Shiffrin győzött a banszkói “szupergyors óriáson”, már 400 ponttal vezet összetettben

Az előző két lesiklásnak nevezett valami után a záró nap szuperóriás-műlesiklása már inkább hasonlított arra, amiről a szakágnak szólnia kellene. Az eredménysor bizonyítja, hogy a mai is az óriás-műlesiklók terepe volt. Mikaela Shiffrin behúzta 66. győzelmét, miközben Marta Bassino a lesiklás után egy nappal újabb dobogót jegyzett egy olyan szakágban, amiben korábban ilyet nem tudott felmutatni. Lara Gut-Behrami, a Szuper-G egykori ásza idén először zűrt pódiumon.


A banszkói hétvége zárásaként a szezon harmadik szuperóriás-műlesiklása került megrendezésre. Igen, hiába búcsúztatjuk lassanként januárt, eddig mindösszesen két futamot tartottak a szakágban. Kanadában Viktoria Rebensburg győzedelmeskedett, míg december derekán, Sankt Moritzban dupláztak az olaszok. Akkor az a Sofia Goggia húzta be az elsőséget, aki a pénteken történt ronda esése miatt – tegnaphoz hasonlóan – visszalépett a mai versenytől. A pontverseny élén Rebensburg áll, de még nagyon az elején vagyunk.

A nap favoritjai így is az elképesztő telet síelő olasz lányok. A lejtő karakterisztikájára sok panasz érkezett a napokban, teljes joggal, A Szuper-G eleve magában foglalja a több fordító kaput, így realisztikusabb versenyre volt kilátás. Az időjárással alapvetően nem volt gond, más kérdés, hogy a lejtő nagyobb része – a korai kezdés miatt – árnyékban volt. Későbbiekben ebben változás következett be.

Forrás: ABC News

Kajsa Vickhoff Lie (15.) síelésében megnézhettük, mit tud a Roland Assinger (osztrák) által összeállított pálya. Akadt egy ritmusváltás a nyomvonalon, egyébiránt az előző két napban jellemző, hosszan nyújtott kanyarok várták a lányokat. A norvég bizonytalanságaira rögtön rávilágított Anna Veith (10.). A 2015-ben ugyanitt győzedelmeskedő osztrák megfelelő dinamikával, direkt íveken vitte végig a pályát. Háromnegyed másodperces előnnyel csapott célba, már valódi alapidővel. Sokáig nem maradt az élen, mert bár Stephanie Venier (8.) az elején nem nagyon találta a ritmust, később tartotta tapasztaltabb kolléganőjét, majd a végén egyértelműen felülkerekedett rajta sebességben. Francesca Marsaglia eleve nem húzott optimális íveket a passzázson, az erőlködés végén letarolt egy kaput, majd féltávon búcsúzott. Tamara Tippler kiesésére eddig sem kellett várni. Igyekezett direkt íveket húzni, a második necces kapuvétel után kiütötte támaszlábát, s kisodródott a pályáról.

Élete első lesikló dobogójának másnapján a Szuper-G-ben is debütált volna a pódiumon Marta Bassino (2.). Ekként is teljesített. Végig súlyos tizedekkel vezetett, s azzal együtt osztott ki a célban majd’ egy teljes másodpercet, hogy akadt közben egy nagyobb megtorpanása. Szupergyors óriás-műlesiklásra alkalmas ez a pálya, gyors szakágakra nem, kétség nélkül…

q1
Forrás: Nau

Lara Gut-Behrami (3.) szorosan tartotta az olasz lányt, szép nyújtott ívekkel teljesítette a ritmusos részt. Nagy kár a végéért, addigra elfogyott a lendülete, megnégyszerezte ott előnyét. Ilka Štuhec (20.) alighanem bánja már, hogy elutazott Bulgáriába. Merthogy ez a lejtő nem az, amit egy lesikló hétvége kapcsán a síző elvárna. Becsületből, de kevés meggyőződéssel teljesítette a feladatot: senkit nem tudott megelőzni. Nicole Schmidhofer (13.) még kellemetlenebb emlékekkel tekint vissza erre a hétvégére. A felejtős futamok mellé beszedett egy influenzát is. Ami a mai csúszását illeti, másfél másodpercet kapott, valamivel több krafttal síelt, mint szlovén társa. Romane Miradoli (11.) még többet vállalt, esetében ez nyugtalan kanyarvételben kristályosodott ki a ritmustörésnél.

A reklámpercek után jött a ranglista legjobbjainak második fele. Corinne Suter (4.) megküzdött a nyomvonallal az elején, a középső szektorokra már rátalált saját dinamikájára. A végére visszaesett tempója, Guttól is kikapott. Jasmine Flury (22.) ugyanúgy mélyről vette a ritmustörést, mint Suter, még több időt vesztett ott. A folytatásban is össze-visszacsúszkált, rendre túlhaladt a kék vonalon. Mikaela Shiffrin (1.) természetszerűleg komfortosabban mozgott, mint a svájciak. Még Bassinóra is odavert 3 tizedet odafent, lényegében ebből építkezett a folytatásban. Akadt két bizonytalan kanyarja, kicsit túldöntötte léceit, de tempót nem bukott rajta. Mint ahogy óriásban tapasztaltuk nála.

