Paris beérte Cuche-t: ötször győzött az egyik klasszikuson

Szenzációs versenyt hozott a második bormiói lesiklás, minek végén ismét Dominik Paris diadalmaskodott. Didier Cuche után ő a második lesikló, akinek sikerült valamely klasszikus helyszínen ötször győznie. Bár a dél-tiroli ma is parádézott, alaposan ki kellett szurkolnia az újabb sikert, s ami még meglepőbb, ezúttal egy lényegében névtelen síző szorongatta meg leginkább. Urs Kryenbühl nyolc századdal kapott csak ki a napi győztestől, megelőzte így többek közt Beat Feuzt, Kildét, vagy épp Mayert. Mindannyian remekeltek ma. A Pista Stelvio utolsó osztrák győztese nagyot bukott, Hannes Reicheltet helikopterrel szállították az innsbrucki korházba. Az 1994/1995-ös idény után újra olasz síző vezeti az összetettet.


Ma már a teljes olimpiai versenypályán viaskodtak az urak. 3270 méteren át. Elsősorban önmagukkal és a Pista Stelvióval. Hírhedt szintegyenetlenségeivel, méretes ugratóival. Két percen át. Az időjárásra egy rossz szót sem lehet mondani. Verőfényes napsütés jellemezte az időképet, egy árva felhőt nem lehetett felfedezni az égbolton. A fenyőfákról szemlélődő stábtagok ringatóztak egy kicsit, de a szélmozgás sem tűnt vészesnek. Nyilatkozatokból utóbb kiderült, a szembeszél az ugratóknál megtréfált több sízőt.

Csakúgy, mint tegnap, ma is Max Franz nyitotta a menetek sorát. Félpályát sem tudott síelni az osztrák. Egy csúnyán elmért féktáv után jobbnak látta elvonulni a bukótérbe. Így az ameriakiaknak jutott az első viszonyítási pontok lerakása. Steven Nyman (19.) kulturáltan síelt, ugratói szokás szerint pompásra sikerültek. A nyerőmenettől azért távolvolt teljesítménye, de minthogy megúszta nagyobb hiba nélkül, kiindulási mércének pont tökéletes alapidőt állított fel. Bryce Bennett (38.) tegnap pont nélkül maradt, s az eredményjelzőn megjelenő szűk másfél másodperc után sem csattanhatott ki az örömtől. A pénteki futam egyik meglepetését Matthieu Bailet (13.) szolgáltatta. S úgy általában a franciák. Érezhetően nem volt gond önbizalmával, s bár dadogott kicsit mozgása a záró traverzen, a végtempó bőven felülmúlta az amerikaiét. Bő hat tizedet osztott ki neki, lécei is rászolgáltak a puszira. Vezetésre tiszavirágéletűre sikerült, Benjamin Thomsen (12.) – bizonyára a tegnapi tapasztalatokból tanulva – nagyon összerakta a pályát. Pár század, két méter – ennyi volt a különbség.

Forrás: The Durango Herald

Thomas Dreßen az utolsó pillanatban visszalépett a versenytől, mivel korábban operált térde nagyon bedagadt reggelre. Vincent Kriechmayr (10.) tegnap komoly bukást úszott meg, ettől még tökös gyerekként ma is rajthoz állt. Nyilván élete első bormiói dobogójának reményében. A csúszós szakaszt ragyogóan abszolválta, az ott szerzett előnyt viszont szinte teljesen annulált az elnyújtott San Pietro-ugratón. A keresztsíző részen kijött klasszisa, s ha csak egyetlen tizeddel is, de csak élre tudott állni. Josef Ferstl (21.) harcosabbik énjét vette elő a tegnapi lebőgés után. Gyakran túlhaladta a kék vonalat, sejthető volt, hogy Benneten kívül mást nem fog megelőzni. Viszont a lejtő záró harmadában rávert pár tizedet az osztrákra. Ez irányadónak tűnt Dominik Paris (1.) startja előtt…

Végig vezetett, a San Pietro környékén pedig nemes egyszerűséggel agyonverte az osztrák produktumát. Másodpercet vert rá, a vége 1,61, nem volt kérdés! Beszéljenek a videó képei…

Forrás: La République des Pyrénées

Mondanunk se kell, eltolódtak a referenciapontok, innentől fogva bődületesen nagy hátrányok is tisztes helyezést, adott esetben dobogót eredményezhettek. Adrian Smiseth Sejersted (14.) speciel ebben sem volt érdekelt. Sok volt a mélyről, fenékről vett kanyar. A végső helyezése azért vállalható lett.

