Őrségváltás? Noël hazai lejtőjén is legyőzte Hirschert

Clément Noël személyében új klasszisa született meg a modernkori szlalomnak. Azok után, hogy múlt vasárnap győzni tudott Wengenben, ma a kitzbüheli versenyt húzta be a franciák junior-világbajnoka. Egyedüliként fel tudta venni a versenyt Marcel Hirscher űrsízésével, így viszonylag magabiztosan maga mögött tudta tartani a délelőtt tudása alatt teljesítő osztrákot. S hogy teljes legyen a gallok, Alexis Pinturault révén még egy sízőjük is felállhatott a dobogóra. A nap nagy szenzációját Albert Popov szolgáltatta. A bolgár síző 71-es rajtszámmal délelőtt az ötödik helyig jutott, ami végső soron egy 9. helyig vitt.


Sokak bánatára sajnos hétközi versennyé lett a szezon egyik legjobban várt futama, a Hahnenkammrennen. Mint cikkünkben megírtuk, Dominik Paris harmadszor nyerte a kitzbüheli lesiklást.

A jövő aztán igazolta a döntés helyességét, szombatra még inkább fokozódott a hóesés mértéke, ma aligha lehetett volna teljes pályán lesiklást rendezni. Az alpesi síelés szerelmesei mindazonáltal ma sem maradtak minőségi élmény nélkül, a Ganslernhang egyike a naptár legkeményebb műlesikló lejtőinek. Ha egyáltalán találni párját…

Nem kevesebb, mint hetvenkilenc nevezőt rejtett a rajtlista, köztük legutolsóként egy kelet-timori sízőt is. A német Andreas Omminger tűzte a pályát, a 65 stangliból 63 volt fordító.

Alexis Pinturault (3.) bemutatásában megbizonyosodhattunk arról, hogy az ….. edző igazán technikás és látványos nyomvonalat álmodott a pályára. Élt a nyitómenet adta lehetőséggel a francia, néhány kövér kapuvétel ellenére összességében bejött neki az a fokozott agresszió, miként viszonyult a lejtőhöz.

Forrás: Tiroler Tageszeitung

Michael Matt (8.) nyitánya még kegyetlenebbre sikerült, két szektor után 3 tizeddel állt jobban. Az újabb letörés után ugyanakkor elvesztette a fonalat egy megingást követően, így a célban már fél másodperces hátrány szerepelt a neve mellett. Manuel Feller rátett volna még egy lapáttal honfitársának tempójára, ennek dacára sok volt a ritmustörés, ezért már fent sem vezetett olyan mértékben. Más kérdés, hogy cserébe a folytatást sem baltázta el igazán, így csupán másfél tizeddel szorult a második helyre, vagyis totál versenyben maradt. Legalábbis egy darabig így hittük. Úgy tíz perc múlva érkezett egy visszatekintés, melyből világosan kivehető volt, ami szabad szemmel nem feltétlenül: volt egy lába közé vett kapu út közben. Minthogy ennek ellenére végigsíelte a pályát, 1000 frank pénzbüntetést is kifizethet.

Forrás: Libération

Clement Noël (2.) sízése ismét élményszámba ment, de közben a tempóval sem maradt adós. A záró bújócskázós szakaszon fordította a maga javára a francia belharcot – 5 századocska erejéig. Marcel Hirschert (9.) valóságos fieszta fogadta az arénában, ám ezúttal nem tudta várakozásoknak megfelelően. Tompán, sok hibával síelt, a háromnegyed szekundum hátrány elcsitította a kilátogató tömeget. Daniel Yule (21.) nagyon nem érzett rá a pálya ritmusára, bizonyos kombinációkat túlzott önuralommal síelte csak meg. Az addigi utolsó Hirschertől is elmaradt további egy másodperccel. Henrik Kristoffersen (11.) valamivel pattogósabban szelte az íveket, mint Hirschernél láttuk, de a lankásabb részre így is elfogyott tempója, egy-egy belefékezés következtében. Végül az osztráktól is kikapott egy kevéssel.

A második svájcinak sem ment, Loïc Meillard (16.) számos alkalommal került mély súlyponti helyzetbe, s a vertikális kombinációkban sem volt elemében. Két helvét ekkortájt a többiektől messze elmaradva állt a tabella legvégén. Manfred Mölgg becsülettel odatette magát, a letörésnél aztán túl korán kanyarodott, s lába közé vett egy stanglit. Az olaszok rögtön elvesztették másik kedvencüket, Stefano Gross hasonló körülmények közt búcsúzott.

