Hirscher erődemonstráció Schladmingban!

Marcel Hirscher valóságos erődemonstráció kíséretében tért vissza a dobogó tetejére Adelboden után. Alexis Pinturault nem tudta felvenni a versenyt a mindkét futamban legjobb időt síző osztrákkal, de a mezőny többi része fölé tudott kerekedni. A harmadik helyen Daniel Yule végzett. Albert Popov újabb bravúros versennyel a hatodik helyen végzett, míg az előző két versenyt megnyerő Clement Noël pár kapu után kiesett.

Schladming ugyan hagyományban elmarad Adelboden, Wengen és Kitzbühel mögött, azonban az elmúlt bő két évtizedben a versenynaptár egyik csúcspontjává nőtte ki magát. A stájer városka fölé emelkedő Planai egyébként is Ausztria egyik legnagyobb síparadicsomának, a 4-Hegynek a része. Ennek másik két részén, Haus im Ennstalban és Reiteralmon is rendeztek már világkupa versenyeket. Utóbbi pedig a világ síelitjének egyik legkedveltebb edzőterepe: Hirscher, Kristoffersen és Pinturault is rendszeresen megfordulnak ott.

forrás: laola1.at

A Schladming központjába torkolló Planai cél előtti meredeke köré ismét stadiont varázsolt a hatalmas szurkoló áradat. Ötvenezer (!) néző volt kíváncsi a helyszínen a világ legjobb szlalomosaira, akik hagyományosan, villanyfénynél síelhettek a rendkívül meredek, igen jeges pályán. A szervezők a hétvégi kisebb hóvihar nyomait is teljesen eltüntették, és csak a kőkeménnyé fagyott jeges alap várt már a sízőkre. A -4 °C pedig garantálta, hogy az ideális körülmények az egész este folyamán kitartsanak.

forrás: laola1.at

A közel ötvenezer szurkoló rögtön két osztráknak is szoríthatott, azonban elégedettek nem igazán lehettek: Manuel Feller kiesett, míg Mario Matt (20.) rendkívül sok élt használt, így alapideje sokra nem volt elég. Hogy mennyire nem, azt az elmúlt két versenyt megnyerő Clement Noël nem tudta megmondani: pár kapu után rálépett az egyik stanglira. Alexis Pinturault (3.) viszont már mértékadó síeléssel, komoly hiba nélkül, jó tempóban abszolválta a Planait, különösen annak meredek szakaszát.

forrás: laola1.at

A jelenlegi élmezőnyben Henrik Kristoffersen (5.) a pálya igazi specialistájának mondható, de ezúttal nem volt meg a korábbi évek ritmusa – ennek ellenére lőtávolon belül maradt a franciához. Marcel Hirscherért (1.) még maga az osztrák elnök is kilátogatott Schladmingba, az osztrák klasszis pedig meghálálta a közönség bizalmát. Bődületes tempóval, csak pillanatnyi élváltásokkal karvingolt a meredekre tűzött kapuk közt, szinte tempót sem vesztve közben. Kérdés sem fért hozzá, hogy a futam toronymagas győztesét láthattuk síelni.

forrás: laola1.at

Daniel Yule (2.) zárta a világranglista legjobb hetesét. Hirscher menete után ugyan teljesen más színezete van a futamok leírásának, de a svájci rendkívül összeszedetten, lendületesen síelt, és jött be egyedüliként az első futamban egy másodpercen belülre Hirscherhez képest. Manfred Mölgg (9.) újra megcsillogtatott valamit korábbi tudásából, ez pedig ma top10-es kezdést ért a dél-tirolinak. Nem ment jól viszont Victor Muffat-Jeandet (26.), aki közel három másodperces hátrányával a továbbjutásban sem lehetett biztos. Nála épp csak egy fokkal síelt jobban a svájciak fiatal feltörekvő sztárja, Loïc Meillard (23.). A két gyengébb menet között azonban Dave Ryding (8.) síelt ezúttal már az első futamban is elég bevállalósan.

