Norvég meglepetéssel kezdődött az év: Marius Lindvik nyerte a Neujahrsskispringent!

Marius Lindvik alaposan meglepte a favoritokat az újévi versenyen, hiszen azok után, hogy a tegnapi kvalifikáción a mezőny második felében végzett, ma élete formájában versenyzett és 21 évesen megszerezte pályafutása első győzelmét. Karl Geigernek ezzel Oberstdorf után ismét a második hely jutott hazai közönség előtt és hogy hogy nem a dobogó harmadik fokára is ugyanúgy Dawid Kubacki állhatott fel ma, mint a négysánc nyitóversenyén, ezzel mindketten közelebb kerültek Kobayashihoz az összetettben.

Újév napján 1922 óta hagyományosan Garmisch-Partenkirchenben versenyeznek világ síugró elitje, idén egészen pontosan a 95. Neujahrsskispringent rendezték. Ugyancsak tradíció, hogy a KO-rendszer párosításáról is döntő kvalifikációt szilveszterkor rendezik, amelyen az a Karl Geiger bizonyult a legjobbnak, aki az Négysáncverseny oberstdorfi nyitóállomásán is leginkább közel tudott kerülni a győztes Kobayashihoz, így hát reménykedtek is a németek, hogy esetleg megszakadhat a 2002 óta tartó rossz sorozatuk ezen a sáncon, tudniillik utoljára Sven Hannawald tudott itt hazai közönség előtt győzedelmeskedni. Ezzel együtt Kobayashi sem maradt le sokkal Geigertől tegnap (harmadikként kvalifikált a versenyre) és úgy általában sem voltak nagy különbségek az ugrók között, ami összességében egy izgalmas versenyt vetített előre így a 2020-as évek kezdetén.

Az időjárásra ma egyáltalán nem lehetett panasz, hiszen szikrázó napsütés és majdhogynem szélcsend volt ma délután, ami légmozgás volt az leginkább a hőmérsékletváltozás számlájára volt írható, ahogy a nap szép lassan elkezdett lebukni a hegyek mögött a délután folyamán.

Az első sorozatot a 13-as beülőből kezdtük, és rögtön az elején bekezdtek a fiúk, Pius Paschke (20.) ugyanis egy 131,5 méteres ugrással adta meg a verseny alaphangját, de Roman Koudelka (7.) még ennél is messzebb, 135 méterre szállt, ezzel megnyerte a mai első párharcot (Paschke végül szintén továbbjutott). Keiichi Sato (13.) ugrott ezután 134 métert, amivel bejött másodiknak, majd Robert Johanssontól (16.) láttuk a következő hosszabb repülést, a bajuszos norvég ugyancsak 134 méterig jutott, amivel a harmadik helyet foglalta el a táblázaton.

Timi Zajc (18.) jutott el ezután 132 méterre, majd Daniel Huber (5.) ugrott 136,5 métert, átvéve ezzel a vezetést. Daniel André Tande (21.) a remek szezonkezdés után az elmúlt versenyeken hullámvölgybe került, és miután Oberstdorfban már az első kör után búcsúzott, felmerült az is, hogy nem fejezi be a négysáncot. Mindenesetre most egy 129,5 méteres ugrással ha mást nem, a továbbjutást abszolválta, noha a győzelemért zajló küzdelembe nem tudott beleszólni.

Honfitársának, Marius Lindviknek (1.) jóval jobban ment, főleg ahhoz képest, hogy tegnap csak a 35. helyen jutott tovább a versenyre és a sáncrekord-beállítást érő 143,5 méterig vitorlázva nem csak hogy simán legyőzte Piotr Zyłat (133,5 m 8.), de jókora előnnyel át is vette a vezetést. A zsűri közben egyébként módosított is a nekifutó hosszán, és Zyłatól kezdve mindenki a 12-es beülőből indulhatott.

Killian Peier (10.) nevéhez fűződött ezután a következő jó ugrás, a svájci versenyző 133 métert repülve ötödiknek jött be. Constantin Schmid (6.) ugrott ezután 134,5 métert, amivel harmadik volt a rangsorban, majd nem sokkal később már Kamil Stoch (25.) következett, aki hiába szerepelt jól a próbasorozatban (ott második volt), ezúttal egy rontott ugrást követően csak 126,5 méterig jutott, ami a továbbjutáshoz elég volt, ám igazán jó helyezésre nem maradt reális esélye.

Ezzel harminc ugrót követően továbbra is Lindvik vezetett Daniel Huber előtt, míg Schmid ekkor legjobb németként a harmadik helyen állt.

