Késve jött, látott és győzött: már csak Vonn áll Shiffrin előtt az örökrangsorban

Feledtette múlt heti courchevel-i halvány szereplését Lienzben az amerikai lány, ma megint ellentmondást nem tűrve győzte le riválisait. Shiffrin mellett az olaszok megint remekül teljesítettek, Marta Bassino révén egy második, míg Federica Brignone jóvoltából egy negyedik hellyel gazdagodtak. Utóbbi vezeti a szakágit, igaz, most már kevéske pontelőnnyel. S hogy az osztrákoknak is legyen mit ünnepelniük este, tett róla Katharina Liensberger. A szőkeség elbírta a terhet, s egy kiváló menetet rakott össze délután. Megjegyzendő azonban, hogyha nincs ő, nagy betlit hozott volna a nap osztrák részről, a többiek ugyanis rendre a mezőny végén végeztek.


Páratlan évről lévén szó, az idei év végén Lienz fogadja a technikai szakág jeles képviselőit. Az időjárás megadta módját az eseménynek, verőfényes napsütés (már ami a fenyvesekből kilátszott), szinte szélcsend jellemezte az időképet. A szervezők kitettek magukért, pazar körítéssel, remek hangulatban zajlott le a verseny.

63 síző csatolt lécet a Schlossbergen, az első futam pályáját pedig a kanadai csapat kötelékében dolgozó Gamper Manuel tűzte.

Forrás: OA Sports

Marta Bassino (2.) alapideje igazán veretesre sikerült, sokat nem hagyott a lejtő védjegyének számító első letörést követően sem. Valóban, egy személyt leszámítva nem is tudtak fogást találni. Wendy Holdener (9.) óvatoskodása nem fizetődött ki, csaknem egy komplett másodpercet kapott az olasztól. Petra Vlhová (5.) két tizeddel kevesebbet. A szlovák lány bágyadtabb kezdés után vagányabbra váltott, egyik sem járt sikerrel. Mikaela Shiffrin (1.) a meredek második szakaszán állva hagyta a többieket, a courchevel-i kisiklás után visszatért a rendíthetetlen formájához. A helyzet pikantériája, hogy Shiffrinnek kiment a fejéből a futam pontos kezdete, ő 10:15 helyett 10:30-ra készült. Így a szokott rutinlépések kimaradtak. Nem látszott.

Forrás: WFXR

Tessa Worley (4.) sem ment rosszul, de ő is külön ligát képviselt, mint oly sokszor Shiffrin viszonylatában. Federica Brignone (3.) honfitársával volt versenyben, alig több, mint egy tizeddel kapott ki. A mezőny többi tagjától mindketten elszakadtak egy kicsit. Az elitcsoportot Viktoria Rebensburg (19.) zárta. Vállalható kezdés után mozgása zaklatottá vált a meredeken, az ott elbukott másodperccel kiszállt a pódiumért küzdők csatájából.

Forrás: News1 English

Akárcsak Ricarda Haaser (16.), igaz, tőle ezt kevesen várták. Az osztrákból elfogyott a szufla, mint ahogy Mina Fürst Holtmann (14.) sem bírta komoly tévesztések nélkül végig tempóját. Ez a délelőtt nagyon nem a norvég lányoké volt. Sokan voltak, általában tovább is jutottak, de Holtmann eredménye jelentette a csúcsot. A franciák ellenben kitettek magukért, Coralie Frasse Sombet (6.) 3 tizedes adagokban szedte be a hátrányt Shiffrintől, egyedül a célt megelőző térvesztéseit bánhatja.

Forrás: Laola1

Katharina Liensberger (7.) teljes gázon igyekezett teljesíteni a pályát, máshogy nem is nagyon lehetett volna hazai környezetben. Két méretes korrigálással neki is összejött a másfél másodperc. Thea Louise Stjernesund (27.) nem volt kellően merész; bár íveire általában nem lehetett panasz, ő lett az új sereghajtó. Meta Hrovat (13.) többet vállalt, széles kanyarvételek lettek érte jutalmai, s a mezőny közepe. Eva-Maria Brem (15.) talán valamivel (szemre) jobban rátalált ritmusra, a végén ezzel együtt többet kapott, mint a szlovén lány. Alice Robinson (18.) rögtön egy korai hibával nyitott, s a továbbiakban is sokat kellett korrigálnia. Hiába rázta a fejét, e menetében is volt spiritusz. Nagy tehetség az új-zélandi tini, már csak csiszolódnia kell egy keveset. Sara Hector (11.) zárta a ranglista legjobbjait (holtverseny volt a ranglistán). Érződött, jó formában van, de a megfelelő dinamika nála sem párosult precizitással. Újabb síző sorolt be a két olasz mögötti sűrű névsorba.