Meillard (23.) gyengén síelt ma, ellenben a kitzi első futam győztesével: Ramon Zenhäusern (4.) kezdésként szorosan zárkózott Hirscherre, majd a meredeken kicsit kizökkent, de befejezésként csak a századok voltak ellene a pillanatnyi dobogóért folytatott harcban. Marco Schwarz (11.) két „pole pozícióból” elvesztett szlalom után nem talált még vissza a mezőny élére, ezúttal sem volt meg a kellő agresszivitás. André Myhrer (6.) kezd ismét formába lendülni – róla tudjuk, hogy a világversenyek előtt toronymagasan ível felfelé formája. Felix Neureuther (12.) sem vallott szégyent a lejtőn, még ha korábbi formája nem is tért vissza továbbra sem.

Hosszabb szünet után Stefano Gross volt az újabb, aki a kiesők táborát „erősítette”. Utána viszont Christian Hirschbühl (7.) tovább fokozta az addig sem visszafogott hazaiak hangulatát: remek kezdéssel került még a dobogóhoz is nagyobb szerencse esetén lőtávon belülre. Sebastian Foss-Solevåg az előző menettől elmaradt ugyan, de a pontszerzésre ezúttal legalább újra esélye nyílt. Štefan Hadalin (13.) merész sízéssel ismét rajtszámánál előkelőbb helyet foglalt el. Luca Aerni azért síelt, hogy bebiztosítsa helyét a vb-kertben, de a meredeken kiesett.

forrás: GEPA/Kleine Zeitung

Továbbjutott még a legjobb harmincból Julien Lizeraux (18.), Dominik Stehle (25.), a horvát hármasból Elias Kolega (18.) és Istok Rodeš (27.) is. Nagyon előkelő helyre síelt Marc Digruber (10.) és Jonathan Nordbotten (15.). Viszont épp csak lemaradt a továbbjutásról Hargin (31.), Nestvold-Haugen (32.) és Razzoli (33.), továbbá a nagyon lassan síző Matej Vidović is kiesett.

Magas rajtszámmal így többen is esélyt kaptak. Közülük is a legjobban ismét a bolgár Albert Popov (13.) teljesített a legjobban, aki újabb jó szereplés kapujában állt. A legmagasabb rajtszámmal pedig a szlalomban is egyre megerősödő Žan Kranjec (28. 73-assal) léphetett tovább. Nagy szenzáció volt a spanyol Juan del Campo (30.) továbbjutása is. Rajtuk kívül világkupa pontokért síelhetett még este Alex Vinatzer (16.), a Planai korábbi győztese, Alexander Khoroshilov (20.), Timon Haugen (22.), a hazai Johannes Strolz (23.), és Tanguy Nef (29.) is.

forrás: laola1.at

Nem mindennap láthatunk spanyol sízőt képernyőn, különösen Caroline Ruíz-Castillo visszavonulása óta. Ennem megfelelően kuriózum volt, hogy a második futamot Juan del Campo (24.*) kezdte, aki három kapu után rontott, viszont a vertikális kapun átsíelt; ennek ellenére visszamászott a kapuhoz, amivel a pontszerzést szalasztotta el. Tanguy Nef (19.) azért síelt, hogy a kiadónak vélt negyedik műlesikló helyet esetleg megszerezhesse a svájci világbajnoki csapatban, de sízéséből hiányzott az igazi kockázatvállalás. Žan Kranjecnél (11.) a precizitás mellett a tempó is megvolt – az első igazán átütő alapidőt síelte. Istok Rodeš két hetedik hely után már negyedszer nem szerzett pontot, pontosan azóta, mióta jobb rajtszámmal síelhet.

Victor Muffat-Jeandet késő estére sem tudta összeszedni magát: visszafogott kezdést követően kapura lépett. Dominik Stehlén (22.) is kifogott a pálya, a rajtot követően hamar gondba került, onnantól pedig már lemondhatott az igazán jó eredményről, a rontás utáni szép folytatás ellenére is. Előzetesen azt várhattuk Loïc Meillardtól (18.), hogy előre tör majd, de nem találta igazán a pálya ritmusát, Kranjecet sem tudta megelőzni. Johannes Strolz (20.) mintha túlontúl koncentrált volna a nyitó szakaszon, viszont az egyre növekvő hátrány sem zavarta az őrjöngő stájer tömeget. Timon Huagennek (21.) pár másodpercet várnia kellett, mivel Strolz kiütött egy kaput a Zielhangon. A minimális várakozás viszont nem indokolhatta, hogy hamar hátrabillent, ebből a kisebb gödörből pedig már nem tudott kimászni.

