Odermatt első győzelmét aratta!

Marco Odermatt karrierje, és egyben a svájci válogatott idei első győzelmét szerezte Beaver Creek-ben. A meglehetősen nehéz fordítókkal tűzött meredek jutalmazta a technikás sízőket, Aleksander Aamodt Kilde és Matthias Mayer személyében három olyan síző állt dobogóra, akik óriásban is stabilan pontszerző helyen végezhetnek. Az összetettet továbbra is Mayer vezeti, de előnye nem nőtt jelentősen, mivel Pinturault a 4. helyen végzett.

Igencsak népes, 70 fős mezőny vágott neki a szezon második szuper-óriás-műlesiklásának. Beaver Creek bőven fagypont alatt fogadta a résztvevőket, ami a felhőtlen égbolttal és az alig értékelhető szélmozgással egybekötve ideális sízési időt teremtett.

Forrás: bluewin.ch

Adrien Théaux nem élvezhette sokáig a körülményeket, nagyjából 100 km/h sebesség mellett elmérte az egyik szűkre szabott balost. Menthetetlenül lecsúszott onnan a 4 éve ugyanitt vb-bronzot szerzett francia. A rutin után a fiatalos lendület került sorra. Marco Odermatt (1.) kis híján ugyanott búcsúzott, nagy bravúrral tudott csak továbbhaladni, mondhatni, érintőre vette a kaput. Fékezhetetlennek tűnt, a hibák azért később sem kerülték el menetét, de ezt hatalmas tempójával ellensúlyozta. Ment, mint a veszedelem – Szabó Gábor szavaival élve. Tökéletes Szuper-G- pálya pedig úgyszólván nem létezik…

Erősödött a gyanú, miszerint a kritikus kanyart győztes tempóval nem lehet tisztán bevenni. Max Franz (30.) speciel stílusosan kanyarodott, ezzel együtt sokat kapott a svájcitól. Teljes pályahosszban két másodpercet. A lesiklók közt (is) átlagon felülinek számító technikai képzettség mit eredményez ugyanott? – válaszolta meg Alexis Pinturault (4.). Jó másfél tizedet mindösszesen. Igaz, ő sem vett tökéletes ívet. A francia a csúszkálós részen is jól bírta aerodinamikailag, de azért a papírforma igazolódott, kikapott szűk négy tizeddel. Josef Ferstl amolyan Szuper-G-specialistaként van elkönyvelve. Ehhez képest nagyon gyatrán teljesített: két szektor után beszedett egy teljes másodpercet, majd csúnyán beleszalad az egyik kapuba az átkötő részen. Adrian Smiseth Sejersted (8.) negyed szekundumot hozott a svájci sízőn hibájának helyszínén, csúszásban és végsebességben azonban nagyon elmaradt tőle. Dominik Paris (13.) bizonytalanul kezdett, szűk 20 másodperc leforgása alatt elbukott 5 tizedet. A folytatás sem volt fényes, mert bár ő is fogott valamit a svájcin, összességében köze nem volt az éllovas idejéhez. 1,18 – ez bizony komoly betli volt a dél-tirolitól, a szakág címvédőjétől.

Beat Feuz (15.) hattizednyi hátrányt szedett be egyetlen szektor alatt, s minthogy a záró részen is gyengélkedett, vérmes reményei nem lehettek. Még Paristól is kikapott. Egyikük sem volt a körülmények áldozata, Mauro Caviezel (5.) három szektor után szorosan tartotta honfitársát, s csak egy rossz helyen elkövetett megbillenés miatt nőtt fél másodperc fölé elmaradása. Az aktuális dobogó így is összejött neki, letaszítva onnan Sejerstedet. Az első blokk zárásaként Christian Walder (57.) síelt Ausztriából – érdemi esélyekkel nem sokáig. A kritikus kanyart jókora befékezéssel abszolválta csak. Kérdés nélkül besorolt a mezőny végére.

View this post on Instagram

@bcworldcup is ready. Starting with 13 today ⛷

A post shared by Matthias Mayer (@matthiasmayer_) on

Reklámszünet, majd egy igazi nagyágyú Vincent Kriechmayr (7.) veselkedett neki a lejtőnek. A lejtő feléig úgy tűnt, akár be is előzheti az éllovast, elég volt néhány koordinálatlanabb ív, s még a dobogóról is lecsúszott. Hannes Reichelt (9.), a mezőny doyenje hasonló pályát síelt. Háromtizednyi hátrányát a végén triplázta meg, ehhez elég volt egyetlen belefékezés. A múlt hétvégi győztes, a héten egy kiadós bukáson átesett Matthias Mayer (3.) jelentette így az osztrákok utolsó esélyét mára. Mindent beleadott, végig sakkban tartotta a svájcit, a kritikus részen például egyetlen századdal zöld részidőt is összehozott. Ő nem rontott a folytatásban sem, így a záró etap döntött, 14 századdal a svájci javára.

