Beat Feuz egy év után ismét a dobogó tetején

Beat Feuz nyerte a Beaver Creek-i lesiklást, amivel átvette a vezetést a szakági világkupában. A második helyen holtverseny alakult ki Krichmayr és Clarey közt. Az összetett esélyesek rendre rosszul szerepeltek, az éllovas Mayer pontot sem szerzett. Magas rajtszámmal azonban Sejerstedt és Schweiger is a legjobbak közt zárta a versenyt.

Beaver Creek az első igazán nagy kihívást jelentő lesikló pálya a naptárban, itt folytatódott Lake Louise után az alpesi sí világkupa. A rendkívül szeles idő miatt a rajthelyet lejjebb kellett hozni, így kimaradt a pályából az ikonikus csúszó szakasz, melyet jellemzően Nyman védjegyeként emlegetünk. A szeles idő kitartott a teljes verseny alatt, de a jó látási viszonyok továbbra is megmaradtak.

Az összetett éllovas, Matthias Mayer (31.) egy vad, de hibáktól nem mentes futammal nyitotta meg a pályát. Egy méretes kövér kanyart is vétett, végül pontot sem szerzett. Steven Nymannek (17.) nélkülöznie kellett a számára legjobban fekvő nyitó szakaszt, de ezen felszívhatta magát, mert egy kevesebb hibával tarkított, nyugodtabb menettel meg is verte Mayert.

Aleksander Aamodt Kilde (7.) ismét a vadabb menetek egyikét mutatta meg, pattogós kanyarokkal és bevállalós ugratókkal. Mindezzel együtt a jó ívek sem maradtak el, így ismét változott az első helyezett személye. Adrian Théaux (9.) egy stílusában higgadtabb, de időben Kildéhez hasonlóan síelt, a záró szakaszra azonban a kritikus kanyarban túl erőset fékezett, ami az első helyébe is kerülhetett.

Thomas Dreßen (19.) jelentős elmaradással nyitott, túlságosan mélyre került az egyik kanyarban. A pálya közepére azonban megtalálta a sebességet, és egyre közelített az aktuális dobogósokhoz, de befogni már nem tudta őket. Emanuele Buzzi (33.) nem ment túlságosan erősen, de az megmutatta, hogy az egyik szektorban Kilde 3 tizedet biztos benne hagyott.

forrás: Kurrier.at

Vincent Kriechmayr (2.) kötélidegzetű sízéséből két neccesebb ugrató utáni földet érés sem tudta kizökkenteni. Látszott a sebesség, és nagyobb megingások sem voltak láthatók, de a középső szakaszban ő is még számos tizedet hagyott. A honfitárs Otmar Striedinger (25.) a kezdő meredeket egész más felfogásban síelte, de ez az időeredményben nem bizonyult kifizetődőnek.

Beat Feuz (1.) a meredekkel megküzdött ugyan, de utána egészen egyedi, ösztönös ívekkel, és nagyszerű tempóval síelt tovább. A középső szakaszt, ahol Kriechmayr hagyott a pályában, azt ő tökéletesen síelte, saját ívének köszönhetően hatalmas tempót vitt tovább, amit a cél felé is meg tudott tartani, így nem volt kérdés az első hely.

Benjamin Thomsen (54.) sokat hibázva mindenkitől jelentősen elmaradt, aki addig célba ért. Eddig nagyon jól kezdte a szezont Mauro Caviezel (14.), rendre nem volt messze a dobogótól. Most azonban egy jelentős hiba miatt a legjobb háromra nem volt sok esélye már menet közben sem. Egyik kedvenc hegye ez, Hannes Reicheltnek (4.), igaz szuper-G-ben megy rendre jól. Ezúttal azonban lesiklásban nyitott nagyon jól a pálya elején, és összességében csak a középső szakaszon maradt el néhány tizeddel Feuztól, így a pillanatnyi dobogó legalsó fokára is befért, és reménykedhetett abban, hogy ott is marad.

Dominik Paris (11.) minden bizonnyal nem fogja arany betűkkel az emlékezetébe vésni a hétvégét. Folyamatosan elmaradt tempóban Feuztól, és néhány kövérebb kanyar is benne volt menetében, így Mayer mellett ő is hibázott az összetett aspiránsok közül. Max Franz (21.) továbbra is bele-belehibázik a meneteibe a visszatérése óta. Ezúttal lécei álltak keresztbe egy pillanatra az egyik kanyarban.