202001260309113870508
Forrás: Yahoo Sports

Michelle Gisin (28.) a tökutolsó helyre sorolt. Próbált tempót diktálni, de képtelen volt megfelelő íven közlekedni. Többet járt a kék vonalon túl, mint a nyomvonalon. Tina Weirather (5.) változatos pályát teljesített. Egy kiadós fékezéssel nyitott fent, hogy aztán három tizeddel odavágjon Shiffrin második szektorának. A zárásra megint kinyílt az olló, habár az 1 másodperc a többi lesiklóhoz mérten még akár hízelgőnek is tűnhet. A szakág korábbi kétszeres bajnoka idei legjobb helyezését érte el. Elena Curtoni (7.) túl direkt íveket választott, így beletelt úgy fél percébe, mire igazából megérkezett a pályára. Ő is fogott valamit Shiffrinen, de a záráson ő is többször besokallt.

Forrás: FAZ

Viktoria Rebensburg (12.) sízése a felejtendő kalapba került. Minden egyes szektorban nőtt elmaradása, a kezdés különösen dadogósra sikerült. Ramona Siebenhofer (18.) fájdalmas vergődéssel nyitotta a pályát. Rossz volt nézni, miként kínlódott meg már a pályán maradással is.

Federica Brignone vagányul, végig a limiten síelt. Századok választották el az amerikaitól, hol pro, hol kontra. Élvezte a sízést, s érezte, a végén extrára van szüksége. Túl közel ért a kapuhoz, ami kizökkentette egyensúlyából. Bedőlt, de szerencsére elkerülte a hálórendszert. Nicol Delago szintén búcsúzott, jóval korábban. Sok elhivatottság nem érződött rajta, őrült, hogy vége ennek a hétvégének.

Forrás: ClickOnDetroit

Nina Ortlieb (9.) remek középső szektorokat egy botrányos és egy középszerű szektorral helyezett keretbe. Alig fért be a sokak életét megkeserítő letörésnél, onnantól már csak a kompenzálásra futotta. A lesiklók közt szegény Alice McKennis (37.) átkozhatja leginkább a bolgár lejtőt, mert őt aztán végképp nem láttuk még óriás-műlesiklásban síelni. A közel 7 másodperces (!) elmaradás mögött jókora hibák sorjáztak. Laura Gauche az utolsóelőtti helynél jobbra nem pályázhatott. A célt nem érte el, valósággal kirobbant a pályáról.

superg
Íme, a Szuper-G – bolgár módra (Siebenhofer)

Mirjam Puchner (27.) és Marie-Michéle Gagnon (25.) keveseket tudott megelőzni. Ez inkább a kanadai részéről volt furcsa, elvégre nem annyira régen mértékadó óriás-műlesiklónak számított. Priska Nufer (16.) tisztességgel helytállt, besorolt a középmezőnybe, s végső soron Alice Merryweather (19.) is levadászott néhány nagyobb nevet. Az olimpiai bajnok a visszalépés mellett döntött, vélhetően Ester Ledecká sem ezért utazott ilyen sokat. Kira Weidle a záró szektorban búcsúzott, az első harmincast pedig a pénteki dobogós Joana Hählen (17.) zárta, vállalható, 2 és fél másodperces hátránnyal.

Forrás: Webnoviny

Összetett pontszáma jogán Petra Vlhová (6.) 31-essel rajtolhatott el, rá még feltétlenül oda kellett figyelni. Végig dobogós pozícióban teljesítette a szektorokat, csupán bő 2 tized választotta el az amerikaitól. Igyekezte fokozni a tempót, nyilván értesült, hogy Shiffrin mért sebessége az egyik leggyengébb volt a célba érkezők közt. Hibázhatott a végén a szlovák, így igencsak távolkerült a dobogótól, hátránya túllépte az 1 másodpercet.

Harmincon túl nagyot alakított az osztrák Michaela Heider (34-essel a 14.), aztán Tiffany Gauthier (36-ossal a 21.), s igazán magas rajtszámmal Rahel Kopp (43-assal a 24.) és az utolsóként síző Veronique Hronek (47-essel a 23.). A pontszerzők listáját az orosz Julija Pleskova (39-essel a 29.), Jasmina Suter (42-essel a 30.) és Laura Pirovano (45-össel a 26.) tette teljessé.

Részletes eredménylista

1

Forrás: La Repubblica

Mikaela Shiffrin 66. győzelmét szerezte a Világkupában, ebből a negyediket Szuper-G-ben. Vagyis már csak egyetlen siker választja el az örökranglista 3. helyét elfoglaló Marcel Hirschertől. Átvette a vezetést a szakági pontversenyben, illetőleg még inkább bebiztosította vezető helyét összetettben. Előnye kereken 400 pont.

Marta Bassino elérte a tucatnyi dobogós helyezést karrierje során, de ami ennél sokkal lényegesebb mutató, hogy tette mindezt öt szakágban. Már csak a szlalomos pódium várat magára. Dobogóinak felét egyébiránt a jelenlegi szezonban érte el. Lara Gut-Behrami először végzett a TOP-3-ban idén, mégpedig legerősebb számában. Ami a Szuper-G-t illeti, a 21. dobogójánál tart.

2

3

A jövő héten Szocsiba utaznak a hölgyek, az olimpiai pályán ismét lesiklásban és Szuper-G-ben mérik össze tudásukat.

A címlapon szereplő kép forrás: CBC

Shiffrin győzött a banszkói “szupergyors óriáson”, már 400 ponttal vezet összetettben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s