Érzelmes pillanatok: a német lányoké az első arany csapatban!

Történelmet írtak a német hölgyek síugrásban, ugyanis először rendeztek a lányok számára csapatversenyt a világbajnokságok történetében. Németország eddig tehát dominálta a síugró versenyeket, hiszen az összes aranyat behúzták. Az ezüstérem, akárcsak a férfiaknál, az osztrákok nyakába került. A harmadik helyre pedig a norvégok jöttek fel.

Történelmi eseménynek lehettek szemtanúi ma a seefeldi nézők és a síugró világ, ugyanis először a világbajnokságok történetében a hölgyek számára is rendeztek csapatversenyt. A Világkupában már láthattunk négy csapatversenyt, az elsőt 2017 decemberében, Hinterzartenben rendezték és Japán nyerte meg; azóta tehát további három versenyt rendeztek (kettőt Zaoban és egyet Ljubnóban), amelyek közül egyet a japánok, kettőt pedig a németek nyertek meg. A csapatverseny alig pár héttel a vb kezdete előtt került be hivatalosan is programba, és a hölgyek reménykednek, hogy ezután az olimpiai programban is helyet fog kapni a szám.

A versenynek 11 csapat vágott neki, és az első csoport után Eva Pinkelnig (99,5m) vezetésével az osztrákok vezettek. Mögöttük a norvégok voltak a másodikak Anna Odine Stroem 97,5 méteres ugrása után. A harmadik helyen a németek álltak, náluk Juliane Seyfarth (98m) kezdett. A japánok (Yuki Ito 92m) lemaradása a negyedik helyen 12,3 pont volt Ausztriával szemben, míg a szlovéneket (Spela Rogelj 89m) és az olaszokat (Elena Runggaldier 93,5m) ekkor mindössze 2 tizedpont választotta el.

A második csoportban Németország átvette a vezetést Ramona Straub (106m) ugrása után, méghozzá több mint 20 ponttal. Ausztria Jacqueline Seifriedsberger 92,5 méteres ugrásával a második volt, Norvégia (Ingebjoerg Saglien Braaten 96m) a harmadik. A szlovének (Jerneja Brecl 96,5m) feljöttek a negyedik helyre, az oroszok (Alexandra Kustova 93m) az ötödikre. Japán viszont lecsúszott a 6. helyre Kaori Iwabuchi 88 méteres ugrása után.

Carina Vogt (99m) ugrása után a németek továbbra is vezettek, a norvégok (Silje Opseth 97,5m) viszont feljöttek a második helyre. Ausztria (Chiara Hölzl 99m) továbbra is a dobogón volt. Ez a hármas kezdett elhúzni a többiek elől, ugyanis a negyedik Szlovénia lemaradása, Nika Kriznar 95,5 métere után, már 37,2 pont volt. Japán (Nozomi Maruyama 96m) ekkor az ötödik volt 47,4 ponttal elmaradva a németektől.

Az első sorozat után Németország vezetett tehát, náluk Katharina Althaus nagyszerű 104,5 métere zárta a sort. Norvégia Maren Lundby (108m) révén továbbra is tartotta a második helyet. Daniela Iraschko-Stolz (104,5m) ugrása után az osztrákok maradtak a harmadikok. A szlovének (Ursa Bogataj 101m) tartották a negyedik helyüket, míg az oroszok Sofia Tikhonova remek 104 méterével megelőzték a japánokat, akiknél nem meglepő, Sara Takanashi (101m) volt az utolsó ugró.

A második sorozatra egyébként Franciaország és Olaszország jutott még be, ez pedig azt jelentette, hogy a csehektől, az amerikaiaktól és a kazahoktól búcsúztunk az első sorozat után.

Az első sorozat eredménye

Juliane Seyfarth 95 méteres ugrása után a norvégok és az osztrákok kicsit felzárkóztak. Anna Odine Stroem 97 méterig szállt, Eva Pinkelnig pedig 99,5 méterig. A norvégok hátránya ekkor mindössze 6,9 pont volt, az osztrákoké pedig 10,1. Mindeközben a negyedik helyre megint feljött Japán (Yuki Ito 104,5m) , de messze elmaradva az élmenőktől.

Két sorozattal a vége előtt Ramona Straub 100 méteres ugrásával Németország előnye megint majdnem 20 pontra nőtt. Közben az osztrákok (Jacqueline Seifriedsberger 96m) megelőzték a norvégokat (Ingebjoerg Saglien Braaten 90m), és köztük is több mint 10 pont volt a különbség. Közben Japán (Kaori Iwabuchi 88m) visszacsúszott a hatodik helyre.

Carina Vogt mindössze 92,5 méterig szállt, miközben Chiara Hölzl 96,5 méterig, így az osztrákok 8,8 pontra megközelítették a németeket. Norvégia Silje Opseth 94,5 méteres után továbbra is a harmadik volt. A szlovének (Nika Kriznar 91m) lemaradása ekkor már 69,2 pont volt a negyedik helyen.

Az utolsó sorozatban az állást tekintve változás nem történt. Olaszország lett a 8., Franciaország a 7., míg Japánnak és Sara Takanashinak (93,5m) meg kellett elégednie a hatodik hellyel. Az 5. helyen az oroszok végeztek, akiknél az utolsóként ugró, Sofia Tikhonova (98,5m) volt a legkiegyensúlyozottabb versenyző. A negyedik Szlovénia lett.

A bronzérmet így a notvégok szerezték meg, akiknél Maren Lundby (100,5m) azért feladta a leckét Daniela Iraschko-Stolznak (96,5m) ó, de az osztrák versenyző végül bebiztosította az ezüstérmet a csapat számára. A németek pedig Katharina Althaus 99,5 méteres ugrásával megnyerték a versenyt, ezzel tehát történelmet is írtak. Németország pedig eddig dominálja a síugró versenyeket, hiszen a férfi nagysáncon Markus Eisenbichler nyert egyéniben, csapatban pedig szintén a németek állhattak a dobogó legfelső fokára. Ezzel a mai aranyéremmel pedig a németek abszolút favoritként vághatnak majd neki a világbajnokságot lezáró vegyes csapatversenynek szombaton, de addig még vár ránk holnap egy egyéni verseny a hölgyek számára, pénteken pedig a férfiak normálsáncos egyéni versenyét nézhetjük majd meg.

Részletes végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Németország898,9
2.Ausztria880,3
3.Norvégia876,9
4.Szlovénia828,1
5.Oroszország820,3
6.Japán806,1
7.Franciaország718,1
8.Olaszország690,5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s