Legyőzték Shiffrint klasszikus szlalomban! Vlhová győzött Flachaun

Hét zsinórban megnyert versenyt követően odalett Mikaela Shiffrin veretlensége klasszikus szlalomban. Az első futamot követően még az amerikai lány vezetett, az éjszakai folytatásban aztán komoly nyomást helyezett vállára nagy riválisa, amit ezúttal nem tudott kezelni. Petra Vlhová hetek óta mind közelebbről szorongatta az amerikait, s pontosan a naptár legnagyobb pénzdíjjal kecsegtető versenyén jött össze az első bravúr.


Ami Schladming a férfiaknál, az Flachau a hölgyeknél. Akár a hétköznap estét, akár a villanyfényes versenyt, akár az összdíjazást nézzük, ami példátlanul magas a szlalomos versenynaptárban. A teljes Világkupát figyelembe véve sem elhanyagolható. A hangulat fergeteges volt, mint mindig, igazi sportünnep készülődött a legendás Hermann Maierről elnevezett VK- pályán.

A Közép-Kelet-Európát elárasztó havazás beköszöntött Ausztria Salzburg-tartományába is, valóságos zimankóban, igazi téli hangulatban kellett alkotniuk a lányoknak. Az első futam pályáját Mike Day, vagyis Shiffrin edzője tűzte, a szokottnál óvatosabb kivitelben.

12.png
Forrás: Sportoe24

Elsőként kapott rajtszámot az élbolyban, rögtön nyitósízőként örvendeztette meg a hazaiakat Katharina Liensberger (4.). Az örömsízéstől azért messze volt teljesítménye, a nagyobb hibáktól azért mentes volt sízése. Az osztrák menetének erősségéről Petra Vlhová (3.) célba érésének pillanatában már komolyabb meglátásaink lehettek. A két szektoridőben, ha századokkal is, de elmaradt tőle, a legvégén viszont plusztempót talált, így bő 2 tizeddel élre tudott állni. Testbeszéde mégsem tükrözött kitörő elégedettséget. Bernadette Schild (7.) az utóbbi hetek hibái után mintha kompromisszumokat kötött volna, sok volt a sok éllel vett stangli. Furcsa mód a nehezebb részeken inkább belelendült, onnantól vált zaklatottá sízése. Közel 9 tizednyi hátrányával kiszállt a buliból.

Forrás: Sporting News

Mikaela Shiffrin (1.) alaposan odatette magát már kora este, hozta szokott agresszivitását. Persze nem volt hibamentes menete, de azokat is előnyére fordította. Több mint 3 tizedet adott szlovák vetélytársának, aki rezignált beletörődéssel hagyta ott a pulpitust. A párharc azért még nyitott maradt. Frida Hansdotter (5.) nagyot küzdött a necces szakaszokon, a ritmusos részeket viszont jól elkapta, 6 tizednyi hátrányának felét a legvégén gyűjtötte be. Elégtelen volt végtempója…

Huszadik dobogójára, s lehetőség szerint első szlalomos győzelmére tört Wendy Holdener (6.), legalábbis erről szóltak fogadkozásai. Futama ehhez képes túlzottan lazára sikeredett, rendre széles kanyarvételekkel vétette észre magát. Végül másodpercen kívül zárt, csupán Schildet tudta megelőzni. Nem úgy Anna Swenn-Larsson (2.), aki az előző hetek remek formájára építve irgalmatlanul odatette magát. Sokat reszkírozott, s bírta koncentrációval, így épp befért a „két nagy” közé.

Egy kicsavarodott kapu okán rövid kényszerszünet következett, ami a hózápor mellett – a pályamunkások folytonos karbantartó munkája ellenére – nyilván nem tett jót a rajtállásban várakozó Lena Dürrnek (15.). Pláne, ha hozzávesszük, hogy roppant gyenge szériában van a német lány. Nos, ezen nem ma lépett túl, teljesen bizonytalan sízéssel csaknem 3 másodpercet szedett be Shiffrintől. Éreztük, ez azért nem a maribori verseny, ahol olyan irgalmatlanul nagy különbségek fognak kialakulni…

Kanadai percek következtek, pontosabban Erin Mielzynski esetén csupán másodpercek. A rutinos nagy igyekezetében eléggé korán lába közé vett egy kaput. Laurence St-Germain (13.) legalább célba ért, az időkülönbségben viszont nem volt sok köszönet. Tartott kicsit a pályától, 2 és fél s lett érte jutalma. (Kettejük közt Irene Curtoninak kellett volna érkeznie…)