Kjetil Jansrud (9.) jól kezdett, nagyon jó íveket síelt, de a pálya aljára elfogyott a lendülete. Carlo Janka (17.) nagyszerű meredekkel nyitott, negyed másodperc előnye volt egy szakasz utána. Ezt követően viszont nagyon rossz ívet választott, és minden esélye elszállt nemcsak a győzelemre, de a dobogóra is. Éles kontrasztot mutatott Janka meredekével szemben Bryce Benett (39.) síelése. Rendkívül rossz íveket választva rögtön nagy hátrányba került, amit tovább növelt a célig.

Josef Ferstl (36.) is új ívet próbált meg a rajt után, de végigvinni nem tudta azt a meredeken, ami miatt menetrendszerűen érkezett a hátrány az első ellenőrző pontra. Johan Clarey (2.) nem kezdett rosszul, a pálya közepén azonban szédületes tempóra váltott át, három tizedet faragott Feuz-cal szemben, de a célig már nem tudta tovább csökkenteni az így maradt 2 tizedet, Krischmayrrel holtversenyben érkezett be a második helyre.

forrás: Le Dauphiné

Hosszabb szünet következett, ami a kiemelendő meneteket illeti. Ganong (40.), Roulin (47.), Hintermann (28.) és Danklmayr (24.) is csak a hátsó régiókban versenyzett pontokért, de előbbi kettőnek még ez sem sikerült. Christian Walder (15.) aztán három szektoron keresztül ostromolta a dobogósok idejét, mígnem az utolsó szektorban sokat kapott és a tízből is kicsúszott.

Újabb intermezzo következett: Fill (50.) és Marsaglia (38.) is csak a mezőny hátsó részében „kapott helyt”. Matthieu Bailet (11.) ismét egy olyan versenyző volt, aki nagyon jól kezdett, ezután viszont szektoronként gyűjtött be folyamatosan nagyjából két tizedet. Ryan Cochran-Siegle (6.) edzést is nyert a hét közepén, így az ő menetét még mindenképp meg kellett várni.  A hazaiak reménysége remek középső szakaszának köszönhetően mindössze nyolc századra maradt el a dobogótól – ez akkor az 5. helyet jelentette számára.

https://www.instagram.com/p/B5zHdF8pftT/

A harmincból már csak Sander (46.) és Muzaton (27.) volt hátra, de egyikőjüknek sem termett sok babér. Harmincon túlról azonban sorjáztak még a jobbnál jobb eredmények. Adrian Smiseth Sejersted (5.) egészen az utolsó ellenőrző pontig a második idővel rendelkezett, de utána nem volt elegendő tempója, mindössze 3 század hiányzott a dobogóhoz. Dominik Schweiger (7.) közepes kezdés után, egyre javulva síelt be a legjobb tízbe. A legmagasabb rajtszámmal a kanadai Brodie Seger (55-össel 13.) szerzett pontot, kiváló középső szakasza után nagyon visszalassult, emiatt nem végzett a legjobb tíz között.

Magas rajtszámmal szerzett még pontot Nils Allegre (16.), Alexander Köll (20.), Jared Goldberg (22.), Urs Kryenbühl (23.), Christopher Neumayer (25.) és holtversenyben Nils Mani (29.), valamint Romed Baumann (29.). A tegnapi győztes Marco Odermattnak (45.) végül nem sikerült a pontszerzés 62-es rajtszámmal.

Beat Feuz karrierje 12. győzelmét aratta, a kilencediket lesiklásban. Utoljára épp Beaver Creekben sikerült győznie 2018 novemberében. Vincent Kriechmayr 12. dobogóját szerezte, lesiklásban viszont ez volt mindössze a negyedik. A 38 éves Johan Clarey hatodszor végzett a pódiumon, először tíz szezonnal ezelőtt, 2019.12.19-én, győzni azonban egyszer sem tudott azóta.

A szakági versengésben Beat Feuz átvette a vezetést Thomas Dreßentől, aki a harmadik helyre csúszott vissza. A második helyre Vincent Kriechmayr jött fel, de hátránya már 48 pont. Összetettben továbbra is Matthias Mayer vezet, 9 ponttal Vincent Kriechmayr, és 17-tel Dominik Paris előtt. A legjobb technikai síző összetettben Alexis Pinturault 71 pontos lemaradással, egy győzelemmel visszaveheti a vezetést a vasárnap esti óriáson.

A hétvége zárásaként óriás-műlesiklás következik Beaver Creekben, ahol a szakági menpk mellett rajthoz áll majd Mayer, Paris, Kilde és Jansrud is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s