Pinturault-é a napi győzelem és az összetett ezüstérme, Hirscheré a szakági

Alexis Pinturault egy átütő erejű futam után délután már tartalékolhatott egy kicsit, ezzel együtt nem forgott veszélyben győzelme, amivel begyűjtötte a karriertörténeti pontként kezelendő összetett második helyet. A jövő egyik legnagyobb ígérete, Marco Odermatt ismét dobogóra állt, elsősorban briliáns második futamának hála. A pódium harmadik fokát pedig a szlovén Žan Kranjec szerezte meg. Hirscher idény végi formában síelt, ez ma egy hatodik helyre volt elegendő. Kristoffersen még gyengébben teljesített, kicsúszott a legjobb tíz közül, ezzel bukta el az összetett ezüstérmét.


Elérkeztünk a Világkupa-döntő hétvégéjéhez, amikor is a technikai számok legjobbjai is búcsút intenek az idénynek. A férfiak óriás-műlesiklása nem tartogatott már semmiféle izgalmat a végére, Hirscher hatodik alkalommal húzta be az elsőséget és Kristoffersen második helye is bebiztosításra került. A harmadik pozíciót Pinturault foglalta el, az ő helyére aspiráló négyes számára csakis a győzelem jelenthetett halvány esélyt, amennyiben a francia eközben nullázna. Sokkalta érdekesebb volt az összetett II. helyéért folytatott küzdelem. E téren is Pinturault állt jobban, aki tegnapi Szuper-G-s pontjainak köszönhető átlépte az 1000 pontos határt, és 35 ponttal állt jobban Kristoffersennél. Az idei nagyátlag alapján ezzel együtt még bőven a norvég számított az esélyesebbnek.

Az egész héten megszokott külsőségek közepette kezdődött a verseny. Hétágra sütött a nap, a hőmérséklet jócskán átlépte a fagypontot, így hó csak a lejtőn volt fellelhető. A férfi óriás mezőnye 25 főt számlált, köztük helyet foglalt Innerhofer is, aki VK- pontjainak köszönhetően állhatott ma rajthoz, holott korábban egyetlen pontot sem szerzett idén óriásban.

Andreas Pülacher, az osztrákok trénere állította össze a délelőtti futam pályáját, míg délután Michael Rottensteiner, vagyis Kristoffersen – amúgy szintén osztrák – edzőjének volt feladata a nyomvonal kitűzése.

Forrás: SIOL

Žan Kranjec (4.) szép tisztán, jó ritmusban teljesítette a pályát, ami persze elsőre felvetett bizonyos kérdéseket. Marcel Hirscher (7.) agresszívebb stílusa a lejtő feléig soványka előnnyel járt, ám ahogy ment tovább, úgy szaporodtak meg a széles kanyarvételek. Végül jó néhány tizeddel elmaradt a szlovéntól. Thomas Fanara élete utolsó versenyén is teljes erőből kívánt részt venni. Ennek megfelelően csaknem 4 tizeddel állt jobban Kranjecnél két szektort követően. Az őrült tempó viszont megbosszulta magát, a szokott módon belső síje kiütötte a másikat, az útjába kerülő kapu pedig kitaszigálta a pályáról. Az elkövetkező 2 perc azért az övé volt, könnyes szemmel búcsúzott el a nemzetközi sísporttól.

Forrás: Race ski magazine

Fanara 2005 óta szerepelt a Világkupában, ez idő alatt 14 alkalommal állhatott fel dobogóra. Egyszer, a 2016-os szezonzárón, Sankt Moritzban a győzelem is összejött neki. Világversenyekről egyéniben nem jött ki számára a lépés érem formájában (Szocsi 9., Pjoncsang 5. helyezettje, illetve világbajnoki hatodik helyezett), a francia csapat színeiben ugyanakkor világbajnoknak mondhatja magát, 2011-ben győztek Garmisch-Partenkirchenben.

