Pinturault Kostelić nyomában, Kilde az összetett élén Bormióban!

Alexis Pinturault győzelmével ért véget a bormiói hétvége a Stelvio lejtőjén. A francia a hétfői parallelben elszenvedett izomszakadása ellenére tudott győzni. A második helyen a szuper-G részt nyerő Aleksander Aamodt Kilde végzett, átvéve az összetett vezetést a 26. helyen végző Dominik Paristól. A harmadik helyre a szuper-G-ben is meglepően jól teljesítő Loïc Meillard végzett.

A tavalyi Åre-i világbajnokság előtt még úgy tűnt, az alpesi összetettnek végleg leáldozott, ám az ott összeült FIS-gyűlésen Páli fordulatot láthattunk. Új szabályokkal megőrizték az évek óta szenvedő szakágat. Így a gyorsszámnak lehetőség szerint szuper-G-nek kell lennie, majd a szlalomban nem fordított sorrendben indulnak a sízők, hanem az első futam legjobbja sízője indulhat elsőként a második futamban is.

A Stelvio buckás pályája ma ismét egy korábbi világbajnokkal, Luca Aernivel babrált ki: Kriechmayr két nappal ezelőtti esetéhez hasonlóan oldott le a léce. Célba érőt ezután sem láthattunk még, Felix Monsen ugyanis a cél előtti utolsóelőtti kanyarig jutott el. Nem tudott bevenni egy kanyart, a kapu külső stanglija pedig messzire eldobta a sízőt és léceit.

Vincent Kriechmayr (3.) mente a maga szintjén nem volt mentes hibáktól, de ő volt az első, aki eljutott a célig. Eddig még nem nagyon láttuk szuper-G-ben Sandro Simonet-t, aki végig a határon síelt, és nem is maradt el sokkal Kriechmayrtől, de nem sokkal a vége előtt már nem bírta bevenni egy kaput ekkora tempóval. Romed Baumann (14.) kulturált menetet síelt, de egy-egy nagyobb hibát vétett.

Dominik Paris (2.) is megküzdött a kőkeményre fagyott pályával, de sebessége és technikája is megvolt, hogy átvegye a vezetést. Alexis Pinturault (12.) okosan visszafogott menettel mindössze egy másodperccel maradt el Paristól, ami szinte pole pozícióba helyezte a délutáni folytatásra. Daniel Danklmaier (10.) korrekt menettel szorította egyél hátrébb az imént leérkező franciát, míg a szám világbajnoki ezüstérmese Štefan Hadalin (40.) egy igen szenvedős sízése csak az utolsó helyre volt elég.

Justin Murisier (24.) is megingott a már két kiesőt szedő kanyarban, de ő befért a rákövetkező kapukba. Riccardo Tonnetti (17.) kisebb meglepetésre kiváló szuper-G-t teljesített, amivel bejelentkezett a dobogóesélyesek közé. Továbbra sem lelhető fel Kjetil Jansrudban (18.) korábbi formájának nyoma sem, ezúttal is messze elmaradt a szuper-G legjobbjaitól. Sokat elmond menetéről, hogy az imént leérkező Tonnettitől is kikapott.

Látva az eddigi szlalomosok jó teljesítményét, nem sok jóban bízhatott a folytatást tekintve Victor Muffat-Jeandet (35.), aki minden szektorban újabb egy másodperc hátrányt szedett össze. Erős kontrasztot mutatott Aleksander Aamodt Kilde (1.) menete. A norvég a pálya háromnegyedét tökéletesen teljesítette, utána viszont csak századokat őrzött meg addigra négytizedesre hízott előnyéből. A vezetés, és egy dobogó így is kinézett a norvégnak a folytatásra.

Rasmus Windingstad (30.) nem is tudta felvenni a versenyt honfitársával, jelentős hátránnyal ért célba. Martin Čater (9.) magához képest igen jól síelt, Pavel Trikhichev (26) azonban az új lebonyolításban a nagy hátrányával nem reménykedhetett karrierje második dobogójában.

A délelőtt meglepetését Loïc Meillard (8.) szállította: a svájci fergeteges alsó szakasszal egy negyed másodpercet fogott Kildén és a legjobb műlesiklóként zárta az első futamot. Nem ment ennyire jól a szuper-G-ben rendszeresen indulók közül Bryce Bennettnek (20.) és Johannes Strolznak (25.) sem. Nagyot repesztett viszont Nils Allegre (4.), aki a pillanatnyi dobogóra is majdnem felállhatott.

A folytatásban még két igazán jó eredményt síeltek: Gino Caviezel (6.) óriásműlesiklóként bízhatott abban, hogy a műlesikló részben is kamatoztathatja technikai tudását. Matthias Mayer (7.) viszont a maga szintjén egy erős közepes sízéssel zárta csak a délelőttöt, így neki délutánra már csak minél több pont mentése maradt. Sajnos a mai napot sem úsztuk meg nagyobb bukás nélkül. Ezúttal is egy osztrák, Christopher Neumayer esett hatalmasat, és helikopterrel kellett elszállítani a pályáról. Emiatt negyed órát csúszott a második futam rajtja is.

