Hazai győzelem: Rebensburg először végzett élen lesiklásban

Hat pódium után tudott győzni először a királykategóriában Garmisch büszkesége, minek hála most már három szakágban van legalább egy sikere. Rebensburg mellett természetesen egy olasz is szerepet követelt magának a ceremónián. Federica Brignone nagyszerű szezont fut, érik neki is élete első lesikló győzelme. A dobogó harmadik fokára Ester Ledecká állhatott fel, aki ezzel kozmetikázott valamit a ma ötödikként zárt szakági éllovas Corinne Suterrel szembeni hátrányán.


A fiúk után e héten a lányok vették birtokukba Garmisch-Partenkirchent. Az egyetlen, csütörtökön megtartott edzésen teljes pályán síelték meg a Kandahar női nyomvonalát. A legjobb időeredmény a szakági éllovas Corinne Suter nevéhez fűződött, mögötte két óriás-műlesikló, Viktoria Rebensburg és Federica Brignone végzett. Már amennyiben idei szereplése után Fedét korrekt pusztán GS-specialistaként elkönyvelni. (Nem az.)

Édesapja tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt Mikaela Shiffrin édesanyjával együtt hazautazott az Egyesült Államokba, s még kérdéses, mikor tér vissza a Világkupa vérkeringésébe.

Forrás: Corierre della Serra

Ramona Siebenhofer vírusos megbetegedés miatt visszalépett a versenytől, így Federica Brignone (2.) síelésében ismerkedhettünk meg a lejtővel. A verőfényes napsütésben azért bele-belecsúszott néhány szélesre szabott ív az olasz részéről. Az ökölrázás és egy elcsípett félmosoly után azért lekommunikálta Fede’ a kamerának, hogy amolyan „so-so” futamot hozott ma össze. Corinne Suter (5.) tekintélyes előnyt gyűjtött össze a lejtő első felében, azzal együtt is, hogy egy alkalommal meglátogatta a bukóteret, s csak neccesen fért be a következő balosba. Hátrányt mégsem ott, hanem a passzázson szerzett. Végtempóban elmaradt az olasztól, így összességében közel egy másodpercet szedett be a lejtő második felében.

Forrás: EN24 News

Joana Hählen (7.) egy pillanatig nem volt előnyben, sem tempóban, sem precizitásban nem kelt versenyre Brignonéval. Stephanie Venier (12.) alaposan lesodródott a keresztsíző részen, ami azért nem volt meglepő, mivel topsebességgel haladt a táv első felében. A lendület aztán alaposan visszaütött az Eishangon, amit egy koordinálatlan ugrató követett. Romane Miradoli (29.) már az edzésen sem remekelt, így nem okozott különösebb meglepetést mai szenvedése. Becsülettel leért, de alig akadt egy-két értékelhető kanyarvétele. Épp befért 3 másodpercen belülre…

Forrás: EN24 News

Nicole Schmidhofer (16.), vagyis a szakági címvédő került sorra. Egészen a traverzig kontrollált sízést láthattunk tőle, igaz, addig is elmaradt az olasztól néhány századdal. Az a csúnya túlsodródás viszont eleve determinálta a folytatást. Odalett a lendülete, nyilván tudta, ott elúszott a jó eredmény lehetősége. Csupán a franciát tudta megelőzni. Garmisch szülöttje, Viktoria Rebensburg (1.) következett, méghozzá egy önbizalmat építő edzéssel a lábában. Bődületesen bekezdett, a lejtő felénél már 8 tizeddel állt jobban, abszolút toptempót diktált. Később sem ingott meg, s bár némiképp csökkent a hézag, a 6 tized önmagáért beszélt. A publikum előtti meghajlás indokoltnak tűnt, űrsízést súroló menetet láttunk. (A visszajátszásból kiderült, hogy egy ízben érintőre vett egy kaput, ami a jelek szerint nem zavarta különösebben.)

Kira Weidle (13.) a traverzig szépen tartotta az olaszt, a folytatásban hasonló mértékben esett szét mozgása, mint az addig látott osztrákoknak. Lara Gut-Behrami (15.) szinte lekopírozta az előbbi menetet: az első rontás után ő is elvesztette addig jellemző stabilitását. Rebensburg, Brignone, Suter virtuális TOP-3-mal fordultunk tehát a második tízesre.

0SiuduCJQK7_JKX5_FM2Qw.1280_Petra-Vlhov
Forrás: Nový Čas

A tegnapi eredmények fényében Ilka Štuhecet (6.) is az esélyesek közé soroltuk. Ehhez képest már a traverzet megelőzően tetemes hátrányt szedett össze. Egy érintőre vett kapun kívül egyéb hibát nem lehetett felfedezni, így akár a vaxprobléma is felmerült a látottak alapján. Michelle Gisin (24.) kezdetektől fogva hiába kereste az iramot, a keresztsíző részen ráadásul mindenkinél mélyebbre került. Csapkodta is a fejét a célban, elégedetlensége érthető volt. Nicol Delago (41.) hetek óta nem találja formáját. Indiszponált volt ma is, az 5 másodperces különbséget nem szabad túlragozni, végig szenvedett a lécen maradással. Banszkói remeklése nyomán máris az elitcsoportban találta magát Petra Vlhová (8.). A kritikus részeken inkább szolidan odafékezett, mintsem esetleg besokallt volna. A passzázs kiválóan sikerült, ami végül egy szép hatodik helyezésben nyilvánult meg.

