Így kell lezárni egy évet: Shiffrin-dupla Lienzben

Ott folytatta Mikaela Shiffrin, ahol tegnap abbahagyta. Bár első futamába bele lehetett még kötni, azt is megnyerte, mint ahogy délután sem talált legyőzőre. Pedig idén először egy olyan Petra Vlhová volt az ellenfél, akinek sikerült két erős pályát összehoznia. Ez is édeskevésnek bizonyult, így az amerikai veretlenségi szériája továbbíródik, immáron hat versenyen át tart. A dobogó alsó fokára – szlalomban először – Michelle Gisin állhatott fel. Liensberger volt ezúttal is az osztrákok első számú embere, mögötte két német, Ackermann és Dürr foglalt helyet.


Kifogástalan időben kezdődött el délelőtt tízkor az év utolsó női versenye. A Schlossberg kitűnő állapotban várta a sízőket, mind a 70 indulót. Az első futam nyomvonalát a norvégok finn edzője Janne Härala állította össze. A 66 stangliból 64 volt fordítókapu, az alapvetően ritmusos pályát több helyütt törte meg egy-egy fifikásabb kombináció.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Reménykedtek az osztrákok az újabb bravúrdobogóban. Ma elsősorban Katharina Truppe (11.) volt a jelöltjük, aki Leviben anno pódiumon ünnepelhetett. A vertikális kapukat megelőzően komoly késésbe keveredett, de korrigálása előtt sem tűnt versenyképesnek a tempója. S valóban, Petra Vlhová (2.) már a lejtő első felében 9 tizedes előnnyel rendelkezett, amit a végén további bő 2 tizeddel meg tudott fejelni. Egészen más szintű dinamikával mozgott a stanglik közt.

letöltés.jpg
Forrás: Long Lines

Mikaela Shiffrinnel (1.) is konkurált menete, az amerikai csupán az utolsó szektorban tudott a szlovák fölé kerekedni mintegy 25 századdal. Ami azért valahol várható volt, a szlovák végsebessége nem tűnt egetverőnek. Az amerikai nézőpontjából nézve viszont itt-ott dadogott a meredek – mármint az ő mércéje szerint. Wendy Holdener (7.) a meredek elején hozott is szűk két tizedet rajta, de több öröm nem jutott neki. Az osztrákot megelőzte ugyan, de bőven másodpercen kívül zárt.

Forrás: Laola1

Katharina Liensberger (4.) sízése jóval kompaktabbra sikerült, csak a végén hízott meg elmaradása, mintegy háromnegyed szekundumra. Nina Haver-Løseth (3.) egyértelműen a szlalomra tett fel mindent, óriásban kicsúszott a legjobb harmincból is. Délelőtt meg lehetett elégedve magával, hiszen míg fent századokkal még Shiffrinnél is jobban ment, s a továbbiakban sem követett el méretes hibát. Egy kevéssel befért a szöszke osztrák elé, az aktuális harmadik helyre. Anna Swenn Larsson volt a nap első vezéráldozata. A norvéggal hasonló kezdés után ritmust tévesztett, a harmadik stanglit már nem tudta bevenni.