Matts Olsson (2.) volt az első, aki kellő dinamikával és nagyobb zökkenők nélkül végighúzta a pályát. Jutalma 3 és féltizednyi előny volt érte. Henrik Kristoffersen (9.) becsülettel támadta a pályát, de csak nem sikerült ideális íven maradnia, így 8 tizednyi hátránnyal a sor végére került, majd gyorsan elillant a kíváncsi szemek tekintete elől. Mértékadó menetet síelt Olsson, ugyanakkor az volt az ember érzete, hogy az igazán átütő futamot még nem láttuk. S valóban, Alexis Pinturault (1.) megmutatta, miként lehet egy jó kétharmad másodperccel is jobbat síelni a mai napon. Esetében optimálisan párosult a keménység a pontossággal. Jószerivel beleköthetetlen menet volt. Loïc Meillard (14.) nagyon nem találta a pálya kulcsát, sízése végig bizonytalan erőlködésnek hatott.

Forrás: Tech2.org

Valami a svájci technikai stáb háza táján is benézhettek, mert Gino Caviezel (19.) lábain is hasonlóképp dadogtak a lécek. Követte is honfitársát a két másodpercen túliak táborába. Luca de Aliprandini (5.) már bátrabban tette léceit az ívekre, más kérdés, hogy a lejtő második felében nem nagyon tudta jó íven tartani azokat. Victor Muffat-Jeandet (11.) kevesebbet vállalt, a végére így is késésbe került, s csak a svájciakat tudta megelőzni. Marco Odermatt (3.) helyre tette a helvétek addigi teljesítményét: ő kiválóan síelt, élményszámba menő stílusa kellő tempóval párosult. Hiába szedett be majd’ 9 tizedet, ez a harmadik helyre volt elegendő. A Kranjszka Gora-i tavasz szerencsés hőse, Rasmus Windigstad (18.) koránt sem tudta megismételni múlt hétvégi szereplését. Kimérten, ingatagon síelt végig. Tommy Fordból (17.) nem hiányzott a meggyőződés, épp vagánysága ütött vissza úton-útfélen. Egymást érték a 2 szekundumon túli elmaradások, Leif Kristian Nestvold-Haugen (12.) is csak egy hajszállal maradt eme határon belül. Mathieu Faivre (10.) a pálya második felére találta meg a ritmust, ennek megfelelően az elején beszedett egy s-ére csak felet pakolt hozzá a továbbiakban.

Túl voltunk ekkor a ranglista legjobbjain, következett tehát egy rövid kereskedelmi szünet. Manuel Feller (8.) élt a bizonyára ráncfelvarráson átesett pályával. Tűpontos íveket húzott, ami egy szűk másfél másodperces elmaradást eredményezett. Manfred Mölggnek ez nem jött össze. Kiütötte támasztékát belső síjével, majd fenéken csúszva hagyta el a pályát. Thibaut Favrot (14.) itteni szereplését az Alta Badia-i parallelen elért váratlan dobogójának köszönheti. Normál óriáson ma sem sziporkázott, csupán a hátsó régiókkal tudta felvenni a versenyt.

Ted Ligety (6.) immáron 19-es rajtszámmal volt kénytelen síelni. Ez felpaprikázhatta, a szezon messze legerősebb sízését láthattuk tőle a pálya háromnegyedén. Addig az aktuális dobogó is számba vehető volt. A végén elvitte kicsit a lendület, két szenvedős kanyar után megduplázta hátrányát, de még így is a 6. helyről várhatta a folytatást.

