Shiffrin már a harmadik klasszikus szakágban nyert idén!

Az év harmadik óriás-műlesiklásán a harmadik győztest avatták Courchevelben: Mikaela Shiffrin idén már a harmadik klasszikus szakágban szerzett győzelmet. A rendkívül szoros versenyen az első futam után vezető Viktoria Rebensburg lett a második, míg Tessa Worley lépett előre a második futamban a dobogó alsó fokára. Erős sor maradt le a dobogóról, a legutóbbi verseny dobogósai: ismét Brignone, Mowinckel, Brunner sorrendben.


15082215-v2-1545385484638.jpg
Forrás: blick.ch

Szakadó hóesésben kezdődött a női óriás-műlesiklás első futama, aminek pályáját Viktoria Rebensburg edzője tűzte. Elsőként Tessa Worley (4.) síelhetett, és annak ellenére is jó futamnak tűnt, hogy neki kellett a hóban elsőként síelni. Ragnhild Mowinckel (5.) szintén komolyabb hiba nélkül síelt, alig kapott ki Worleytól. A pályán Wendy Holdener (18.) agresszívan síelt, de messzire kerül több kaputól, kövér, szemre rossz íveket húzott, ráadásul hatalmasat is hibázott. Erős kontraszt volt a legutóbbi menethez képest Brignone (6.) sízése, aki folyamatosan közel tudott maradni, Worleyhez, így jó pozícióból várhatta a folytatást.

Forrás: Eurosport Asia

Viktoria Rebensburg (1.) közel tudott maradni a kapukhoz, annyira, hogy egybe be is akadt egy pillanatra, de tempóját tovább tudta menteni a pálya aljára, amit remekül síelt meg. A német nagyszerűen kihasználta, az edzője által tűzött pálya nyújtotta előnyöket. Nagyobb hibát Shiffrin (2.) sem vétett, mindössze egy-két szélesebb íve volt csak, így ő is közel maradt Rebensburghoz, ugyanúgy, ahogy Stephanie Brunner (2.) is. Az osztrák több kanyarban is mélyre került, de ez óriási tempójának volt köszönhető, viszont a pálya alján ő kikapott Rebensburgtól.

Forrás: Arizona Daily Star

Az eddigi parádés sízések után egy teljesen más ligában síző Ana Drev-t (22.) láthattunk, mindössze Holdenerrel volt versenyben. Curtoni (41.) ideges futammal rukkolt elő, egy hatalmas fékezés miatt pedig rendkívül le is lassult a lapos szakaszra. Marta Bassino (10.) egy korrekt menettel a nagyot rontók és a top sízők közé fért be, a “senki földjére”. Kristin Lysdahl (9.) is bátran engedte a léceit, be is jött másodpercen belülre.

Vlhová (7.) szintén tovább gyarapította a pár perce még senki földjének titulált időközt, majd Hansdotter (8.) is szép sízésének köszönhette, hogy egy másodpercen belül maradt Rebensburghoz képest. Riccarda Haaser (12.) több kapu előtt is lecsúszott az ideális ívről, így az előtte érkezők mögé szorult néhány tizeddel. Sara Hector (17.) zárta az első 15-ös blokkot, de a svéd a legtöbb szakaszon nem volt elég gyors, ahol pedig igen, ott jelentős késésbe keveredett.

Az összetett világranglista alapján rajtszámot kapók következtek, közülük is elsőnek Lara Gut-Behrami (20.). A svájci számára nem sok jót jelentett, hogy a reklámszünet alatt jobban rákezdett a hó. Bernadette Schild (15.) nem kezdett túl acélosan, de az alsó szakaszra megtáltosodott, ezzel menteni tudott valamit délelőtti teljesítményéből, ugyanez volt elmondható Anna Veith (11.) sízéséről is. Nina Haver-Løseth (13.) szintén kevéssel másodpercen túlról várhatta a folytatást.

Mugnier (16.) is Schildék csoportjába érkezett meg, míg Gagnon (24.) közel egy másodperccel több hátrányt összeszedve, a mezőny hátsó végében talált helyet magának. Katharina Liensbergerrel (14.) tovább sűrűsödött a másfél másodperces hátránnyal rendelkezők tábora, míg Simone Wild (28.) épp csak kvalifikálni tudta magát a második futamra.

A rajtlista első harminc indulójából Curtonin kívül mindössze Kristine Gjelsten Haugen (31.), Eva-Maria Brem (33.) ás Corali Frasse Sombet (49.) nem tudtak továbbjutni a második futamra. Így csak az ő helyükre pályázhattak a magasabb rajtszámmal érkezők. A négy versenyző, akik így pontszerzésben bízva várhatták a délutánt Mikaela Tommy (21.), Mina Fürst Holtmann (23.), a szám aktuális junior világbajnoka, Julia Scheib (25.), valamint Jasmina Suter (29.).