Travis Ganong (6.) meg akarta mutatni a hazai közönség előtt. Reichelték szektorait hozta, annyi különbséggel, hogy a nagy rontás elmaradt. Miként a dobogótól is, bő három tizeddel. Kjetil Jansrud (11.) startja kifejezetten gyöngére sikerült, s hiába faragott egy keveset hátrányából, a végén ő is másodpercen túlra került. Nem a favoritok napja volt a mai, az egy szem Mayert leszámítva. Alapesetben nagy szónak számítana, hogy Mattia Casse (10.) ma megverte Parist, ez a verseny azonban nem az volt, amikor ez kiemelésre méltó. Sok volt a korrigálás, épp bennragadt szekundumon belül.

Odermatt elképedve figyelte a történteket, érezte azért, nem ment verhetetlenül ma. Aleksander Aamodt Kilde (2.) igazolta ezt, a záró szektor előtt szűk 4 tizeddel állt már jobban a svájcinál, ellenállhatatlanul síelt. A záró kanyarokban elkövetett egyetlen méretes túlcsúszást, ami után már a talpon maradás is bravúrszámba ment. Fájt az elbukott 5 km/h sebesség, egy tizeddel kikapott. Brice Roger nem túl bizalomgerjesztő nyitó szakasz után elbúcsúzott, ugyanott és ugyanúgy, mint korábban Ferstl.

Johann Clarey (46.) rendkívül szétesett menettel állt elő, a pontszerző zónával köszönőviszonyban sem volt. Thomas Dreßen (27.) folytatta a lesiklók mai mélyrepülését, rontott kezdés után csak közepesre tudta menteni futamát. Andreas Sander (14.) honfitársait könnyedén verte, de a nap legjobb német eredménye így is messze elmaradt a várakozásoktól. A folytatásban sem termett sok babért a szuper-G-t a lesiklás felől közelítőknek. Koši (20.), Allegre (17.), Nyman (24.) legalább pontot tudott szerezni, de Kline (34.), Fill (32.) és Krenn (42.) már harmincon kívül zárt.

Továbbra is jól ment viszont a technikás sízőknek: Thomas Tumler (12.) az utolsó szakaszon Odermatt klasszis idejét is hozni tudta, esetében a pálya többi részében maradt még benne. Ryan Cochran-Siegle (18.) épp a pálya végén lassult le nagyon, de ennek ellenére is számos ponttal gazdagodott.

A harmincon túliak mezőnyéből, nem meglepő módon, jól szerepeltek a szinte utoljára rajtoló óriás-specialisták. Ted Ligety (28.) egy év után szerzett ismét pontot, 64-es rajtszámával mégsem ő volt az utolsó, aki még pontoknak örülhetett. Ez ma a 69-essel érkező, szintén inkább óriásban otthonosan mozgó Pavel Trikhichev (21.) nevéhez fűződött, aki remek kezdéssel még egy rövid ideig a top10-re is esélyes volt.

A harmincon túliak közül a legjobb helyezést Miha Hrobat (16.) érte el, karrierje legjobb eredményével. Rasmus Windigstad (18.), Gilles Roulin (21.), James Crawford (45.), Gino Caviezel (25.) szintén nem szégyenkezhetnek. A fennamradó két pontszerző hely pedig Martin Čatert (26.) és Matteo Marsagliát (29.) illette.

Marco Odermatt karrierje első győzelmét aratta. A rekordszámú, hatszoros junior-világbajnok az előző szezonban már kétszer dobogóra állhatott óriásban. Az első sikert azonban a szuper-G hozta el számára. A svájci média Hirscher visszavonulása óta az összetettre esélyesek közt tartja számon, de talán a mai győzelme az, amivel valóban be is jelentkezett a népes táborba. Jelenleg az összetett 3. helyén áll, 51 pont hátrányban.

Aleksander Aamodt Kilde karrierje 12. dobogóját szerezte, a 8.-at szuper-G-ben. A szám 2016-os világkupa győztese továbbra is 4. győzelmét űzi.

Matthias Mayer egyelőre a legjobb formában versenyző gyorssíző, és már 41 pontos előnye van összetettben Parisszal szemben, 51 pont Odermatt előtt. Pinturault ugyan fontos pontokat mentett ma vele szemben, de a francia lemaradása jelenleg 71 pont.

forrás: bluewin.ch

Folytatás szombaton a hétvége legnagyobb versenyével, a lesiklással, reményeink szerint a teljes Bird of Prey pályát megsíelve.

(Borítókép forrása: rts.ch/Radio Télévision Suisse)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s