A szlalom, különösebben nem jó formát mutató olimpiai bajnoka következett. André Myhrer (7.) néhány felejtős fellépés után délelőtt megcsillogtatta tudását. A meredeket fölényesen síelte, kerek 50 századdal felfért az aktuális dobogó aljára. Dave Ryding (18.) a középső, átkötő részen – talán erőgyűjtés céljából – visszafogta magát, lényegében ott gyűjtötte be hátrányának nagy részét.

Forrás: Yahoo

Ramon Zenhäusern (1.) alaposan meglepte a világot, egyszersmind életben tartotta a svájci reményeket. Mi az, hogy életben tartotta, egyenesen az élre ugrott! Minden egyes szektorban zöld fények gyulladtak, a célban 12 század döntött a javára. Marco Schwarz (6.) konszolidált sízése különösen a középső szektorban tűnt időigényesnek, ezzel együtt alig szorult le a TOP-3-ból, ergo ő állt a legjobban a hazaiak közül. Felix Neureuther (15.) lassanként kezdi visszanyerni korábbi önmagát. A trükkösebb, sokak életét megnehezítő részen ugyanakkor késésbe került, belefékezett, így nem úszta meg másfél másodpercen belül.

Forrás: Kleine Zeitung

Túlvoltunk ekkor 15 sízőn, ami nem jelentette azt, hogy pontot tehettünk az élboly alakulására. Az időjárás változására nem lehetett számítani, nagy nevek viszont még terítéken voltak. Victor Muffat-Jeandet (21.) két biztató szektor után elbizonytalanodott, eltűnt így a középmezőnyben. Sebastian Foss-Solevåg egy roppant zaklatott, szögletes ívekkel tarkított menetre tett pontot egy látványos bedőléssel. A vb-indulás jegyében Christian Hirschbühl (4.) ment egy mindent egy lapra feltevő pályát. S leért, így önmagát is meglepve legjobb osztrákként várhatta a folytatást. Luca Ärni a kiesők táborához csatlakozott, mégpedig igencsak hamar. Nem volt ott fejben. Julien Lizeroux (27.) utolsó kitzbüheli fellépésének első futamán nem alkotott maradandót. Azon a lejtőn, melyen épp 10 esztendeje aratta élete első győzelmét a Világkupában. Štefan Hadalin (12.) a pálya feléig elképesztően jól ment, századokra volt csupán a svájci éllovastól. Aztán visszaütött a túlzott vehemencia, épp másodpercen belül maradt. Igaz, ez esetében nem rossz kiindulási pozíció. Idei szereplésének fényében Mattias Hargin (14.) szintúgy meg lehetett elégedve ugyanezen időkülönbséggel.

A harmincadik rajtszámig még Leif Kristian Nestvold-Haugen (13.), valamint két olasz ment átlagon felülit. Giuliano Razzoli (16.) teljesítménye változatlanul felfelé ívelőnek látszik, míg Simon Maurberger (20.) is egész jó pozícióval örvendeztette meg övéit. A horvátok már kevésbé, mert hiába kaptak most már mindhárman harminc alatti rajtszámot, ami a maga nemében horvát sítörténelem, egyik sem tudott élni vele. Sőt a verseny ekkori szakaszában bőven benne volt a pakliban, hogy három másodperc környéki hátrányukkal mindannyian búcsúznak. S hogy ez végül nem így történt, az betudható az egészen döbbenetes mértékű kieséshullámnak, ami végigsöpört a mezőny további részén.

Mindössze negyvenen értek célba a 79-ből, így sokáig még az sem volt kizárható, hogy a horvátok végül négy sízővel képviselhetik nemzetüket délután. Nem így történt, csupán Elias Kolega (30.), 2,73-on túli hátrány ma nem fért bele.

