Kranjska Gora: Zenhäusern klasszikus szlalomban is győzni tudott

Őrült versenyt hozott a világkupadöntő előtti utolsó verseny Kranjska Gorán. A tavaszias időben Ramon Zenhäusern meglepően későn is meg tudta síelni a második futam legjobb idejét, így a hetedik helyről a győzelemig vezetett az útja – először klasszikus szlalomban. A második helyet a féltávnál még vezető Henrik Kristoffersen szerezte meg, míg a harmadikat Marcel Hirscher.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és túra/szabadtéri
forrás: Facebook/FIS Alpine World Cup Tour

Kranjska Gorában továbbra is tombol a tavasz, így ismét nem kis erőfeszítés volt a szervezők részéről, hogy versenyre alkalmas állapotba hozták a pályát 8°C-os hőmérsékletben. Ennek megfelelően a korán indulók nagy esélyt kaptak, hogy az élen végezzenek. Elsőként Daniel Yule (4.) síelhetett, és a felső szakaszon bevállalós volt, próbált élni lehetőségével, de a meredeken kissé besokallt. Henrik Kristoffersen (1.) hasonló kezdést produkált, de a pálya második felében továbbra is tisztán tudott síelni, így végül jelenetős előnyt tudhatott magának a célban. Ramon Zenhäusern (7.) nem kezdett a legjobban, és pálya közepén ugyan tudott még újítani és úgy tűnt, magára talált, de aztán a meredek sem sikerült hiba nélkül.

Alexis Pinturault (3.) pórbált mindent beleadni, eredménye meg is lett, a meredek előtti szakaszt leszámítva hasonlóan tudott jönni, mint Kristoffersen. Michael Matt két éve itt nyerte eddigi egyetlen világkupaversenyét, ezúttal azonban megbillent és kiesett. Marcel Hirscher (6.) sem tudta érdemben javítani az osztrákok jókedvét. Próbált minél agresszívabb lenni, ami eleinte kifizetődőnek tűnt, de a meredeken a sebesség miatti sok apró hiba megbosszulta magát.

forrás: Die Presse/diepresse.com

Clement Noël (10.) ezúttal egyáltalán nem talált rá a ritmusra, nem lehetett a teljes hátrányt az egyre kövéredő kádakra fogni. Manuel Feller (8.) a védjegyévé vált kockáztatós, pattogós sízéssel rontott a pályának. A lejtő közepén ezzel ugyan jelentős növelte addigi hátrányát, de ezt követően a meredeket az egyik legjobban síelte. Hatalmas meglepetést okozott a kilátogató olasz szurkolóknak, és talán a teljes sítársadalomnak Manfred Mölgg (2.), aki csak a középső szakaszon maradt jelentősebben (3 tizeddel) Kristoffersentől, de volt olyan szakasz, ahol még faragni is tudott hátrányán. Továbbra sem ment jól az osztrákoknak, ezúttal Hirschbühl csatlakozott a kiesők közé egy igen látványos bukással. Nem sokkal később a svájciak közül is távozott egy síző idő előtt, de Meillard csak egyszerű kaputévesztés miatt.

Dave Ryding (9.) nagyszerű kezdés után valamelyest vesztett lendületéből, de így is lőtávolon belül maradt a dobogóhoz képest. André Myhrer (5.) fergetegesen síelt, minden szektorban csak kevéssel maradt el Kristoffersentől. Sebastian Foss-Solevåg (14.) és Felix Neureuther (15.) összességében korrektül teljesítették a pályát, de az egyre romló pályán sokkal jobb futamot nem tudtak teljesíteni. A reklámszünet után Stefano Grossnak (11.) volt lehetősége jobb állapotú pályán síelni, aminek köszönhetően a top10-be is majdnem bekerült.

