Lendületben a Horngacher-gárda, német siker Zakopaneban!

Első győzemét aratta ebben a szezonban csapat szinten Németország a Wielka Krokiewen, Stefan Horngacher együttese Norvégiát és Szlovéniát maga mögé utasítva állhatott fel a dobogó tetejére. A lengyel közönség szokás szerint kitett magáért és remek hangulatot teremtett, ám a hazai csapat ezzel együtt is csak az ötödik helyig repült.

Lengyelország ismét síugrás-lázban ég. Vagy még mindig (nézőpont kérdése), hiszen az utóbbi hetek nem kis részben róluk, no meg Dawid Kubacki sikerekitől voltak hangosak, ennek megfelelően nem volt meglepetés, hogy a szervezők a két versenynapra az össze jegyet eladták a zakopanei versenyekre, sőt – ahogy errefelé már-már hagyomány – még a kapun kívül is ezrek buzdították a lengyeleket, akik ezzel együtt nem feltétlenül számítottak favoritnak ezen a mai csapatversenyen, lévén Dawid Kubacki, Kamil Stoch és Piotr Zyła mellett nem nagyon van negyedik erős ugrójuk, a ma a csapatba nevezett Jakub Wolny tegnap be sem jutott a vasárnapi versenyre.

A verseny a 18-as beülőből kezdődött, hátszélben, ami az egész versenyre jellemző volt. Az első ugrások után a norvégok álltak az élen, miután Marius Lindvik (131,5 m) egyedüliként 130 méter fölé tudott ugrani a nem túl kedvező körülmények között. Mögöttük mintegy hétpontos hátránnyal a szlovénok következtek (Anze Lanisek 128 méterrel nyitott), majd Philipp Aschenwald hozta a z osztrákokat a harmadik helyen. Tőlük nem sokkal lemaradva Japán (Yukiya Sato 127 m), majd Németország (Schmid 123 m) és Lengyelország (Zyła 123 m) következett a 4-6. helyen.

A csapatok második ugrói már a 19-es beülőből indultak, a legmesszebb pedig megint csak a norvégok repültek, pontosabban Robert Johansson, aki egy 134 méteres ugrással több mint húszpontos előnyhöz juttatta az északiakat. A második helyre a németek ugrottak fel Markus Eisenbichlernek (133 m) köszönhetően, míg az osztrákok továbbra is harmadikok voltak, miután Michael Hayböck 129 métert repült. Keiichi Sato egy 127 méteres ugrással hozta a japánokat a negyedik helyen, míg a szlovénok egészen az ötödik helyig csúsztak vissza Domen Prevc 122 méteres ugrásával, noha a két ugrás után csak hatodik lengyeleket (Jakub Wolny 122,5 métert ugrott) még mindig megelőzték.

A harmadik csoport után nem változott a sorrend az élen, Danie Andre Tande 131 méteres ugrásával ugyanis továbbra is vezetett Norvégia, ám az előnyük alig három pontra olvadt a németek előtt, köszönhetően Stephan Leyhe fantasztikus 139 méteres repülésének. Az osztrákokat Daniel Huber tartotta a harmadik helyen egy 131 méteres ugrással, noha Timi Zajc 137 méteres repülésével a szlovénok három tizedre tudták őket megközelíteni. Eközben a két legjobbjukat a végére tartogató lengyelek is megkezdték a felzárkózást, noha Kamil Stoch 134,5 méteres ugrása egyelőre csak ahhoz volt elegendő, hogy kilenc tizedre megközelítsék az ötödik japánokat, ahol Junshiro Kobayashi 126 métert ugrott.

Az első sorozat végén Karl Geiger 133 méteres ugrásával a németek átugrották a norvégokat is, és jó húszpontos előnnyel álltak az első helyen. Ehhez persze kellett egy kisebb betli is Johann André Forfangtól, aki csak 122,5 métert ugrott. A harmadik helyen, Peter Prevc 127 méteres ugrását követően, a szlovénok mehettek a szünetre megelőzve az osztrákokat, akiknél Stefan Kraft csak 126 méterig jutott. A lengyelek ezalatt Dawid Kubacki 135 méteres ugrásával feljöttek az ötödik helyre, és visszakerültek a dobogóért zajló csatába is, hiszen az ő hátrányuk is csak 1,7 pont volt a harmadik szlovénok mögött. Ez azt is jelentette, hogy a házigazdák hátrébb szorították a japánokat a hatodik helyre, noha Ryoyu Kobayashi (131 m) sem ugrott egyébként rosszat.

Ami a hat nagycsapat mögötti küzdelmet illeti, miután az oroszoknál volt egy kizárás (Roman Sergeevich Trofimov ruháját találták szabálytalannak), így hamar eldőlt, hogy az orosz csapat végez majd a 9. helyen, ezzel egyedül ők nem folytathatták, míg a 7. cseh és a 8. svájci válogatott készülhetett a második sorozatra.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a 19-es beülőből kezdte a mezőny, miközben kicsit enyhült a hátszél, ennek köszönhetően kifejezetten látványos repülésekkel folytatódott a verseny. Előbb Anze Lanisek repült 140,5 métert, majd Yukiya Sato a sáncrekordot is megdöntve 147 métert vitorlázott. Ekkor a zsűri gyorsan módosított, így a többiek már a 17-es beülőből indultak, ám Marius Lindvik így is megugrotta a zsűritávolságot (140 m), ezzel megfelezte a norvégok hátrányát a németek mögött, akiknél Constantin Schmid 136,5 métert ugrott. Mögöttük a sorrend némileg átrendeződött, ugyanis Sato ugrásával a japánok befogták a harmadik szlovéneket (holtverseny volt a két csapat között ekkor), míg az osztrákok Philipp Aschenwald 136,5 méteres ugrásával is visszacsúsztak ötödiknek, mint ahogy a lengyelek (Zyła 136,5 m) is vesztettek egy pozíciót.