A lengyel szurkolók hangulatán a turné összetettben a harmadik helyen álló Dawid Kubacki (2.) tudott valamelyest javítani, aki egy 137 méteres ugrással bejött Lindvik mögé a második helyre. Johann André Forfang (11.) ugrott ezután 132 métert, majd Daiki Ito (9.) 131-et, amivel az éllovasokra egyikük sem jelentett veszélyt. Az Oberstdorfban negyedik Stefan Kraft (15.) számára az elmúlt két évben ez a verseny jelentette a búcsút a négysánc-összetettől, miután mindkétszer kiesett az első sorozatban, így nagy kérdés volt, hogy vajon ezúttal hogyan szerepel a számára mumusnak számító helyszínen. Nos, 129 méterrel ugyan simán túljutott Gregor Schlierenzaueren (124,5 m 35.), ám nem volt így sem igazán elégedett az ugrását követően, hiszen a legjobbakkal nem tudott ezúttal sem meccsben lenni.

Ahogy haladtunk a sorozat vége felé egyébként érkezett egy kis hátszél, ami többek dolgát megnehezítette az esélyesek közül. Yukiya Satonak (127 m 24.) sem is sikerült igazán jól az első kísérlete, ahogy Markus Eisenbichler (14.) is csak 129 méterig jutott. Ugyanekkorát repült Peter Prevc (129 m 19.) is, ami azt jelentette, hogy a szlovén ugró sem tudott változtatni a pillanatnyi Lindvik-Kubacki-Huber sorrenden a dobogós helyeken.

Három pár volt ekkor már csak hátra, benne a kvalifikáció három legjobbjával, akik közül elsőként a VK- és turné-éllovas Ryoyu Kobayashi (4.) érkezett, és annak ellenére is 132 métert ugrott, hogy nála is egyértelműen hátszél fújt. Ezzel a sárga trikót viselő japán harmadiknak tudott bejönni, ellenben a próbasorozatot megnyerő Philipp Aschenwald (29.) élseben kicsit megremegett, és egy 124,5 méteres ugrással ugyan továbbjutott, de nemigen maradt esélye dobogóra állni.

A sorozatot a kvalifikáció győzteseként Karl Geiger (3.) zárta, aki kifejezetten peches volt a széllel, ennek ellenére 132 méterig jutva egyetlen ponttal megelőzte Kobayashit, így a harmadik helyről várhatta a folytatást.

Az összetettre nézve ez azt jelentette, hogy szorosabb lett a verseny az élen, hiszen Lindvik mögött az oberstdorfi verseny első három helyezettje következett éppen fordított sorrendben, mint három nappal ezelőtt. Összesítésben egyébként még mindig Kobayashi vezetett, Kubacki egy hajszállal megelőzte Geigert, Lindvik pedig ugyan némileg lemaradva de feljött a negyedik helyre a tabellán.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot ismét a 13-as beülőből kezdtük, pontosabban kezdte Jan Hörl (29.), aki 130 métert repült másodjára, majd Philipp Aschenwald (25.) jutott el 132 méterig, amivel átvette honfitársától a vezetést. Aschenawldtól Evgeniy Klimov (22.) orozta el az első helyet egy 133 méteres kísérlettel, Anze Lanisek (21.) azonban őt is felülmúlta egy 134,5 méteres ugrással.

Kamil Stoch (19.) 135 méterrel ugyancsak az élre tudott bejönni, így még inkább bosszús lehetett az elrontott első ugrás miatt. Persze minden nézőpont kérdése, hiszen a lengyel legalább tudott néhány helyet javítani, ellentétben Daniel André Tandeval (30.), aki másodjára mindössze 117,5 méterig jutott.

Pius Paschke (20.) ugrott ezután 132 métert, amivel másodiknak jött be, Peter Prevc (12.) viszont egy 134 méteres ugrással már át tudta venni a a vezetést Stochtól. Timi Zajc (18.) jött be ezután 132,5 méterrel másodiknak majd jött a fiatalabbik Prevc-fivér, Domen (17.), aki 133 méterrel ugyancsak a pillanatnyi második helyet tudta elfoglalni. Ugyanekkorát ugrott ezt követően Robert Johansson (133 m 14.) is, míg Stefan Kraft (13.) 131 méterig jutott, amivel egyiküknek sem sikerült leszorítani Prevcot az élről.