Andre Myhrer
forrás: 24ur.com

Ezután többen már nem is kerültek, még csak a legjobb 10 közelébe sem. Victor Muffat-Jeandet (13.) még beférkőzött a legjobb 15-be, és Giuliano Razzoli (15.) a körülményekhez képest szinte hibátlanul síelt. A romló pálya azt is jelentette, hogy csak rendkívül nagy hiba esetén nem biztosították a továbbjutást az első 30-ban rajtolók, ugyanis a tovább romló pálya eleve hátrányt jelentett. Mindössze Dominik Stehle (31.) és a nagyot rontó Joanthan Nordbotten (49.) nem került be a második futamba közülük, valamint az újabb kiesők, Julien Lizeraux és Albert Popov. Ennek ellenére utóbbi kettő így is biztosította helyét a világkupadöntőn.

A mezőny hátuljában foglalt helyet, de továbbjutott a többi harmincon belüli versenyző, így Štefan Hadalin (17.), Marc Digruber (22.), Luca Aerni (24.), Aleksander Khoroshilov (18.), a nagyot síelő Nestvold-Haugen (16.), vagy épp a három horvát, Istok Rodeš (19.), Elias Kolega (20.) és Matej Vidovič (23.). A kiesők miatt heten kaptak esélyt, hogy harmincon túli rajtszámmal pontokért küzdjenek a második futamban. Közülük a legjobb Linus Straßer (21.) lett, míg a legmagasabb rajtszámmal Filip Zubčić (54-essel 27.) jutott tovább, ezzel négyfősre növelve a továbbjutó horvát csapatot, amivel a második legnépesebb volt a második futamban. A legnépesebb különítmény a svájci volt, 7 fővel, őket erősítette Sandro Simonet (25.), Reto Schmidiger (28.), az óriásműlesikló legenda Michael von Grünigen fia, Noel (29.) és Marc Rochat (30.) Rajtuk kívül még Fritz Dopfer (26.) jutott tovább.

A második futam osztrák edző által tűzött pályáján egyből három svájci síelt. Elsőként Marc Rochat (26.), aki megérezve a körülmények nyújtotta lehetőséget, nekirontott a pályának, de bele-belehibázott. Noel von Grünigen (29.) ennyire nem volt bátor, inkább karrierje első VK-pontjait tartotta szem előtt. Reto Schmidiger (20.) a felső szakaszon adok-kapokban volt Rochat-val, ami az időeredményeket illeti, de az alsó szakaszon hatalmasat síelt. Filip Zubčić (23.) a felső szakaszon hasonlóan jó volt, mint a legutóbbi svájci, de az alsó szakaszon egy kevéssel elmaradt tőle a horvát.

Fritz Dopfer (27.) minden szektorban elmaradt pár tizeddel Schmidigertől, így esélyes sem volt a vezetésre. Sandro Simonet (15.) rendkívül koncentráltan síelt végig a pályán, ő már minden szektorban jól síelt, amivel nagy előreugrást sejtető előnyt jelzett az óra a célban. Luca Aerni (28.) idegesen síelt, jelentősen kikapott fiatal honfitársaitól. Matej Vidovič (22.) a világkupadöntőért küzdött, ennek megfelelően az elején nagyon koncentrál volt, a meredeken viszont nagy hátrányba került. Marc Digruber (25.) többek közt épp Vidovičcsal harcolt az andorrai indulásért, de a horváttól kikapott összesítésben.

Linus Straßer (19.) hosszú idő után mutatott meggyőző szlalomformát. A felső szakaszon még jobb is volt Simonet-nál, a meredeken viszont ő is jelentős hátrányt gyűjtött be. Feltehetően a meredeket ért terhelés is egyre inkább közrejátszott az ott elszálló hátrányokban. Elias Kolega (24.) közel sem volt olyan magabiztos a lejtő elején sem, mint az iménti német, jelentős hátrányt gyűjtött be. A délután utolsó horvátja Istok Rodeš (18.) volt, aki már a meredek előtt hátrányba került, viszont ott megvillantotta képességeit és közel sem kapott annyit Simonettől, mint a többi síző.

