Néhány kristálygömbért még folyik a küzdelem (VK-finálé előtt)

Közeledik nemzeti ünnepünk, bátran tervezhetünk késő délutánba nyúló programokat, eltűntek a vastag kabátok, stb. – mindegyik jel egy felé mutat: véget ért a téli szezon. A világ legjobb alpesi sízői lezárják a VK 2018/2019-es kiírását, egy részüknek még esetleg a nemzeti bajnokságok lesznek hátra. A helyszín ezúttal az andorrai Soldeu lesz, itt küzdenek meg a még kiadó kristálygömbökért a hölgyek és urak. Igazán kiélezett pontverseny sajnos csak kevés akad, egyedül Szuper-G-ben várható nagy adok-kapok a héten. Jövőre világverseny nélküli évad következik, ennek megfelelően többek búcsút intenek az élsportnak, köztük két svéd olimpiai bajnok. Róluk is szól a finálé.


A Nemzetközi Sí Szövetség igyekszik évről évre nagy feneket keríteni a szezonzáróknak, legyen szó bármely sportágról. Páros években a következő évi világbajnokság helyszíne tart főpróbát, mindenkor máskor pedig általában a sportág népszerűsítése kerül terítékre, s odaadják a rendezési jogot egy-egy ritkábban felmerülő síterepnek. Így kapott bizalmat idén a picinyke pireneusi ország, Andorra, pontosabban annak híres paradicsoma, Soldeu.

Az évadfinálé optimális esetben öt versenynapot takar, melynek során a kombináció kivételével valamennyi szakágban megküzdenek a legnagyobbak, a szezont pedig a hagyományos csapatverseny zárja. Amennyiben az időjárás közbeszól, nincs mód pótlásra. Dőltek így már el nagy kristálygömbök is a múltban.

Forrás: Snow Forecast

A Világkupa-döntőre kvalifikálni kell, nem indulhat ott akárki, ahhoz be kell férnie adott szakág VK- pontversenyének első 25 sízője közé. Fontos kiemelni, hogy ha sérülés, visszavonulás, egyéb okból kifolyólag valaki kihagyja a nagydöntőt, a létszámot nem egészítik ki a 26., 27., stb. helyezettekkel.

A mindenkori rajtlistán szerepel az aktuális junior-világbajnok is. Nem egy példa akadt rá a múltban, hogy a fiatalok épp az idény végi megmérettetésen robbantak be igazán a felnőttek közé. Lásd egy éve Marco Odermattot!

Előbbieken kívül minden, az összetettben legalább 500 pontot szerző síző is elindulhatna elvileg valamennyi számban. Bár a múltban láthattuk például Aksel Lund Svindalt szlalomozni, illetve jeles szlalomosokat lesikló edzésen síelni, idén azonban ne tegyünk nagy téteket arra, hogy megismétlődik mindez. Nincs valós tétje ugyanis a dolognak, így aligha fog például Kristoffersen száguldozni a királykategóriában, vagy épp Schmidhofer idétlenkedni a stanglik sűrűjében.

A Világkupa-döntő különleges szabályok közt kerül megrendezésre, ami a pontszámítást illeti. A kis létszámú mezőnyök miatt itt csak a legjobb 15 sízőt pontozzák, mégpedig a jól ismert rendszer szerint. A 15. helyezett 16 ponttal gazdagszik, talán ez a legfontosabb.

Az egyes szakági mezőnyök felsorolásánál nemzetenként a pontok sorrendjében szerepelnek a nevek, míg a sérülés miatt távolmaradókat, illetve visszavonulókat kihúztuk a listából.

Forrás: Sielok.hu

Összetett Világkupa

Ha matematikailag még váratott is magára a hivatalos pillanat, gyakorlatilag mindkét nagy kristálygömb sorsa eldőlt alsó hangon január derekára.

