Hirscher 2018-ban már 14-edszer!

Az égiek ugyan próbára tették Marcel Hirschert a második futamban rendkívül buckássá váló pályával, de osztrák így győzelemmel korrigálta tegnapi kicsúszott gyenge eredményét. Loïc Meillard újabb második helyet szerzett, ezúttal műlesiklásban, a 12. helyről előretörve. A harmadik hely Henrik Kristoffersennek jutott.

Saalbach-Hinterglemm újabb versennyel ugrott be a világkupa naptárába, csütörtökön a Val d’Isèreben elmaradt műlesiklást pótolták. Ausztria egyébként jubilált, a 100. világkupa szlalomot rendezték a sógorok valamelyik síterepén. A centenáriumot sikerült is megünnepelni, Marcel Hirscher Stenmark egyik rekordjának megdöntésével koronázta a napot. A pályát egyébként Dave Ryding edzője tűzte, azonban többek közt az angol stílusától is távol állt az igencsak puha, buckásodásra, és kádak kialakulására igencsak alkalmas pálya.

Daniel Yule-é (8.) volt a lehetőség, hogy elsőként síeljen. Szép íveket választott, de ez szemre a lassabb tempónak volt köszönhető. Utóbbi állítást igazolta is Felix Neureuther (4.). A sérülésekből visszatérő német már egy másodperces előnynél is járt, az utolsó szektorban ennek felét tudta megtartani. Henrik Kristoffersen (3.) nem tudott olyan dinamikusan síelni, mint megszoktuk tőle, de kihasználta, hogy az alsó szakaszon fogható a német, és ennek köszönhetően négytizedes hátrányt tudott megfordítani. Elsőként Michael Mattért (2.) szurkolhatott a hazai közönség – az osztrák egy komoly fékezéssel nyitott, de utána összekapta magát és szinte tökéletes alsó szakaszt síelve vette át a vezetést.

Felix Neureuther beim Slalom in Saalbach-Hinterglemm
forrás: sportschau.de

André Myhrer (6.) nem tudta továbbfaragni a legjobb időt. Bár a felső szakaszon nagyszerűen kezdett, a meredeken nem tudott Matt idejével konkurálni. Marcel Hirscher (1.) a tegnapi nap után bizonyítani akarta, hogy csak kicsúszott eredmény volt hatodik helye. Ennek megfelelően szinte teljesen másik ligában síelt. Két kisebb kibillenést leszámítva, hibátlanul teljesítette a pályát. Ramon Zenhäusern (5.) szereplése a hétvégén még kérdéses volt kézsérülése miatt, végül vállalta az indulást. A kétméteres svájci gyenge kezdés után a bujkálós szakaszokkal tarkított meredeken Hirschertől sem maradt el sokkal. Foss-Solevåg (14.) zárt a világranglista top7 mezőnyét, az eddigi leggyengébb, igen zaklatott sízéssel.

Dave Ryding (9.) nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét, rendre távol került a kapuk tövétől. Luca Aerni (15.) léceire mintha ballasztsúlyt kötöttek volna, a célba érkezettek közül senkit nem tudott megelőzni. Muffat-Jeandet (15.) azonban hamar csatlakozott a svájcihoz a holtversenyes utolsó helyen, ezzel szemben Pinturault (10.) a „vert mezőny” egyik legjobb sízését mutatta be. Az első kiesést Stefan Grosstól láthattuk, aki egy kanyarba nem tudta betenni a léceit. Manfred Mölgg (13.) sem tudott már csodát művelni a kádasodó pályán, de ő legalább nem az utolsó helyért konkurált. Manuel Feller (17.) a tegnapi első futam után ma nem tudott újabb ütőképes futammal előrukkolni. Közel hárommásodperces hátrányát már nehéz lett volna pusztán a pályára fogni.

Scwarz (11.) egy erős közepessel nyitott a reklámszünet alatti pályakarbantartás után. Clement Noël (7.) viszont megmutatta, maradt még a pályában esély a jó sízésre. Az ifjú francia nagyon bevállalós sízéssel befért egy másodperc alá, ami a hátrányát illeti. A francia ifjúság után érkezett a veterán honfitárs: Jean Baptiste Grange (19.) viszont szektoronként egy másodpercet kapott Hirschertől. Loïc Meillard (12.) nagyot fékezett egy lapos szakasz előtt, a hiba eredményét másodpercben mérték. Matthias Hargin (21.) teljesen formán kívül versenyezett, közel négy másodperces hátrányával nem előzött meg senkit. Ez a kijelentés viszont ideiglenes állapotnak bizonyult: Nestvold-Haugen (29.) teljesen ritmustalan síeléssel ért le, 5,30-as hátránnyal. Christian Hirschbühlt (18.) szinte beszurkolták a nézők a célba; az osztrák ezt egy továbbjutással hálálta meg nekik.

Az egyre növekvő hátrányok alapján sejthettük, ma sem fognak sok lapot osztani a harmincon túlról érkezőknek. Nekik jelentett egy újabb esélyt Jonathan Nordbotten kapura lépése. Digruber (24.) és Lizeraux (22.) egyaránt kimondottan lassú alsó szakaszokat síeltek, ami miatt mindketten a mezőny hátsó traktusába érkeztek. Fritz Dopfer teljes nullázással zárta a „hétközi hétvégét”: a tegnapi első futamból nem jutott tovább, a mai nap pedig kaput tévesztett, így nemcsak a hétvégén, de a szakágban sincs még pontja a németnek. Ahogy honfitársa, Linus Straßer is kieséssel nullázással fejezett be egy műlesiklást. A német vesszőfutást még tovább lehetett fokozni: Sebastian Holzmann (36.) az addigi leggyengébb időt síelte egy jelentős hiba miatt. Ezúttal a kieső nemzetisége változott csak: a svájci Marc Rochat vétett el egy vertikális kapukombinációt. A harmincas blokkot a korábbi junior világbajnok, Stefan Hadalin (26.) zárta, aki gyenge ideje ellenére még reménykedhetett a továbbjutásban.