forrás: GEPA/Kleine Zeitung

Az osztrák közönségen nem műlhatott, hogy Michael Matt (13.) kijavítsa a koraesti csorbát: hamar eladta háromtizedes előnyét egy kisebb kibillenés miatt, de utána szorosan tapadt Kranjecre, visszaelőzni viszont már nem tudta. Pár éve még a győzelemért síelt itt Alexander Khoroshilov (15.), most viszont taktikusan, a lehető legtöbb biztos pontért síelt a számára igen kedvező, kőkeményre fagyott pályán. Julien Lizeraux (14.) nagyszerűen kezdett, de két kaput is elkésett a pálya közepén, így csak a pillanatnyi dobogó aljára fért fel. A franciával holtversenyben végzett az első futamban Elias Kolega. A horvátok második reménységénél megbosszulta magát a túl agresszív kezdés, majd a meredeken egy kapura lépés vetett véget idő előtt a futamának.

Sebastian Foss-Solevåg (17.) két nullapontos verseny után ezúttal újra pontszerzőnek mondhatta magát. Alex Vinatzer (16.) szinte biztos vb-résztvevőnek érezhette már magát Maurberger és Razzoli kiesése miatt, de a fiatal olasz ennek ellenére sem akart biztonságra menni: agresszívan támadta a kapukat, ami két szektor után a vissza is ütött: távolra került az ideális ívtől, ami súlyos tizedekbe került; tempójából viszont ennek ellenére sem vett vissza. Újabb példát láthattunk arra, hogy a túlzott tempó kegyetlenül megbosszulja magát: Jonathan Nordbotten (23.) még növelte is előnyét Kranjeccel szemben, de egy kaput követően elrepült a pálya szélére, onnan újraindulva kellett pontokat mentenie.

forrás: GEPA/Kleine Zeitung

Štefan Hadalin már hét tizedes előnyből indult, amit még növelni is tudott. Rendkívül higgadt, ezzel együtt gyors sízése már a legjobb öt környékére predesztinálta, de a Zielhangon rálépett egy kapura. Albert Popov (6.) csak egy fokkal síelt visszafogottabban, mint előtte Hadalin. Ezzel együtt is magabiztosan síelt a vezetés felé, majd a Zielhang előtti letörésig még újra növelte előnyét. Felix Neureuther (8.) tudta tartani a bolgár tempóját, de a közepén egy pillanatra kizökkent, ami miatt minimális hátrányba került, majd a záró meredeken még egy túlzott élhasználat miatt már nem fordította a javára a századokat.

Marco Schwarz (5.) előre tekintett, négy tizedre tornázta előnyét, amit a meredek előtti rontása miatt eladott, de a cél előtti meredeken vissza is vett. Tovább szólhattak az osztrák dudák: ugyanis szurkolhattak Marc Digrubernek (7.). Nem is kezdett rosszul, de szintén volt egy kis bizonytalanság a meredekében, ami miatt csak Popov mögé ért be. Manfred Mölgg (12.) szépen, technikásan síelt, viszont gyorsaságban már nem tudta felvenni a versenyt a fiatal osztrákkal, végeredményben egy másodpercet adott el a második futamban Schwarz-cal szemben. Ez a tény újabb top10-es eredményt jelentett Albert Popovnak.

forrás: laola1.at

Az utolsó reklámszünetet követően Dave Ryding (9.) következett. Hamar hibázott, nem sokon múlt a kapura lépés, így teljes négytizedes előnye elolvadt, majd ezt a trendet már nem is tudta megfordítani. Christian Hirschbühl (10.) akár be is oszthatta volna előnyét, már Schwarz rontott szakasza előtt is adott honfitársának, amivel már-már dobogóesélyessé lépett elő. Viszont amint a szurkoló tömeg gyűrűjébe került, összezuhant, és Schwarznál is jobban elizgulta a meredeket. André Myhrer nem kezdett úgy, mint az imént Hirschbühl, de így is magabiztosan síelt a vezető helyért, mígnem ő is a kapura lépők sorához csatlakozott. Henrik Kristoffersen egy másodperces előnnyel indított, és az ő kezdése sem volt kisebb rontástól mentes, de végül ő sem emiatt zárt rossz estét, hanem a kapura lépés miatt.