Cedric Noger (13.) a múlt hétvégi negyedik helyével kvalifikálta ide magát. Földrengető bravúrt délelőtt nem láthattunk tőle, besorolt a két másodpercesek csapatába. A nap egy szem német sízője, Alexander Schmid túlvállalta magát, hamar kiesett, majd Trevor Philp (16.) ment volna egy teljesen korrekt pályát. Ha nincs az a borzasztó záró szektor. Aleksander Aamodt Kildét eltaszította egy korai kapu, s már nem tudta pályán tartani magát. A Szuper-G mellett óriásban is River Radamus nyerte a junior-világbajnokságot. Az amerikai srác szerzett már idén 7 pontot VK- óriáson, tehát ma sem volt teljesen reménytelen tőle a TOP-15. Ennek megfelelőképp bátran kezdett, majd a szakágban megszokott módon kiesett. Mint az várható volt, Christof Innerhofer (20.) lefelé lógott ki a mezőnyből, hátránya megközelítette a három és fél másodpercet.

—————————————————————————————————————————————–

Délután Innerhofer (20.) próbálkozott elsőként, jószerivel reménytelen helyzetből, hátránya ugyanis tetemes volt még a közvetlenül előtte indulóval szemben is. Ezen másodjára sem tudott javítani, Caviezel (19.) az előzőnél jócskán meggyőzőbb sízéssel 2 másodperc fölé tornázta az időkülönbséget. Windigstad (18.) szintúgy koncentráltabb volt, mint délelőtt, de ő is csak rövid időre vette át a vezető helyet, Tommy Ford (17.) ugyanis a kiváló meredekét nem tudta annyira elrontani a folytatásban elkövetett csúnya túlfordulásával. Mindenkinek kijutott a pár másodperces hírnévből, az amerikai után Philp (16.) tört élre. Természetesen a legvégén fordította a maga javára a dolgot.

Forrás: Walliser Bote

A TOP-15 előtt normál esetben reklámszünetnek kellett volna következnie, ez ma elmaradt, rögtön érkezett Loïc Meillard (10.). A svájci a délután addigi legjobb idejét síelte, nagyjából beleköthetetlen volt menete, így nem véletlen, hogy elsőként meg tudta őrizni elsőségét. Favrot (12.) jó ritmusban abszolválta a pályát, épp a kakaó hiányzott belőle. Noger (12.) kezdésére nem lehetett panasz, elvégre megduplázta hozott fórját. A meredeken már nem volt olyan pontos, mint a másik svájci, így egy picivel kikapott tőle. Haugen (15.) ívvételei túlzottan direktek voltak, Muffat-Jeandet (9.) kapcsán egy darabig ugyanezt jegyezhettük fel. A lejtő második felében aztán új erőre kapott, ami 2 századnyi előnyt hozott neki a célban. Mathieu Faivre (5.) úgy síelt délután, mint a veszedelem. Kirobbanóan erős meredekét még az a jelentősebb kifordulás sem tudta eléggé elrontani. 7 tizednyi előnyt sáfárkodott össze, immáron övé volt a délután legjobb ideje. A francia tempója az idény végi formában lötyögő Kristoffersen (11.) számára is feladta a leckét, a norvég még a dobogóról is lecsusszant.

Forrás: St. Louis Post-Dispatch

Ekkor már csak a legjobbak voltak hátra, pár perc múlva Manuel Feller (4.) került sorra. Okosan kezdett az osztrák fenegyerek, s bár a meredek elején akadt két rossz szögben vett kanyarja, a végére visszatért sebessége. Néhány századdal befért a francia elé. Szokatlanul hamar találkozhattunk délután Hirscherrel (6.), aki másodjára sem síelt olyan frekvenciával, mint az jellemző rá. A zárás különösen tompára sikerült, az aktuális dobogó aljánál jobbat nem érdemelt.

Forrás: Le Matin

Ligety (8.) tálalásában valami hasonlót láthattunk, annyi különbséggel, hogy ezt az amerikai kapcsán a dicséret hangján kell leírnunk. Végsebességben maradt el az osztráktól. Meredeken sok volt a hibából de Aliprandini (7.) menetében, a zárásra azért némileg összeszedte magát. Žan Kranjec (3.) vagány sízése meghozta gyümölcsét, bejelentkezett a dobogóért a szlovén! Meredeke nagyon masszívra sikerült, s még a végén is tartani tudta a lépést az osztrákkal.

