Kristoffersen foglalta el Hirscher trónját a Gran Risán

Henrik Kristoffersen győzelmével ért véget a legendás Alta Badia-i óriás-műlesiklás. A norvég pechesen alakult első futam után alaposan odatette magát a másodikban, jelentősen megverte közvetlen riválisait. Ennek következtében mind a szakági, mind az összetett pontversenyben átvette a vezetést. A dobogóra állhatott Cyprien Sarrazin. A három éve ugyanitt parallelversenyt nyert francia a 22. helyről száguldott fel a második pozícióba. A pódiumot Žan Kranjec tette teljessé. A Marcel Hirscher révén az előző hat évben győztest adó osztrákoknak ezúttal meg kellett elégedniük egy hatodik helyezéssel. Ezt Marco Schwarz szállította.


A téli sportok szerelmesei évről évre karácsonyi ajándékként élik meg az aranyvasárnapot, amikor is megrendezésre kerül a férfiak óriás-műlesiklása a legendás Gran Risán. Az Alta Badia-i óriás örökös királya vitán felül Marcel Hirscher, a két idény közt visszavonult osztrák bajnok nyerte az előző hat (!!!) versenyt, méghozzá jellemzően ellentmondást nem tűrő módon. Mintha rászabták volna a lejtőt.

Jellemző, hogy a jelenlegi mezőnyben mindössze Ted Ligety volt képes itt győzni, méghozzá 2010-ben és 2012-ben. A szakág jelenlegi ászai mindezidáig nyeretlenek voltak a Gran Risán, a trón szabad volt, el lehetett foglalni.

Az időjárásról egy pozitívum mindenképp cikkbe írható: nem akadályozta meg a verseny megrendezését. Tökéletesnek épp nem volt mondható, nyirkos, hol ködös képet festett az égbolt, a hóesés pedig folytonosan jellemző maradt. A versenyigazgatás idő szerint elindította a viadalt, bíztunk a reális eredményekben.

A pályát azért egy jó 20 másodperccel megkurtították, s a francia Frédéric Perrin sem vitte túlzásba a tűzés komplexitását.

Forrás: Teller Report

Gyors csörtével indult a verseny, elvégre a nap két favoritját hamar megnézhettük. Érdemi különbség nem alakult ki, Alexis Pinturault (3.) 6 századdal ment csak jobbat a norvégnál, a meredeken valamivel határozottabbnak tűnt. Henrik Kristoffersen (6.) részéről a kezdőszektor volt biztatóbb. Finoman szólva nem volt előnyös ma a legelején síelni. Leif Kristian Nestvold Haugen (1.) a kevésbé átlátható szakaszon sokszor ívet tévesztett, de mindez mit sem jelentett a végén. Stabilabb tempót bírt diktálni, minek hála 2 tizeddel élre tudott állni. Žan Kranjec (7.) szektorai végig zöldültek, negyed másodperc is állt neve mellett. A parallel során is jelentőséggel bíró záró ugratóról ugyanakkor rosszul ért földet, hátrébb esett.

Forrás: Kleine Zeitung

Mathieu Faivre (16.) záró szakasza igencsak rendezetlenre sikerült. Már a lécen maradás is nehéznek tűnt, a másodpercet épp csak el nem érő hátránnyal elásta mai napját. Beaver Creek győztese, piros mellényes Tommy Ford (14.) rögtön egy méretes fékezéssel nyitott. A korán összehozott hátrányát nem igazán növelte a folytatásban. Loïc Meillard (11.) igyekezett támadni a kapukat, a dinamikával ezzel együtt hadilábon állt kanyarodás közben. Már délelőtt eldőlt, hogy egész biztosan új győztest avatnak a Gran Risán. Ted Ligety két dobogóesélyes szektor után besokallt, a két késve vett kapu után a harmadikba már nem fért be. Marco Odermatt (2.) végig komfortosan vette az íveket, a 7 századnyi különbség után győzelmi esélyekről beszélhettünk.