Lassanként kezd visszatérni korábbi önmagához szlalomban Michelle Gisin (8.), mert bár akadt jó néhány mélyről vett kapu, a másfél szekundumos elmaradás korrektnek volt mondható. Újra felrobbant a lelátó, ami azok után sem halkult le, hogy Katharina Truppe (14.) egy meredek eleji ritmustévesztés után eléggé hamar két másodpercen túl találta magát. Zágrábi remeklése után az ismétlésre készült Christina Geiger (9.), s igazából nem is volt ettől túl messze. Talán a letörést követő kanyarokat vehette volna valamivel ritmusosabban. A TOP-6-os helyezésre újfent aspirálhatott. Mint ahogy Chiara Costazza (10.) az újabb TOP-10-re. Az olaszok veteránja jó 5 tizeddel maradt le előbbitől, a kritikus részeken észnél volt, talán a kelleténél jobban is.

Pár napja még a legjobb tizenöt közt húzhatott rajtszámot, majd minthogy ugyanott nullázott, immáron ismét az első reklámszünet után érkezhetett Roni Remme. A kanadai lány mai szereplése még hamarább lezárult, túl korán indult neki az egyik kanyarnak, pályán kívül találta magát. Kristin Lysdahl (16.) csak jelentősebb időveszteséggel oldotta meg a necces kombinációkat, az addigi sereghajtótól is elmaradt jó másodperccel. Aline Danioth (11.) valamivel magabiztosabb volt, szereplésében benne maradt egy 10 körüli helyezés reménye. Emélie Wikström (20.) pocsék sízése a tökutolsó helyet jelentette számára, vagyis nem javult jottányit sem formája a korábbiakhoz mérten. Nastasia Noens (12.) mozgása már jóval több igyekvést mutatott, a kettővel korábbi svájci lány menetét idézte fel. Mina Fürst Holtmann (21.) a szezon egyik nagy felfedezettje, ehhez mérten ma elmaradt a várakozásoktól. A letörésnél nagyon lekerült az ideális ívről, onnantól nehezen tudta összeszedni magát. Az aktuális utolsó helyet hamar átpasszolta azonban Maruša Ferknek (23.), a rutinos szlovén elsőként lépte át a 4 másodperces hátrányt.

Harmincig még hárman teljesítették a pályát percen belül, márpedig úgy tűnt, valahol ott lehet meghúzni a határt, ami a biztos továbbjutást illeti. A felzárkózóban lévő Ana Bucik (18.) mellett két osztrák, Stephanie Brunner (16.) és Katharina Huber (19.) érezhette már biztonságban magát.

A zimankó megtette hatását, csak keveseknek sikerült a bravúr harmincon túlról. Charlotta Säfvenberg (24.), Meta Hrovat (26.), Paula Moltzan (27.) és Nella Korpio (45-össel a 28.) szereplése is megfelelt a várakozásoknak.

Forrás: US.Ski & Snowboard

A folytatásban a németek edzője, Tobias Lux alkotta meg a nyomvonalat, szemre valamivel ritmusosabb kombinációkkal kellett viaskodnia a lányoknak.

Három felettébb biztonsági menettel kezdődött a második futam, ennek megfelelően sem Hector (25.), sem Bissig (23.), sem pedig Korpio (27.) nem lépett előre sokat a tabellán. Az első átütő csúszás Paula Moltzan (12.) nevéhez fűződött, jellemző, hogy a majdani győztest kivéve senki nem tudta felülmúlni. Nagyot ment még Hrovat (16.), s nem sokkal később honfitársa, Ferk (14.) is, így jutottunk el odáig, hogy a nem is oly rég még az elitcsoportban indult Bucik (20.) a harmadik helyre szorult a szlovén erősorrendben. A svéd fiatalok becsülettel küzdöttek, de egymást érték náluk a sízési hibák, így Fjällström (26.) és Säfvenberg (21.) is inkább hátrébb araszolt a listán. Stålnacke (17.) jobban hozta technikailag magát, a skandináv gigaküldöttség ismertebb tagja, Wikström (22.) ellenben egy komoly ritmustévesztéssel  folytatta ramaty szezonját. Holtmann (24.) kockázatvállalása nem fizetődött ki, ezúttal eltűnt a középmezőny végén. A mezőny első felében két osztrák is elindult, de a közönség fülsiketítő hangrobbanása ellenére távolkerültek az amerikai éllovastól. Sőt, Huber (18.) és Brunner (19.) még az aktuális dobogóról is leszorult.