f2d7c63a-f8a7-4933-9446-406a5ec15f7f.jpg
Forrás: Sunnmørsposten

Laurence St-Germain (5.) okosan választott ritmust. Nem esett túlzásokba, azt viszont végig tudta vinni nagyobb korrekció nélkül. Jutalma egy másodpercen belüli időeredmény. Roni Remme (22.) menetében egymást érték a szögletes kapuvételek, mivel túl sok élt használt. Új sereghajtónk után Irene Curtoni (15.) került sorra, az olasz pedig a pálya feléig egész jól tartotta magát. A végére elfogyott, kérdéses volt, mire lesz elegendő ma ez a másfeles elmaradás. Ti. Shiffrin ezúttal nem ment (annyira) átütően. Példának okáért Lena Dürr (6.) is zöld szektorral nyitott, majd lelkes sízéssel épp másodpercen belül ragadt. Katharina Gallhuber (10.) lécei több havat toltak, mint az előzőek, ami egyértelmű jele volt annak, hogy az osztrák bizonytalanul adagolta a tempót. Csatlakozott az 1-1,5 s közti sorhoz, akárcsak Michelle Gisin (8.). Sokkal több volt benne, a cél előtti lankán történt belefékezés előtt még 3 tizeddel állt csak rosszabban, mint az amerikai. Kristin Lysdahl (21.) csak a meredek második felével lehetett elégedett, sok volt a hiba. Christina Ackermann (9.) a végén került késésbe, egyébiránt Gisin módjára versenyképes meredeket produkált.

Forrás: BR

A reklámszünet újabb Katharina, mégpedig Huber (18.) volt soron. A „célegyenesen” kezdett el teret veszíteni. A túlzott lelkesedés lett a veszte, ő inkább a mezőny végéhez csatlakozott. Aline Danioth (12.) pedig a közepébe, egy amúgy konszolidált menettel. Ez Erin Mielzynskire (19.) kevésbé volt elmondható, nagyon megszenvedett a pályával. Érdekes módon, a kanadai mozgása a végére állt helyre. Mina Fürst Holtmann (16.) a kockázatvállalásban látta az irányt, sok hiba és másfelen túli hátrány lett a kísérlet vége. A svédek második embere, Emélie Wikström (24.) pedig két és félnél is többet kapott, végig indiszponáltnak tűnt. Mélanie Meillard sérülése után ma szerepelt először a Világkupában. Nem sokáig, bizonyára nagy izgalmában elmérte az egyik kombinációt, így rálépett a stanglira. Meta Hrovat (17.) saját tempójában egész hatékonyan teljesítette a távot, a szoros középmezőnyt erősítette a junior-világbajnok szlovén.

Estelle Alphand (13.) nagyot ment a pálya háromnegyedéig. Bárki másnál erősebben nyitott, s a zárás előtt csupán kéttizednyi hátránya volt. A végére azonban teljesen kiesett a ritmusból, ment a középmezőnybe. Hiába kapott bizonyára hasznos információkat, nem tudta megoldani a feladatot Paula Moltzan. Késéssorozatának nem is lehetett más vége, mint korai kiesés. Sara Hector (32.) végig gyengén teljesített, a 3 s-es elmaradás már nem garantálta a továbbjutását. Marina Wallner (23.) küzdelmes meredek után lassan teljesítette a lankát, a két svéden kívül mást nem előzött meg. Chiara Mair (27.), az osztrák csapat üdvöskéje agresszív sízéssel hálálta meg a bizalmat. Sok volt még a rontás, az utolsóelőtti hely jutott neki. Maren Skjøld (39.) öles léptekkel araszol hátrafelé a ranglistán. Ma sem lépett ki a negatív spirálból, harmatosan síelt. A tősgyökeres svédek nagyot égtek délelőtt, Magdalena Fjällström (29.) szintén az utolsó helyek egyikére futott be. Franziska Gritsch zárta az első harmincast, mégpedig kieséssel. A „célegyenesre” fordítónál sokallt be.

Forrás: Gazzetta Matin

Harmincon túli rajtszámmal Federica Brignone (14.) okozta a legnagyobb meglepetést. Az összetett második helyére mind nagyobb joggal aspiráló olasz lány olyannyira jól ment, hogy végül két századdal Curtonit is megelőzte. Az óriás, a Szuper-G után innentől szlalomban is komolyan kell vennünk őt. Kombinációban meg aztán végképp. No pláne, ha nincs az a megingása délelőtt, akár a TOP-10-ből is várhatta volna a folytatást.