Forrás: Skinews.ch

Luca de Aliprandini (9.) személyében elérkeztünk az első hazai sízőhöz. Esetenként túl sok élt használt, de legalább a nagyobb korrigálások elmaradtak. Összességében állva maradt, ami az igazán jó eredményt illeti. Rasmus Windingstad (12.) gyatra kezdés után hozott valamicskét a meredeken honfitársán, a végét aztán ő is elszúrta. A TV-n keresztül egyre kevésbé lehetett nyomon követni, mi történik a lejtő első felén. Justin Murisier (8.) bizonyára jobban érzékelte a fejleményeket, az ifjú svájci szépen befért az öttizednyi időkülönbségbe. Victor Muffat-Jeandet (15.) a végén szállt el, de nagyon, pedig a pálya kétharmadán éltempót diktált. Gino Caviezel (18.) egy szem túlcsúszást kivéve korrektül síelt. Igaz, eme hiba sok tizedet hozott hátrányban, kicentizte a kapuvételt. Matts Olsson két bíztató szektor után búcsúzott, a „célegyenesre” fordulva kiugrotta a nyomvonalról.

Forrás: Ski Sport Austria

20 perc alatt lezavartak 15 sízőt a rajtállásból, de itt nem volt megállás, reklám, meg ilyesmi. Érkezett Marco Schwarz (4.), mégpedig egy kiváló menettel. Ott volt a szeren, koncentrációban, pattogósságban egyaránt. Megúszta 22 századdal, ami azért jelezte, irreális versenyről nem beszélhettünk. Stefan Luitz (31.) a korábban Olssont is megtréfáló ugratónál szállt el, azt leszámítva tartotta a legjobbak tempóját. Így viszont új sereghajtóként került fel a táblára. Alexander Schmid (29.) sízéséből hiányzott a meggyőződés, egy kevéssel került csak Luitz elé. Két német a lista végén, Luitz végül kiesett… Trevor Philp (37.) küzdelme az elemekkel nem bizonyult eredményesnek, a kanadai lépte át elsőként a 2 szekundumos időkülönbséget. Cédric Noger (13.) több agresszióval használta léceit, épp csak kicsúszott a TOP-10-ből. A svájci csapatra egy rossz szót nem lehetett mondani, Thomas Tumler (17.) sem vallott szégyent. Példának okáért Caviezelt megelőzte. Filip Žubčić (9.) mert kockázatot vállalni, jutalma érte szűk 8 tizednyi elmaradás. A horvát technikai szakág újfent megcsillantotta magát.

11.png
Forrás: Dagbladet

A folytatásban Erik Read kiesett, a két olasz századra pontosan ugyanazt, a másfél másodperc környéki különbséget produkálták. A nézőközönség győztesnek kijáró örömmel fogadta mind Manfred Mölggöt (26.), mind Riccardo Tonettit (26.). Ryan Cochran-Siegle (21.) is csak a valószínűsíthető továbbjutásnak örvendhetett, a még tinédzserkorú norvég, Lucas Braathen (30.) sok rizikót vállalt, már az egészséges határon túli mértékben. Thibaut Favrot (23.), majd Stefan Brennsteiner (25.) sem tudott újítani, ugyanazt a szintet hozták, mint az olaszok. Roland Leitinger (20.), bár pozícióban nem tűnt ki tőlük, az a pár tizednyi differencia még sokat érhetett számára délután.

Szünetet eztán sem tartottak a rendezők. Matthias Mayer megélt egy nehéz pillanatot középen, szerencsére még időben meg tudta fogni léceit, így elkerülte a bukást. Egy szenzáció még hátravolt. Aleksander Aamodt Kilde (5.) végig ütőképesen síelt, a záró szektor előtt csak pár század választotta el Haugentől. A végén 23 századra nőtt a hézag, de 32-es rajtszámmal ez így is elsőrangú eredmény. Egyebet ne mondjunk: megelőzte Kristoffersent!

