a szezon kilencedik szlalomját rendezték ma, vagyis lassanként a célegyenesre fordulnak a technikai szakág legjobbjai. Példának okáért a maival együtt még három lehetőséggel élhetnek, már ha ott szeretnének lenni a cortinai Világkupa-finálén.

Habár a januári klasszikusok után csínján kell bánni a jelzőkkel, de a maga nemében legendásnak számító helyszín Chamonix is. A francia-olasz-svájci hármashatár mentén fekvő Les Houches a Francia-Alpok legismertebb és leggrandiózusabb sísportparadicsoma. 1924-ben itt rendezték a legelső Téli Olimpiát, de azóta két vb-nek és megannyi VK- versenynek volt házigazdája Chamonix.

Szépszámú közönség gyűlt össze a lelátókon, ami persze érthető, hiszen erős kerettel tértek haza a franciák. Pinturault révén hosszú idő után esélyük nyílhat az összetett megnyerésére.

forrás: france24.com

A délelőtti futam pályáját az orosz csapat kötelékében dolgozó, egyébként szlovén Jani Hladnik állította össze. A 61 stangliból 59 volt fordító kapu.

Clément Noël (2.) rendre a legjobb négy közt fejezte be az előző hét versenyét. Ma győzelemre tört, hiszen ezzel együtt lépéshátrányba került a szakági kristálygömb szempontjából. Akadtak ritmustévesztései, de összességében versenyképes alapidőt állított fel. Ramon Zenhäusern (7.) a francia hibáját kihasználva fordított középütt, a végén viszont nem tett jót az a méretes belefékezés. Súlyos tizedeket bukott már délelőtt. A nap első vesztese Henrik Kristoffersen volt. A cél előtt nem sokkal lábai közé vette a sorozót. Szemre pattogósan síelt addig, de nem igazán tudott közel maradni mindig a stanglikhoz, így végig hátrányban volt.

Nagy lehetőséget nyújtott át riválisainak a norvég, amit Daniel Yule (1.) rögtön ki is használt. Szinte beleköthetetlenül síelt a svájci, jó két és fél tizeddel állt a lista élére. Marco Schwarz (5.) rendre kövér íveket húzott, a tizedek töméntelenül sorjáztak. A célban 8 tizednél állt meg a számláló. Alexis Pinturault (4.) kulturált, s érezhetően kontrollált menettel jelentkezett. Kristoffersen nullázása után ő nem engedhette meg magának a kiesést. Délutánra tartalékolt, ezzel együtt szorosan besorolt honfitársa mögé. Sebastian Foss-Solevåg (5.) harcosabb stílusa kis híján kiesést eredményezett. Nagy mentése ellenére Schwarzcal holtversenyben vágódott a célba.

Alekszander Horosilov (8.) nem igazán tudott élni az edzője tűzte pályán. Hiányzott mozgásából a dinamika, senkit nem tudott megelőzni. Alex Vinatzer napjának hamar vége szakadt egy kaputévesztés folyományaként. Manuel Feller (28.) csak nem tud visszatalálni régi, brahis stílusához. Végig indiszponáltan síelt, a két másodpercen túli hátrány tudatában a második futama is veszélybe került. A január végi fellángolás után nem az osztrákok napjának tűnt a mai. Michael Matt (17.) láthatóan nem találta a ritmust, előbbi kollégáján kívül mást nem tudott felülmúlni. André Myhrer (14.) élete 250. startja egész biztató meredeket produkált, épp a végén nyílt ki az olló. A két osztrákot azért megverte. Dave Ryding (12.) stílusra szép, de a döntő helyeken nem eléggé fürge pályát síelt. A brit sem úszta meg másodpercen belül, akárcsak a végig ritmusproblémákkal küszködő Loïc Meillard (19.). Az első reklámszünet előtt még lesíelt a harmadik hazai síző. Victor Muffat-Jeandet-t (34.) elragadta kicsit a hazai publikum. Nagyon akart, de nem jött össze igazán semmi, így hát besorolt a lista végére.

