Pinturault győzelemmel tért vissza az összetettért folyó csatába

Alexis Pinturault győzelemmel szerzett újabb lendületet az összetettbeli harcban, két kiesése után. A Garmischban rendezett óriásműlesikláson az első futamot megnyerő Loïc Meillard lett a második, míg Leif Kristian Nestvold-Haugen végzett a harmadik helyen. Kilde a 6., míg Kristoffersen a 7. helyet szerezte meg. Az osztrák válogatott, Feller 28. helye révén, története legrosszabb óriásban elért eredményét könyvelhette el.

Meglehetősen barátságtalan, esős, enyhe idő várt a mezőnyre Garmisch-Partenkirchenben a technikai sízőkre egész vasárnap. A mostoha körülmények miatt nem is a pálya tetejéről indították a versenyzőket, hanem valamivel lejjebbről. Így mindkét futamot valamivel több, mint egy perc alatt teljesítették az amerikai, illetve svájci edző által tűzött pályán.

Matthieu Faivre (7.) síelhetett le először a tavaszias körülmények közt. A francia egy korrekt, de nem hibamentes menettel erős alapidőt szolgáltatott a délelőtthöz. Victor Muffat-Jeandet (6.) valamivel jobban kezdett, a második szektortól kezdve pedig szinte árnyékként követte honfitársát. Žan Kranjec (5.) érkezésével magasabb dimenzióban folytatódott a verseny. A szakági éllovas ellenállhatatlanul síelt végig a pályán. A cél előtt nem sokkal azonban belehibázott, így a vezetést átvette ugyan, de a futamgyőzelem már erősen kérdésessé vált.

A szlovén erős kezdését ugyan nem tudta felülmúlni Loïc Meillard (1.), de kellően közel tudott maradni hozzá az utolsó szakasz előtt. A svájci pedig az eddig is igazán erős sízése után itt nyújtott igazán kimagaslót, így könnyedén állt az élre, amit délelőtt már ki sem engedett a kezei közül. Tommy Ford (11.) decemberi győzelme óta nem talál vissza a dobogó közelébe. Ezúttal a rajt után nem sokkal hibázott jelentősen, de ezután szinte végig tudta tartani a svájcival szembeni hátrányát.

Következett az összetettért harcoló kettős: Henrik Kristoffersen (2.) kiegyensúlyozottan remek tempóban síelt végig, míg Alexis Pinturault (4.) egy fokkal lehengerlőbben ment, de a letörésnél nagyobb hibát vétett, ami után már csak faragni tudott hátrányán. Ted Ligety (25.) messze nem volt ilyen lehengerlő, mint az előtte érkezők. Leif Kristian Nestvold-Haugen (3.) ellenben remekelt. Precíz íveket választva, gyors tempóban síelt végig a pályán. Meillard-ral szemben honfitársainak nem sikerült a nagy áttörés. Justin Murisier (19.) és a sérüléséből múlt héten visszatérő Marco Odermatt (22.) és eltűntek a középmezőny sűrűjében.

A nap első kiesője Matts Olsson lett, akit a legjobb harmincból csak Roland Leitinger „követett”. Gino Caviezel (12.) jó kiindulópontot szerzett a délutáni második futamra, ahogy Luca de Aliprandini (14.) is bizakodhatott még. Filip Zubčić (9.) ott folytatta, ahol Adelbodenben abbahagyta. Remek első futama után még maradt halvány reménye a dobogóra is. Ezzel szemben Marco Schwarz (33.) rontott futamot tudhatott magáénak – még az első futamból sem tudott továbbjutni.

Jól szerepeltek eddig az összetett esélyesek, és ebbe a sorba beállt Aleksander Aamodt Kilde (8.) is. Nagyszerű alsó aszakaszt teljesített – lassan az óriás már nemcsak plusz pontok szerzésére alkalmas szakág számára, hanem igazán ütőképes versenyzővé válik itt is. Bár szlalomban már visszatértek az eredmények, óriásban továbbra sem találnak magukra az osztrákok. Manuel Feller (16.) középső szakasza csapnivalóan sikerült, és a többi szektora is inkább csak erős közepes.

Stefan Luitz
forrás: sportschau.de

Lucas Bråthen ezúttal nem okozott világraszóló szenzációt, de legalább nem is esett ki. A németek egyre hátrébb csúsznak a rajtlistán. Stefan Luitz (13.) ezúttal viszont nem túl acélos rajtszámánál előkelőbb helyezést ért el, míg Alexander Schmid (10.) remekül síelt, talán csak alsó szakaszában hagyott ott pár századmásodpercet. A franciák csapatszintű teljesítményére eddig nem lehetett panasz, azonban sem Stéphane Sarrazin (32.), sem Thibaut Favrot nem tudott továbbjutni. Hasonló szégyenben maradt két svájci, Cédric Noger (41.) és Thomas Tumler (59.) is.