Amikor már csak a tizenöten várakoztak a rajtállásban, viszont már nem Moltzan vezetett. Kristin Lysdahl (11.) szép meredekének hála eléje ugrott. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a norvégnak már közel egy másodperces előny állt rendelkezésére.

Lena Dürr (15.) egészen összeszedett menete igazolta a pályamunkások munkájának eredményét, az osztrák publikum pedig a német után mutatta meg magát. Kellett ehhez persze a remek napot kifogó Katharina Truppe (8.), aki ellentmondást nem tűrve hasította végig a pályát. St-Germain (13.) nem rúgott ellene labdába, igaz, a kanadai mintha nem is erre készült volna, Nastasia Noens (9.) azonban igencsak megszorongatta  a szöszi osztrákot, végsebességével kapott ki tőle. Aline Danioth (10.) befért a virtuális dobogós helyek egyikére, ami végső soron élete első TOP-10 helyezését jelentette a Világkupában. Costazza tőle szokatlan módon lába közé vett egy kaput, igencsak túlvállalta magát, akárcsak Christina Geiger (6.), azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ő célba is ért, méghozzá bőven másodpercen túli fölénnyel.

Így érkeztünk el a legjobbakhoz. Az osztrákokat hidegzuhany érte nem sokkal az elitcsoport legelején. Michelle Gisin (7.) harmonikus, de Geigernél itt-ott lassabb menete után ugyanis kiesett Bernadette Schild. A nagy letörést követően mélyre került, s már nem tudta menetirányban tartani magát. Akárcsak két ünnep közt Semmeringen, kedden a másik hazai szlalomján is kizúgott.

Forrás: TVnoviny

Wendy Holdener (4.) hozta a kötelezőt, vagyis csont nélkül élre állt. Menete ezzel együtt sem elégített ki minden igényt, az extrától sok, mint kiderült, mintegy szekundumnyi időköz választotta el a svájcit. A kisebb sérülései miatt is enerváltan síző Hansdotter (5.) ellenében még megvédte elsőségét, a hazai közönség legnagyobb örömére ezt már nem tudta megismételni. Katharina Liensberger (3.) gyakorlatilag nem tett egyebet, minthogy megőrizte hozott előnyét, tette mindezt a nagy tét ellenére felettébb magabiztosan.

S eztán jött egy éles cezúra, s megláthattuk, milyen az, amikor egy klasszis megszelídíti a lejtőt! Petra Vlhová (1.) csúszását látni kell, íme:

Anna Swenn-Larsson nem rúgott labdába a szlovák lánnyal, más kérdés, hogy a mögötte kialakult űrt, s ezzel együtt a dobogót el tudta foglalni. Utóbb derült ki, a versenybírák videólassításaiból, hogy egy pálya közepi kaput szabálytalanul vett, egy hajszálnyival, így ki kellett zárni.

Ekkortájt viszont még Mikaela Shiffrinre (2.) figyelt a világ, hiszen hosszú idő után először érezhetett vállán komoly nyomást. Rögtön megingott, már az első szektorban elbukta előnyének zömét. Nem tudott újítani az általában az ő felségterületének számító finisben sem, így ha csak másfél tizeddel is, de kikapott Vlhovától. A szlovák lány szemeiben megjelentek a könnycseppek, Shiffrin tekintetén pedig nem lehetett megnézni a megdöbbenést. Megverték úgy, hogy nem rontott eget verőt. Ilyen még nem történt vele.

Részletes statisztika

Forrás: TASR

Petra Vlhová hatodik győzelmét aratta a Világkupában, ebből az ötödiket klasszikus szlalomban. A tavaly januári lenzerheidei szlalomon tudta legutóbb legyőzni nemezisét annak kedvenc számában. Jelen szezonban már a harmadik versenyformában ért fel a csúcsra, óriás és parallel után műlesiklásban is élre állt.

Shiffrin 46. alkalommal végzett dobogón szlalomban, ebből mindösszesen kilencedszer nem annak tetején.

A mixváltóban olimpiai ezüstérmes Katharina Liensberger hozta azt, amit idei formája után valóban csak idő kérdése volt. Tucatnyi TOP-10-helyezése mellé most már egy VK- pódiumot is beírhat.

A nők Világkupa-sorozata a hétvégén szünetelni fog, a nagymennyiségű hó ugyanis lehetetlenné tette a St. Anton-i lesikló versenyek megrendezését. Így egy hét múlva Cortina d’Ampezzón folytatódik a sorozat, ha minden igaz, Vonn és Goggia visszatérésével.

A címlapon szereplő kép forrása: Le Dauphiné Libéré

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s