Megtört az átok: Mayer révén hazai győzelmet hozott a Hahnenkammrennen

Hat év után győzött ismét osztrák a hazai szentélyben. Nyert két olimpiai bajnoki címet, de Matthias Mayer részéről elmaradt a nagy dobás a Világkupában. Eleddig. Tette mindezt egy olyan versenyen, mely brutálisan kiegyenlített volt, elsősorban a középmezőny elején. No, s persze a dobogó második fokán, ahova Beat Feuz és Vincent Kriechmayr holtversenyben állhatott fel. Előbbi változatlanul minden lesikló futamon dobogóra állt, s magabiztosan vezeti a szakágit, az osztrák pedig egy hatalmas esés után alakított nagyot Kitzbühelben. Kiválóan szerepeltek a franciák, a veterán Clareyt, valamint Muzatont is századok választották el a dobogótól.


Jubileumi évhez érkezett idén a Hahnenkammrennen, 80. alkalommal rendezik meg az alpesi sízők legkegyetlenebb versenyét, a kitzbüheli lesiklást. Január utolsó hétvégéje felér egy nemzeti ünneppel Ausztriában. Napok óta másról sem harsog a média, mint a versenynaptár legveszélyesebb versenyéről. A helyszínen magas sűrűséggel vannak jelen a celebek, vezető politikusok, az alpesi síelés legnagyobb legendái. Idén is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Arnold Schwarzenegger, jelen volt Patrick Dempsey, Hubertus von Hohenlohe, Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch, vagy épp Bernie Ecclestone. Ha már Formula-1, egy visszatérő vendég sajnos nagyon hiányzott Kitzbühelből. Niki Lauda tavaly márciusi halála után már nem fogja többször átadni a trófeát a győzteseknek.

Aki egészséges,  mind ott szerepelt a rajtlistán. A korábban lesérült sízők (Reichelt, Odermatt, Théaux – a teljesség igénye nélkül) után az egyik legnagyobb favorit is lemaradt a szezon csúcspontjáról. Dominik Paris az egyik hét eleji Szuper-G- edzésen bukott. Térdszalag-szakadással műtötték, idén már nem láthatjuk versenyezni.

Ami a lesikló edzéseket illeti, szerdán Kjetil Jansrud győzött Jared Goldberg és Johan Clarey előtt, míg másnap Clarey, Kilde, Mayer sorrend alakult ki az elejében. A Streif egyik emblematikus részén, a Hausberkantén a hálóban landolt a majdani hazai győzelem egyik zászlóshajója, Vincent Kriechmayr. Minthogy jó néhány zúzódással megúszta az esetet, nyilvánvalóan nem hagyta ki a mai napot.

Az évfordulót teljes pályán ünnepelték a sízők. A Streifen töltött közel két percet két, nagyjából 30 másodperces pokoljárás foglalja keretbe. A 85%-os Mausefalle 60-80 méteres ugrással borzolja rögtön a kedélyeket. Az „egérfogóban” példátlan nyomásnak vannak kitéve a sízők, testtömegük tízszerese nehezedik rájuk. Itt, majd a félfordulatos balosban, a hírhedt Karussellben („körhinta”) máris minden adott ahhoz, hogy valaki elbukja a győzelem, illetőleg az igazán jó eredmény lehetőségét. A Streif múltbéli legjobbjai vallják, a következő egy perc arról szól, hogy feldolgozzák a sokkhatást, amit az eleje okozott, valamint, hogy felkészüljenek a záró fél perces őrületre. Merthogy hiába volt addig minden, aki nem képes konszolidáltan bevenni a Hausbergkantét, illetve elrontja a traverzet, eltűnhet a süllyesztőben.

Alább Hans Knauß egyik kamerás lesiklása – a pályaismertetés jegyében.