Ryan Cochran-Siegle (21.) és Trevor Philp (15.) tisztes helytállással teljesítettek délelőtt, ahogy Riccardo Tonetti (18.) sem szégyenkezhetett. Harmincon túlról ma sem sokaknak termett babér. A legmagasabb rajtszámmal, 57-essel Remy Falgoux (28.) jutott tovább. De ötven fölötti rajtszámmal síelhetett délután Štefan Hadalin (56-ossal, 24.), és Daneiele Sorio (51-essel 28.). Rajtuk kívül továbbjutott még Adam Žampa (17.), Fabian Wilkens Solheim (27.), és Simon Maurberger (30.) is.

Loic Meillard übernimmt Führung beim Riesenslalom von Garmisch-Partenkirchen
forrás: skiweltcup.tv

Daniele Sorio (30.) karrierje ötödik világkupa versenyén rögtön pontszerzésért síelhetett. Kövér kanyarvételei miatt azonban nem tudta megelőzni előtte síző honfitársát, Simon Maurbergert (15.), aki egy kimondottan tempós menettel használta ki a szűz pálya előnyeit. Remy Falgoux (21.) sokáig tartani tudta az iramot az olasszal, de a pálya alján már nem tudott vele konkurálni.  Fabian Wilkens Solheim (26.) többet hibázva síelt, nem sok esélye volt átvenni a vezetést.

Erik Read (17.) nagyszerűen síelt végig, de a záró lapos szakaszon meglepően sokat vesztett Maurbergerrel szemben. Ted Ligety (14.) ugyan nem ment tökéletesen, de hozott előnye és az, hogy a pálya végén jóval kevesebbet kapott, mint a többiek, azt jelentette, hogy átvette a vezetést. Štefan Hadalint (25.) meglehetősen ritkán láthatjuk óriásban, ennek ellenére becsülettel teljesítette a pályát, és szerzett értékes pontokat. Lucas Bråthen (19.) is bele-belehibázott, a pálya végén viszont nem tudott hasonló tempóban síelni.

Marco Odermatt (15.) hamar elvesztette teljes előnyét Ligetyvel szemben, utána viszont hasonlóan síelt, mint az amerikai, a célban végül mindössze három századdal kapott ki. Ryan Cochran-Siegle (22.) egy Odermatthoz hasonló alsó szakasszal megverhette volna Ligetyt, de még további századokat kapott, ami miatt helyezésben sokat csúszott vissza a meglehetősen sűrű mezőnyben. Giovanni Borsotti (27.) a pálya közepén jelentős hátrányt szedett össze, emiatt ő is jócskán visszacsúszott. Justin Murisier (29.) már a sokadik síző volt, aki fél másodperc felett kapott a középső szakaszon – ekkor felsejlett a gyanú, hogy pálya itt már romlásnak indult az enyhe időben. Riccardo Tonnetti (24.) ugyan ennyit nem kapott középen, de a záró laposra lelassult, ami számára is súlyos tizedeket jelentett.

Adam Žampa (23.) rendkívül bevállalósan síelt végig a pályán, de ez sem segített számára az egyre csak rákezdő esőben. Az időjárás kibabrált Manuel Fellerrel (28.) is, hamar eladott előnyét nem lehetett 100%-ban saját teljesítménye számlájára írni. Gyenge eredményével az osztrák óriásműlesiklók történelmük legnagyobb buktájába futottak bele. Ezzel féltávnál továbbra is Ted Ligety vezetett, Simon Maurberger előtt, aki már tizenhárom helyezést javított eddigre a második futamban. Az olasszal holtversenyben állt a második helyen Marco Odermatt.

A reklámszünetben sürögtek-forogtak a pályamunkások. Ezt láthattuk a fél másodperces előnyből induló Trevor Philp (20.) szektoridőiből. A pálya elején még növelni is tudta előnyét, és középen sem kapott sokat. Bíztató sízést láthattunk a kanadaitól, de a pálya végén teljes előnyét elvesztette. Luca de Aliprandini (18.) is nagy elánnal vágott neki a második futamnak, ő is növelni tudta előnyét. A záró szakaszon azonban ő sem tudta megtartani közel fél másodperces előnyét. Stefna Luitz (9.) szárnyalt a hazai pályán. 1,20 másodpercesre hízlalta előnyét, és ugyan ebből középen eladott, a zárásra ismét újult erőre kapott. A hazai közönség nagy örömére olyan alsó szakaszt tudott síelni, mint Ligety, amivel toronymagasan állt az élre a német.