A pontszerzés küszöbére ért még az osztrák Dominik Raschner (34-essel a 19.), a francia Cyprien Sarrrazin (35-össel a 22.), Adam Žampa (37-essel a 24.), s végül a dél-tiroli Hannes Zingerle (45-össel a 28.).

—————————————————————————————————————————————-

Délutánra javult az időjárás képe. A hózápor abbamaradt, az égbolt változóan felhős maradt, látási problémákról pedig nem tudunk beszámolni. A norvégok amerikai edzője, Johnny Davidson volt felelős a tűzésért.

Lucas Braathen (8.) meggyőzően élt a szűzpálya nyújtotta előnyökkel, egy az egy elleni összevetésben alaposan rávert az egyetlen német továbbjutóra, Schmidre. Zingerle elbóklászott a porhanyós hóba, jókorát tanyált. Alighanem a hazai szereplés jogán hegyet mászott, vélhetően nem megfelelő mértékben, mert kizárták. Mölgg (28.) igencsak visszafogottan szerepelt, sok volt a bizonytalanság menetében. Tonetti (18.) valamivel jobb íveket választott, ezzel együtt nem volt esélye a vezetés átvételére. Öt induló után három olasz foglalta el a három utolsó helyet. Hol van már a Blardone- Simoncelli- féle korszakuk? Hogy Tombáról ne is beszéljünk…

Brennsteiner (21.) lendülete a záró, lankás szakaszra fogyott el. Márpedig ez Alta Badián sorsdöntő fejlemény szokott lenni. Žampa (27.) óvatosabbra vette a figurát, ami nem csoda. Megannyi kieséssel végződő második futamos kaland után kellettek a pontok a szlováknak. Favrot (13.) hamar elkapta a fonalat, két szektor után komolyan vezetett Braathen ellen. A végén neki is bele kellett fékeznie. Cyprien Sarrazin (2.) alaposan bekezdett, s minthogy a meredeken sem esett kétségbe, amikor nyomni kellett a „gázt”, sima 6 tizeddel élre tudott állni a francia.

Forrás: L’Équipe

Cochran-Siegle (19.) többször nagyon mélyre került a lejtő legmeredekebb szakaszán, az utána következő két osztrák pedig több rizikót vállalt, mint amit a helyzet megengedett volna. Leitinger (23.), majd Raschner (26.) is másfél s-es hátrányban találta magát. Caviezel (17.) jelenleg nagyságrendekkel jobb formának örvend náluk, amit mi sem bizonyított jobban, minthogy egy keresztbeállással együtt odavert rájuk súlyos tizedeket. Tumler (29.) menete igazán zaklatottra sikeredett. Volt ott minden, egylábas mentés, könyökre ereszkedés, terpeszállásba vágódó lábak. Csak Zingerlét bírta megelőzni. Kellemetlen meglepetésre Faivre (22.) is eltűnt a süllyesztőben, végig határozatlanul vágódott bele a kanyarokba.

Sarrazin, Braathen és Favrot foglalta el tehát a dobogós helyeket a délutáni mezőny első felét követően. A reklámszünet után Muffat-Jeandet (24.) síelt egy gyorsan felejtendőt, majd a szakági tabella éllovasa következett, de Tommy Ford (20.) sem felelt meg az elvárásoknak. A tűzés ritmusát úgy-ahogy megtalálta, de kevés extrát tett bele, márpedig ezt a mentalitást bünteti a lejtő. Noger (25.) egyetlen szektor alatt beszedett egy teljes másodpercet, s a folytatásban sem remekelt. Windingstad (7.) már hattizednyi előnyből indult, és hamar el is bukta az összest. A meredeke egészen összeállt, így egy századdal legalább Braathent meg tudta előzni. Meillard (12.) stílusos sízést mutatott be, épp a legvégére fogyott el a tudomány. A miniugratókról rendre rossz ütemben fogott havat, ami épp elegendő veszteséget jelentett ahhoz, hogy lecsússzon a dobogóról. Az olaszok egyetlen reménye Luca de Aliprandini (16.) volt a mai napon. Hiába tette ki szívét-lelkét, sok volt a mélyről, gyakorta fenékről vett kanyar, egy épp a meredeke végén. Hátrébbesett a listán. Žubčićot (10.)  pár század választotta el a dobogótól. Nem emiatt zsörtölődött a célban. Kevésen múlt, hogy ne ütközzék a célvonalnál egy fegyelmezetlenül átsétáló helyi szervezővel.

