Parallel Oslóba: Vlhová legyőzte Shiffrint, Schwarz először győzött

Parallelversennyel vette kezdetét az újév az alpesi sízők számára. Petra Vlhová egy Mikaela Shiffrin felett aratott győzelemmel kezdte 2019-et, így megállítva egy ötversenyes szériát az amerikaival a dobogón. Melléjük már szinte természetes módon Wendy Holdener fért fel a dobogóra. A fiúk oldalán Marco Schwarz szerezte karrierje első győzelmét, meggátolva ezzel Rydingot, hogy megszerezze a britek első győzelmét. A harmadik helyen Ramon Zenhäusern végzett.

A Nemzetközi Síszövetség közel tízéves erőfeszítése, hogy január elsején a szilveszteri ünneplést kiheverő tévénézők a Bécsi Filharmonikusok koncertje és a Garmisch-Partenkircheni négysánc után egy parallel alpesi sí versennyel folytassák a napot. Hosszú évek kevéssé sikeres müncheni próbálkozása után már másodszor rendezték hidegebb helyen, Oslóban a versenyt. A környezet impozáns, a Holmenkollen sísánc továbbépített ellenlejtőjét használják a versenyhez.

A női nyolcaddöntőkben mindössze három páros esetében nem a magasabban rangsorolt versenyző jutott tovább: Bernadette Schild Christina Geigertől kapott ki, a 8-as Katharina Truppe a 9-es Erin Mielzynskitől kapott ki szoros csatában. A legszorosabb mégis Katharina Liensberger és Irene Curtoni futama volt: az olasz lány a maximális fél másodperces előnnyel várhatta a folytatást, de Liensberger rendkívül agresszív menettel egy századra faragta hátrányát a visszavágón.

Oslo_női

A férfiaknál is a magasabban rangsoroltak örülhettek. Itt mindössze egy párosban győzött a papíron gyengébb síző: Henrik Kristoffersent viszonylag könnyedén győzte le Mattias Hargin. Marcel Hirschert komolyan megizzasztotta honfitársa, Christian Hirschbühl, de végül előbbi kerekedett felül. Kiélezett volt még Clement Noël és Daniel Yule párharca: féltávnál még a francia vezetett, de egy hiba miatt végül a svájci juthatott tovább.

Oslo_ffi

Mikaela Shiffrint a negyeddöntőben Mielzynski megszorongatta, de az amerikai idegei továbbra is kötélből vannak, még rá tudott gyorsítani és tovább is jutott a legjobb négybe. A legnagyobb meglepetés Frida Hansdotter búcsúja volt, aki hibázott, így célba sem ért. Ellenfele a szintén svéd Anna Swenn-Larsson volt, aki így már biztosan dobogós helyért harcolhatott majd a folytatásban.

Forrás: Kleine Zeitung

A legnagyobb meglepetést rögtön Dave Ryding szállította, aki az első körben előnyt szerzett Hirscherrel szemben, majd az osztrák a visszavágón kaput is tévesztett, így búcsúzott. Nem alakult jól a második osztráknak sem: Matt elsőre még megelőzte az egyik favoritot, Myhrert, de a visszavágón a svéd visszazárkózott, Matt pedig nem bírta a nyomást és majdnem kiesett.  A negyeddöntő svájci háziversenyén Yule mindkétszer kiesett, így Zenhäusern könnyedén jutott tovább. Marco Schwarz mentette meg a sógorok becsületét, aki a parallelben szintén erősnek számító Hargint búcsúztatta.

Dave Ryding of Great Britain in action during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Men's and Women's City Event
Forrás: Telegraph

A női elődöntő első körében Holdener még Shiffrin előtt síelt, azonban rontott, így a maximális fél másodperces hátránnyal folytatódott a párharc, ahol Shiffrin egy biztonsági menettel is megőrizte előnye felét. Swenn-Larsson megpróbálta megszorongatni Vlhovát, és az első körben még közel is maradt hozzá, de a visszavágón a pálya közepén besokallt és kiesett.