15082219-v2-1545386944588.jpg
Forrás: blick.ch

Szakadó hóesésben kezdődött a második futam is, ennek megfelelően Francesca Marsaglianak (26.) csak a hókotró szerepe jutott. Így nem is volt meglepő, hogy Jamsine Suter (23.) átvette a vezetést. Simone Wild (27.) megküzdött a pályával, és nem tudta megtartani helyezését a már leérkezett két lánnyal szemben. Az első igazán gyors futamot Stephanie Grenier (20.) szállította, a svájci lány nagyobb bátran engedte léceit. Katharina Truppe (25.) nem mert hasonló nagy tempót bevállalni. A szám aktuális junior világbajnoka, az osztrák Julia Scheib első világkupa pontjait szerezhette volna, de egy kaputévesztés miatt kiesett.

Marie-Michelle Gagnon (22.) biztosította a kanadaiaknak a kettős vezetést, de nem ő, hanem továbbra is Grenier vezetett. Ami Gagnonnak nem sikerült, az sikerült Mina Fürst Hiltmannak (18), aki továbbfaragta a legjobb időt. Úgy tűnt, Ana Drev (21.) délutánra megtalálta korábbi formáját, az utolsó szakaszra azonban visszaesett és így nem tudta átvenni a vezetést. Mikaela Tommy (19.) visszavehette volna a vezetést a kanadaiaknak, de nem sokkal lemaradt erről – így is a legjobbja lett a juharlevelesek csapatának.

Lara Gut (24.) hamar elvesztette meglévő előnyét, majd eleve nem túl erős helyezésén tovább rontott, így jelentősen visszaesett. A vezető nemzetisége nem változott, csak személye: Thea Louise Stjernesund (13.) bevállalósan síelve az addigi legjobb második futamot tudhatta magáénak – ekkor még akár egy top10-es eredményben is reménykedhetett. Wendy Holdener (16.) délutánra sem kapta el a fonalat, de a két norvég közti közel egy másodperces űrbe be tudott férkőzni. A svájci meneténél is gyengébben teljesített Sara Hector (17.), aki jelentős hibákat vétett, bár ebben benne voltak már a ködös idő okozta nehéz látási viszonyok.

Adeline Mugnier (10.) egy rendkívül bevállalós, gyors menettel rukkolt elő, ami az egész délután legjobb eredményét jelentette a végelszámolásnál és a top10-be is befért ezzel. Két osztrák következett, de Bernadette Schildnek (28.) az a hálátlan szerep jutott, hogy letakarítsa a szünetben felhalmozódott havat, ráadásul komoly hibája miatt csak az utolsó helyre érkezett meg. Jobban sikerült a menet Liensbergernek (15.), bár az elején szinte a teljes előnyét elvesztette, utána a pillanatnyi dobogós helyezésig menteni tudta menetét.

Forrás: St. Louis Post-Dispatch

Haver-Löseth (12.) még előnyben fordult a Zielhangra, azonban ott nem tudta felvenni a versenyt Mugnier-val, így a francia újabb hellyel került közelebb a legjobb tízhez. Haaser (11.) szintén vezetett az utolsó időmérőnél, ráadásul négy tizeddel, de ez sem volt még elég a franciával szemben. Anna Veith (7.) már közel fél másodperces előnnyel vágott neki a pályának, de nem akarta beosztani előnyét, gyors sízéssel szinte teljes előnyét megtartotta a célig.

A folytatásban Marta Bassino (14.) egy zaklatottabb menetet mutatott be, míg Lysdahl rendkívül hamar kaput tévesztett. Hansdotter (9.) még nem tudta megközelíteni Veith idejét, Petra Vlhová (8.) viszont már kiélezett csatát vívott az osztrákkal, és mindössze 2 század hiányzott a szlováknak a vezetéshez. Brignonénak (4.) mindenképp előre kellett tekintenie, de másodperces előnyének felét elvesztette a célig. Mowinckel (5.) is küzdött a pályán, nagyszerű Zielhangra lett volna szüksége, végül öt század hiányzott neki ahhoz, hogy az élre állhasson. Tessa Worley (3.) folytatta azt, amit a német „Hundertstelkrimi”-nek hív, ő azonban a jó végén volt a századoknak, amivel a végelszámolásnál a dobogóra is felállhatott.

4be0839c9d2c2e8ec172566fc9630349.jpg

Mikaela Shiffrin (1.) a tőle megszokott vehemenciával rontott neki a pályának. A tempónak meglett az eredménye, 33 századmásodperccel átvette a vezetést. Stephanie Brunnernek (6.) hasonló menetre lett volna szüksége, hogy a győzelemért, vagy legalább karrierje második dobogójáért harcoljon, de az első futamban élen álló hatosból a legrosszabbul szerepelt. Rebensburg (2.) hamar elvesztette előnyét Shiffrinnel szemben és tökéletes befejezésre lett volna szüksége, hogy a vezetést megtartsa. Ez nem sikerült végül neki, így ma a második hellyel kellett beérnie.

Részletes eredmények

Forrás: L’Équipe

Mikaela Shiffrin a szezon 12. versenyén 6. győzelmét aratta úgy, hogy a grödeni két versenyt kihagyta a hét elején. Összességében 49 győzelemnél jár. Viktoria Rebensburg idén először állhatott fel dobogóra legjobb szakágában, míg a söldeni győztes Tessa Worley idén másodszor állhatott dobogóra.

Holnap műlesiklással folytatódik a világkupa, szintén Courchevelből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s