A délelőtt legjobbjai voltak már csak hátra, és változatlanul Sarrazin vezetett a két norvég előtt. Hamar kiderült, hogy Murisier (15.) sem lesz veszélyes hármójukra. Széles íveken abszolválta a kanyarokat, rendre nagyon távolkerült a kapuktól. Gyakorlatilag két másodpercet szedett össze egyetlen futam alatt. Žan Kranjec (3.) oly vehemenciával vágott neki a pályának, hogy már a második nyújtott kanyarban besokallt. Ez nem szegte kedvét, rontásból ezután sem volt hiány. Tempóban maradt, de pár századdal ő is csak a francia mögött ért célt.

Forrás: Time24 News

Henrik Kristoffersen (1.) effektíve megvalósította a szlovén elképzeléseit. Lendületes, ugyanakkor kiegyensúlyozott sízést láthattunk a norvégtól. Az a tény, hogy csupán 3 tized tartott ki előnyéből, nyugodtan tudjuk be Sarrazin klasszis teljesítményének. Aleksander Aamodt Kilde (4.) rápakolt volna még egy adagot rizikóból, ennek eredménye több túlfordulás volt, ami idővel azért az elmaradásban is megmutatkozott. A negyedik helyre futott be.

A szoros verseny eredményeként ekkortájt tényleg a győzelemért mentek a sízők. Így tett Marco Schwarz (6.) is, vesztére. A meredeken rendre besokallt, alaposan megküzdött a kanyarvételért, minek következtében távol került a dobogótól. Alexis Pinturault (8.) pontosan tudta, a 6 század nem ér semmit, támadnia kell. Nem talált jó íveket a meredeken, cserébe a dinamika is hiányzott belőle. Csúnyán visszaesett. Akárcsak Odermatt (5.). A zárószektoron kívül egyébre nem lehetett büszke, egy alkalommal a bukótérből kellett visszavágódnia a pályára. A célban fogta lábát, nem kizárt a térdsérülés. A norvég győzelem ekkor vált biztossá, csupán a győztes személye volt a kérdés. Nestvold-Haugen (11.) nem totojázott, harcba szállt élete első VK- sikeréért. Az első szektorban még nem jelentkeztek a hibák időhátrány formájában, a meredeken ellenben kinyílt az olló. Másodpercen, ezzel együtt a TOP-10-en kívül zárt a rőtszakállú norvég.tabella1.png

 

Részletes statisztika, eredmények

Forrás: VOL.at

Henrik Kristoffersen pályafutása sarokpontjához ért, megszerezte 20. győzelmét a Világkupában. Vagyis már csak egyetlenegy választja el a legendás Kjetil André Aamodt mutatójától. Mai sikerével a szakági pontverseny élére állt, s immáron ő vezeti az összetettet is. Még csak december vége, de már most kijelenthető, elképesztő idény áll előttünk, ami a nagy kristálygömbért való küzdelmet illeti.

Cyprien Sarrazin második dobogóját szerezte. Az első egy győzelem volt, ugyanitt, Alta Badián, mégpedig 3 évvel ezelőtt parallelben. Žan Kranjec ötödik pódiumánál tart. Idei eredménysora pazar: Sölden 3., Beaver Creek 4., most újra harmadik.

tabella2.png

tabella3.png

Holnap a tervek szerint parallelt rendeznek Alta Badián.

A címlapon szereplő kép forrása: Eurosport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s