Forrás: Der Standard

A férfiaknál az első körben két meglepetést is láthattunk: Myhrer rontott, így nagy hátrányból kellett küzdeni Ryding ellen. A visszavágó nagy showt hozott: előbb Ryding billent meg nagy előnyben, ami miatt Myhrer visszazárkózott és abban a pillanatban rontott is. A svéd így kiesett, és biztossá vált Ryding karrierjének második dobogója. A másik nagy esélyes,Zenhäusern egy hiba miatt közel kéttizedes hátrányból várhatta a folytatást Marco Schwarzcal szemben. A svájci vissza is tudott zárkózni Schwarzra, de a pálya alján rontott egy kisebbet, ami elég volt ahhoz, hogy az osztrák jusson tovább.

Forrás: Bluewin.ch

A kisdöntő első körében Holdener stabilan síelt, ráadásul Swenn-Larsson többször késésbe került, így a svájci várhatta előnyből a visszavágót. A visszavágón a svéd a pálya alján zárkózni tudott és jó lendületet szerzett, de Holdener hozott előnye kitartott a célvonalig, megszerezve ezzel a harmadik helyet.

A döntőben ismét Shiffrin-Vlhová csatát láthattunk, ahol Vlhová fiúkra hajazó, kapuöklöző stílusa megfelelő ellenszernek bizonyult Shiffrin ellen, a szlovák lány került előnybe féltávnál. A letörés utáni technikásabb szakaszon Shiffrin vissza tudott zárkózni a visszavágón, majd előnye is volt már, de kissé kibillent az egyensúlyából, és Vlhová pillanatok alatt vissza is előzte az amerikait.

A férfi bronzmeccsen a tavalyi két parallel győztesei csaptak össze. Az első futamon Zenhäusern kezdett jobban, de a pálya alján besokallt, így 14 százados előnnyel várhatta a folytatást Myhrer. A visszavágó rajtja után már fej-fej mellett haladtak, majd Myhrer még a letörés környékén előnybe tudott kerülni, de nem tudta megtartani a tempóját és kiesett.

A döntőben mindkét versenyző karrierje első győzelméért síelt: Marco Schwarz viszont továbbra is kizökkenthetetlen volt, és az első fordulót követően már közel háromtizedes előnybe került Rydinggal szemben. A második futamban Ryding agresszív versenyzéssel felküzdötte magát az osztrákra, és már a vezetést is megszerezte, de a tempónak meglett az ára – kaput tévesztett, és így az egész este nagyszerűen síző Marco Schwarz győzött.

vlhová shiffrinová slalom
Forrás: PRAVDA.sk

Petra Vlhová az idei szezonban hetedszer állhatott dobogóra, Semmering után, másodszor annak tetejére; ez karrierje 6. sikere. Öt alkalommal kapott ki Shiffrintől idén, a hatodik alkalommal sikerült végre legyőznie.

Mikaela Shiffrin az idei 16 versenyből tízedszer állt dobogón, pedig Val Gardenára el sem utazott. Jelenleg 1114 pontja van, jó eséllyel döntheti meg év végén akár Tina Maze 2414 pontos rekordját is.

Wendy Holdener továbbra is szorosan lohol a Shiffrin-Vlhová kettős mögött. Ezúttal is csak őket nem tudta megelőzni. A műlesikló szakági pontversenyben és az összetettben is a harmadik helyen áll a két lány mögött.

Forrás: Kleine Zeitung

Marco Schwarz karrierje első győzelmét szerezte, ezzel együtt negyedszerre állt pódiumon. 2016-ban két harmadik helyet szerzett, majd két visszafogott szezon után idén talált újra magára. Madonnai második helye után, ezúttal győzelmet szerzett, amivel egy pontra közelítette meg Marcel Hirschert a műlesikló világkupában.

Dave Ryding történetébe lépten-nyomon belebotolhatunk. A brit műanyagon tanult meg síelni, jelenleg a legtehetségesebb briteket tömörítő svájci síklub, a legendás Kandahar Ski Club kötelékét erősíti. Karrierje második dobogós helyezését szerezte, 2017-ben Kitzbühelben volt szintén második. Továbbra is Nagy-Britannia első vk-győzelmét űzi.

Ramon Zenhäusern szenteste még egy svájci magánklinikán feküdt, és kétséges volt teljes januári programja. A hüvelykujjműtéte azonban a jelek szerint sikeres volt, karrierje során harmadszor állhatott fel dobogóra a kétméteres svájci.

Borítókép forrása: Schweizer Radio und Fernsehen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s