Drámai finálét követően Maren Lundby a világbajnok a nőknél, Vörös Virág 44.!

A tegnapi csapatversenyt követően ma az egyéni versenyre került sor a nőknél seefeldi világbajnokságon, ahol a közönség olyan versenyt láthatott, aminél jobb reklám nem nagyon kell a női szakágnak. Kiélezett csatában Maren Lundby lett a világbajnok Katharina Althaus előtt, az osztrák szurkolók pedig Daniela Iraschko-Stolz teljesítményének örülhettek, aki a második sorozatban hatalmasat javítva tudta megszerezni végül a bronzérmet.

Magyar szemmel már a verseny előtti kvalifikációt is érdeklődéssel figyelhettük, hiszen Vörös Virág is ott volt a mezőnyben, és nem is szerepelt rosszul. 80,5 métert ugrott ugyanis, amivel távolságban nem volt messze attól, ami a továbbjutáshoz kellett volna, bár a stíluspontjai sajnos nem voltak túl magasak. Virág eredménye végül a 44. helyhez volt elegendő, azaz mindössze négy pozícióval maradt le a negyvenes főtábláról a kőszegi versenyző.

Az első sorozatot a 19-es beülőből kezdte a mezőny a tavasziasan napos késő délutánban, az első nagyobb ugrást pedig Kamila Karpeiltől (21.) láttuk, aki 97,5 méterig repült. Nem sokkal később viszont Ingebjørg Saglien Braaten (19.) is 95 méter fölé került (96 m), a kompenzációs és stíluspontokkal pedig meg is tudta előzni Karpielt.

A következő szép ugrás a junior világbajnok orosz Anna Spinyjova (11.) nevéhez fűződött, aki 97 méterrel át is tudta venni a vezetést, majd Daniela Haralambie (14.) ugrott 95,5 métert, amivel bejött a második helyre. Valamivel később Spela Rogelj (17.) ugrott fel a virtuális dobogó harmadik fokára 95 méterrel, majd a japán Nozomi Maruyama (18.) ugrott ugyanekkorát, ami e negyedik helyhez volt ekkor elegendő.

Az házigazdák első ugrója Jacqueline Seifreidsberger (15.) volt a mai versenyen, aki szintén 95 méterig jutott, ezzel a harmadik helyre tudott megérkezni. Silje Oppseth (97 m 13.) aztán távolságban már beérte a vezető Spinyjovát, igaz, kisebb hátszélben érte el ezt a távolságot mint az orosz, így a második helyre tudott vele bejönni. Lara Malsiner (16.) ugrott ezután 96,5 métert, amivel pillanatnyilag ötödik volt.

A kétszeres vb-ezüstérmes Yuki Ito (12.) volt a harmadik a versenyen, aki 97 méternél tudott landolni, ezzel a japán ugró másodiknak jött be, Chiara Hölzl (27.) viszont jelentősen elmaradt ettől, 93 méterrel csak a középmezőny végéről várhatta a folytatást. A tegnap a német csapattal világbajnok Ramona Straub (28.) 92,5 méterrel ugyancsak nem tudta megközelíteni az éllovasokat, ellentétben Ursa Bogatajjal (5.), aki elsőként tudta átrepülni a K-pontot, 102 méterrel természetesen át is vette a vezetést.

A VK-sorozat tíz legjobbja volt ekkor már csak hátra az első körből, akik közül elsőként Lidija Jakovleva (26.) ugrott, 95 méterrel azonban nem volt veszélyes az élbolyra. Daniela Iraschko Stolz (8.) következett, aki a tegnapi csapatversenyen már megmutatta, hogy a tüdőgyulladás miatti háromhetes kényszerpihenő után is számolni kell vele. A mezőny rangidős versenyzője nem ugrott rosszat most sem, bár igazán elégedettnek sem tűnt a 101 méteres kísérletével, amivel a második helyre tudott bejönni.

Az osztrák után érkező Anna Odine Strøm (7.) 102 méterrel éppen Iraschko-Stolz elé tudott bejönni, Eva Pinkelnig (102 m 4.) viszont, aki ugyanekkorát ugrott a jó stíluspontjainak köszönhetően át tudta venni a vezetést, és dobogós esélyekkel készülhetett a második sorozatra. Nika Kriznar (9.) következett, aki 101,5 méterrel az ötödik helyre fért be az egyre szorosabb élmezőnyben.

A szlovén után a szám kétszeres címvédője, Falun és Lahti világbajnoka, Carina Vogt (10.) ugrott, aki mostanában azért nincs olyan formában, mint győzelmei idején, ettől függetlenül összességében nem ugrott rosszat, de 100,5 méterrel ekkor már csak a hatodik helyre lehetett bejönni.