Forrás: Kleine Zeitung

Johannes Strolz (29.) épp csak bekerült a TOP-30-ba, honfitársának, a jóval később elrajtolt Mathias Grafnak (72-essel a 19.) már nagyratörőbb tervei lehettek a folytatásban. A legmagasabb rajtszámmal Žan Kranjec (73-assal a 25.) kvalifikált, rajta kívül még Riccardo Tonetti (54-essel a 28.) és Timon Haugan (55-össel a 24.) is dicséretet érdemelt. A szenzációt mégsem ők, hanem elsőként Sandro Simonet (45-össel a 10.) hozta elsőként, aki a világ végéről csöppent bele abba a szituációba, hogy egy újabb fergeteges menettel akár megválthatja vb-jegyét.

Ám a délelőtt legnagyobb robbanását még csak nem is ő, hanem a bolgár alpesi síelés legnagyszerűbb momentumát szolgáltató Albert Popov (71-essel az 5.), aki a lejtő bizonyos pontjain még az éllovassal is konkurálni tudott. 6 tizeddel maradt csak el, vagyis egyfelől kvázi becsatlakozott a dobogóért folyó harcba, másfelől egy sor klasszist utasított maga mögé.

Arról nincsen tudomásunk, hogy bármiféle jelentős változás bekövetkezett volna időközben az időjárás terén.

—————————————————————————————————————————————–

Forrás: Kleine Zeitung

A délutáni pályát egy norvég edző, Christian Mithassel állította össze. A kitzbüheli harangok szavára rajtolt el a második futam, pontosabban Kolega (21.). Konszolidált pályát síelt a horvát, jelentős előrelépésről nem lehetett szó, de azért bízhatott a nagy rontásokban, a sok kiesőben. Érdemes azért megjegyezni, hogy neve mellé került a nyolcadik legjobb délutáni futam. Strolz speciel rögtön a lejtő elején búcsúzott, Tonetti (23.) pedig minimális előnyét eldobta egy az arénát megelőző kanyarban elkövetett elfékezéssel. Julien Lizeroux (20.) azonban már letaszította a lista éléről a délszlávot, a meredeken különösen elemében volt. Digruber (22.) nem hasított eléggé, úgy, mint egy a vb-indulás utolsó szalmaszálába kapaszkodó sportoló. Kranjec (24.) az első megingástól kezdve a biztonságra rendezkedett be, akárcsak az őt követő Haugan (26.).  A másik norvégban, Nordbottenben (13.) már több tettvágy buzgott, ennek megfelelően tisztes előnnyel élre tudott állni.

Hiába a verseny korai szakasza, nagy nevek követték egymást. Yule (18.) próbálta kiköszörülni a délelőtti csorbát, hiába, ezúttal sem tudta korrektül letudni a pályát. Igaz, ő, majd Muffat-Jeandet (17.) is megörökölte a második helyet a tabellán. Maurberger (27.) szeme előtt a vezetés átvétele lebegett. A nagy ügybuzgalomnak túlcsúszás és hegymászás lett a vége. Graf (18.) először síelt második futamot a Világkupában, a számára tökéletes környezetben pedig nem maradt el az első pontszerzés. Behajszolták a célba, de azért észnél volt, nem esett túlzásokba.

Forrás: Kleine Zeitung

Ryding (15.) felemásan teljesített. Voltak élvonalbeli szakaszai, de közben akadt néhány nagyon mélyről vett íve is. Összességében nem tudta a norvégot maga mögött tartani. Folytatódott Meillard januári vesszőfutása, nagyon hamar lába közé vett egy vertikális kaput. A délutáni mezőny első felét Razzoli (14.) zárta. Hasonló szektoridőket hozott, mint előtte kettővel a brit, ami magában foglalta azt is, hogy a második helynél több tőle sem termett. Ettől még a felzárkózása nem állt meg.

Felix Neureuther (11.) kvázi hazai pályán síelhetett, s a buzdítást egy sérüléseit megelőző színvonalon végigvitt csúszással hálálta meg. Az addigi legjobb délutáni futammal bő fél másodperccel állt a lista élére, ami jelentős előrelépéssel kecsegtetett. Hargin jó pozícióból időnek előtte ráfordult az egyik kék kapura, így kiesett a verseny egykori győztese. Nestvold-Haugen (16.) zaklatott menete csak ideig-óráig vehette fel a versenyt a németével. Hadalin (12.) már jóval inkább ráhozta a frászt a német szurkolóira, volt, hogy 4 tizeddel is vezetett. A sűrűre tűzött záró szektorban viszont már nem volt ellenszere.