Linus Straßer (10.) a meredeket remek tempóban síelte, minek hála a kissé elhúzott TOP-3-at követő sorhoz csatlakozott. Štefan Hadalin (15.) menetében ennél is több volt, nem hiányzott az a jól hallható és látványos elfékezés a második letörésnél. Jean-Baptiste Grange (20.) nem igazán tudott felpörögni, de a kétszeres világbajnok legalább elérte a célvonalat, ellentétben Simon Maurbergerrel. Az első mért időt az olasz csapatból így Stefano Gross (3.) állította fel. S nem is akármilyet! Végletekig kicentizett csúszással a meredeken még Yulével is pariban volt. Egyetlen századdal még Pinturault-t is megelőzte. Kristoffer Jakobsen a táv felénél mélyre került, majd menthetetlenül zúgott ki a pályáról. Giuliano Razzoli a cél előtt búcsúzott. Sokat korrigált addig is, a végső késéssorozat után már nem tudott újítani.

Néhány Pazar verseny után hullámvölgybe került Tanguy Nef (36.). Az ifjú svájci örökölte meg Muffat-Jeandet-tól a sereghajtó pozíciót. Albert Popov (22.) sízéséből hiányzott a tűz, ebből Lucas Braathen (13.) kapcsán nem volt hiány. Alig-alig szorult ki a TOP-10-ből a norvég. Fabio Gstrein (21.) pazarul, zöld szektoridővel nyitott. A meredekre aztán nagyon nem érzett rá az osztrák. Julien Lizeroux a két meredek szakaszt összekötő lankán hullott el. Második késve vett kanyarvétele közben belülről fordult át a stanglin. Istok Rodeš addig sem ért el, a horvát után Armand Marchant (37.) legalább elérte a célvonalat. Igaz, az addigi legrosszabb idővel. Filip Zubčić (38.) hamarjában változtatott ezen a helyzeten. Akad pár fellángolás a horvát alpesi csapat részéről, de azért még bőven van még mit dolgozniuk Kostelićéknek…

Harmincon túlról ismét nagyot virított Adrian Pertl (37-essel a 9.), az osztrákon kívül még a norvég Timon Haugan (33-assal a 11.) és Elias Kolega (44-essel a 16.) alkotott igazán nagyot. Csatlakozott a továbbjutókhoz Reto Schmidiger (34-essel a 25.), Marc Digruber (36-assal a 27.), Jonathan Nordbotten (38-assal a 24.), Tommaso Sala (42-essel a 23.), Anton Tremmel (47-essel a 29.), David Ketterer (52-essel a 26.), s végül Federico Liberatore (56-ossal a 30.).

Federico Liberatore (11.) remekül használta ki, hogy elsőként síelhetett a délutáni második futamon. Precíz, gyors sízése után joggal reménykedhetett nagy előrelépésben, főleg az enyhe idő és a gyorsan romló pálya miatt. Anton Tremmel (16.) nem tudta felvenni a versenyt az olasszal. Ő azonban legalább célba ért, nem úgy, mint a pálya közepén kaput tévesztő Manuel Feller. Marc Digruber (21.) is megküzdött a pályával. Egy nagy rontás miatt négy másodperces hátránnyal ért célba, ahol térdét fájlalta.

David Ketterer is beállt a hibázók sorába. Jó kezdés után rontott, ami miatt több másodpercbe telt, még visszamászott a kapuk köz. Végül azonban a zsűri úgy találta, nem minden kaput vett szabályosan, így kizárták. Reto Schmidieger (15.) volt hosszú idő után, aki jelentős hiba nélkül tudott végigsíelni. De természetesen ez sem garantálta a vezetést, Liberatorét nem tudta megelőzni. Jonathan Nordbotten (12.) már három tizedes előnyből indult, de ezt is eladta egy szektor alatt. Pálya közepi nagy hátrányát viszont a célig faragni tudta. Tomasso Sala (20.) nagyot hibázott, ami a lapos részen jelentős sebességvesztéssel és persze jelentős hátránnyal társult.

Albert Popovnak még akkora szerencséje sem volt, mint az imént Salának. A bolgár síző besokallt és kaput tévesztett. Fabio Gstrein (14.) sem síelt tökéletesen. A pálya közepén egy ritmusváltás kizökkentette, és már nem is tudta igazán összeszedni magát a célig. Jean-Baptiste Grange (10.) közel fél másodperces előnnyel kezdett már. Ez a záró szakasz előtt már hátrányba fordult. Itt azonban még újítani tudott, és mindössze egy századdal átvette a vezetést.