forrás: Delo.si

Aleksander Khoroshilov (16.) nagyszerűen síelt, talán a körülmények nyújtotta lehetőségek közt a legjobban, de még így is századokkal kikapott a svájcitól. Štefan Hadalin (21.) próbált a közönsége kedvére tenni, de nem tudott kellő előnyt megőrizni a meredekre, amit nem síelt tökéletesen. Leif-Kristian Nestvold-Haugen (14.) fergetegesen síelt, nagy előnnyel vehette volna át a vezetést, de csakúgy, mint tegnap, ma is hibázott három kapuval a vége lőtt, ezúttal viszont befűzte magát a stangli jó oldalára és kis előnnyel az élre állt.

A reklámszünet alatti pályakarbantartásnak elvileg kedveznie kell az újonnan érkezőnek. Giuliano Razzoli pórbált is élni a lehetőséggel, támadtak a stanglikat, de kapura lépett. Így Foss-Solevåg (17.) számára volt adott a lehetőség, de a pálya közepére elvesztette hozott előnyét, és a meredeken sem tudta kihasználni honfitársa nagy hibáját. Victor Muffat-Jeandet (13.) élt azzal, hogy jelentős előnyt hozott az első futamból, de a futama közel sem volt igazán átütő. Felix Neureuther (11.) helyére is tette a francia idejét. A német sízésében felsejlett régi önmaga, és nagyszerű meredekkel jelentős előnyt síelt ki a franciával szemben.

Stefano Gross (8.) a felső szakaszon konkurált a némettel, és két tizedes, meredekig kisíelt előnyét a meredeken is be tudta osztani. Figyelemreméltó volt, ahogy a meredeken a kádak fölött próbált síelni, minimalizálva az időveszteséget. Clement Noël (8.) is hasonló technikával próvált síelni a kádak fölött, a meredeken kibillent ugyan, de a holtversenyes első hely így is meglett számára. Dave Ryding (12.) mindössze 6 tizedre volt a dobogótól féltávnál, és a meredek elejéig még jobb is volt, mint Gross, de ott a brit jelentősebbet rontott, mint az imént Noël, így ő nem állhatott az élre.

Az első futam legjobb nyolc helyezettje előtt következett az utolsó pályakarbantartás. Innentől pedig már mindenki fél másodpercen belüli elmaradással állt a dobogótól, és Kristoffersenhez képet is másodpercen belül voltak. Manuel Feller (4.) öngyilkos menettel próbált nagy előrelépést kisíelni. Folyamatosan kockáztatott, ráadásul a célig is eljutott így, amivel nagyszerű esélye nyílt a dobogóra. Ramon Zenhäusernnek (1.) fel volt adva a lecke, de a svájci mintha más pályán síelt volna. Folyamatosan adott Fellernek, és még egy hatalmas mentés ellenére is tovább növelte az előnyét, a meredeken pedig még egy fokozottal feljebb tudott kapcsolni. A mostoha pályaállapotok ellenére is a délután legjobb idejét síelte.

Pokal VItranc, slalom Kranjska Gora 2019
forrás: 24ur.com

Marcel Hirscher (3.) is egy szektor alatt kapott fél másodpercet, ami a célig meg is duplázódott, annak ellenére is, hogy az osztrák rendkívül pattogósan kerülgette a stanglikat. André Myhrer (8.) a védjegyének számító bujkálós részen szépen síelt, de hátránya rohamosan nőtt. 2,02 másodperces hátránya az aktuális hármas holtversenyes negyedik helyre volt elég. Daniel Yule (5.) honfitársaihoz hasonlóan szintén próbált élni az osztrákok által tűzött pálya adta lehetőséggel. Sokáig meccsben volt Hirscherrel a második helyért, de végül a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott.