Forrás: Kleine Zeitung

Henrik Kristoffersennek (4.) már illett átvennie a vezetést, s nem egyszerűen megtartotta előnyét, megduplázta azt. A délután toronymagasan legerősebb sízését láthattuk tőle. Nem kellett sokat várnunk arra, hogy megtapasztaljuk, mennyire is síelt kiválóan. Előtte még Sandro Simonet (25.) ment egy kontrolláltból idegesbe átcsapó pályát. Majdnem kiesett, mentett, cserébe viszont alacsony végsebességgel ért csak célba.

Marcel Hirscher (2.) számára nem volt kecmec, neki kellett esnie a lejtőnek, mivel csupán 4 századnyi előnnyel indult. Megtette, amit megkövetelt a haza, szűk három tizedet osztott ki a norvégnak, egy tőle megszokott, csúcsra járatott, éles menettel. Ha a dobogó nem is jön össze, legalább a norvégot megint megfricskázza – gondolhatta.

Forrás: Kleine Zeitung

Michael Matt (8.) nem bírta idegekkel, egy fenti megingását egy még nagyobb követte a katlan bejáratán, így csupán a harmadik helyre tudott beérni. Ez persze nem volt nagy tudomány, lévén Neureuther előtt hatalmas űr tátongott. André Myhrer (7.) sem hozott délelőttről elegendő előnyt, így sok esélye nem lehetett a nagy párossal szemben. Más kérdés, hogy a végét kiválóan síelte, így Mattot azért simán megelőzte.

Forrás: Kleine Zeitung

Marco Schwarz (5.) a közbülső szektorokban képtelen volt tartani Hirscheréket, nem úgy a legvégén, annak köszönhetően ekkortájt két osztrák síző állt dobogós pozícióban. Albert Popov (9.), vagyis a délelőtt meglepetésembere nem ijedt meg a nagy esély kapujában. Nyilván nem konkurált az űrmenetekkel, viszont egy pillanatig nem ingott meg, így TOP-10-helyezést szállított hazájának.

Christian Hirschbühl (10.) fórja már meghaladta a fél másodpercet, de vele sem ment sokra. Úgy tűnt, mintha itt-ott lebénította volna a szitu, Popovtól is kikapott. Igaz, szereplésére így sem lehetett panasz. Alexis Pinturault (3.) további két tizedet hozott délelőttről, ekkor dőlt el, lesz-e osztrák a dobogón. Egy hajszállal igen, mert hiába hozott egy keveset Hirscheren a végén, a meredeken hamar elbukta előnyének javát.

Forrás: La Parisien

Nem úgy Clément Noël (1.), az ifjú francia ráadásul a letörést követően tartani tudta az osztrák tempóját, így még az is belefért, hogy a végét nem síelte olyan fölényesen, mint délelőtt. Ramon Zenhäusern (6.) vállát mázsányi teher nyomta. Noël ördögien erős menetével érdemi előny híján kellett volna rivalizálnia, mindezt úgy, hogy tudta, 1968, vagyis Giovanoli Dumeng győzelme óta ő lehetne az első svájci, aki győzni tud a Ganslernhangon. Hamar kiderült, esélye nem lesz rá, három kaput is késve vett. Majd hiába vette fel az iramot, még a dobogótól is távolkerült, visszacsúszott a hatodik pozícióba.

Részletes eredménysor, statisztika

tabella4.png

Forrás: Eurosport

Clément Noël tavaly robbant be a nemzetközi mezőnybe, amikor is egyfelől megnyerte a junior-világbajnokságot, majd nem sokkal később kis híján dobogóra tudott állni a Kranjszka Gora-i szlalomot. Azt megelőzően volt két TOP-10-helyezése, mégpedig Kitzbühelből, illetve Adelbodenből. Idén egy hetedik, egy kilencedik és egy negyedik után nem volt megállás. Adelbodenben még legyőzte őt nagy csatában Hirscher, a további két klasszikus lejtőn, vagyis a Männlichenen és a Ganslernhangon senkit nem engedett maga elé. Tehetségét immáron napi szinten igazolja.

Hirscher 134. alkalommal végzett dobogós helyen, és változatlanul vezeti mind a szakági, mind az összetett pontversenyt. Pinturault az 51. pódiumnál tart, Zágráb után zárt újra TOP-3 közt szlalomban.

tabella5.png

tabella6.png

A címlapon szereplő kép forrása: CBC

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s