Lindvik bombaformában, norvég győzelem az innsbrucki kvalifikáción.

Minden esélyes magabiztosan vette az első akadályt ma Innsbruckban. Az idei Négysáncverseny harmadik állomásán ha meg nem is lehet nyerni még az arany sast, elveszíteni igen – a favoritok azonban egymáshoz közel ugranak majd, így remélhetőleg hasonló körülményeket kapnak. Az osztrák Kraft ugrott a legmesszebb, de a négy éllovas – R. Kobayashi, Geiger, Kubacki és Lindvik – öt ponton belül végzett egymáshoz képest. Az ismertebb ugrók közül az orosz Klimov, az osztrák Fettner és a lengyel Wolny esett ki.

Mindig várakozással tekintek egy olyan kvalifikáció elé, ahol egy olyan ország síugrói kapnak szabadkártyát, akiknél nem mindig egyértelmű ki az, aki a VK csapatban helyet kaphat, és ki az, aki nem. Nos az osztrák együttesből Schiffner, Aigner, Fettner és Daniel Huber testvére, Stefan is esélyes volt arra, hogy bejusson a szombati versenybe – végül csak a 7 éve még csapatvilágbajnok Manuel barátunknak nem sikerült, ő végzett az 51. helyen.

A folytatásban az eddig Világ Kupán pontot még nem szerző versenyzők következtek, közülük Prevc testvérek harmadik tagja, Cene bíztatóan ugrott (117 m), a többiek ma nem alkottak maradandót. Azt viszont jó volt látni, hogy a 13-as beülőből induló kvalifikáció sorsát eddig nem befolyásolta a szél, az adatok azt mutatták, hogy nem kapott senki sem nagyobb előnyt vagy nem került senki sem komolyabb hátrányba az égiek miatt – noha ez azért itt Innsbruckban gyakran előfordul. Ez egyébként a két edzésre is igaz, aki az eredményeket és az egyéb adatokat böngészni szeretné böngészni, azt ITT megteheti.

Nem élte túl a kvalit a legidősebb ugró, az orosz Vassiliev – Zogravskit pedig ruhaproblémák miatt zárták ki, így hiába vágott neki 18 ország versenyzője, a bolgárok, a franciák, az olaszok, az észtek, az ukránok és a kazahok sem jártak ma sikerrel. Antti Aalto (123 m) viszont ma is jól teljesített, a finn egy ideig az élre is állt – mígnem az amerikai Kevin Bickner (124 m) felül nem múlta őt. Ő sem állt azonban sokáig a szponzorfalnál, hiszen Taku Takeuchi (124.5 m) két ugrással később átvette tőle a vezetést. A mezőny első felét Wolny (111 m) zárta egy gyenge ugrással – be sem jutott a szombati versenybe a lengyel.

Fél óra után már azok a versenyzők jöttek, akiknek a szombati verseny második köre is reális cél lehet. Közülük a korábbi innsbrucki dobogós Klimovnak (109 m) a bal kezével olyan sokáig kellett korrigálni, hogy ez az ugrás hosszának a rovására ment, ő sem jutott be a szombati versenybe – nem sokkal később a cseh Koudelka (122.5 m) viszont újfent bizonyította, hogy a formája továbbra is felfelé ível. A 44-es rajtszámmal induló Junshiro Kobayashi (127 m) úgy tűnik kiheverte a garmisi KO kudarcot és 7 pont előnnyel az élre állt, és ezt sokáig meg is őrizte – bár a tavalyi Négysáncversenyt éppen itt elvesztő Eisenbichler (128 m) nagyobbat ugrott nála. A két edzést a legkiegyensúlyozottabban záró Stephan Leyhe (127 m) holnap akár a dobogóra is odaérhet – Timi Zajc (126 m) pedig pontszámban hajszálra elérte az eddig élen álló japán vetélytársát.