Két német síző is beverekedte magát a pontzónába, igaz, Marlene Schmotz (34-essel a 19.) és Jessica Hilzinger (38-assal a 30.) szerepelt már a ranglista első harminc helyezettje közt korábban. Egy harmadik olasz is folytathatta a 20 esztendős Lara Della Mea (36-ossal a 28.) személyében. Nagyon magas rajtszámmal a háton is volt esély a továbbjutásra, kiválóan előkészítették a pályát az osztrákok. Így tett az óriás után most már szlalomban is eredményes Thea Louise Stjernesund (53-assal a 26.). Először került második futamba szlalomban Leona Popović (69-essel a 25.). Erős a gyanúnk, hogy Janica Kostelić óta horvát nőnek ez nem jött össze. Egyébiránt 3,05 s volt a határ, amivel még be lehetett kerülni a második futamba. Az ennél egy századdal rosszabbat síelő kanadai Ali Nullmeyer (31.) már nem folytathatta.

—————————————————————————————————————————————-

Délután Livio Magoni, vagyis Tina Maze egykori, Vlhová jelenlegi mestere tűzte a pályát. Kettővel több akadály, illetve fordító várta a sízőket. A helyi műsorközlő igencsak felfokozta a hangulatot, így 13 órakor tényleg elindulhatott a második kör.

Hilzinger (21.) egész simán leért, gesztusaiból a „so-so” érzést lehetett kiolvasni. Fjällström (25.) próbált vagányabb lenni, azonban hamar kiütköztek a tűzés nehézségei. Rajtavesztett a svéd. Della Mea (24.) valamivel összeszedettben haladt át a nehéz részen. Épp csak a végét nem bírta. A helyiek örömére Chiara Mair (16.) szállította a délután első ütőképes csúszását. Stjernesund (22.) a meredek végétől kezdte elveszíteni a fonalat, másodpercet vesztett csak ott. Popović (26.) az első megbillenés után biztonsági menetet síelt. Megszerezte így első VK- pontjait szlalomban. Wikström (23.) sem veszélyeztette az osztrák vezetést, mondhatni, sikerült alulmúlnia délelőtti mutatványát. Wallnertől (20.) megbízható síelést láthattunk, az pedig már Mairt dicséri, hogy ezzel együtt beszedett egy teljes másodpercet a lejtő második felében. Remme már csaknem ugyanennyi előnyt hozott magával délelőttről. Majd öt kapu után befejezte, túl hamar fordult rá a jobbosra. Lysdahl (15.) három szektoron át tartotta, sőt felül is múlta Mair menetét. Majd jött a vége, visszaesett sebessége, s csak nagyon kevés maradt előnyéből. Mielzynski (12.) rögtön át is vette tőle a vezetést, miután korrekt meredeket követően normálisan összerakta a végét. Idő neki sem jutott melegedni a pulpituson, Schmotz (11.) koordinált sízéssel élre vágott. Esetükben a délután döntött, az első futamot ugyanis holtversenyben zárták. Huber (17.) ellenben itt-ott belehibázott, még az aktuális dobogóról is lecsúszott. Hrovat (10.) küzdelmes menetet fejezett be, de megérte, néhány századdal már a szlovén vezette a listát. A reklámszünetig sem tartott ki ez az állapot, Mina Fürst Holtmann (8.) ugyanis egy fokkal megbízhatóbb meredekkel a maga javára tudta fordítani kettejük párharcát.