Juliane Seyfarth (3.) viszont 104 méterrel be tudott jönni a mezőny élére, majd jött a női síugrás – legalábbis a világkupát tekintve – rekordbajnoka, jelenleg az összetettben harmadik Sara Takanashi (6.), aki 101,5 méterrel a negyedik helyre jött be. Katharina Althaus (2.) viszont 108 méterrel egész más dimenzióban járt mint a többiek, beállítva Lundby tegnapi sáncrekordját át is vette a vezetést. Igaz, a talajfogása nem volt tiszta, így mindössze három ponttal tudta megelőzni Seyfarthot. Ezzel már csak a VK-éllovas Maren Lundby (1.) volt hátra, aki 106,5 méternél landolt, ráadásul neki is volt egy kis megbillenése a talajfogásnál (állítólag elengedett a kötése), ennek ellenére jobbak voltak a stíluspontjai és kicsit a kompenzációs is a segítségére sietett, így bár csak 1,4 ponttal, de ő várhatta az élről a folytatást.

Az első sorozat eredménye

A második körre maradtunk a 19-es beülőnél, az első száz méter feletti ugrásra pedig nem kellett ezúttal sokat várnunk, az első ugrások után mindössze a 28. helyen álló Ramona Straub (18.) ugyanis 101 métert repült, ezzel természetesen vezetett is. Nem sokkal később Jakovleva (21.) ugrott 98 métert, amivel megközelítette ugyan a németet, de csak a második helyre fért be, Jerneja Brecl (98,5 m 18.) viszont egy fél méterrel hosszabb ugrással már holtversenyben Straubbal az első helyre érkezett meg.

A Straub-Brecl duótól Nozomi Maruyama (17.) tudta átvenni , aki 97 métert ugrott, Lara Malsiner (14.) viszont kereken 100 méterrel őt is felülmúlta. Jacqueline Seyfriedsberger (16.) ugrott ezután 94,5 métert, amivel bejött az olasz mögé a második helyre, Daniela Haralambie (13.) ugyanakkor 99 méterrel a vezetést is meg tudta szerezni, igaz nem sokáig, ugyanis Silje Opseth (11.) 98,5 méterrel összesítésben meg tudta őt előzni.

Yuki Ito (15.) viszont 94,5 méterrel elmaradt az éllovasoktól, ellentétben Spinyjovával (97,5 m 12.) aki közel járt ahhoz, hogy megelőzze Opseth-et, végül azonban maradt a norvég reklámfal előtt tíz ugróval a vége előtt is.

Az utolsó csoportot Carina Vogt (10.) nyitotta, aki 98,5 méterrel át tudta venni a vezetést, a címvédés ezzel együtt nem nagyon volt már benne a pakliban. Olyannyira nem, hogy Nika Kriznar (7.) 102,5 méterrel rögtön meg is előzte, Daniela Iraschko-Stolz (3.) viszont őt is felülmúlta, ugyanis 105,5 méterig repült, ezzel több mint tíz ponttal állt a mezőny élére.

Anna Odine Strøm (9.) 99,5 méterrel ezek után csak harmadiknak tudott bejönni, majd Sara Takanashi (6.), bár 102 métert ugrott, szintén csak Iraschko-Stolz mögé, a második helyre fért be.

Öten voltak még fent a toronyban, akik közül az elsőként érkező Ursa Bogataj (8.) 99 méterrel ugyancsak visszaesett kicsit, Eva Pinkelnig (5.) viszont 103 méterrel közel járt Iraschko-Stolzhoz, végül azonban maradt a rutinosabb osztrák az élen. A kérdés már csak az volt, hogy vajon a dobogó is összejön-e a 35 éves versenyzőnek. Miután Juliane Seyfarth (4.) 101,5 métert repült meg is kaptuk a választ, 2011 világbajnoka hazai közönség előtt, karrierje során harmadszor is felállhatott egyéniben a világbajnoki dobogóra!

Katharina Althaus (2.) viszont 107 méterrel biztosan vette át tőle a vezetést, egyúttal Lundby számára is magasra tette a lécet, ha meg akarta őrizni az első helyét. A finálé ezek után egészen drámaira sikerült, Lundby ugyanis erősebb hátszélben 104,5 métert repült, amivel lényegében a zöld vonalon landolt, így mind a norvég, mind a német tábor tövig rágta a körmeit mire kiírták a végeredményt: Maren Lundby (1.) fél pontot megőrzött az előnyéből, ezzel övé lett az aranyérem, Althausé az ezüst, Iraschko-Stolzé pedig – egy ugyancsak bravúros teljesítménnyel – a bronzérem. Mai győzelmével Maren Lundby lett az első síugró a nők között, aki mindhárom nagy trófeát, az olimpiai és világbajnoki aranyat és a nagy kristálygömböt is meg tudta nyerni (és egyébként útban van a második VK-összetett megnyerése felé).

Végeredmény

HelyVersenyzőOrszág1. sorozat2. sorozatPontszám
1.Maren LUNDBY106,5105,5259,6
2.Katharina ALTHAUS108,0107,0259,1
3.Daniela IRASCHKO-STOLZ101,0105,5247,6
4.Juliane SEYFARTH104,0101,5244,4
5.Eva PINKELNIG102,0103,0241,8
6.Sara TAKANASHI101,5102,0236,7
7.Nika KRIZNAR101,5102,5236,1
8.Ursa BOGATAJ102,099,0231,7
9.Anna Odine STRØM102,099,5230,6
10.Carina VOGT100,598,5224,3

Részletes eredmények

A seefeldi világbajnokság programja holnap a férfi normálsáncverseny kvalifikációjával folytatódik, ahol Molnár Flóriánért szoríthatunk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s