Bryce Bennett (8.) adta meg az alaphangot délelőtt fél 12-kor. Ha lehet ilyet írni a Streif teljesítése után, kulturáltan megoldotta a feladatát az amerikai. A traverz szép magasról sikerült, a látványos hibák annak előtte is elkerülték. Mércének tökéletes alapidőt állított fel. A másik amerikai, Ryan Cochran-Siegle nem érte el a célvonalat, jó fél másodperces hátránynál rosszul fogott talajt a Seidlalmon. Fejest vágódott a hálóba, szerencsére minimális tempóval, így azonnal kimenekítette magát onnan.

Thomas Dreßen (26.), a Hahnenkamm két évvel korábbi győztese következett. A Karussell nevű 180 fokos balos kanyarnál elvesztette minden esélyét az újabb sikerre. Épp kék vonalon belül maradt, el is úszott kétharmad másodperc. Egy későbbi ugratónál is bizonytalankodott, majd a traverzet is kelleténél mélyebbről abszolválta. Messze volt élete legjobbjától, kapott egy másodpercet.

Niels Hintermann (16.) kissé megszenvedett az előbb említett félfordulatos balosnál, de közel sem vesztett annyit, mint a német. Brutális fizikumával a maga javára fordította a helyzetet az alpesi úttól kezdődően. A traverznél épp annyira volt erélytelenebb, hogy kikapjon egy kevéssel. A visszajátszásokból azért kiderült, odafent centik választották el, hogy felkenődjön a reklámmolinóra…

Alexander Aamodt Kilde (9.) hasonlóan haladt, mint a svájci, simán fordítani tudott bő 4 tizednyi hátrányán. Egészen a legvégéig jól haladtak dolgai, de hát ott következik a lényeg… A Hausbergkante még szépen mutatott, a traverz végére viszont mind lejjebb került. Ott bukta el a vezetést, egyetlen századdal szorult Bennett mögé. Max Franz (15.) személyében elérkeztünk az első hazai versenyzőhöz. Vastapsot kapott az arénában, nagyot küzdött az elemekkel. Az amerikaitól korábban senki nem kapott olyan keveset, mint ő, megint más kérdés, hogy az átkötő részen csak nem akart érdemben csökkeni a különbség. Nagy hibát nem láttunk tőle, de az extra is hiányzott belőle.

1
Forrás: Nau.ch

Beat Feuz (2.), vagyis a lesikló pontverseny éllovasa mutatta meg eztán tudását. Zseniális íven húzta meg a traverzet, amit topkategóriás végtempó követett. Annak előtte sem lehetett rá panasz, a Karussellen például oktatófilmbe illő módon suhant keresztül. A 67 százados előny önmagáért beszélt: felköthette gatyáját minden rivális!

Carlo Janka (10.) azért rávilágított honfitársának gyenge pontjaira. A Seidlalmon két tizeddel még jobban állt az egykori olimpiai bajnok. A traverz már kevésbé bizonyult ütőképesnek, végül a dobogóról is leszorult. Vincent Kriechmayr (2.) remekelt az alpesi úton, csaknem fél másodperccel vezetett. A Hauberkante előtt is kitartott ez a különbség, s a traverzet is egész magabiztos magasságban teljesítette. Épp a sebessége veszett oda, így hiába mért a célugrató előtt még bő 3 tizedet a stopper, a célba már századra azonos idővel vágódott a hazaiak kedvence. Ilyen a Streif!

Mathieu Bailet (38.) még kispályás a kitzbüheli katlanhoz, a Streif pedig minden egyes megrezzenését kíméletlenül büntette. Új sereghajtó került a lista végére.