Röpke reklámszünet, s folytatódott a móka. Johan Clarey (7.) nemcsak tegnap ment kiválóan, remek szezonja van eddig. Ma is kihajtott magát, legalábbis a célban bemutatott nyakelvágós mozdulat erre engedett következtetni. Megérte, tükörsimán besorolt a második helyre. Bár Paris világklasszis szektoraival ő sem tudott mit kezdeni, nagyobb botlás nélkül túlesett rajtuk. Otmar Striedinger (16.) más kalibert képviselt. Nagyon mélyre került a traverzen, ami kihatott végtempójára. Azt megelőzően sem volt meggyőző.

Forrás: La Cote

Nagyjából a győzelem kérdése Beat Feuz (3.) menete után dőlt el. A San Pietróig hajszálra ugyanúgy haladt a svájci. A különbség közelítette a 3 tizedet, hogy aztán a záró traverzen csaknem lefelezze azt. A záráson érvényesült Paris pokoli tempója, de Feuz előtt is maximális kalaplengetés dukál.

Az eufória érzetét, amiért két ilyen zseniális menet belefért megint egy napba, hamar felváltotta a sokké. Hannes Reichelt, a mezőny korelnöke a lejtő tetején elvesztette egyensúlyát, s alig tompított tempó mellett belevágódott a hálórengetegbe. Szerencséjére épp kanyar előtt volt, tehát messze nem a pálya leggyorsabb pontján történt az eset. Ezzel együtt mentőhelikopterrel kellett elszállítani a helyszínről.

Nagyjából 20 perces kényszerszünet után engedték el Aleksander Aamodt Kildét (4.). Pokoli erősen kezdett, a pálya feléig alig néhány századdal volt csak elmaradva Paristól. A Stelvio emblematikus részein hízott meg a különbség, az ugratón és az azt követő kanyarokban láthatóan elbizonytalanodott. No, de a végén megint csak tartotta a lépést, ami természetesen egy harmadik helyezést ért számára. A francia pódium odalett, Adrien Théaux (8.) feladata lett volna azt visszaszerezni. Odatette magát ő is, példának okáért Kriechmayrt is maga mögé utasította. Épp a klasszis jelző hiányzik menetének taglalásakor.

13914533
Forrás: Nettavisen

Matthias Mayer (5.) pénteken kiérdemelte ezt a méltatást. Akárcsak ma. Három szektor után nem kevesebb, mint 3 tizeddel verte Parist. Időnk nem volt ámulni, a San Pietro után már fél másodperces hátrány szerepelt neve mellett. A zárást ismét meggyőzően hozta, de végül bő egy tizeddel a dobogóról is lecsúszott az osztrák. Nem volt elégedett, érthető módon. Az ő összetett esélyeit nem javítják az a pár pillanat, amennyivel most elébe került Kilde.

Travis Ganong (43.) tegnap remekelt, ma pedig csak kóválygott a pályán. Ő egy ilyen hektikus fickó. Még Bennettől is kikapott, ment is a lista legvégére. A két amerikai sízőn kívül mást nem előzött meg Kjetil Jansrud (34.). Fásult volt a norvég, mint egy szem futamát kivéve egész szezonban. Időben valami hasonlót láttunk Carlo Jankától (35.) , talán valamivel több lelkesedéssel. Elgondolkodtató, hogy az a Peter Fill (31.) is előttük végzett, aki egy kicentizett kanyarvétellel kezdte a pályát, de még annak első harmadában belefékezett még egy komolyabbat. Igaz, a folytatásra neki legalább összeállt mozgása. Mindhárom bajnok pont nélkül zárta a bormiói lesiklást.

Brice Roger ráérzett a Stelvióra, ennek jegyében a táv feléig komolyan számításba kellett vennünk a dobogós helyek tekintetében. Soha nem tudjuk, mire lett volna képes, ugyanis egy mélyre kerülés után kiesett. A légzsák kinyílt, a francia pedig hátán pörögve megúszta a bukást. Emanuele Buzzi (29.) szintén biztatóan kezdett, az ő vesztét a San Pietro okozta. Finoman szólva elmérte, alig fért be a kapuba. Onnantól már nem volt az igazi teljesítménye. Dominik Schwaiger (27.) végig a középmezőnyben haladt, Ferstl mögött ért célt.