A finisbe érve a lengyel Zyla (131 m) ugrott délután elsőként 130 méter fölött, de minimálisan erősödött a kedvező szembeszél, így az addigi ugrók közül így a harmadik helyre érkezett. Öt-hat perc alatt azonban újra megfordult a szélirány, a végső győzelemre is esélyes Dawid Kubacki (127 m) majdnem 7 pont kompenzációt kapott és vastagon az élre állt. A korábbi innsbrucki győztesek közül Peter Prevc (124 m), Daniel André Tande (116.5 m) és Kamil Stoch (123 m) sem remekelt, míg Gregor Schlierenzauer (119 m) talán beférhet szombaton a második körbe – bár éppen lengyel kollégája ellen ugrik majd a KO rendszerben.

Marius Lindvik (131.5 m) bombaformába lendült és a nap addigi leghosszabb ugrásával átvette a vezetést – ahogy a szövetségi kapitány nyilatkozta akár egy kis pénzt is kereshet ma, hiszen a kvali győztese néhány ezer eurót vihet haza – Philipp Aschenwald (131 m) pedig felzárkózott a második helyre. A kétszeres innsbrucki ezüstfiú Stefan Kraft (132.5 m) a szembeszél miatt maradt Lindvik mögött, és ekkor már csak a két éllovas volt a toronyban. Karl Geiger (131.5 m) jó ugrással a két osztrák közé fért be, a címvédő Ryoyu Kobayashi (130 m) pedig ma is stabil volt – de összességében ma ez az ötödik helyre volt elég.

A KVALIFIKÁCIÓ VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Marius LINDVIK (NOR) 138.9
  • 2. Stefan KRAFT (AUT) 136.8
  • 3= Karl GEIGER (GER) 134.9
  • 3= Philipp ASCHENWALD (AUT) 134.9
  • 5. Ryoyu KOBAYASHI (JPN) 134.0
  • 6. Dawid KUBACKI (POL) 133.9
  • 7= Timi ZAJC (SLO) 129.5
  • 7= Junshiro KOBAYASHI (JPN) 129.5
  • 9. Piotr ZYLA (POL) 129.3
  • 10. Stephan LEYHE (GER) 128.2

A hivatalos végeredmény ITT található.

A verseny 14 órakor kezdődik, íme a KO rendszer párosítása:

RajtszámNévNévRajtszám
26Antti AALTO (FIN)Pius PASCHKE (GER)25
27Johann André FORFANG (NOR)Keiichi SATO (JPN)24
28Clamens AIGNER (AUT)Michael HAYBÖCK (AUT)23
29Killian PEIER (SUI)Kevin BICKNER (USA)22
30Danie André TANDE (NOR)Roman KOUDELKA (CZE)21
31Anze LANISEK (SLO)Simon AMMANN (SUI)20
32Mackenzie BOYD-CLOWES (CAN)Taku TAKEUCHI (JPN)19
33Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)Kamil STOCH (POL)18
34Cene PREVC (SLO)Robert JOHANSSON (NOR)17
35Naoki NAKAMURA (JPN)Peter PREVC (SLO)16
36Stefan HUBER (AUT)Constantin SCHMID (GER)15
37Rok JUSTIN (SLO)Daiki ITO (JPN)14
38Robin PEDERSEN (NOR)Jan HÖRL (AUT)13
39Maciej KOT (POL)Markus EISENBICHLER (GER)12
40Gregor DESCHWANDEN (SUI)Domen PREVC (SLO)11
41Clemens LEITNER (AUT)Stephan LEYHE (GER)10
42Sondre RINGEN (NOR)Piotr ZYLA (POL)9
43Yukiya SATO (JPN)Junshiro KOBAYASHI (JPN)8
44Dominik PETER (SUI)Timi ZAJC (SLO)7
45Daniel HUBER (AUT)Dawid KUBACKI (POL)6
46Markus SCHIFFNER (AUT)Ryoyu KOBAYASHI (JPN)5
47Stefan HULA (POL)Philipp ASCHENWALD (AUT)4
48Moritz BAER (GER)Karl GEIGER (GER)3
49Filip SAKALA (CZE)Stefan KRAFT (AUT)2
50Viktor POLASEK (CZE)Marius LINDVIK (NOR)1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s