Felemás francia nap: Noël címet védett Wengenben, Pinturault kiesett

Clément Noël megvédte címét Wengenben, méghozzá egy kiemelkedő és egy meggyőző menettel, összességében egyértelmű fölénnyel. A francia mellett két másik örömittas sportoló állt dobogóra. Henrik Kristoffersen mai második helyével visszavetette vezető helyét összetettben (miközben Pinturault kiesett délután), míg Alekszander Horosilov 3 év elteltével végzett ismét a TOP-3-ban. Bár a dobogó ezúttal elmaradt, a svájci válogatott ma is kitett magáért, hiszen négy sízőjük is beverekedte magát a legjobb tíz közé. Marco Schwarz egy hetedik helyet szállított Ausztriának.


Habár Wengenről a legtöbb nézőnek a legendás lesiklás jut eszébe, fontos leszögezni, hogy pontosan ugyanilyen hosszú és dicsőséges múltra tekint vissza a Männlichen nevű lejtőn megrendezett szlalom is.

Az 1930-ig visszavezethető történelme során megannyi klasszis győzedelmeskedett itt, gyakorta szériát építgetve. A ma is aktív sízők közül Henrik Kristoffersen a csúcs két győzelmével (2016 és 2017), de győzött már a Jungfrau lábánál Jean-Baptiste Grange (2008), Alexis Pinturault (2014) és legutóbb Clément Noël (2019) is. A forma alapján ők hárman (JB azért sokkal inkább kevésbé), valamint a parádés svájciak számítottak a mai verseny favoritjának.

Az első futam pályáját a franciák mestere, Loïc Brun tűzte.

Forrás: L’Est Républicain

A címvédő menetével kezdődött a viadal. Clément Noël (1.) lécei úgy vágódtak az újabb, s újabb ívekre, mintha zsinóron rángatták volna őket. A dinamikát érintő összehasonlításra még várni kellett. Utólag okosabbak lettünk: a francia kiemelkedett a mezőnyből e téren is! Ramon Zenhäusern (4.) nem véletlenül szedett be egy század híján egy teljes másodpercet. Szögletes íveket húzott, gyakran ment át zaklatottba. Henrik Kristoffersen (2.) végig határon síelt, különösen ami a meredeket illeti. Hajszálon múlt, hogy nem csúszott bele az egyik stangliba. 67 századdal maradt el a franciától. Nála jobban nem lehetett megközelíteni délelőtt.

Marco Schwarz (4.) elmaradásban ugyanezt hozta. Esetében a stabilitás kevesebb rizikóval párosult. André Myhrer eleve nagyobb időkülönbségnél elszállt a meredeken. Kapura lépett. Alexis Pinturault (4.) alaposan megszenvedett a trükkösebb részeken, kövér kapuvételek jellemezték ott menetét. Besorolt századra azonos idővel Zenhäusern mellé. Daniel Yule (12.) maradt az elitcsoportból, abból a szűk körből, akik közül addig még senki sem tudta megszorongatni.

Forrás: Taiwan News

Sebastian Foss-Solevåg (6.) kapcsán két ütőképes részidő után nyílt ki az olló. Helyezésével azért meg lehetett elégedve. Manuel Feller (15.) hozta szokott bevállalós sízését – kevés eredménnyel párosulva. Štefan Hadalin (13.) alapvetően jó ritmusban közlekedett, kár, amiért gyakran nagyon mélyen tudott csak beférni egy-egy kapuba. Dave Ryding (16.) nem tudta olyan vehemenciával támadni a meredeket, mint azt eltervezte. Kiesett a ritmusból, senkit nem előzött meg. Svájci részről Loïc Meillard (6.) maradt utolsó mentsvárként. A célt megelőző fordítóig remek ritmusban, komolyabb hiba nélkül tudta le feladatát. Azt a bizonyos kanyart viszont lekéste, jól meg is duplázta addigi hátrányát. Victor Muffat-Jeandet (10.) hozta az addigi nagyátlag szektorait. Noëllel szemben sansztalan volt, de a nagyobb hibák azért elkerülték. Michael Matt formán kívül van hetek óta, ma sem élte meg a második futamot. Ezúttal már az első szektorban búcsúzott, miután az első letörésnél kaput tévesztett. Stefano Gross (33.) szintúgy megküzdött az elejével, a zaklatott sízés a továbbiakra is kitartott. Célba ért, de csaknem 2 és fél másodperces elmaradással, ami nem ért továbbjutást.