Johan Clarey (4.) tükörsimán abszolválta a nyújtott balost, majd toptempóval kezdte meg az alpesi átjárót. Az azt követő ugratót kissé elmérte, szétnyíltak lábai, de előnye kitartott – egészen a keresztsíző részig. Ott nem tudott igazán magasan maradni, még ha sebességét meg is tudta őrizni. A vége: 5 százados vereség. Elképesztően szoros küzdelem! Benjamin Thomsen (42.) már a Karussell kimenetében történt belefékezéssel eldobta a nagy eredmény lehetőségét. A végén ő is újraszületett. A Hausberkantén elvesztette kompresszióját a talajjal, kész csoda, hogy valahogy menetirányba tudott állni kifordult testhelyzetéből.

Forrás: Taiwan  News

Matthias Mayer (1.) előnyösen került ki az első kihívásokból, a folytatás pedig a tökéletesség határát súrolta.  Pár századdal fordult a záró részre, s ott Feuz színvonalát nyújtotta, a 22 százados különbség meggyőzőnek bizonyult. Maxence Muzaton (5.) két percénél bealudt a közvetítő társaság. A Seidlalmon szépen vezetett a francia, de hogy mit nyújtott a traverzen, nem láttuk. Annyi bizonyos, súlyos tizedet szedett be a dobogósoktól. Nem Mauro Caviezel (24.) napja volt a mai, az Alte Schneise nevű letörésen különösen bizonytalanná vált, amit csinált. Steven Nyman (13.) vállalható menetet rakott le az asztalra. Bánhatja a Brückenschusst követő megingását. Szerencsére vissza tudott térni megrogyott egyensúlyából.

Kjetil Jansrud (6.) az edzések és a tegnapi győzelme alapján feltétlenül az esélyesek közé volt sorolandó. Remekül kezdett, súlyos tizedekkel állt jobban, mint Mayer. Igaz, az osztrák topszektorain még haladt át ekkor. Többször kikerült egyensúlyából, s minthogy a traverzet sem tudta oly magasan teljesíteni, viszonylag távolkerült a dobogósoktól. Travis Ganong (30.) esetében a vehemencia nem párosult pontossággal, kicsúszott 2 másodpercen kívülre.

Forrás: The Durango Herald

Otmar Striedinger a tavalyi harmadik hely után rákapcsolt a győzelem érdekében. Alig rúgott negyed másodpercre hátránya, remekül tartotta magát. A Hausbergkantén aztán majdnem véget ért a szezonja. A szokott hatalmas tempó mellett elvesztette egyensúlyát és a hálóba vágódott. Kikászálódott onnan, szerencsére kevéssel megúszta. Némi reparálásra természetesen szükség volt, Josef Ferstl (25.) rövid pauza után rugaszkodhatott csak neki. A Streifen nem lehet olyat tenni, ami nem meríti ki a tisztességes helytállás fogalmát. Bár nem tudta tartani a legjobbakat a pálya egyetlen szegletében sem, 2 s-en belüli hátránnyal csak abszolválta a lejtőt.

Peter Fill utolsó kitzbüheli versenye dicstelenül zárult. Közvetlenül a Mausefalle, vagyis az Egérfogó után hátrakerült a súlypontja. Jobb léce kioldott, de a másikkal eredményesen befékezett, így a haja szála sem görbült. Arcáról nem lehetett semmi szomorúságot leolvasni, a verseny után rögtönzött sajtótájékoztatón világossá vált minden. A kétszeres Világkupa-győztes dél-tiroli lesikló bejelentette visszavonulását, Garmischban rajtol el utoljára.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Nils Allegre (22.) menetének első felére panasz nem lehetett, megint más kérdés, hogy a továbbiakra elfogyott a szufla. Christian Walder (20.) kihozta magából a legtöbbet, a nagy rontás elmaradt, joggal örömködött a célban. Jared Goldberg (23.) nem tudta igazán jó eredményre váltani remek edzéseredményét, az ugratókat bántóan elkalimpálta.