A nőknél Mikaela Shiffrin újabb rekordot állított fel, nevezetesen négy versennyel az idény vége előtt megdöntötte Vreni Schneider egy tél alatt szerzett győzelmi mutatóját. Az amerikai 15 sikernél tart, amihez vélhetően még hozzá is tud pakolni egyet-kettőt. Tina Maze elképesztő (1414) pontmennyiségét ugyanakkor biztosan nem fogja felülmúlni idén, más kérdés, hogy egy vb során tett nyilatkozata alapján nem is célja agyonamortizálni testét. Nem véletlen, hogy több versenyhétvégét is kihagyott, annak dacára is, hogy Szuper-G-ben komoly esélye van a végső sikerre.

A címvédés tehát biztos, Shiffrin 25 éves korára elérte azt, amit anno Schneider, Kronberger és Kostelić a nőknél, vagyis harmadjára is elhódította az Alpesi Sí Világkupát. Már csak Lindsey Vonn (4) és Annemarie Moser-Pröll (6) áll előtte e tekintetben.

Matematikai értelemben nyitott csak az összetett dobogó másik két foka. Petra Vlhová is átszakította az ezer pontos álomhatárt, s csak abban az esetben csúszna le a második helyről, amennyiben mindkét erős számában nullázna, miközben Wendy Holdener azt tenné, ami a kombinációt kivéve nem jellemző rá: győzne. Továbbá Szuper-G-ben is nagyon az elől végezne. A sorrend tehát egyértelmű, s teljességgel reálisnak mondható.

összetettnői.png

A férfiaknál Kranjszka Gorán vált biztossá Marcel Hirscher nyolcadik összetett győzelme. Zsinórban érte el mindezt, hogy még inkább kidomborodjék eme haditett egyetemes sporttörténeti jelentősége. Ez az évtized úgy vonul majd be a könyvekbe, mint Hirscher egyeduralma.

Az összetett dobogó is komoly presztízzsel bír, márpedig ezért még komoly harc várható két síző közt. Jelenleg Alexis Pinturault áll egy kicsivel jobban. Ami mellette szól, az a sokrétűsége. Nála benne van a pakliban, hogy a cél érdekében akár mind a négy számban rajthoz álljon, háromban egész biztosan látni fogjuk síelni. (Update: rajthoz állt a lesikló edzéseken, így valóban rástartolt az összetett ezüstérmére.) Remek formának örvend, de mindez még inkább érvényes Henrik Kristoffersenre, akire olyan pozitívan hatott vb-aranyérme, hogy azóta jószerivel megállíthatatlan. Ha ezt összevetjük Hirscher relatíve visszaesésével, elmondhatjuk, hogy a norvég reálisan számolhat 160-200 ponttal a két technikai számban. No, persze ezekben a francia sem elveszett gyerek, így tehát izgalmakban nem lesz hiány a hét második felében.

összetettférfi.png

Forrás: NEUE Vorarlberger Tageszeitung

Női lesiklás (Március 13. szerda, 12:00)

Az osztrák lesiklónők igazán kitettek magukért ezen a télen. Hét futamból ötöt megnyertek, így az is biztossá vált, hogy Renate Götschl 2008-as diadala óta újra Ausztriába érkezik a királykategória kristálygömbje. Kellett ehhez a kétszeres világbajnok Ilka Štuhec újabb keresztszalag-szakadása, továbbá az, hogy Sofia Goggia csupán két versenyen álljon rajthoz, de mindez nem von le semmit sógornőink érdemeiből.

Már csak az a kérdés maradt, hogy ki hódítja el a gömböt a két duplázó osztrák közül? Nicole Schmidhofer esélyei lényegesen jobbak. Ezt nem csak 60 pontos előnye ismeretében mondjuk, formája is sokkalta kiegyensúlyozottabb, mint amit Ramona Siebenhofer kapcsán tapasztaltunk. A salzburgi leányzó cortinai duplázása óta nagyon visszaesett, sem a vb-n, sem az azt követő VK- fordulón nem nyújtott meggyőző teljesítményt. S akkor még finoman fogalmaztunk. Mindenki számára új lesz a lejtő, sosem rendeztek ott lesiklást a múltban.

Annyi bizonyos, hogy amennyiben Schmidhofer a legjobb öt között végez, övé a végső győzelem. A hatodik pozíció már nem lenne elegendő, hiszen ha eközben Siebenhofer győzne, pontegyenlőség lépne fel, s így több sikerrel, utóbbi örülhetne.