Forrás: Bluewin

Kis szünet után az olaszok reménysége, Alex Vinatzer (23.) következett. A meredekre nem érzett rá, sokszor és sok teret vesztett. Per pillanat két olasz szerénykedett a lista végén. Linus Straßer (20.) sokat vállalt, ami már a felső, relatíve lankás részen komoly hátrányt eredményezett. A legrosszabb helyen rontott, a folytatásban kis a „veszett fejsze nyelébe” ment át a történet. Albert Popov (18.) nagyjából a táv feléig jó ritmusban haladt. Mígnem belső sível rontott egy nagyot, túldöntötte azt. Jean-Baptiste Grange (22.) menetében a szögletes ívek és a tiszta, ám kevésbé dinamikus sízés egyvelegét láthattuk. Ő sem úszta meg 2 másodpercen belül. Alekszander Horosilov (9.) próbált szorosan kötődni a stanglikhoz, s ez az első letörést megelőző szakasz kivételével egész jól ment neki. Nem kapott másfelet, joggal volt elégedett teljesítményével. Istok Rodeš (35.) alaposan megszenvedett a meredekkel, ami azért meglepő egy kicsit, mert azon szakasz zsenije, Ivica Kostelić trenírozza az ifjú horvátot. Kristoffer Jakobsen (31.) nem fejezte be az utóbbi három szlalomot, s ma sem remekelt délelőtt. Már rajtját elrontotta, de sízés közben is dadogtak lábain a lécek. Célba ért, de sok embert nem előzött meg, végül idővel hullott ki.

Tanguy Nef (8.) az évad felfedezettje, amit ma is igazolni látszott. Bátor, lelkes sízést láthattunk tőle, a törvényszerű hibákkal együtt. Befért a TOP-10-be, tulajdonképpen a pódiumtól sem maradt el sokkal. Nagyságrendileg ugyanebbe a zónába érkezett eztán Giuliano Razzoli (11.). Összeszedett sízést mutatott be. Elias Kolega (35.) tarthatott a meredektől, mert kimondottan komótosan, kevés meggyőződéssel tudta le azt a szakaszt. Ivica mimikája önmagáért beszélt… Simon Maurberger (14.) is a másfelesek klubját erősítette. Az Európa Kupa összesítésének tavalyi bajnoka a lejtő második felére esett kicsit szét. Armand Marchant ugyanott került késésbe, mint korábban Matt. Az első mentést nem követte új, így a belga sítörténelem élő ékköve búcsúzni kényszerült. Sandro Simonet (20.) egy-két mélyről vett kapu ellenére szépen helytállt. Jelen helyzetben minden továbbjutásnak örülni kell, márpedig a 2 s-en belüli hátrány azzal kecsegtetett. Marc Digruber (30.) kockáztatott a harmincon belüli rajtszámért, sok időt vesztett vele. De legalább értékelhető idővel ért célba, nem úgy, mint a vertikális részen hegymászáson átesett Erik Read (47.).

Harmincon túl záporoztak a kiesések, a 72 indulóból csupán 47-en fejezték be a futamot. A legnagyobbat Jonathan Nordbotten (40-essel a 17.) és Filip Zubčić (47-essel a 19.) teljesítménye szólt. Utóbbi révén legalább egy horvát folytathatta délután. Pontokért síelhetett még az osztrák Fabio Gstrein (34-essel a 26.), egy szem kanadaiként Trevor Philp (35-össel a 26.), aztán Reto Schmidiger (41-essel a 25.), a koreai Dzsung Dong-hjun (43-assal a 29.), a német Anton Tremmel (52-essel a 23.), s végül Leif Kristian Nestvold-Haugen (55-össela 28.). Idővel esett ki a franciák veteránja, Julien Lizeroux (32.). Említést érdemel még Luke Winters, aki bár nem ért célba, egy szektor után még dobogó közelben síelt.

