Bombameglepetés: Ester Ledecká sí világkupán is versenyt tudott nyerni!

Hatalmas meglepetéssel kezdődött a 2019-2020-as női gyorsszám-szezon a sízők közt. Az alpin snowboard állócsillaga, a síben és boardban is olimpiai bajnok Ester Ledecká meglepetésre megszerezte karrierje első sí világkupa győzelmét. A dobogót svájci-oszták kettős tette teljessé: Corinne Suter elől az utolsó pillanatban happolták el karrierje első győzelmét, míg a harmadik Stephanie Venier lett. Mikaela Shiffrin egy 10. hellyel ismét jelezte, senki már ne gondolkodjon a nagy kristálygömbben idén sem.

Lake Louise-ra lecsapott a havazás, ami miatt a verseny rajtját egy órával el is kellett halasztani. A továbbra is intenzíven hulló hóban nagyszerű munkát végeztek a pályamunkások, ugyanis Viktoria Rebensburg (4.) nagyszerű futamot tudhatott magáénak. A soron következő svájci duó, szinte pontról pontra azonos időket síelt, de Rebensburgtól messze elmaradt Lara Gut-Behrami (15.) és Michelle Gisin (19.) is. Tamara Tippler (12.) már közelebb került a némethez, de még ő sem volt veszélyes az első helyre.

forrás: n-tv.de

Nicole Delago (9.) vehemensebben vágott neki a pályának, az alsó szakasza pedig remekül sikerült, így alig maradt el Rebensburgtól. Mikaela Shiffrin (10.) felső szakaszát sajnálhatja maximum, onnantól kimondottan szépen síelt, de összteljesítményével így sem lehetett elégedetlen. Stephanie Venier (3.) szintén a felső részén volt visszafogottabb, utána viszont remekül csúszott a lécein. Egy egyedi kanyarmegoldásnak köszönhetően viszont rendkívül felgyorsult a végére, és átvette a vezetést.

Romane Miradoli (16.) nem volt elég gyors a végén, így messze volt a dobogótól. Nicole Schmidhofer (7.) rendkívül bátran kezdett a pálya elején, de az alsó részre nem maradt elég gyorsasága, hogy maga mögött tarthassa honfitársát. Tina Weirather (21.) ezt az évet sem kezdte igazán jól. Az ívekkel nem volt probléma, de az igazi bevállalós tempó hiányzott. A nagy havazás miatt a megszokott reklámszünet is elmaradt, így nagyon hamar rajtolhatott Sofia Goggia (6.) aki nagyon gyorsan kezdett, szorosan tapadt Venierre, de két rontott ugratójában maradt annyi idő, ami a vezetéshez kellett volna.

forrás: Liechtensteiner Vaterland/vaterland.li

Michaela Wenig (23.) a pálya felső részén teret vesztett, onnantól már komoly hátrányt cipelt a hátán a célig. Ilka Štuhec (17.) a rajtot követő fél percben megvillantotta valós tudását. Utána azonban lelassult, de visszatérő futamként büszke lehetett. Ricarda Haaser (36.) egy kulcsfontosságú fordító kapuban síelt nagyon mélyen, ami nemcsak itt jelentetett számára hátrányt, hanem emiatt le is lassult a laposabb szakaszra.

Corinne Suter (2.) síelésében kezdeti bizonytalanságot lehetett felfedezni, de ezt tempója okozta, ami kellően magas volt. A folytatásban is maradt a nagy lendület, ami a többieknek nem sikerült. Az utolsó ellenőrző pont minimális hátrányt mutatott, így azt gondolhattuk, már csak a dobogóért küzd. De a svájci lány ott is felül tudott kerekedni Venieren, ahol eddig senkinek nem sikerült, így végül javára fordította vissza a századokat.

forrás: blick.ck

Joana Hählen (32.) nagyot hibázott nem sokkal a rajt után, onnan pedig már nem volt visszaút, pontot sem szerzett. Ramona Siebenhfofer (13.) nem síelt rossz íveket, de a pálya második felére nem tudott kellő lendületet átmenteni, amivel egyre messzebb került a dobogótól. Alice McKennis (27.) menete sem volt hibáktól mentes, csak pontokért harcolt, de még a top tíztől is távol maradt. Kíra Weidle (8.) nagyszerűen kezdett, és egy nagyobb kisodródás sem tudta megakasztani. Folyamatosan a dobogóért küzdött, a pálya második felében is volt tempója, de a célegyenesre lelassult.

Mirjam Puchner (14.) a pálya elején nagyon lassan síelt, nem volt veszélyes a legjobbakra. Jacqueline Wiles (31.) és Francesca Marsaglia (26.) következtek a legjobb 20-as blokk után, de nem tudtak beleszólni a legjobbak csatájába. Elena Curtoni (18.) kihasználta, hogy a pálya elején minimálisan javultak a látási viszonyok. De ezt követően ő is lelassult. A mindkét edzést megnyerő Kajsa Vickhoff Lie (11.) az első néhány szektorra átmentette hétközepi formáját, de a folytatásra nem maradt elég lendülete.

Már a késő esti programot tervezgettünk, amikor jött a bombameglepetés. És ki mástól jöhetett volna? Ester Ledecká (1.) borzasztó módon engedte a léceit, szinte nem is használta azok éleit, széles fordulója is bődületes tempójának tudható be. A nagyobb meglepetés azonban az volt, hogy a folytatásban is megtartotta ezt az óriási tempót. Eddigre pedig a hibák is elkerülték, így magabiztosan állt az élre. Egy kisebb meglepetés is hátra volt még: Nina Ortlieb (4.) rendkívül gyengén kezdett, majd épp a pálya aljára egyre jobban ráülő ködben kezdett gyorsan síelni, aminek köszönhetően hátrányát a negyedik helyet erő ideig faragta le.

Ester Ledecká 18. világkupa-sikerét aratta, ebből 15 snowboard parallel-óriásban, 2 board parallel-szlalomban, és egy alpesi sí lesiklásban szerzett győzelem. Parallel snowboardban zsinórban negyedik összetett győzelmét szerezte idén tavasszal, és a két sportág időpont-ütközései ellenére idén is megpróbál majd címet védeni. Pyeong Chang kétszeres olimpiai bajnoka 2017 óta hajtja a sikert alpesi síben is, azonban az akkor meglepetés szuper-G aranya óta elkerülték a kiugró eredmények. Eddig mindössze 3-szor végzett a legjobb 10-ben, legjobb helyezése két évvel ezelőttről egy Lake Louise-i 7. hely.

Corinne Suter a tavalyi szezon végén robbant be igazán. Åreban a lesiklás ezüs-, és a szuper-G bronzérmese volt, majd karrierje eddigi két vk-dobogóját is megszerezte. Ezt a két 3. helyet javította meg most egy másodikkal – bár ott volt ezúttal a győzelem kapujában.

Stephanie Venier 5. dobogóját szerezte, ebből a tavaly garmischi verseny volt egyetlen győzelme.

Folytatás szombaton, a második lesikló versennyel, ha a folyamatos havazással meg tudnak birkózni a szervezők.

Boríótkép forrsáa: n-tv.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s