A második csoportban nem sok minden változott az élen, Markus Eisenbichler (132,5 m) illetve Robert Johansson (133,5 m) ugrásait követően a sorrend és nagyjából a bő tízpontos különbség is megmaradt a német és a norvég csapat között. Domen Prevc 135 méteres repülésével ugyanakkor a szlovénok leszakították magukról a japánokat, sőt még az osztrákok (Hayböck 130,5 m) is megelőzték az ázsiai együttest, akiknél Keiichi Sato 130,5 métert ugrott. A lengyelek azonban lényegében elvesztették esélyüket a dobogóra, ugyanis Jakub Wolny, aki az első sorozatban nem kapott vészesen sokat a legjobbaktól ezúttal csak 118,5 métert ugrott, így a hazaiak ekkor huszonöt ponttal voltak lemaradva még az előttük álló japánoktól is.

A hetedik ugrásokat követően eldőlni látszott a győzelemért folyó csata, ugyanis Stephan Leyhe egy újabb gyönyörű grást bemutatva 136,5 méternél landolt, míg a norvégoknál Tande csak 129,5 méterig jutott, ezzel a németek harmincpontos előnyből várhatták az utolsó ugrásokat. Mögöttük egy 129,5 méteres kísérlettel Timi Zajc hozta szlovéneket a harmadik helyen, és hátrébb sem változott a sorrend: Ausztria (Huber 130,5 m) és Japán (Junshiro Kobayashi 126,5 m) következett a 4-5. helyen, míg a lengyeleknél Kamil Stoch 135,5 méteres ugrása arra volt elég, hogy legalább valamelyest felzárkózzanak az előttük állókhoz.

Így fordultunk rá a fináléra, amelyet a csehek utolsó embere, Roman Koudelka kezdett, aki egy 134,5 méteres ugrással lehajrázta a svájciakat (Peier 130,5 m), ezzel az Antonin Hajek által irányított négyes lett a hetedik, míg Svájc a nyolcadik helyen végzett. Következtek a lengyelek, akiknél a szövetségi kapitány, Michal Dolezal még egy nekifutó-rövidítéssel is megpróbálkozott annak érdekében, hogy esetleg egy bravúrral előrébb kerüljön a hazai csapat. Kubacki a maga részéről egyébként meg is tett ezért mindent, ugyanis a 16-os beülőből is 139,5 métert repült.

Ezzel a lengyelek az előttük álló japánokra minimum veszélyesnek tűntek, ám az ugyancsak a 16-os beülőből induló Ryoyu Kobayashi – kihasználva, hogy éppen kedvezőek voltak a szélviszonyok – egy 143 méteres repüléssel tett róla, hogy a hazaiak előtt maradjanak. Stefan Kraft ezek után már a 15-ös beülőből futhatott csak neki az ugrásnak, ami azonban nem sikerült igazán kiemelkedően, ugyanis csak 132 méterig repült, ezzel a japán (4.) és a lengyel (5.) csapat is az osztrákok (6.) elé került, ami nem kis csalódást jelentett a nemzetek kupáját vezető együttesnek.

Peter Prevcnak ugyanakkor egy 132 méteres ugrás elég volt ahhoz, hogy idén először dobogóra repítse a szlovén csapatot, mint ahogy Forfang sem hibázott, ezzel megszerezve a második helyet a norvégoknak. A németek győzelmét ugyanakkor semmi sem veszélyeztethette, főleg, hogy Karl Geiger egy 142 méteres repüléssel fejezte be a versenyt.

A német csapat ezzel megismételte tavalyi sikerét a Wielka Krokiewen, egyúttal Stefan Horngacher is elkönyvelhette első csapatban aratott győzelmét szövetségi kapitányként. Ha belegondolunk egyébként nem kis teljesítmény ez, hiszen úgy vágtak neki az idénynek, hogy két klasszisuk Severin Freund és Andreas Wellinger is hiányzik sérülés miatt, mint ahogy nem számíthatott Horngacher a tavaly éppen itt nagyot bukó David Siegelre sem. Mindez a szezon elején úgy tűnt, hogy rá is nyomja valamelyest a bélyegét a csapatra, ám a nehézkes kezdés után azonban úgy látszik, a szezon második felére belelendülnek a németek is, mai győzelmükkel egyébként már a lengyeleket megelőzve ott vannak a legjobb 3-ban a nemzetek kupájában.

HelyCsapatPontszám
1.Németország1182,2
2.Norvégia1142,2
3.Szlovénia1125,0
4.Japán1122,5
5.Lengyelország1118,6
6.Ausztria1114,9
7.Csehország974,6
8.Svájc965,1

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A zakopanei hétvége programja holnap 16 órától az egyéni versennyel folytatódik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s