Nem bírnak egymással: Shiffrin és Vlhová holtversenyes győzelme Mariborban

Nem is alakulhatott volna ennél izgalmasabbra a maribori óriás-műlesiklás. Délelőtt Mikaela Shiffrin múlta felül közel fél másodperccel Petra Vlhovát, délután pedig a szlovák lány vágott vissza neki ugyanennyivel. Mindkettő tett nagy dicsőség volt a maga nemében, ilyetén mindkettejük győzelme teljesen megérdemeltnek mondható. A dobogó második foka így üresen tátongott, míg a harmadikra Ragnhild Mowinckel állhatott fel.


Sűrű programot teljesít az alpesi síző mezőny női részlege mostanság, Még alig ért véget a kemény megpróbáltatásokkal telitűzdelt lesikló hétvége Garmisch-Partenkirchenben, néhányan délre vették az irányt, hogy megmérkőzzenek a technikai szakágakban is. Jövő kedden pedig kezdetét veszi ugyebár a világbajnokság a messzi Svédországban.

Na, jó, az igazat megvallva, igencsak szűk keresztmetszetet alkotnak azon sízők, akik múlt vasárnap és ma is sílécet csatoltak. Sofia Goggia a főpróba jegyében utazott Szlovéniába, hogy óriásban is kipróbálja magát, míg Ilka Štuhec számára nyilván szívügy volt a hazai szereplés.

A hazánkat lassan elérő hőhullámnak nem voltak jelei sem Mariborban, a Pohorje méltó helyszínét adta a versenynek – a pályamunkások becsületének elmondva.

Az első futam pályáját az olasz Gian Luca Rulfi tűzte a lejtő karakterisztikájának megfelelő színvonalon.

a7d8a1ef-2606-11e9-b08e-b8ca3a67761c.jpg
Forrás: Sport1

Tessa Worley (3.) nyitotta a menetek sorát. Megbízhatóan síelt a francia, mint mindig, a vehemenciája azonban hagyott némi kívánnivalót maga után. Wendy Holdener (9.) ezzel együtt nem rúgott labdába ellene, volt néhány bántóan szögletes íve. Viktoria Rebensburg szlovéniai kiruccanása nyúlfarknyira, ezáltal értelmetlenre sikerült. Az első kapuk egyikében elesett a német.

87932965b3d5ff6c640e286dfb401329.jpg
Forrás: Yahoo News

Mikaela Shiffrin (1.) szolidabb kezdés után a letörést követően alaposan belelendült, jó hat tizedet osztott ki, egyben beállította az etalonnak számító időt. Ragnhild Mowinckel (6.) rögtön beszedett egy szűk szekundumot, bántóan szögletes kanyarjai után ezen azért nem lehetett meglepődni. Kisvártatva megszületett a nap másik vezéráldozata. Federica Brignone egy közepes és egy felettébb biztató szektort követően sodródott ki a pályáról. Újévkor még ő vezette a szakági tabellát, immáron viszont elvesztette reális esélyét a kristálygömbre. Petra Vlhová (2.) igazolta, jogosan indulhat immáron a legjobb óriás-műlesiklók közt. Valamennyi szektort másodikként teljesítette, a meredeken különösen elemében volt. De ezzel együtt is összeszedett majdnem fél másodpercet az amerikaival szemben.

Forrás: Tulsa World

Sara Hector (4.) egészen jó kiindulási helyzetből várhatta még a délutáni folytatást, agresszív meredekkel megközelítette némiképp Worley-t, vagyis eséllyel aspirált a dobogós helyekre. Első osztrákként Ricarda Haaser (10.) próbálhatta ki a pályát. Nem járt sok sikerrel. Roppant bizonytalan csúszást mutatott be, amivel senkit nem tudott megelőzni. Frida Hansdotter (7.) önmagához képest nagyot hasított óriásban, azzal együtt is, hogy a nyitó szektorban még túlzottan óvatosnak mutatkozott. Kristin Lysdahl (11.) menetére a zaklatott jelző illett inkább rá, megvolt tehát az új sereghajtó. A haza drukkerek hangja felerősödött, midőn Meta Hrovat (8.) vágott neki a pályának. Érezhetően meg akarta hálálni a szurkolást, tényleg mindent feltett egy lapra. Ezzel azonban több hiba is együtt járt, ami az egyébként pazar meredek mellett azért éreztette hatását az időkülönbségben. Bernadette Schild (13.) nem rúgott labdába egy kanyar erejéig sem, az osztrákok Brunner és Veith kiválásával a teljes reménytelenségbe süppedtek óriásban.