Ramon Zenhäusern (4.) már-már komikusnak ható csatüvöltésekkel spannolta magát a rajtra. A szakértők szerint a Planai meredekje a nagytermetűeknek nem kedvez, ott súlyos tizedeket vesztett is a kétméteres svájci, de ő már át tudta venni a vezetést. A svájci edző örömmel nyugtázta hazája biztos dobogóját, iménti tanítványának azonban ehhez valljuk be, bravúrra volt szüksége még a negyedik helyről is. Alexis Pinturault (2.) meg is mutatta, hogy a svájci menete azért igencsak sebezhető volt. Rendkívül agresszív menettel, sorjázta a kapukat, terepviszonytól függetlenül. Egy másodperces előnnyel állt az élre.

Daniel Yulere (3.) szinte lehetetlen feladat várt a francia legyőzésével. Az első szektorban kéttizedes hátrányba került, onnan viszont tartotta a franciát. Sőt, a két meredek szakasz közti részen még faragott is, de a Zielhangon már nem tudta visszaszerezni a vezetést. Marcel Hirscher (1.) egy igazán biztonsági menettel is könnyedén nyerhetett volna, de a hétszeres összetett győztes kiszolgálta közönségét: a kapukhoz ugyan nem síelt nagyon közel, de ezzel szemben ismét hatalmas tempót vállalt el, amivel ismét a futam legjobb idejét síelte.

forrás: laola1.at

Marcel Hirscher Adelboden után újabb száméra kedves lejtőn aratott ismét győzelmet. 2013-ban itt szerezte karrierje első világbajnoki címét is. Schladming ráadásul nincs messze otthonától: a salzburgi Annaberg háromnegyedórás autóútra fekszik csak. Hirscher edzőterepe, a korábban szintén VK-versenyt rendező Reiteralm pedig a Planai-jal egy síterepen található.

Alexis Pinturault élete legstabilabb műlesikló formájában síel: januárban már harmadik dobogós helyezését síelte. Schladming és a 4-hegy síterep számára is ismerős terep: ő is rendszeresen edz Reiteralmon – múlt hét közepén is itt edzett, Meillardhoz és Kristoffersenhez hasonlóan.

Daniel Yule karrierje negyedik dobogóját szerezte meg Schladmingban, ráadásul tavaly is felállhatott itt a pódiumra. Rendkívül kiegyensúlyozott szezonja van – idén mindössze a vasárnapi kitzbüheli szezonban nem végzett a legjobb tízben.

A szlalomspecialistákkal már csak a világbajnokságon találkozhatunk újra, de az óriásban is elindulók vasárnap is megmérettetik magukat Garmisch-Partenkirchenben. A 2011-es világbajnokság helyszínén viszont szombaton előbb a hagyományos Kandahar-Abfahrt kerül megrendezésre.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország 1. futam 2. futam Hátrány
1. Marcel HIRSCHER 52,29 52,52 1:44,81
2. Alexis PINTURAULT 53,29 52,73 +1,21
3. Daniel YULE 53,28 53,13 +1,60
4. Ramon ZENHÄUSERN 53,38 53,68 +2,25
5. Marco SCHWARZ 54,44 52,96 +2,59
6. Albert POPOV 54,58 53,20 +2,97
7. Marc DIGRUBER 54,29 53,62 +3,10
8. Felix NEUREUTHER 54,55 53,49 +3,23
9. Dave RYDING 54,05 54,04 +3,28
10. Christian HIRSCHBÜHL 53,89 54,21 +3,29

Összetett:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Marcel HIRSCHER AUT 1.216
2. Alexis PINTURAULT FRA 732
3. Henrik KRISTOFFERSEN NOR 671
4. Dominik PARIS ITA 550
5. Vincent KRIECHMAYR AUT 515
6. Beat FEUZ SUI 513
7. Aleksander Aamodt KILDE NOR 505
8. Marco SCHWARZ AUT 500
9. Mauro CAVIEZEL SUI 440
10 Aksel Lund SVINDAL NOR 419

Szakági pontverseny:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Marcel HIRSCHER AUT 676
2. Clement NOEL FRA 401
3. Daniel YULE SUI 396
4. Henrik KRISTOFFERSEN NOR 369
5. Marco SCHWARZ AUT 351
6. Alexis PINTURAULT FRA 349
7. Michael MATT AUT 273
8. Ramon ZENHÄUSERN SUI 271
9. Dave RYDING GBR 261
10. Manuel FELLER AUT 234

A borítókép forrása: laola1.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s