Forrás: iSport

Ester Ledecká (3.) topsebességgel nyitott, amit zökkenőmentesen tartani is tudott, a Höllén például Rebensburgnál is gyorsabban haladt keresztül. A traverz túl konszolidáltra sikerült, de a nagy hibák elkerülték, így felfért a dobogóra. Francesca Marsaglia (9.) a Kandahar legmeredekebb szektoránál elmaradt a legjobbaktól, a folytonos korrigálás nem tett jót az időkülönbségnek. Sofia Goggia (4.) a korábban Ledeckánál látott vehemenciával kezdett, más kérdés, hogy a traverz előtt a kelleténél mélyebbre került. Ott bukta el a dobogót, Sutert ugyanakkor egy hajszállal megelőzte. Nem szerepeltek rózsásan az osztrákok, így Tamara Tippler (23.) vállát az átlagnál nagyobb teher nyomta. A keresztbe síelés neki sem volt ma erőssége, a szintegyenetlenségekkel szintúgy megszenvedett. Elena Curtoni (20.) győzött a legutóbbi lesikláson. Nos, a duplázásra fikarcnyi esélye sem volt. Noha egy felső szektorban még a németnél is jobbat ment, a legnagyobb erőpróbát igénylő szakaszokon rendre elmaradt a várakozásoktól. Marta Bassino (13.) nemrég kezdett el gyors számokban versenyezni. Legutóbbi banszkói dobogója inkább a fura karakterisztikának volt köszönhető. A Kandahar azért egészen más kávéház, bebizonyosodott. Azzal együtt írjuk ezt, hogy csak megvert egy Gutot, egy Schmidhofert, vagy épp Gisint – az addig leérkezettek közül.

article-picture
Forrás: ÖSV

Breezy Johnson (17.) zaklatott sízése után Jasmine Flury (11.) harmadik svájciként csatlakozott a legjobb tíz közé. Mirjam Puchner (35.) végig a kompresszióval, vagyis a léce pályán tartásával küzdött. Csoda, hogy célba ért, egy alkalommal úgy bedöntötte léceit, hogy egy rövid ideig mellkasával és fejével is talajt fogott. Tina Weirather a startházban döntött úgy, hogy kihagyja a versenyt. Pontos okáról még nem érkezett információ. Anna Veith (30.) gyors számokra való visszatérése pokolian nehéz folyamat. Keresztbeállt lécek, nem túl magabiztos tojástartás – csak, hogy az alapoknál kezdjük… Nina Ortliebnél (18.) még akadtak épületes szektorok, összességében ő sem tudta megszépíteni ezt a napot osztrák szemszögből. Elisabeth Reisinger (10.) maradt így utolsó mentsvárnak a sógoroknál. Az Európa Kupa összesítésének előző szezonbeli győztesének a menete jelentette ma a csúcsot házon belül. Legalább az ormótlan hibák elkerülték, ennek hála egyedüli osztrákként bekerült a TOP-10-be. Michaela Wenig (25.) szemlátomást elfogyott a végére, Alice McKennis (32.) kevésnek találtatott, mint ahogy Alice Merryweather (19.) se ma váltotta meg a világot, még ha rajtszámához mérten egész tisztesen helytállt.

Harmincon túlról sokaknak azért nem termett babér. Wendy Holdener (31-essel a 21.) idén először kipróbálta magát lesiklásban, nem vallott szégyent. Pontot szerzett még Juliana Suter (34-essel a 27.), Kajsa Vickhoff Lie (36-ossal a 22.), Tiffany Gauthier (37-essel a 28.), valamint menetrend szerint Laura Pirovano (38-assal a 26.).

Részletes eredménylista

1

Forrás: Rai Sport

Viktoria Rebensburg 19. győzelmét aratta a Világkupában. Ebből tizennégyet szerzett óriás-műlesiklásban, négyet Szuper-G-ben, s ma először ért csúcsra lesiklásban. Maria Riesch után tíz évvel győzött újra német lesiklónő a Kandaharon. Egy héttel Thomas Dreßen diadal után tehát újra helyi kötődésű síző örülhetett Garmischban.

Federica Brignone élete szezonját síeli: már nyolc dobogónál tart, ennek felét győzelemre váltotta. Túllépte az 1000 pontot. Lesiklásban még hiányzik az első hely, kérdés, mennyire? Mint ahogy az is, hogy képes lesz-e Shiffrin vetélytársaként beleszólni a nagy kristálygömb sorsába? Holnap mindenesetre Szuper-G következik, amiben az olasz a tabella éllovasa…

Ester Ledeckát másodjára látjuk dobogón a Világkupában, legalábbis szigorúan az alpesi síelést tekintve. (Hódeszkában harmincnál tart.) Lake Louise-i sikere után ez is a jelenlegi idényhez fűződik. A cseh némileg szűkített ponthátrányán, így minden esélye megvan arra, hogy kristálygömbbel gazdagodjon márciusban.

2

3

A címlapon szereplő kép forrása: Yahoo Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s