Az új szabályok alapján Aleksander Aamodt Kilde (2.) vezető pozícióból, elsőként síelhetett le a szlalompályán. A norvég egy szemre rendkívül korrekt futamot síelt, amivel mindenképp bízhatott abban, hogy legalább a gyorssízőket maga mögött tudja tartani. Dominik Parist (26.) egyből sikerült is neki. Az olasz nem síelt szépen, sokat kockáztatott. Ennek meg is lett az eredménye, nagyot hibázott, egy keveset vissza is kellett másznia, így mindössze öt ponttal lett ma gazdagabb.

Vincent Kriechmayr (12.) ezek után inkább a biztos célba érést választotta, nagyobb hátrány, de értékes pontokat szerezve ezzel. Nils Allegre (6.) hatalmas vehemenciával rontott neki a pályának, így nem nőtt olyan rohamtempóban tovább hátránya Kildével szemben. Urs Kryenbühl (22.) a tegnapi dobogó után a pálya elején még gyors volt, utána viszont rendkívül lelassított, de így legalább szemre szép íveket tudott síelni.

Gino Caviezel (8.) hatalmas mentésre kényszerült, lényegében csúszás közben, a hóról felkelve kellett bevenni egy kaput, ezzel együtt kimondottan bravúros, hogy a legjobb tíz között végzett. Matthias Mayer lett a délutáni első kieső, az osztrák a második kapura lépett rá. Kilde menetének értékmérője volt a 77 százados hátrányból rajtoló Loïc Meillard (3.) sízése. A svájci egy szektor alatt fél másodpercet lefaragott, onnantól viszont nem tudott már eleget adni a norvégnak, így végül századok híján, de nem tudta átvenni a vezetést.

Alexis Pinturault lors de l’épreuve de slalom à Bormio, en Italie, le 29 décembre.
forrás: Le Monde/lemonde.fr

Martin Čater nem tudott célba érni, míg Daniel Danklmaier (17.) nagyon sokkal növelte hozott hátrányát. Gugliemo Bosca (27.) nagyon nem merte kockáztatni a pontszerzést, nagyon messze síelt a kapuk tövétől, ezzel viszont lassúsága okán került ki majdnem a pontszerző zónábóé. Alexis Pinturaultnak (1.) 97 százados hátrányt kellett előnybe fordítania. Egy szektor alatt 8 tizedet faragott, majd a pálya második felében már kisebb előnyben síelt. A célba végül meggyőző, fél másodperces előnnyel érkezett meg.

Pinturault-t követően már a dobogó közelébe férni is nagy bravúrnak számított. Ehhez a legközelebb a második futam harmadik legjobb idejét síző Riccardo Tonetti (4.) járt, de még így is több mint egy másodperccel elmaradt a harmadik helyezett Meillard-tól. Szintén jól teljesített a rendre három számban is pontszerző Ryan Cochran-Seigle (5.), aki tíz helyet előreugorva végzett a legjobb öt között.

Kjetil Jansrud (10.) a meglehetősen döcögős délelőttje után szlalomban már egy közepeset tudott villantani, amivel befért a top 10-be. Ez rajta kívül még két versenyzőnek sikerült. Justin Murisier (9.) ugyan nem műlesiklásban, vagy szuper-G-ben a legjobb, de óriásműleiskló tudását ki tudta használni egy jó helyezésért. Ugyanez igaz Pavel Trikhichevre (4.) is, aki a délután 4. szlalom-idejével ugrott fel a legjobb 10 közé.

Bormio_összetett

Alexis Pinturault karrierje 26. sikerét aratta, így stílusosan, egy kombinációval érte utol az örökranglistán Ivica Kostelićet, és persze Franz Klammert. Kombinációban 9 győzelemnél jár (ezzel szintén utolérte a horávtot), ennél többször, 12-szer csak óriásban győzött.

Aleksander Aamodt Kilde tizenharmadik pódiumját szerezte, kombinációban a másodikat. Ami viszont számára ennél is fontossabb lehet, hogy karrierje során először vezeti az összetett világkupát, és ő fordul rá az újévre éllovasként. Loïc Meillard mindössze harmadik dobogójánál jár, a harmadik számban végzett a legjobb háromban. Tavaly Saalbachból van egy-egy második helye óriásból és szlalomból.

Bormio_állás

Az összetett élén Aleksander Aamodt Kilde (474 p.) várja Szilvesztert, előnye 20 pont Dominik Paris (454 p.) előtt. Ami fenyegetőbb lehet számukra, hogy Alexis Pinturault     (401 p.) és Henrik Kristoffersen is 100 ponton belül vannak, ráadásul januárban erősen túlreprezentáltak lesznek a technikai számok.

A férfiak legközelebb 2020-ban állnak rajthoz. Remélhetőleg Zágráb valóban felkészült műhóval a tavaszias időre, és vasárnap megrendezhetik az villanyfényes szlalomversenyt a Kostelićek lejtőjén.

Borítókép forrása: Le Dauphiné Libéré/ledauphine.fr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s