Michelle Gisin (20.) a szűk íveket preferálta, a lábai nem bírták nyomon követni ezt a fajta lendületet. A svájci jó 4-5 tizeddel elmaradt a sűrűjétől. Sofia Goggiát (25.) immáron 18-as rajtszámmal láthattuk. Túlbuzgóan, sok hibával, a pálya gyakori meghosszabbításával. Csupán Stjernesundot tudta megelőzni, vagyis cidrizhetett a továbbjutásért. Katharina Truppe (17.) ütőképes kezdés után a meredeken elvesztette a fonalat. Besorolt a két másodpercen túliak seregébe. Lara Gut-Behrami (21.) csúszása hasonló képet festett, annyi különbséggel, hogy egy árnyalatnyival kevesebb töltet maradt benne. Kristin Lysdahl (31.) alig fért be az utolsó kapuba, a folyamatos késedelemmel elérte, hogy immáron két norvég álljon a lista végén. Tina Robnik (10.) lécei nem nagyon rezzentek meg, végig párhuzamosan álltak, mint azt kellett. 1,70-es hátrány lett érte jutalma, s egy előkelő kilencedik pozíció.

Forrás: Eurosport.fr

Pár perc szünet után Maria Therese Tviberg (30.) jött, s gyengének találtatott. Immáron három norvégot találtunk a dobogón – a végéről nézve. Lienz korábbi kétszeres győztes sem járt sokkal jobban. Anna Veith (22.) egyszerűen túl sok élt használt. Fogalmazzunk úgy, nem tobzódott lelkesedésből… Megelőzte Goggiát, de ez aligha vigasztalta. A – relatíve! – lagymatag csúszások közül kiemelkedett Clara Direz (8.) teljesítménye. Shiffrin-i léptékű nyitószektor után a nehezebb részeken sem esett kétségbe. Megragadt másfél másodpercnél, ami egy 8. helyet jelentett számára. Így három francia foglalt helyet a TOP-8-ban. Estelle Alphand (12.) svédként indult, méghozzá még energikusabban. A nyitószektor zöldült, a meredekre sem lehetett panasz az ő szintjén. Épp a végére jobban elfogyott, ő is besorolt a masszába. Alex Tilley (26.) becsülettel küzdött, s tekintettel arra, hogy épp 3 s-en belül ragadt, volt létalapja továbbjutási álmainak.

Harmincon túlról nem termett sokaknak babér, csupán ketten kvalifikálták magukat a második körbe. Név szerint a parallelben nemrég dobogós Franziska Gritsch (43-assal a 23.), valamint Kristina Riis-Johannessen (45-össel a 24.) Norvégiából.

—————————————————————————————————————————————–

Délután a francia Guillot-patrique Pierre kapta meg a tűzés feladatát. Az időjárás változatlanul minden igényt kielégített.

Öt síző után századok választották el az első három helyezettet. Maria Therese Tviberg (16.) vezetett Stjernesund (19.) előtt, a két norvég mögött a német Schmotz (22.), valamint Alex Tilley (28.) foglalt helyet. A svájci Ellenberger az utolsó letörésnél túlfordult, így nullázott. Goggia (17.) rossz végén volt a századoknak, egész pontosan hárommal kapott ki Tvibergtől. Pedig nem így indult neki, a záró szektorban bukott el egy teljes másodpercet. A lehető legrosszabbkor jött az a 2-3 késve vett kanyar. Riis-Johannessen (29.) révén újabb norvég érkezett. Ugyanúgy járt, mint a svájci, lendületből visszamászott ugyan, de már ekkor bizonyos volt, hogy limitidőn túl végez, vagyis pont nélkül zár. A századok harca nem hagyott alább, Gritsch (19.) hét századdal maradt el a norvégtől. Veith (27.) mozgása két ütőképes szektor után megint szétesett. Egy fokozattal kiegyensúlyozottabban síelt Gut-Behrami (24.) , a pillanatnyi TOP-3 közé így sem tudott bekerülni.

Gisin (21.) már csaknem másodpercnyi előnyből gazdálkodhatott. Ennek egy részét délután hozta össze, de hiába, a lankán ő is mélyre került. A változatosság kedvéért 9 századdal kapott ki két futam alapján. Viktoria Rebensburg (14.) is sokat benne hagyott a végében, a századok most a pártját fogták, élre tudott állni. Nem állított fel egetverő időt, Alice Robinson (9.) helyből odavert neki, annak dacára, hogy sízése többször átment zaklatottba. A 84 századnyi különbség legalábbis tekintélyt parancsolónak tűnt, főleg, ha idevesszük, hogy csak 7 tized választotta el a délelőtti nyolcadik helyezettől. A reklámszünetig még két osztrák volt soron. Truppe (24.), akárcsak Haaser (23.) alulmaradt az új-zélandival szemben a lejtő utolsó szektorában. Alaposan visszaestek mindketten.