—————————————————————————————————————–

Délutánra Ola Masdal, a svéd csapat edzője felelt a tűzésért. A változóan felhős égbolt megmaradt a második futam idejére, annyi kiegészítéssel, hogy a lejtő teljes hosszában el kezdett szállingózni a hó.

Masdal próbára tette a sízők technikáját, a szűkre tűzött kombinációk mellé több szélesebb ív is rákerült a pályára. Digruber(19.) takaréklángon utazott lejtmenet, igazán csak a célra fordító részen fogott lendületet. Dzsung (21.) egészen addig partiban volt vele, úgy, hogy a koreai egyértelműen a biztos pontszerzésre hajtott. Haugen (15.) kicsit többet vállalt, gond nélkül át is vette a vezetést az osztráktól. Majd postafordultával távozott is onnan. Gstrein (12.) egy pálya végi megbillenéssel együtt is tartotta hozott előnyét. Mi több, végül övé lett a legjobb délutáni futam. Philp rizikózott becsülettel, minek vége egy kapura lépés lett,  még az első letörést megelőzően. Továbbment, egészen a második hasonló hibájáig. Kanadai ma sem szerzett pontot szlalomban. Schmidiger (24.) nem igazán talált fogást a pályán, sok-sok ritmustévesztést követett el. Vinatzer csalódást keltő pozícióból rugaszkodhatott neki második futamának, pláne ha zágrábi dobogójából indulunk ki. Próbált kockázatot vállalni, kb. megduplázta fórját. A legmeredekebb részen aztán lécei beakadtak az egyik stangliba. Nullázás lett a művelet vége. Tremmel (22.) alapvetően a biztonságra helyezte a hangsúlyt, olyan eredményt is ért el.

76693cd1-c4bf-5a3f-8b14-860cecb11fa8
Forrás: Tiroler Tageszeitung

Grange (9.) a maga részéről teljesítette az alapelvárást, vagyis élre állt. Nem volt átütő sízése, de technikája azért kiviláglott minden mozzanatán. Straßer (17.) felemás pályát síelt. A meredeken fél másodpercet hintett a franciának, hogy aztán a záró szakaszon el is bukja annak dupláját egy befékezésnek hála. Simonet (25.) már korábban átesett egy hasonló korrigáláson, amit újabb rontások követtek. Alaposan hátrazuhant. Zubčić (18.) ritka vendég a második futamban, legalábbis szlalomban. Ennek megfelelően az első necces szitu után visszább fogta az agarakat. Popov vesztét egy érintőre vett kapu okozta. A következő kanyarra már nem tudott ráfordulni, kiesés lett a dolog vége. Nordbotten (13.) keményen tette léceit, a meredeken ebből egymást érték a hibák. Ezzel együtt egész jól tartotta a franciát, legalább az aktuális dobogóra jó lett ideje. J-B erősségét egyértelműen a meredek hozta ki, ott bukta el minden előnyét Ryding (16.). A brit eztán sem kapott új erőre, négyen is megelőzték az előtte indulók közül.

Fellerről (20.) tudjuk, hogy kockázat nélkül nem képes versenysíelni. A meredeken megszívta, mint délelőtt, alaposan visszaesett a listán. Maurberger (23.) még szenvedősebbre vette a figurát. Mázlija volt, hogy az odafent fenékig dőlve befért a következő jobbos kapuba. Hadalin (26.) nagy igyekezetében egyszer teljesen kifordult a menetiránnyal szemben. Törvényszerűen meg sem állt a tökutolsó pozícióig. Közben fokozódni látszott a szél, s havazás, ekkor érkezett Yule (5.). A frenetikus svájci közönség ovációja közt felidézte múlt heti teljesítményét. A célra fordító kék kapunál majdnem elszállt, de ezzel együtt szép előnnyel letaszította az élről Grange-t.