Romed Baumann (7.) parádésan kezdett: valljuk be, nem kicsit szólt volna, ha az osztrák helyett immáron a német csapatot erősítő síző énekelte volna ki a sógorok szájából a győzelmet. A Seidelmig több tizedes előnyben volt, s bár az erőgyűjtésről szóló szakaszon azért fordult a kocka, s a traverz sem sikerült tökéletesre, az a 7. helyezés igencsak tisztességesnek mondható. Egész pontosan ő lett ma a német keret legjobbja. Matteo Marsaglia (12.) zöld szektorai a negyedik szektorig kitartottak, jelezve, még koránt sem ért véget a viadal. Ám a Streifben épp az a lényeg, hogy végig is kell bírni. Az olasz ereje fogytán volt, ami meglátszott keresztsízés közben. Emanuele Buzzi (31.) a vert mezőnyben végzett, még nem nőtt fel a Streifhez tudása. Manuel Schmid kemény pillanatokat élt meg, amint a szűk kanyargós szakaszon lecsatolt bal léce. Megfogta az esést még időben. Daniel Danklmaier (17.) nem tudott akkora meglepetést okozni, mint tavaly szerzett 5. helyével tette. Becsülettel, komolyabb rontás nélkül letudta a pályát. Dominik Schwaiger (40.) ellenben többször megingott menet közben, minek következtében elvesztette hitét. Thomsen után újabb síző rekedt 3 másodpercen kívül. Mattia Casse (14.) még lesíelhetett az újabb reklámszünet előtt. A tréningen jól szerepelt, s jó formáját ma is igazolta. Alig szorult másodpercen túlra, közel járt első kitzi TOP-10-es eredményéhez.

Forrás: Stuttgarter Zeitung

A folytatásban három, átlagosnál messze jobb menet következett – egy német és két svájci bemutatásában. Andreas Sander (11.) másodpercen belül teljesítette a Streifet a győzteshez képest, de az utóbbi időben visszafogottabban teljesítő két svájci, Ralph Weber (19.) és Gilles Roulin (18.) is elégedett lehetett a nap végén. Mindketten megúszták másfeles elmaradással.

A folytatásban két kanadai pontszerzést jegyeztünk fel, Cameron Alexander (38-assal a 27.), majd Brodie Seger (47-essel a 29.) a jövőt jelenti a tengerentúliaknál. A pontzónát két francia, Nicolas Raffort (42-essel a 21.) és Blaise Giezendanner (43-assal a 28.) tette teljessé. Szokás szerint pont nélkül zártak a szlovén lesiklók. Az utolsó négy helyezettből hármat délnyugati szomszédjaink adták.

Kivételesen az első 15 helyezettet tüntetjük fel a tabellán, hogy lássátok, mennyire döbbenetesen szoros volt a mai viadal.

Részletes eredménysor

4

Forrás: ORF

Matthias Mayer Szocsi lesikló, Pjongcsang Szuper-G-s olimpiai bajnoka, de a Világkupában eleddig elkerülték az igazán nagy sikerek. Ok, eddig is nyert hét versenyt, közte Wengenben és Kitzbühelben, de a kristálygömb, vagy valamelyik klasszikus még került eredménylistájára. Egészen idáig. Hannes Reichelt 2014-es győzelme óta vártak az osztrákok az újabb diadalra.

Beat Feuz 34., Vincent Kriechmayr pedig az ötödik dobogóját ünnepli lesiklásban. A svájcit változatlanul nem lehet letaszítani a dobogóról idén lesiklásban, ennek megfelelően toronymagasan vezeti a szakági tabellát. Ami az összetettet illeti, bekövetkezett az újabb fordulat. Kilde vezeti a pontversenyt, de mint a mellékelt tabella mutatja, változatlanul brutálisan kiegyenlített minden. Holnap és kedden mindenesetre két szlalom következik, vagyis minden adott Kristoffersen és Pinturault számára, hogy némi előnyt kiépítsen a lesiklókkal szemben. Jövő hétvégén Garmisch-Partenkirchen!

5

3

A címlapon szereplő kép forrása: Olympic Channel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s