Már Lundby trónjára pályáznak Pinkelnigék, Vörös Virág ismét a főtáblán!

Sapporo után továbbra is szárnyalnak az osztrák sasok a női síugróknál. A zaói hétvégén Eva Pinkelnig révén mindkét egyéni versenyt megnyerték, ráadásul csapatban is fölényes győzelmet arattak. Mindeközben egy kis magyar sikernek is örülhettünk, ugyanis Vörös Virág sikerrel vette a vasárnapi kvalifikációt, ezzel idén másodszor tudott bekerülni a főversenyre, ahol a 38. helyet szerezte meg.

A sapporói hétvégét követően ezen a héten is Japánban maradt a női mezőny, ráadásul Zaoban egy “hosszú” versenyhétvégére került sor, ahol a két egyéni mellett egy csapatversenyt is rendeztek. Egyébiránt a pénteki első egyéni verseny volt az első normálsáncon megrendezett viadal az idei programban.

Kisebb sánc ide vagy oda, az osztrákok ide is átmentették a remek formájukat, különösen igaz ez Eva Pinkelnigre, aki pénteken megszerezte sorozatban második győzelmét, és nem is kis fölénnyel, hiszen egy 97,5 és egy 95,5 méteres ugrással 17,3 pontot vert a második helyre befutó Sara Takanashira (92,5/91,5 m), nagyjából úgy, ahogy egykor a négyszeres összetett győztes klasszis szokta volt. Takanashi ezzel egyébként idei második dobogóját, egyben legjobb eredményét ünnepelhette, míg a dobogó harmadik fokára egy újabb osztrák ugró, Chiara Hölzl (90,5/92,5) állhatott fel, honfitársnőjét Marita Kramert (88/94,5 m 4.) megelőzve.

A VK-éllovas Maren Lundby eközben idén először hiányzott a pódiumról, miután egy 86 méteres ugrás után csak 9. volt az első sorozat végén, majd a második körben egy 92 méteres kísérlettel az ötödik helyig tudott előrejönni. Mögötte két szlovén, Nika Kriznar (90,5/88 m 6.) és Ema Klinec (83,5/92 m 7.) foglalták el a 6-7. helyet, majd Katherina Althaus (8.), Anna Odine Strøm (9.) és Daniela Iraschko-Stolz (10.) zárta a legjobb tízet.

A pénteki verseny eredménye

Ilyen előzmények után az osztrákok toronymagas favoritként várhatták a szombati csapatversenyt, és végül nem is történt meglepetés, sőt az Irascko-Stolz, Kramer, Hölzl, Pinkelnig összeállítású négyes végül akkora fölénnyel nyert, hogy akár hét ugrás is elég lett volna tőlük a sikerhez. Több mint 140 pontot vertek ugyanis a második helyen végző japánokra, akik viszont annál nagyobbat csatáztak a norvégokkal (3.), akiket végül mindössze négy tizeddel előztek meg. A negyedik helyen az oroszok, az ötödiken a szlovének, a hatodikon pedig a németek következtek, a 7-8. pozícióban pedig az olasz és a lengyel csapat zárta a mezőnyt.

A szombati csapatverseny eredménye

Mindezek után a vasárnapi versenyt is az osztrákok uralták, ismételten Eva Pinkelniggel az élen, aki egy 99 és egy 95 méteres ugrással megszerezte harmadik győzelmét is, ráadásul úgy, hogy egyedül Chiara Hölzl (97,5/97,5 m 2.) volt az egyetlen igazi ellenfele az elsőségért. Maren Lundby (92/92,5 m 3.) ezúttal legalább a dobogóra felállhatott, ám így is több, mint tíz ponttal marad el a két osztráktól, ellenben ha egy hajszállal is, de meg tudta őrizni a sárga trikót.

Sara Takanashi (92,5/90 m) ezúttal negyedik lett, míg mögötte a németek, Katharina Althaus (93/89 m 5.) és Juliane Seyfarth (94,5/92,5 m 6.) foglalták el az 5-6 pozíciót. Marita Kramel lett a 7., Nika Kriznar a 8., míg a top10-et Daniela Iraschko-Stolz (9.) és Lara Malsiner (10.) tette teljessé.

A vasárnapi verseny eredménye

A Japánban aratott sikereiknek köszönhetően az összetettben is jelentősen előretörtek az osztrákok, olyannyira, hogy Maren Lundby előnye egyetlen pontra olvadt Eva Pinkelng előtt, és Chiara Hölzl is csak negyven egységgel van lemaradva, így jelenleg teljesen nyílt a csata a nagy kristálygömbért.

Világkupa-összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Maren LUNDBY510
2.Eva PINKELNIG509
3.Chiara HÖLZL470
4.Sara TAKANASHI364
5.Marita KRAMER289
6.Katharina ALTHAUS275
7.Ema KLINEC269
8.Daniela IRASCHKO-STOLZ224
9.Yuki ITO203
10.Nika KRIZNAR200

Magyar szemmel

Ahogy a szezonban eddig mindig, Vörös Virágnak köszönhetően ismét volt magyar szereplője is a hétvégének, aminek 20 esztendős versenyzőnk alapvetően bizakodva futott neki, hiszen mint Sapporo után közösségi oldalán elmondta, normálsáncról alapvetően egyelőre még mindig több tapasztalata van, mint a nagysáncokról. Könnyebbnek ezzel együtt nem ígérkezett a kvalifikáció most sem, hiszen a 40 továbbjutó helyért 57-en küzdöttek meg a csütörtöki kvalifikáción. Virág az edzéseken egy 66 és egy 71,5 méteres ugrással melegített, majd jó szokásához híven a selejtezőben repült a legmesszebb, 73,5 méterre, amivel pontszámban nem volt nagyon messze (5,4 egység kellett volna még) a továbbjutástól, ám ezúttal elég sokan végeztek hozzá hasonló pontszámmal, így végül csak a 47. helyen végzett, ami nem volt elég a pénteki folytatásra.

A program olyan szempontból számunkra szerencsétlen volt, hogy a szombati csapatverseny miatt ezt követően újabb esély csak vasárnap volt kvalifikálni. Ennek ellenére ezen a magyar idő szerint korai órán sikert ünnepelhettünk, ugyanis Virág annak ellenére, hogy kifejezetten pechje volt a széllel és az egész mezőnyből egyedüliként hátszélben ugrott egy 68,5 méteres kísérlettel 36. lett, ezzel Klingenthal után másodszor tudott a legjobb 40-be kerülni (nem elvéve előbbi értékéből, azért így, hogy valóban kvalifikálni kellett, jóval nagyobb siker ez).

Virág a versenyen már jobb körülmények között 74 métert repült, ezzel a leghosszabb ugrását bemutatva a hétvégén a 38. helyen végzett. Versenyzőnk a hétvége végeztével érthető módon elégedetten értékelt a közösségi oldalán, hiszen valóban, ez egy lépés volt a jó irányba és talán nincs már messze a pontszerzés!

A mezőny a jövő héten visszatér Európába, egy hét múlva pedig Barcarozsnyón folytatódik a VK-sorozat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s