Forrás: Rai Sport

Razzoli (11.) másodjára is remekül helytállt. Bár a végére elfogyott a koncentráció, addig biztosan tartotta Yule szektorait. Ezzel együtt ma Vancouver olimpiai bajnoka lett a legjobb az olaszok közt. Muffat-Jeandet (14.) kevesebb kakaót adagolt sízésébe, mint arra szükség lett volna. A lendületre építő záró részen szedte be a legtöbb hátrányt. Reklámra mégsem svájci vezetéssel fordultunk, Horosilov (3.) ugyanis új erőre kapott a záró, bújócskázós részen, s 7 századdal a maga javára fordította a dolgot.

A pauza hóesés közepette nem a legszerencsésebb, kíváncsian vártuk tehát, mire lesz képes ezek után Tanguy Nef (8.). Az utolsó szektorig tartotta az oroszt, a végén ő sem tudott mit kezdeni annak végtempójával. Immáron két svájci tartózkodott a képzeletbeli dobogón. Foss-Solevåg (4.) pazarul síelt a lejtő feléig. Majd a lanka végén tempót vesztett, amit később egy necces kapuvétel követett. Pár századnyi előnyből nem lehetett az oroszt felülmúlni, a svájciakat viszont maga mögé utasította.

Forrás: TSN

Meillard (10.) rögtön visszavághatott volna, s így is kezdett. Vagányul kezdett, az első megbillenés után viszont több élt használt a meredeken, mint az ildomos lett volna. Távolkerült a dobogótól. Zenhäusern (5.) volt tehát az utolsó reménysugár svájci szemszögből. Pokoli tempóban, két ritmustöréssel letudta a meredeket, a végére megint toptempóban érkezett. Nem múlt sokon, egész pontosan 7 századon. Magyarul Yulével azonos idővel besorolt a harmadik pozícióba.

Pinturault sok energiáját mozgósította a ritmusos kezdő szakaszon, 6 tizedre növelve ezzel előnyét. Ártalmatlan helyen, egy lüktető kanyaregyüttesben rálépett egy stanglira. Nagyon értékes pontokat bukott ezzel a francia. Schwarz (7.) már 7 tized előnyről indult, amit szektorról szektorra tékozolt el. Sok volt a bizonytalan ívvétel, a végére a lendület is tovaszállt. Eldőlt, pódium nélkül marad ma Ausztria.

Forrás: Teller Report

Horosilov ellenben hosszú idő után újra dobogóra állhat. Már csak ennek foka volt kérdéses. Kristoffersen (2.) nem az orosszal szállt versenybe. Kíméletlen meredeksízést mutatott be, jószerivel beleköthetetlent alkotott. A végén szűkült a hét tizedet is meghaladó időkülönbség, de a vezető hely nem volt kérdéses. Noël (1.) taktikusan síelt, tudta ő pontosan, tetemes előnnyel vághat neki a pályának. Végzetes kockázatot nem vállalt, s ha a differencia valamicskét csökkent is, 4 tizednyi különbség kitartott a célvonalig.

Részletes eredménylista

1

Forrás: Vol.at

Clément Noël 5. győzelmét aratta a Világkupában, érdekesség, hogy anno épp egy esztendeje épp Wengenben törte át a gátat, végzett egy verseny élén. Kristoffersen 48. alkalommal végzett dobogós helyen, s mint az előző két szlalomon, ezúttal is a második hely jutott neki. A ma szerzett 80 ponttal lépéselőnyre tett szerint a ma nullázó Pinturault-val, illetőleg a hétvégén várakozások alatt szereplő Kildével szemben. Horosilov 10. dobogós helyének örülhetett. Legutóbb a 2017-es schlamingi szlalomon zárt pódiumon. Tekintettel arra, hogy a Planaion aratta mindeddigi egyetlen sikerét, lassanként az éjszakai verseny egyik titkos esélyeseként kell őt kezelnünk.

2

3

Ám még előtte vár ránk Kitzbühel. Pénteken Szuper-G, szombaton a Hahnenkammrennen következik, míg a hetet egy újabb szlalom zárja, méghozzá a Ganslernhangon.

A címlapon szereplő kép forrása: Mundo Deportivo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s