Szinte biztosan osztrák söprést fog hozni a szakági pódium, a jelenleg a negyedik helyet elfoglaló Stephanie Venier ugyanis egy szimpla TOP-15-ös helyezéssel be tudná fogni Štuhecet. Erre matematikai esélye még Kira Weidlenek is van, a németnek ehhez már legalább egy második helyre lenne szüksége.

tabellanőilesiklás

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (8 fő): Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Stephanie Venier, Cornelia Hütter, Ricarda Haaser, Mirjam Puchner, Tamara Tippler

Svájc (5 fő): Corinne Suter, Michelle Gisin, Joana Hählen, Lara Gut-Behrami, Jasmine Flury, Juliana Suter (junior-világbajnok)

Olaszország (4 fő): Nicol Delago, Sofia Goggia, Nadia Fanchini, Federica Brignone

Németország (3 fő): Kira Weidle, Viktoria Rebensburg, Michaela Wenig

Franciaország (1 fő): Romane Miradoli

Norvégia: Ragnhild Mowinckel

Liechtenstein (1 fő): Tina Weirather

Szlovénia: Ilka Štuhec

Csehország (1 fő): Ester Ledecká

Forrás: Skionline

Férfi lesiklás (Március 13. szerda, 10:30)

A férfiaknál még inkább egyértelmű a helyzet. A címvédő Beat Feuz 80 ponttal áll jobban Dominik Parisnál, vagyis az olasz csakis két esetben szállíthatja Itáliába a kristálygömböt:

1) Ha megnyeri a szezonzárót, miközben Feuz legfeljebb a 12. helyen végez. (A 13. helyért 20 pont járna, de ez esetben több győzelemmel az olasz örülhetne.)

2) Ha második helyen zár, miközben a svájci nem szerez pontot, vagyis kicsúszna a TOP-15-ből.

Nem túl valószerű forgatókönyv egyik sem, ha figyelembe vesszük a svájci elképesztő kiegyensúlyozottságát: a szezonnyitót kivéve minden egyes futamán dobogóra állt. Lake Louise-i hatodik helye is bőven elég lenne az üdvösséghez.

A lesikló dobogóért ádáz küzdelem várható, mégpedig vélhetően Kriechmayr, Innerhofer és Kilde között dől el a csata.

tabellaférfilesiklás.png

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (4 fő): Vincent Kriechmayr, Max Franz, Matthias Mayer, Otmar Striedinger, Hannes Reichelt

Svájc (5 fő): Beat Feuz, Mauro Caviezel, Niels Hintermann, Carlo Janka (?), Gilles Roulin, Lars Rösti (junior-világbajnok)

Olaszország (2 fő): Dominik Paris, Christof Innerhofer, Emanuele Buzzi

Norvégia (3 fő): Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Adrian Smiseth Sejersted

Franciaország (4 fő): Johan Clarey, Adrien Théaux, Matthieu Bailet, Alexis Pinturault (500+)

Németország (1 fő): Josef Ferstl

Egyesült Államok (3 fő): Bryce Bennett, Steven Nyman, Travis Ganong

Kanada (1 fő): Benjamin Thomsen

la-1544284066-cn5z50pgwf-snap-image.jpg
Forrás: Los Angeles Times

Női Szuper-G (Március 14. csütörtök, 10:30)

Ha a pontállásra vetünk pár pillantást, ez a verseny tartogatja a legkiélezettebb végkifejletet. Négyen egész nyugodtan elhódíthatják a kristálygömböt, elvégre alig van köztük 50 pontnyi különbség.

Ha viszont már onnan nézzük a dolgokat, hogy Mikaela Shiffrin veretlen a télen Szuper-G-ben, pontosabban ahol elindult, nem talált legyőzőre, rögtön árnyalódik kicsit a kép. A szezon előtt az amerikai lyukas számaként kezeltük a Szuper-G-t, saját véleménye szerint is meglepte idén nyújtott teljesítménye. Mi tagadás, jól jött számára, hogy törölték mindkét szocsi futamot, így előnyből várhatja a zárást.

