Színolasz dobogó a banszkói “hiper-kombinációban”

Péntek után szombaton is a szlalomtudás volt a döntő Banszkóban a hivatalosan lesiklásnak számító világkupa-versenyen. Épp ezért nagy meglepetés, hogy Shiffrin még a dobogóra sem fért fel, az olaszok ugyanis kisajátították azt: Elena Curtoni, Marta Bassino és Federica Brignone pár századdal követték egymást.

Félórás csúszással indult a mai lesiklás Banszkón. A körülményeknek bizonyra jót tett a várakozás, a pálya karakterisztikáján viszont ez sem változtatott. Aligha túlzás: a világkupa megcsúfolása, hogy ezen a pályán lesiklást rendeznek. Szlalomra, vagy akár óriásra remek lehetne a lejtő. A középső szakaszon épp csak a kapuk típusán kellene változtatni a szakágváltáshoz, a nyomvonal úgyis inkább a szlalomhoz illik, mint egy valódi lesikláshoz. Bulgária feltalálta a hiper-kombinációt, amikor egyetlen pálya ötvözi magában a lesiklást és a szlalomot… Vajon mikor jutunk el addig, hogy Dohában vagy Dubajban, műhavon versenghet egymással a mezőny?

Viktoria Rebensburg kezdte a mai versenyt, nagy hiba nélkül adta meg az alapidőt (16.). Nem kellett sokat várni a nap első bukására: Joana Hählen egy balosban túlságosan bedőlt,és nagyot szánkázott a hálóig. Saját lábán távozott, pár perc után folytatódhatott a verseny. A várakozás nem tett jót Ester Ledeckának, főleg a harmadik szektor kanyarjaiban kapott rengeteget (32.). Marta Bassino menete jelezte, hogy sok van még a pályában, a közepétől látványosan nagyobb tempót ment, majd 2 másodperccel vette át a vezetést (2.). Meglepő módon a szlalomra hajazó részeken (furcsa ezt leírni egy lesiklásnál…) Mikaela Shiffrin nem tudott igazán nagy előnyt kikanyarogni, a végén pedig nyers tempóban 2 tizeddel kikapott az olasztól (4.).

Romane Miradoli beleveszett a kanyarokba, végül alig úszta meg 2 másodperc alatt (15.). Nicol Delago látványosan megszenvedett a kanyarokkal, 4 másodpercen túl zárt, szegény aligha lesz a bolgár pálya lelkes rajongója (40.). Francesca Marsaglia jobban túlélte a kanyarokat, a tizedekkel nem volt szerencséje a végén (18.). Kira Weidle másodpercen belüli hátránnyal letudta a szlalomot, a lesiklással pedig nem volt problémája, végül fél másodperces hátránnyal zárt (6.). Michelle Gisin menetére a pálya sem lehet mentség, egyszerűen lassúnak tűnt ma a svájci (29.).

Ramona Siebenhofer jól ment a felső részen, jól átvészelte a szlalomot is, érthetetlen módon a végére viszont belassult, így oda lett az igazán szép eredmény (12.). Lara Gut-Behrami is csak fél másodpercet vesztett a szlalomban, a célra fordulva viszont megbillent, rengeteg sebességet vesztett, másodpercen túlra került (10.). Ilka Štuhec is csak egy valódi lesikláson lenne esélyes, ahol saját szakágához illett a pálya, egész biztatónak tűnt (19.). Tina Weirather is megkapta a maga másfél másodpercét, végül Štuhectől is kikapott (21.). Stephanie Venier napja szintén a passzázson esett kútba (23.), majd sorjáztak tovább az osztrákok és a szlalomrészen otthagyott menetek. Tamara Tippler még viszonylag jót ment (13.), Nicole Schmindhofer már csak pár pontra volt jó (24.), Mirjam Puchner pedig ennyire sem (31.). Corinne Suter menete jelentett némi felüdülést, neki inkább a lesiklórészek jelentették a problémát, épphogy másodpercen túlra csúszott (9.). A top-20 zárásaként Federica Brignone fantasztikusan kezdett, viszont a szlalomban ő sem úszta meg fél másodperc alatt. Úgy tűnt, ez is belefér, egyetlen század előnnyel fordult az utolsó szektorra, ám a célban 4 század hátrányt mutatott az óra. Újból csak a dobogó jutott neki (3.).

200125elcurtoni
Forrás: twitter.com/head_rebels

A következő blokkot szinte kisajátította magának Ausztria és az USA. Rosszabbnál rosszabb menetek jöttek egymás után: Christine Scheyer pontot sem szerzett (36.), Jacqueline Wiles pedig a botorkálása végén elesett, a célban meg sem állt a védőfalig (43.). Anna Veith (22.) és Alice Merryweather (26.) is csak hozzájuk képest tűnt jobbnak, majd Alice McKennis is a mezőny végét gyarapította (37.). Nina Ortlieb egy kicsit ráijesztett a dobogósokra, a szlalomrész után csak 2 tized volt a hátránya, de aztán meg-megakadt, így rárakott még fél másodpercet (8.). Breezy Johnson viszont épp ezt az alsó részt rakta össze remekül, így hajszál híján letaszította Shiffrint a pillanatnyi dobogóról (5.). Aligha köszönték volna meg neki házon belül… A remek menetek sorát folytatva Elena Curtoni végig versenyben volt honfitársaival, és szép ugratóval a célban 10 századdal az ő javára dőlt el a verseny (1.). Michaela Wenig végigszenvedte magát a pályán, hogy aztán az utolsó kapuba ne férjen be, a top-30 zárásaként pedig Jasmine Flury gyarapította tovább a középmezőnyt (20.).

A mai versenyen a rajtszámnál többet számított a szlalomtudás, nem csoda, hogy magasabb rajtszámmal is születtek még szép eredmények. Petra Vlhová ma is értékes pontokat gyűjtött (11.), de az osztrák Elisabeth Reisinger még őt is felülmúlta (7.). 20-on belül zárt Laura Pirovano (14.) és Priska Nufer (17.). Néhány pontnak örülhetett Tiffany Gauthier (25.), Marie-Michele Gagnon (27.), Kajsa Vickhoff Lie (28.) és az utolsóként rajtoló, szebb napokat megélt Veronique Hronek (30.).

1

Részletes eredménysor

200125dobogo
Forrás: twitter.com/head_rebels

Elena Curtoni 186 versenyt várt arra, hogy behúzza első világkupa-győzelmét. Korábban három alkalommal állt fel a dobogóra, azelmúlt három évben viszont ez sem jött össze neki. Marta Bassino 98. versenyén 10. alkalommal fért fel a pódiumra, ennek felét a mostani szezonban gyűjtötte be. Federica Brignone 214 rajt alatt 35 top-3-as helyezést számlál.

2

3

A címlapkép forrása: twitter.com/cortina2021

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s