Már csak az első futam dobogósai voltak hátra. Közülük elsőként Alexis Pinturault (7.) síelhetett. A lapos felső szakaszon egész közel tudott még maradni Zenhäusernhez, de a meredeken már nem tudta megnyerni a pályával folytatott küzdelmet. A második futamban csak von Grünigennél volt jobb. Manfred Mölgg (6.) becsülettel próbált küzdeni legalább a dobogóért, de már a meredek előtt is csak halvány esélye volt rá. Összességében viszont a 6. helye is nagyszerű volt idei eredménye fényében. Már csak Henrik Kristoffersen (2.) volt hátra, de látva az eddigi meneteket, nem esélyesként vágott neki a pályának. 9 tizedes előnye hamar 3-ra olvadt, ezt azonban a pálya feléig őrizni is tudta. Becsülettel küzdött a győzelemért, a meredek előtt még mindig egálban volt a svájcival, de a meredeken egy teljes másodperccel volt lassabb, így csak a második helyet tudta megszerezni.

Ramon Zenhäusern karrierje során először győzött klasszikus szlalomversenyen, bizonyítva, hogy nem csak parallelben tud győzni. A szám olimpiai ezüstérmese egy éve Hirscher és Kristoffersen mögött végzett Kranjska Gorán a harmadik helyen, hagyományos műlesiklásban azóta vár az újabb dobogóra. A kétméteres svájci Yule után idén a második svájci, aki az egyre csak fejlődő svájci műlesikló csapatból győzelmet szerzett. Karrierje harmadik VK-győzelmét aratta.

forrás: RTVSLO.si

Henrik Kristoffersen 35. dobogós helyezését szerezte szlalomban, 20. alkalommal úgy, hogy a győzelmet nem szerezte meg. Úgy tűnik a norvég a szezon közepi hullámvölgy után újra csúcsformába került.

Marcel Hirscher a rontott első futam után a dobogóig ugrott előre. Immár matematikailag is bebiztosította sorozatban 8. összetett győzelmét. A műlesiklás világbajnoka Åre óta azonban továbbra sem tudott még versenyt nyerni, két második és most egy harmadik helyet szerzett az elmúlt három hétben.

Jövő héten már a világkupadöntő következik, az andorrai Soldeuből. Szerdán mindkét nem legjobb 25 lesiklója mérkőzik meg idén még egyszer utoljára a leggyorsabb számban

Végeredmény

Hely Versenyző Ország 1. futam 2. futam Hátrány
1. Ramon ZENHÄUSERN 51,97 47,57 1:39,54
2. Henrik KRISTOFFERSEN 51,07 49,62 +1,15
3. Marcel HIRSCHER 51,88 48,83 +1,17
4. Manuel FELLER 52,04 48,73 +1,23
5. Daniel YULE 51,71 49,35 +1,52
6. Manfred MÖLGG 51,64 49,75 +1,85
7. Alexis PINTURAULT 51,69 49,76 +1,91
8. Stefano GROSS 52,64 48,92 +2,02
8. André MYHRER 51,86 49,70 +2,02
8. Clement NOËL 52,59 48,97 +2,02

VK összetett:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Marcel HIRSCHER AUT 1508
2. Alexis PINTURAULT FRA 999
3. Henrik KRISTOFFERSEN NOR 988
4. Dominik PARIS ITA 750
5. Beat FEUZ SUI 653
6. Vincent KRIECHMAYR AUT 634
7. Aleksander Aamodt KILDE NOR 587
8. Mauro CAVIEZEL SUI 566
9. Marco SCHWARZ AUT 560
10. Daniel YULE SUI 491

Szakági VK:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Marcel HIRSCHER AUT 768
2. Daniel YULE SUI 491
3. Ramon ZENHÄUSERN SUI 471
3. Henrik KRISTOFFERSEN NOR 471
5. Clement NOËL FRA 451
6. Alexis PINTURAULT FRA 421
7. Marco SCHWARZ AUT 411
8. Dave RYDING GBR 312
9. Manuel FELLER AUT 308
10. André MYHRER SWE 300

Borítókép forrása: rts.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s