A pontszámítás rendszere miatt 32 pontos előnyére hiba lenne építeni, hiszen adott esetben még egy dobogós helyezés sem járna feltétlenül kristálygömbbel. Tina Weirather stabilitásának és nem a korábban két szakági győzelmet hozó versenyképességének köszönheti, hogy még partiban van az amerikaival. Soldeu egyik legnagyobb meglepetése lenne, ha a liechtensteini lány pont ezen a héten emelkedne ki a gödörből.

Ha csak a pontkülönbségből indulnánk ki, akkor Schmidhofer és Mowinckel azonos esélyeiről értekeznénk. A valóság ezzel szemben az, hogy míg az osztrákban bármikor benne van a győzelem, s így a 100 pont begyűjtésének az esélye, a norvég szőkeség inkább szembeötlő stabilitásának köszönheti, hogy még mindig versenyben van. Dobogóra egyetlenegyszer állt idén, igaz, előbb említett Weirather is csak kétszer. Furcsa szezont hozott a Szuper-G-s Világkupa. A zárás is tartogathat csavart. Mowinckel speciel ebből egész biztosan kimarad, térdsérülést szenvedett ugyanis a keddi lesikló edzésen, ami a szezon végét jelentette a számára.

tabellaszupergnői.png

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (5 fő): Nicole Schmidhofer, Stephanie Venier, Tamara Tippler, Ramona Siebenhofer, Cornelia Hütter

Svájc (6 fő): Lara Gut-Behrami, Jasmine Flury, Joana Hählen, Corinne Suter, Michelle Gisin, Wendy Holdener

Olaszország (5 fő): Federica Brignone, Francesca Marsaglia, Sofia Goggia, Elena Curtoni, Nadia Fanchini

Liechtenstein (1 fő): Tina Weirather

Norvégia (2 fő): Ragnhild Mowinckel, Kajsa Vickhoff Lie, Hannah Sæthereng (junior-világbajnok)

Németország (1 fő): Viktoria Rebensburg

Franciaország (1 fő): Romane Miradoli

Szlovénia: Ilka Štuhec

Kanada (1 fő): Valerie Grénier, Marie-Michéle Gagnon

Egyesült Államok (1 fő): Mikaela Shiffrin

Forrás: Skiweltcup.tv

Férfi Szuper-G (Március 14. csütörtök, 12:00)

A férfiaknál szintén nem dőlt még el semmi, matematikailag még hatan pályáznak a szakági győzelemre. Mayer és Caviezel kapcsán pusztán teoretikus sanszról beszélhetünk, ők ketten gyakorlatilag csak a győzelemben bízhatnak, no meg abban, hogy társaik nulláznak a szezonzárón.

A Szuper-G egyértelmű norvég felségterületnek számított az előző években, könnyen megeshet viszont, hogy idén megszakad nagy sorozatuk. Kilde és Jansrud majdhogynem holtversenyből várják az utolsó versenyt, az éllovassal szemben hátrányuk ugyanakkor meghaladja a 60 pontot, magyarán elmondható, hogy nem saját kezükben van a sorsuk. Számukra kötelező a győzelem, onnantól fogva reménykedhetnek több megtáltosodó sízővel és az előttük állók hibáiban.

A kristálygömb minden bizonnyal Dominik Paris és Kriechmayr közt fog eldőlni. A dél-tirolinak korábban rendre csak lesiklásban voltak eredményei, idén azonban szintet váltott a kanyargósabb számban. Világbajnoki győzelme nem kifutott eredmény volt tőle, hiszen a Világkupában is bezsebelt két elsőséget, s további két dobogós helyezést. Közt és az osztrák közt 44 pont a különbség, vagyis Kriechmayr számára akkor lehet csak reálisan számolgatni, ha az első két hely valamelyikén végez. Ha befut az első helyre, onnantól fogva viszont melegedik a pite Paris számára. A rajtszámnak nagy lesz a jelentősége, azt csak remélni tudjuk, hogy az időjárás nem fog közbeszólni.