Forrás: NieveAventura

Az olaszok nem szóltak bele az első három hely sorsába, a kettejük közti sorrend ugyanakkor nem változott, vagyis ezúttal jobban ment Brignone (13.), mint a specialista Curtoni (14.). Luc Alphand lánya, Estelle három szektoron át űrsízést mutatott be, legalábbis az addig látottak fényében. Majd jött egy kis figyelemzavar, késésbe került, mígnem kapura lépett. Kár érte. Aline Danioth (7.) nem ment ennyire vagányul, de leért, s át is vette a vezetést. Akadtak problémái a svájci lánynak, a meredeken nem egyszer mélyre került, de sikerült korrigálnia. Truppe (18.) útja simább volt a meredeken, ami meglátszott hátrányán. Sízése a végére lett zaklatott, kész csoda, hogy valahogy levergődött a célba. Gallhubernek biztatóbb meredek után ez nem jött össze. Belső síjét túldöntötte, s már nem tudott befordulni. Az osztrákok búslakodtak, a német edzői stáb pedig joggal volt örömittas. Christina Ackermann (5.) egy remekül összerakott menettel, a délután addigi legjobbjával laza fél másodperccel vette át a vezetést a reklámszünet előtt.

Michelle Gisin
Forrás: Rsi

Maradt még bőven a pályában, a folytatásban Michelle Gisin (3.) remek tempót hagyott a lankára. Épp annyit, hogy beférjen a német elé. Wendy Holdener a nehéz meredek szakaszon felülmúlta csapattársát, csak az volt a bökkenő, hogy mindezt egy rosszul vett kapuval érte el. A bírák ezért kizárták pár perc elteltével. Helyesen tették, mert napi dobogó dőlt el ezen. Lena Dürr (6.) nem tudott, vagy nem akart hasonló vehemenciával síelni. Ez visszaütött a meredeken, nem meglepő módon Ackermanntól is kikapott. Laurence St-Germain (9.) elizgulta a dolgot, gyakran megremegtek lécei, alaposan visszaesett. A hazaiak minden reménye Katharina Liensbergerben (4.) volt, akárcsak tegnap. Ismerve Holdener záró szektorát, a tény, hogy annak előtte még zöldült az osztrák szektorideje, nagy eséllyel kecsegtetett. Nem sikerült megugrania a lécet, ezen múlt újabb dobogója. Haver-Løseth (19.) elképesztő hibák sorát követte el délután, a nap legnagyobb visszaesése hozzá kötődött.

Forrás: Eurosport

Petra Vlhová (2.) előnye már hatalmas volt, no, nem mintha Gisinnel lett volna ő meccsben… Végletekig adagolta a gázt a meredeken, különösebb hiba nélkül. Először a szezonban összerakott két erős menetet a szlovák, kíváncsian vártuk, hát, mire lesz ez elegendő a nemezisével szemben. Mikaela Shiffrin (1.) felvette a kesztyűt, s ahogy szokta, odacsapott vele! A meredek végéig megtriplázta délelőtti előnyét, s a végén is felülmúlta a szlovákot. Aki nem is tudott mosolyt akasztani arcára.

Részletes eredmények, statisztika

1.png

Forrás: Fox News

Mikaela Shiffrin a 64. győzelménél tart, még hármat kell kivárnunk, s beéri Hirschert az összesített örökrangsorban. Szlalomban ez a mai volt a 43., hárommal több, mint a mögötte álló Ingemar Stenmarknak. E téren csúcstartó a mindig csak 24 esztendős coloradói lány. A szakágit hibátlan teljesítménnyel vezeti, összetettben pedig már 300 pontra rúg előnye.

Petra Vlhová 19. dobogóját szerezte szlalomban, ebből kilenc darab második helyet. Attól tartunk, lesz ez még sokkal több is. Michelle Gisin negyedik szakágában is dobogóra állhatott, már csak az óriás-műlesiklás (és a parallel) hiányzik a repertoárból. Az érem másik oldala, hogy hiába van mindent összevéve hét VK- dobogója, győznie még mindig nem sikerült a Világkupában. Vélhetően kuriózum ez a javából. (Két, csapatban szerzett győzelmét nem számoljuk ide, ők sem teszik.)

2.png

3.png

A nők jövő szombaton, immáron 2020-ban folytatják a versenyzést, a komoly pénzdíjazású zágrábi szlalommal folytatódik a Világkupa. (Ha megérkezik addigra a várt hideg…)

A címlapon szereplő kép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s