Forrás: Skiweltcup.tv

Ha valaki elment gyorsan ebédelni, lemaradt a slusszpoénról! Urs Kryenbühl (2.) frenetikus felső szakaszának hála előnnyel érkezett a San Pietróhoz. Ahol szintén felülmúlta egy kevéssel Parist, s minthogy a keresztsízést is remekül abszolválta, váratlanul veszélyeztette az olasz győzelmet. Végtempóban akadt némi különbség. 8 század, ennyin múlt a még nagyobb szenzáció! Daniel Danklmaier (40.) nem alkotott maradandót, csupán Ganongot előzte meg. Ryan Cochran-Siegle (11.) ellenben becsülettel helytállt, a Team USA legjobbjaként zárt Bormióban, köszönhetően kiegyensúlyozott csúszásának. Niels Hintermannra (6.) még feltétlenül figyelni kellett. A nyitó, Szuper-G-re hajazó szektorok után még ő is lőtávolon belül volt. Az olló az ugrató környékén nyílt ki, hogy aztán a lejtő legvégén megint csak tartani tudja a dobogósok iramát. Majdnem megcsípte az osztrákok legjobbját, Mayert. Három svájci a TOP-6-ban! Gyanítjuk, jegyeket már alig lehet kapni a Lauberhornrennenre…

Nils Allegre (25.) és Matteo Marsaglia (24.) menete zárta az első harmincast. Egyetlen század döntött az olasz javára. Az erős francia csapatteljesítménye ma sem maradt el, Maxence Muzaton (9.) révén a harmadik lesiklójuk is beverekedte magát a TOP-10-be. Másfél másodperces időkülönbség alakult ki, minek felét a közvetlen elit legerősebb szektorában kapta meg.

A továbbiakban is szép számban jegyezhettünk fel erős meneteket. A németek még csak szőr mentén jutottak pontokhoz. Andreas Sander (26.) és a nemzetváltáson átesett Romed Baumann (30.) után az olaszok is örvendhettek Mattia Casse (20.) révén. A svájci Gilles Roulin (28.) után két osztrák, Christopher Neumayer (39-essel a 17.), majd Johannes Kröll (40-essel a 22.) csatlakozott a pontzónához. Az amerikai Jared Goldberg (42-essel a 23.) és a francia Nicolas Raffort (43-assal a 18.) után többen a kiesés sorsára jutottak. Egy alkalommal állt is a verseny, információnk jelenleg nincsenek ennek okáról. Annyi bizonyos, hogy a nap egyik hősének címét egész nyugodtan kioszthatjuk Felix Monsennek (47-es rajtszámmal, de 56.-dikként a 15.). A svéd lesiklót a pálya felénél megállították, majd másodjára, utolsóelőttiként ment egy egészen kiváló időt.

Részletes eredmények, statisztika

1.png

Forrás: CBC

Dominik Paris 18. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a hatodikat Bormióban. Ha csak a lesiklást vesszük számba, öt sikernél jár a Pista Stelvión. Márpedig korábban csak Didier Cuche tudott felmutatni ennyi győztes futamot valamely klasszikuson. (A svájci legenda ugyebár Kitzbühelben nyerte halomra magát.) Az eredmények szerencsés alakulásának hála Paris átvette a vezetést szakágiban, sőt immáron az ő neve áll az összetett pontverseny élén is. Márpedig olasz férfi síző eléggé régen mondhatta ezt el magáról. Alberto Tomba az 1994/95-ös szezon végén ugyebár győzni tudott. Ettől még Paris távol van, de minden benne van a pakliban.

Urs Kryenbühl érdekes eset. Már 25 esztendős, hatodik szezonját tapossa a Világkupában. (Nem mindig vetették be.) Eddigiekben mindössze kétszer végzett a TOP-20-ban. A ranglista 54. helyezettje.  Már ezzel a mai eredményével több pontot szerzett, mint korábban összesen lesiklásban. Kétszeres svájci bajnok lesikló, ő a címvédő. Azt majd a január dönti el, mennyire volt kicsúszott eredmény a mai.

Beat Feuz a 32. dobogós helyét gyűjtötte lesiklásban. Nagy fegyvertény ez, pláne, ha beleszámoljuk a sérüléseit. Apropó, lényegében ma is törött kézzel síelt. Négy lesikláson vagyunk túl, mindegyiken dobogón végzett.

2.png

3.png

Holnap alpesi összetett következik. Ott dől el, ki kezdheti az újévet az összetett éléről. Paris, vagy Kilde?

A címlapon szereplő kép forrása: X Sport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s