tabellaszuperférfi

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (5 fő): Vincent Kriechmayr, Matthias Mayer, Max Franz, Hannes Reichelt, Christoph Krenn, Christian Walder

Svájc (3 fő): Mauro Caviezel, Beat Feuz, Marco Odermatt

Olaszország (2 fő): Dominik Paris, Christof Innerhofer

Franciaország (4 fő): Johan Clarey, Adrien Théaux, Brice Roger, Alexis Pinturault

Németország (2 fő): Josef Ferstl, Andreas Sander

Norvégia (3 fő): Aleksander Aamodt Kilde, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Adrian Smiseth Sejersted

Szlovénia (2 fő): Klemen Kosi, Boštjan Kline

Egyesült Államok (3 fő): Travis Ganong, Ryan Cochran-Siegle, River Radamus (junior-világbajnok)

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Csapatverseny (Március 15. péntek, 12:00)

Nemzeti ünnepünkön a koedukált csapatversenyt rendezik Soldeun. Komolyabb jelentőséggel nem bír ez az esemény, ez az a nap, amikor csupa mosolygós arcot fogunk látni, a sízés önfeledt szeretetéről szólnak ezek az órák.

A világbajnokság után az olimpia programjába is felkerült parallelversenyen jellemzően kellemetlenül kevés csapat szokott indulni az idény végén. Ennek egyik oka az, hogy bizonyos nemzetek egyszerűen nem tudnak majd kiállni, nem delegáltak elegendő sízőt a VK- döntőre. Az osztrák, a svájci, az olasz, a francia, a norvég, a német, a svéd és talán a tengerentúli válogatottak azért vélhetően képviselik azért magukat.

Ami a Nemzetek Kupáját illeti, nem történt meglepetés idén, vagyis mind a nőknél, mind a férfiaknál, s így összességében is Ausztria szerezte a legtöbb pontmennyiséget. Utóbbi tekintetben átlépték a 10000 pontos határt. Ha az olaszok nem betliznek egy hatalmasat, akkor a nőknél Svájc mellett ők végezhetnek még TOP-3-ban (ellenkező esetben Shiffrin egymaga beelőzheti még őket), míg a férfiaknál még nagyobb földindulásnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a sógorok mögött ne Svájc és Franciaország zárjon dobogón. Összesítésben Svájc második helye nyilvánvaló, a harmadik helyért ugyanakkor szoros a küzdelem, hiszen Norvégia, Olaszország és Franciaország között nincs 100 pontos különbség. A csapatverseny eredménye természetesen beleszámít a Nemzetek Kupájába a jól megszokott FIS- pontozási szisztéma alapján.

5c8ac45c3cf6de55a40706357f1c48a3.jpg
Forrás: Yahoo! Sports

Férfi óriás-műlesiklás (Március 16. szombat, 9:30/12:15)

A szakági győztes személye nem volt kérdés tárgya, mint a Ligety- éra vége óta mindig, úgy idén is Hirscher lett az óriás királya – elsősorban Kristoffersen visszafogott, talán utólag már kijelenthetjük, a vb-re kihegyezett formájának köszönhetően. Legalábbis a simázás erre vezethető vissza.

A dobogósok személye sem képezi vita tárgyát, a norvég utóbbi két győzelmével bebiztosította második helyét, míg a bronzérem két francia, a stabil, de amúgy csak egy szem pódiumot felmutatni képes Pinturault, valamint az utolsó versenyére készülődő Thomas Fanara közt dől majd el. A különbség csaknem félszáz pont az ifjabbik gall javára, nagy fordulat azért nincs a levegőben.

férfióriás

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (2 fő): Marcel Hischer, Manuel Feller

Svájc (4 fő): Loïc Meillard, Marco Odermatt, Gino Caviezel, Thomas Tumler, Cédric Noger

Franciaország (5 fő): Alexis Pinturault, Thomas Fanara, Mathieu Faivre, Victor Muffat-Jeander, Thibaut Favrot

Norvégia (3 fő): Henrik Kristoffersen, Rasmus Windigstad, Leif Kristian Nestvold-Haugen