Ski alpin: Noël impérial, Pinturault rate l'occasion à Chamonix
forrás: la-croix.com

Loïc Meillard (13.) remekül kezdett, és a távol tűzött kapukat is jól síelte meg, de a pálya alján nem volt elég gyors. Riccardo Tonetti (19.) a lapos szakaszon nagy késéssorozatba került, ami egyből jelentős sebességvesztéssel társult. Michael Matt (4.) rendkívül bevállalósan síelt, és végig is tudta ezt vinni egész precízen, így jelentős előnnyel vette át a vezetést. Elias Kolega az első futamban megmentette a horvátok becsületét, de a másodikban már nem tudta feltenni a pontot az I-re – kapura lépett és kiesett.

Štefan Hadalin (18.) végig jelentős késésekkel síelt, és a laposon emiatt le is lassult. André Myhrer (9.) az elején egyből nagy hátrányba került, onnan viszont feltámadt. Jelentős hátrányát megfordítani nem tudta, de faragni tudott Matt-tal szemben. Lucas Bråthen ismét rendkívül bevállalós volt. Elsőre még bravúrosat mentett, másodszorra viszont már kaput tévesztett. Dave Ryding (17.) hamar nagyot hibázott. Szinte álló helyzetből kellett újra elindulnia.

Timon Haugan (2.) bravúrosan síelve ment végig a pályán. Nagyszerű tempója kitartott a pálya aljáig, így átvette Matt-tól a vezetést. Tudta Linus Straßer is, hogy bevállalós menetre lesz szükség, hogy a norvégot megverje, de kapura lépett a nagy igyekezetben. Adrian Pertl (3.) remek íveken síelt, és tette mindezt gyorsan is. Egészen az utolsó szektorig úgy tűnt, hogy a vezetést is megszerezheti, de a pálya alján nem tudta negtartani előnyét.

Aleksander Horosilov (6.) a lapos részén belerontott, és összességében is hektikusan síelt ezúttal. Ramon Zenhäusern (5.) jó tempóban kezdett és vitte is tovább a tempóját, de a cél előtti lapos szakaszon hibázott, és sebességet így már nem tudta visszanyerni. Marco Schwarz (8.) túl sok élt használt minden kanyarban, nem volt meg a kellő lendület tőle. Sebastian Foss-Solevåg (6.) menete sem ért fel honfitársáéhoz – hamar eladta nem túl nagy, két tizedes előnyét, majd pedig egyre csak nőtt hátránya.

Alexis Pinturault rendkívül agresszívan kezdett, de körülbelül a pálya felénél rontott és kaput tévesztett. Stefano Gross sem járt nagyobb sikerrel: egy kapuvétel közben megbillent és elesett. Clement Noël (1.) a pálya eleji vertikális kapukat zaklatottan vette, de utána ismét felgyorsult, de a pálya végén ő is lelassult. Ez az előnyébe még belefért, de győzelméhez Daniel Yule hibájára is szüksége lett volna. A svájci is rontott a vertikális kapukban, ő viszont a lába közé is vett egy kaput, így kiesett.

Clement Noël karrierje hatodik győzelmét szerezte, ide harmadikat. Negatív sorozatot szakított meg, ugyanis eddigi 9 dobogója közül egyiket sem sikerült Franciaországban megszereznie – hazai havon eddig rendre alulteljesített.  Timon Hugan eddig hétszer volt pontszerző a világkupában. Ezek közül legjobb helyezése Kitzbühelből származik, egy 12. hely. 2017-ből egy juniorvilágbajnoki ezüstérme van óriásműlesiklásban. Adrian Pertl hetedik alkalommal állt ma rajthoz világkupán. Kitzbühelben szerzett először pontokat, rögtön egy 8. helyezést. Egy hete pedig még a jauni Európa Kupán nyert szlalomversenyt. A huszonhárom éves osztrák a 2017-es årei junior világbajnokság műlesikló bajnoka.

Chamonix_1

Összetettben a mai nappal Aleksander Aamodt Kilde nyerte a legnagyobbat, két riválisa nullázásával. Ezzel továbbra is lőtávolon belül maradt Kristoffersenhez és Pinturaulthoz képest. Kristoffersen és Yule nullázása pedig ismét helyzetbe hozta Noëlt a szakági pontversenyben.

Chamonix_3

Chamonix_2

Holnap a férfi mezőny parallel óriással folytatja a világkupát. Délelőtt selejtezőt rendeznek, délután pedig a fej-fej melletti versenyzés következik.

Borítókép forrása: la-croix.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s