Marco Odermatt (2.) jócskán rátett pár lapáttal az előbbire. A fiatal svájci klasszis futamát senki nem tudta utolérni délután, sízése jószerivel rezzenéstelen volt, a tempó pedig irdatlan. Olsson (13.) előnye ennek megfelelően nem tartott ki, igaz, a svéd a délután legnagyobb blamáját mutatta be. Egy végtelenül indiszponált menettel kizuhant még a legjobb tízből is.

Forrás: Sky Sport Austria

Alexis Pinturault (1.) már szűk 9 tizednyi előnyből gazdálkodhatott, ez bizony már tartalékolásra is okot adott volna. A franciát persze nem ilyen fából faragták, az elejét kegyetlenül megnyomta, hogy aztán a pálya második felén egy kicsit óvatosabbra vehesse a figurát. Előnyének fele kitartott a célig.

Részletes eredménysor, statisztika

Forrás: OÖ Nachrichten

Alexis Pinturault a 23. győzelmét aratta a Világkupában. Ebből mindössze a második idén, a banszkói alpesi összetetten nem talált legyőzőre. 2017 decembere után győzött újra óriás-műlesiklásban, ez a mai sorban már a 11. sikere. Marco Odermatt, aki hat arany- és egy bronzérmével a junior-világbajnokságok történetének második legeredményesebb sízője (Kristoffersen mögött), idén robbant be úgy igazán a felnőttek közé, noha az előző VK- döntőn két pontszerző hellyel máris észre vétette magát. Decemberben többször beverekedte magát a TOP-10-be, ugyanez megtörtént a világbajnokságon is, majd múlt hétvégén Kranjszka Gorán felállhatott végre a dobogóra. Mai második helye újabb lépés előre. Akár már jövőre harcba szállhat a kristálygömbért… Žan Kranjec harmadszor ünnepelt dobogón, idén a saalbachi győzelme maradt meg leginkább.

tabella1.png

Forrás: Sport – Aktuálně

Marcel Hirscher hatodik alkalommal hódította el az óriás-műlesiklás kis kristálygömbjét, amivel felülmúlta Ted Ligety és Vreni Schneider öt-öt elsőségét. Már csak Ingemar Stenmark maradt előtte, az ő befogásához még egy szezonsikerre lenne szüksége. Kérdés, hogy mindez megvalósítható lesz-e. Mert bár a bő másfélszáz pontnyi előny sima idényről árulkodik, a valóságban ez a tél sokkal inkább szólt a stabilitásról és a vetélytársak ingatag formájával, mintsem Hirscher elképesztő dominanciájáról. Három versenyt így is behúzott az osztrák, közte két klasszikussal (Alta Badia és Adelboden), három alkalommal viszont még a dobogóra sem tudott felállni. Igen, Hirschernél ez külön kiemelendő tény.

A szakágiban másodikként zárt Kristoffersen, a harmadik helyezett Pinturault, valamint a kivételes tehetségként számon tartott Odermatt megcibálhatja jövőre az oroszlány bajszát.

Hirscher mindazonáltal rejtélyesen nyilatkozott az ORF-nek a ceremóniákat követően.

“Igazán örvendetes, hogy hétfőn nem kell versenyeznem. Ha továbbversenyzem, akkor tudnom kell, hogy még rengeteg munka van előttem. Az a kérdés, hogy melyik irányba billentenek majd el ezek az eredmények? Abba az irányba, hogy hagyom a jobbakat, avagy küzdök tovább, mondván így nem tudom abbahagyni. Jelenleg nem tudom mire vélni a vb-t követő vágást” – utalt a nyolcszoros összetett győztes az utóbbi hetek gyönge teljesítményeire.

Holnap szlalommal ér véget a Világkupa a férfiak számára – meg úgy egyáltalán véve is.

tabella2.png

A címlapon szereplő kép forrása: Šport – SME

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s