Svédország (1 fő): Matts Olsson

Olaszország (2 fő): Luca de Aliprandini, Manfred Mölgg, Riccardo Tonetti

Németország (1 fő): Stefan Luitz, Alexander Schmid

Szlovénia (1 fő): Žan Kranjec

Egyesült Államok (3 fő): Tommy Ford, Ted Ligety, River Radamus (junior-világbajnok)

Kanada (1 fő): Trevor Philp

Forrás: FOX31 Denver

Női szlalom (Március 16. szombat, 10:30/ 13:15)

Egy kivételtől, az amúgy legmagasabb pénzjutalmat nyújtó flachaui versenytől eltekintve valamennyi klasszikus szlalomon Mikaela Shiffrin vitte el a pálmát. Általában külön ligában síelt, az 1, de a 2 másodperces időkülönbség sem volt ritka. Döbbenetes mondat már az is, hogy Vlhová 700 fölötti pontmennyisége totálisan sansztalanná teszi a szakági kristálygömb elhódítására. A múltban alig akadt olyan idény, melyet nem nyert volna meg ezzel csont nélkül. A városi versenyekkel korrigáltan ugyanez a helyzet.

Előbbi kettőt csak alkalmanként tudta tartani Wendy Holdener, a többiekhez viszonyítva ugyanakkor megint egy másik kategóriát képviselt a svájci. A harmadik helyezést bebiztosította már, így szlalomban tényleg az égvilágon nem maradt semmi eldöntendő kérdés.

Frida Hansdotter személyében a szám olimpiai bajnoka, s egykori kristálygömböse búcsúzik az élsporttól. Ő az egyetlen síző, aki Shiffrin korszakában bármit nyerni tudott. Ez a mondat többet mond minden más dicséretnél.

nőiszlalom

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (4 fő): Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Bernadette Schild, Katharina Gallhuber, Katharina Huber

Svájc (2 fő): Wendy Holdener, Michelle Gisin, Aline Danioth

Olaszország (2 fő): Irene Curtoni, Chiara Costazza

Franciaország (1 fő): Nastasia Noens

Németország (2 fő): Christina Geiger, Lena Dürr

Svédország (3 fő): Anna Swenn Larsson, Frida Hansdotter, Charlotta Säfvenberg

Norvégia (2 fő): Kristin Lysdahl, Nina Haver-Løseth, Mina Fürst Holtmann

Szlovákia (1 fő): Petra Vlhová

Szlovénia (1 fő): Meta Hrovat (junior-világbajnokként is)

Egyesült Államok (1 fő): Mikaela Shiffrin

Kanada (3 fő): Erin Mielzynski, Laurence St-Germain, Roni Remme

Forrás: Sport.de

Női óriás-műlesiklás (Március 17. vasárnap, 9:30/12:15)

Habár végül a Világkupa-döntőre halasztódott annak a bizonyos pontnak a feltétele az igenre, puszta formalitásnak ígérkezik Mikaela Shiffrin első óriásban jegyzett kristálygömbje. Az amerikai előnye 97 pont Vlhovával szemben, magyarán míg a szlovák győzelmi kényszerben versenyez, addig neki elegendő lesz egy szimpla pontszerző hely a végén. Márpedig emberemlékezet óta nem esett ki Shiffrin óriásban, így tényleg nincs miről beszélni.

Inkább sanszosabb, hogy a dobogó másik két fokán történnek majd változások. Vlhová és Worley közt pici a különbség, de egy huszáros hajrával még akár Brignone is felkúszhat a szakági pódiumra.

tabella1.png

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (5 fő): Stephanie Brunner, Ricarda Haaser, Anna Veith, Katharina Liensberger, Katharina Truppe, Eva-Maria Brem, Bernadette Schild

Svájc (2 fő): Wendy Holdener, Lara Gut-Behrami

Franciaország (2 fő): Tessa Worley, Adéline Mugnier, Coralie Frasse Sombet

Olaszország (2 fő): Federica Brignone, Marta Bassino

Németország (1 fő): Viktoria Rebensburg

Norvégia (3 fő): Ragnhild Mowinckel, Thea Louise Stjernesund, Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann

Svédország (2 fő): Frida Hansdotter, Sara Hector

Szlovénia (1 fő): Meta Hrovat

Szlovákia (1 fő): Petra Vlhová

Kanada (1 fő): Marie-Michéle Gagnon

Új-Zéland (1 fő): Alice Robinson (junior-világbajnok)

Forrás: International News

Férfi szlalom (Március 17. vasárnap, 10:30/13:15)

A szezon legutolsó versenye a hagyományoknak megfelelően a férfiak szlalomja lesz. Marcel Hirscher győzelmét nem veszélyeztette semmi, klasszikus műlesikláson minden egyes alkalommal dobogón zárt, a madonnai betlit kivéve. A svájciak, vagy épp Noël fellángolásai kevésnek bizonyultak az üdvösséghez, tartósan nem tudták felülmúlni az osztrák fenomént. Aztán hogy mi lesz például a jövő szezonban, az már egy érdekesebb kérdés…

A VK- finálé egyik legfogósabb kérdése, kik veszik majd körbe oldalról Hirschert a szakági dobogón? Noha élete egyik legjobb telét szlalomozta végig, Pinturault pódiumára sok pénzt nem érdemes tennünk. 50 pont választja a harmadik helyzettől, azt pedig nehéz elképzelni, hogy hárman is elhasalnak zárásként.

A másik négy közt viszont nehéz választani. Daniel Yule foglalja el jelenleg a második helyet, egy húszassal áll mögötte Zenhäusern és Kristoffersen párosa holtversenyben, míg Noëlnek további 20 egység az elmaradása. A francia tehetség januárban tapasztalt bombaformája már a múlté, ha nem fordulnak nagyot a dolgok pár nap alatt, inkább a másik három közül kerülnek ki a dobogósok. Yule rezzenéstelenül üzembiztos, a hórihorgas svájci akkorát síelt a Kranjszka Gora-i második futamon, amire Hirscher is bármikor csettintett volna, Kristoffersen pedig tavalyi műlesiklásait idézően teljesített legutóbb Szlovéniában. Az aktuális napi reflexek, a pályák tűzése sokat nyomhat majd latba.

A svédek a férfi mezőnyben is búcsúznak egy nagy öregtől, a másik olimpiai bajnokuktól. André Myhrer dobogóval nyitotta még a szezont, de ahogy mentünk előre, úgy vált egyre súlytalanabbá. Időben hagyja abba a versenyzést. Az évtized derekán még négy-öt potens szlalomost adó svéd alpesi síelés viszont sötét jövő előtt áll, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy az egykori szakági győztes jutott ki egyedüliként Soldeuba.

Szintúgy búcsút int a nagyközönségnek a már 40 esztendős Julien Lizeroux, de nem lennénk meglepve, ha Neurether, Mölgg, Gross, vagy akár Razzoli is hasonlóképpen döntene. Vagy épp az újfent a maródiak listáját erősítő Grange. Múlnak az évek…

férfiszlalom

Akik kvalifikációt szereztek:

Ausztria (5 fő): Marcel Hirscher, Marco Schwarz, Manuel Feller, Michael Matt, Christian Hirschbühl, Marc Digruber

Svájc (3 fő): Daniel Yule, Ramon Zenhäusern, Loïc Meillard

Franciaország (4 fő): Clement Noël, Alexis Pinturault, Victor Muffat-Jeandet, Jean-Baptiste Grange, Julien Lizeroux

Olaszország (4 fő): Manfred Mölgg, Stefano Gross, Giuliano Razzoli, Alex Vinatzer (junior-világbajnok)

Németország (1 fő): Felix Neureuther

Norvégia (2 fő): Henrik Kristoffersen, Sebastian Foss-Solevåg

Svédország (1 fő): André Myhrer

Nagy-Britannia (1 fő): Dave Ryding

Horvátország (1 fő): Istok Rodes, Elias Kolega

Szlovénia (1 fő): Stefan Hadalin

Bulgária (1 fő): Albert Popov

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s