Irene Curtoni (31.) csúfosan leszerepelt, az olasz edző renoméját Marta Bassinónak (5.) sikerült megmentenie, pár tizeddel maradt el csupán a dobogó alját birtokló franciától.

A pálya tetten érhető romlása sem nagyon engedte a továbbiakban a kiemelkedő eredményeket, nem mintha láttunk volna átlagon felüli sízést. A legjobb tízbe senkinek nem sikerült már beverekednie magát, Marie-Michéle Gagnon (12.), Katharina Truppe (15.) és Coralie Frasse Sombet (14.) szereplése volt kiemelhető a harmincas rajtszámig tartó szakaszból.

Harmincon túlról a lengyel Maryna Gasienica-Daniel (17.), az új-zélandi Alice Robinson (48-assal a 25.) és Riikka Honkanen (49-essel a 22.) alkotott nagyot, nagy kár, hogy utóbbi kettő nem tudta pontokra váltani délután délelőtti remeklését. Legmagasabb rajtszámmal Clara Direz (50-essel a 19.) kvalifikálta magát a második futamba.

—————————————————————————————————————————————–

Délután Jean-Noel Martin, vagyis a franciák trénere állította össze a nyomvonalat. Sokat ő sem babrált a lejtővel, igazán ritmusos pályán síelhettek a lányok ismét.

Az első tizenöt versenyzőt követően Eva-Maria Brem (16.) vezetett, megelőzve Gasienica-Danielt (18.) és Goggiát. A folytatásban senki nem tudott gyökeret verni a reklámtáblák előtt, egymást váltották az élen a sízők. Truppe (12.), Gagnon (11.), majd Lysdahl (10.) is csak rövid időt tartózkodott a lista legelején. Végső soron beigazolódtak a legpesszimistább osztrák zöngék, vagyis TOP-10-es eredmény nélkül maradtak nyugati szomszédjaink. Pontszerzőből nem volt hiány, hatan is teljesítették mindkét futamot, de ez az eredménylista így is rettentően soványka volt.

Forrás: La Liberté

Wendy Holdener (4.) futama jelezte, elkezdődött a végjáték, a svájci a délután második legerősebb menetével sorra lépte át riválisait. A szlovének bánatára Hrovat (8.) is alaposan elmaradt tőle, igaz, végső helyezésére azért nem lehetett különösebb panasz. Hansdotter (6.) sem bírt versengeni ezzel a nívóval, egy másik skandináv, Mowinckel (3.) viszont felvette a kesztyűt, s alig-alig maradt el csak Wendytől. Mármint a délután viszonylatában, hozott előnyének hála viszonylag simán élre tudott állni.

Bassino (7.) egy jókora rontás után keresztet vethetett dobogójára, Hector (5.) pedig egyszerűen nem vállalt elegendő kockázatot. Meglepetésre Worley (9.) is betlizett délután, miután a letörésnél nagyon mélyről tudott csak bemeneti ívet találni.

Forrás: Decatur Daily

Nem maradt tehát egyéb hátra, minthogy a nagy összecsapás… Petra Vlhová (1.) a délután legjobb menetével alaposan feladta a leckét az amerikai lánynak. Azt a lejtőt akkor aligha lehetett volna tökéletesebben megsíelni. Mikaela Shiffrinnek (1.) sem jött össze ez a bravúr, az viszont igen, hogy 48 századnyi előnyét ne fordítsa hátrányba. A 2014-es söldeni idénynyitó után született újra holtversenyes győzelem a nőknél a Világkupában. Abban szintúgy érdekelt volt Shiffrin, akkor Fenninger oldalán foglalhatta el a dobogó tetejét.

Részletes statisztika, eredménysor

Forrás: Informazione.it

tabella1.png

Petra Vlhová a nyolcadik győzelmét aratta a Világkupában. Ennek a felét a jelenleg futó szezonban, legújabb kedvenc számában, óriás-műlesiklásban pedig összejött számára a duplázás. Semmeringen egyedüliként végzett az élen.

Mikaela Shiffrin végső soron tehát győzelemmel ünnepelte 150. VK-szereplését, szám szerint 55. alkalommal végzett az élen, ezzel együtt pedig immáron 77. ízben állhatott dobogóra. Egészen döbbenetes statisztikai adat ez. Ragnhild Mowinckel ettől még igencsak távol áll, ez a mostani a hatodik pódiuma.

Ha az égiek is úgy akarják, holnap szlalommal folytatódik a maribori hétvége.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: isupdate.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s