Markus Eisenbichler (10.) 134,5 méterig repülve viszont át tudta venni a vezetést, Keiichi Sato (23.) viszont ettől jóval elmaradva csak 128 méterig jutott. Stephan Leyhe (16.) 132 méterrel ötödiknek jött be ezután, Johann André Forfang (9.) viszont 135 méterrel az első helyre érkezett meg amikor már csak az első sorozat tíz legjobbja volt hátra a versenyből.

A tulajdonképpeni finálét Killian Peier (11.) nyitotta egy 132,5 méteres kísérlettel, majd Daiki Ito (5.) következett, aki 136,5 méterrel a vezetést is át tudta venni. Ito ezzel az ugrással a 133 méterig jutó Piotr Zyłat (15.), az ugyaneddig jutó Roman Koudelkat (133 m 8.) a 134,5 méternél landoló Constantin Schmidet (7.), sőt Daniel Hubert (134 m 6.) is meg tudta előzni, így még mindig vezetett amikor már csak az utolsó négy ugró volt fent a toronyban.

Ryoyu Kobayashi (4.) viszont kihasználva, hogy ezúttal jobb körülmények között ugorhatott 141 méterig vitorlázott, amivel magasra tette a lécet a még hátralevő három kihívója számára. Karl Geiger (2.) ugyanakkor felvette a kesztyűt és még messzebb, 141,5 méterre tudott repülni, ezzel az már biztos volt, hogy a mai napon faragni tud a hátrányán Kobayashival szemben, illetve az is, hogy a japánnak sem sikerül a sorozat történetében elsőként sorozatban hatszor futamot nyernie a turnén. Dawid Kubacki (3.) következett ezután, aki 139 méterrel szintén szépet ugrott, ám Geigert nem tudta vele megelőzni, ellenben Kobayashit igen, bebiztosítva ezzel az újabb dobogós helyezést Oberstdorf után. Ezzel már csak Marius Lindvik (1.) ugrása volt hátra, akinek balszerencséjére befújt némi hátszél, ám a 21 éves ugró nem remegett meg és egy 136 méteres ugrással az előnyéből ugyan kicsit veszített, ám végül mégis megnyerte a versenyt.

A 2018-as junior világbajnok norvég versenyző ezzel azok után, hogy Kuusamoban elbukott egy dobogós helyet a norvégok szabálytalannak minősített ruháján, így csak Klingenthalban állhatott először pódiumon most megszerezte pályafutása első győzelmét is, ráadásul a Négysánc-összetettben sincs túlságosan lemaradva a vezető hármastól. Közöttük a sorrend nem változott, azaz Ryoyu Kobayashi megőrizte összetettben a vezetést, de a verseny szorosabb lett, hiszen Geiger és Kubacki is közelebb tudott hozzá kerülni.

Ami a VK-t illeti, Geiger a mai napon 100 ponton, azaz egy győzelemnyi távolságon belülre került az éllovas japánhoz képest, míg Lindvik első sikerével egészen az ötödik helyig lépett előre.

Végeredmény

HelyVersenyzőOrszág1. sorozat2. sorozatPontszám
1.Marius LINDVIK143,5136,0289,8
2.Karl GEIGER132,0141,5285,0
3.Dawid KUBACKI137,0139,5284,0
4.Ryoyu KOBAYASHI132,0141,0282,1
5.Daiki ITO131,0136,5273,4
6.Daniel HUBER136,5134,0272,1
7.Constantin SCHMID134,5134,5271,5
8.Roman KOUDELKA135,0133,0267,3
9.Johann André FORFANG132,0135,0266,2
10.Markus EISENBICHLER129,0134,5266,1

Világkupa-összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Ryoyu KOBAYASHI590
2.Karl GEIGER507
3.Stefan KRAFT439
4.Philipp ASCHENWALD318
5.Marius LINDVIK309
6.Kamil STOCH299
7.Daniel André TANDE274
8.Dawid KUBACKI264
9.Peter PREVC249
10.Anze LANISEK230

Négysáncverseny

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Ryoyu KOBAYASHI587,2
2.Karl GEIGER580,9
3.Dawid KUBACKI578,7
4.Marius LINDVIK568,3
5.Stefan KRAFT553,6
6.Markus EISENBICHLER543,9
7.Piotr ZYLA543,7
8.Robert JOHANSSON542,1
9.Domen PREVC540,8
10.Daiki ITO540,7

Részletes végeredmény
Világkupa
Négysáncverseny
Nemzetek kupája

A Négysáncverseny egy nap szünet után Innsbruckban folytatódik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s