13914406.jpg
Forrás: Nettavisen

Robinson, Rebensburg, Tviberg dobogóval fordultunk tehát a folytatásra. Brem (17.) egy pillanatig sem konkurált ezzel a hármassal. Gondosan formált, épp ezért lassan abszolvált ívek jellemezték menetét. Mina Fürst Holtmann (6.) több vagánysággal vértezte fel sízését, s minthogy a záró szektorban Robinsont is felülmúlta, a délután legjobb idejével masszívan élre tudott állni. Hrovat (11.) kapcsán az akarat és a lécmozgás nem mindig fedte egymást. A harmadik helyet megkaparintotta, több nem volt benne. Alphand (11.) jobban kontrollálta tempóját, legalábbis a meredeken. A záró részre elvesztette a fonalat, századra ugyanazt hozta, mint az előtte indult szlovén. Hector (10.) pár századdal elébük került, Robnik (26.) ugyanakkor egy durva megbillenés után alaposan visszacsúszott a tabellán. Váratlan fejlemény, hogy Holdener (15.) is ugyanígy járt. Meglátogatta a bukóteret, ezen felül is volt még kettő egylábas kanyarvétele.

Forrás: Kleine Zeitung

 

Az utolsó reklámszünet előtt tehát Holtmann vezetett Robinson és Hector előtt. Clara Direz (7.) másodjára sem adta alább. Volt nem egy éles kanyarvétele, de mindannyiszor ügyesen korrigált. Így sebességben maradt, így csupán 8 századdal szorult a második helyre. Katharina Liensberger (3.) volt az osztrákok utolsó reménye, az esélynek pedig érvényt is szerzett. A meredeket irgalmatlanul megtolta, 8-9 tizeddel vezetett már. A vége már kevésbé sikerült kifinomultra, a mosolygás pillanatai következtek. Frasse Sombet (13.) a pálya túlnyomó részén tartotta az osztrák mutatóit. Nagy kár volt azért a méretes megbillenésért még a meredek elején, az ott elbukott szekundum fájt a végén.

Petra Vlhová (5.) a meredeken kapott sok tizedet az osztráktól, a végét ugyanakkor jobban bírta. Alig több mint egy tizeddel szorult csak a második helyre. Tessa Worley (8.) komolyabb hátrányt hozott össze fent. Rendre túlcsúszott, végtempója sem volt az igazi. Egyetlen sízőt kellett már csak kiszurkolnia a helyieknek az osztrák dobogóért. Más kérdés, itt volt a nagy ugrás időkülönbségben. Federica Brignone (4.) megtette azt a szívességet, hogy hibázik. Volt két késve vett kapu a meredeke derekán, ez rányomta bélyegét kicsit a folytatásra is. 8 századdal kikapott, joggal ütlegelte buksiját.

Forrás: Hosszabbítás

Már a minimális izgalom miatt is fontos volt Marta Bassino (2.) menete. A pálya feléig minden tökéletesen ment, csaknem másodpercre növelte előnyét az olasz. Aztán Brignone helyén ő is besokallt egy kicsit, de nem annyira, hogy veszélyben forogjon a vezető pozíció. Időeredménye épp befért a TOP-10-be, úgyhogy Mikaela Shiffrinnek (1.) annyira nem kell rágörcsölnie menetére. Nem mintha ez nála hagyomány lenne. Az olasz nyitószektorától még elmaradt, a meredek vége aztán igazán fölényesre sikerült. Kiosztott laza egy másodpercet, nehogy már másé legyen a délután legjobb időeredménye. A vége 1,36, vagyis újabb Shiffrin-gála!

1.png

Részletes eredménysor, statisztika

Forrás: Eurosport.de

Mikaela Shiffrin visszatért a győztesek útjára, ez a mai mára 63. a sorban, vagyis Annemarie Moser-Pröllt megelőzve most már egyedül áll az örökranglista negyedik helyén. Még négy siker, s beéri Marcel Hirschert is – még januárban. (Elején?) A női listán természetesen már csak Lindsey Vonn áll előtte. Harmadik győzelme ez idén, de ami ennél is lényegesebb, mind a négy szakágban van már dobogója, s nem mellékesen 600 pont fölött jár már összetettben.

Marta Bassino a hetedik dobogós helyezését szerezte, míg Liensberger a másodiknál tart. Óriás-műlesiklásban ma végzett először pódiumon.

A szakágiban még szorosabbá vált a küzdelem, ami nem is csoda, hiszen a négy versenyt négy különböző síző nyerte. A szezon következő állomása Sestriere lesz január végén. Az eddig látottak alapján Shiffrin és az olaszok közt dőlhet el a kristálygömb sorsa, de még a java hátravan.

2.png

3.png

Holnap szlalommal búcsúztatják a hölgyek a 2019-es évet.

A címlapon szereplő kép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s