Gino Caviezel (10.) a középső szakaszon még vissza tudott zárkózni az addig jobban síző Luitzra, és ugyan hasonlóan jól jött az alsó szakaszon is, mint a német, a századok ezúttal nem a svájci oldalán álltak. Tommy Ford (11.) sízése után már biztosak is lehettünk benne, hogy Luitz hagyott pár tizedet a pálya közepében, de ez sem volt elegendő a vezetéshez. Alexander Schmid (13.) a pálya elején meglepetésre tartani tudta a lépést honfitársával, de épp középen adta el teljes előnyét, hátrányát pedig a végén tovább növelte. Filip Zubčić (4.) gyengén kezdett, de a pálya közepén tetemes előnyre tett szert. Fél másodperccel verte a németet, és annak nagyszerű alsó szakaszát is meg tudta ismételni. Ez azt jelentette, hogy esőben, jelentősen leromlott pályán is meg tudta síelni Maurbergerrel holtversenyben a második futam addigi legjobb idejét.

A második szünet után az összetett szempontjából az egyik legfontosabb menet következett: Aleksander Aamodt Kilde (6.) növelni tudta előnyét a pálya elején, és a középső szakaszon sem vesztett sokat. Az alsó szakaszra is meg tudta tartani remek tempóját, amivel a pillanatnyi második helyet és várhatóan értékes világkupa pontokat szerzett. Az iménti két remek sízés éles kontrasztját mutatta Matthieu Faivre (12.), aki hamar elvesztette előnyét, majd kapuról kapura növelte tovább hátrányát. Szerencséjére a sűrű középmezőny elejébe ért be, így nem esett jelentősen hátra, mai a helyezéseket illeti. Victor Mufat-Jeandet (8.) hasonlóan kezdett, mint honfitársa, de a pálya közepétől menedzselni tudta a veszteségeit, így a pillanatnyi dobogó alsó fokát szerezte meg.

Žan Kranjec (5.) jobban kezdett, mint Zubčić és a pálya közepén is alig vesztett pár századot. Meglepetésre azonban a lapos szakaszon jelentősen lelassult, és 36 százados előnyét sem tudta megtartani. Alexis Pinturault (1.) is valamivel gyorsabban kezdett, mint a horvát, és ugyan középen vesztett valamennyit, de az alsó szakaszt ő is szinte tökéletesen tudta megsíelni. Leif-Kristian Nestvold-Haugen (3.) még egész bíztatóan kezdett, de középen nem tudott konkurálni a franciával.

Meglepetésre a pálya aljára azonban jelentősen begyorsult, így a pillanatnyi második helynek örülhetett. Henrik Kristoffersen (7.) a pálya első felében többször is lecsúszott a kanyarok ívéről és a pálya aljára sem tudott újítani a norvég. Ez azt jelentette, hogy nemcsak Pinturault-tól kapott ki jelentősen az összetettben, hanem még Kilde is fogott rajta pár pontot. Loïc Meillard (2.) ideges sízéssel vágott neki a pályának, amivel viszonylag nagy hátrányba került a pálya közepére. Innen azonban még vissza tudott gyorsulni, de lécei egy kanyarban szétcsúsztak, ami valószínűleg végső győzelmébe kerülhetett.

Garmisch_1

Alexis Pinturault idei negyedik sikerét aratta, összességében pedig már a 27.-nél jár. Ezzel lehagyta Ivica Kostelićet és Franz Klammert, és beérte az örökranglistán 11. amerikai Phil Mahre-t. A francia hét éve itt nyerte első óriásműlesikló versenyét is. Loïc Meillard karrierje negyedik, idei második dobogóját szerezte. Így egy-egy kombináció- és szlalom dobogója mellett már két pódiummal rendelkezik óriásból. Leif-Kristian Nestvold-Haugen dobogók számát tekintve karrierje legjobb szezonját futja. Három top3-as helyezéséből kettőt szerzett idén, legutóbb Beaver Creekben.

Garmisch_2

Garmisch_3

Összetettben a három legnagyobb esélyes közül épp az éllovas Kristoffersen teljesített ma a legrosszabbul. Ezzel már Pinturault és Kilde is bővel 100 ponton belül van a norvég technikai sízőhöz képest. A hármas jelentősen lehagyta a múlt héten még egy napig második helyen álló Mayert, aki influenza miatt kénytelen volt ez egész hétvégét kihagynia.

Folytatás jövő hétvégén Chamonix-ban. Szombaton előbb egy műlesiklást, majd vasárnap egy parallel óriást rendeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s