A legutóbbi nyolcas blokk fele kiesett, így a harmincon túliaknak maradt még remény a kvalifikációra, igaz mindössze a kiesettek és Holzmann helyét tölthették fel. Közülük a legjobban a tegnapi Európa-kupa dobogós Alex Vinatzer (20.) szerepelt, a legmagasabb rajtszámmal pedig David Ketterer (45-össel 25.) jutott tovább. Mellettük újabb világkupa pontokban reménykedhetett Matej Vidovič (23.), Dominik Stehle (27.), Tanguy Nef (28.) és Sandro Simonet (30.).

Már az első futamban is látszott, hogy a pálya állapota a gyors romlás miatt sajnos hagy némi kívánnivalót maga után. Emiatt a 13:00-ra kiírt rajtot negyed órával tolták, hogy a pályamunkások dolgozni tudjanak. Sajnos a későbbiekben is látni fogjuk, hogy minden igyekezetük ellenére a pálya így sem tudott teljesen fair körülményeket biztosítani. Sandro Simonet (26.) nyitott a francia edző által tűzött pályán. Hogy az alapidő mit ér, sokéig nem derült ki, mert mind Nestvold-Haugen, mind Nef a rajt után pár másodperccel kapura lépett. Az újabb versenyző, aki célba is ért, Dominik Stehle (25.) volt, de az igazán nagy durranást Stefan Hadalin (8.) tartogatta. A szlovén szűken, precízen vette a kapukat, mellé pedig nagy sebességet vállalt el, így két másodperccel vette át a vezetést; összességében pedig a futam legjobb idejét láthattuk.

Két eltérő megközelítéssel síző versenyzőt láthattunk: Ketterer (18.) kövérebb, biztonsági menet mellett voksolt, Digruber (22.) inkább támadó stílust választott – előbbi volt kifizetődőbb. Vidovič (21.) is inkább a biztos pontszerzést választotta, nem úgy Julien Lizeraux (13.), aki Hadalinnal próbálta felvenni a kesztyűt, de végül négy tizeddel kikapott tőle – ennek ellenére így is nagyobb előrelépésben bízhatott. Hargin (24.) jelentősen elrontotta a cél előtti meredeket, míg Vinatzer (16.) meneténél már felfedezhettük az első kádakat is, ennek ellenére számára remek eredményre volt kilátása.

Jean-Baptise Grange előtt adott volt a lehetőség, hogy korrigálja első futamos hibáját, de a pálya közepén kapura lépett, így ő volt a mai nap harmadik kiesője. Hirschbühl (19.) már másodpercen túli előnyből indulhatott Hadalin ellen, de ő sem tudta felvenni a harcot a szlovén nagyszerű idejével. Manuel Feller (4.) előhúzta agresszív énjét, és az adott körülmények közt egy szinte tökéletes menettel rukkolt elő, amivel a végelszámolásnál majdnem a dobogóig jutott. Luca Ärni (17.) a pálya első felében még tudta tartani a lépést, de utána teljesen szétesett sízése. Victor Muffat-Jeandet (20.) sokáig bizakodhatott a pálya végére azonban ő is teljesen elvesztette a ritmust. Foss-Solevåg (15.) inkább a meglévő előnyére próbált hagyatkozni, de ezzel sem sikerült Feller elé kerülnie.

Manfred Mölgg (11.) a felső részen még tovább is tudta építeni előnyét, de a meredeken ő is sem bírt Fellerrel. Loïc Meillard (2.) is nekirontott a felső szakasznak, majd a lendületet a meredekre is átmentette és meg tudott őrizni a letörésig kisíelt előnyéből 28 századot. Schwarz (9.) és Pinturault (14.) sem tudott labdába rúgni az elmúlt öt perc nagyszerű meneteivel, ráadásul még Hadalin is átugrotta őket, aki ezzel már biztos top10-es eredménynek örülhetett. Dave Ryding (23.) általában a jeges pályákon szokott szárnyalni, az elhasználódott havon hibát hibára halmozott; a nap egyik legnagyobb visszaesője lett.

Daniel Yule (5.) már közel kilenctizedes előnnyel vágott neki a pályának honfitársa ellenében, próbálta is beosztani előnyét, de a meredeken kialakult buckákon számára esélytelen volt két tizedet megtartani. Clement Noël (7.) már másodpercen túli előnnyel indult, de a meredeket túl durván síelte meg, ami miatt Yule mögé került, épp egy századdal. André Myhrer (12.) nem volt elég dinamikus, rendkívül sokat vesztett a meredek előtti részen, amit viszont viszonylag korrekten tudott megsíelni. Ramon Zenhäuern (10.) rajtjára kisebb köd érkezett a rajt előtti területre, ezzel együtt is rendkívül sokat vesztett, majd a meredeken is csak küzdött a pályával. Felix Neureuther (27.) az első futam alapján csak egy hajszálnyira volt a dobogótól, azonban a második futamban egy méretes hiba miatt nagyon távol került az egyik kaputól. Bár tovább tudott síelni, de a legutolsó helyre jött csak meg.

A pálya állapota alapján már az sem tűnt lehetetlennek, hogy Meillard a 12. helyről a dobogóra küzdi fel magát. Henrik Kristoffersen (3.) menete közben pedig csak erősödött bennünk az érzés: a norvég a meredek előtti részig az addigi legnagyobb előnyt hozta magával, de a meredeken hatalmasat küzdött, hogy minden kapura rá tudjon fordulni. 84 százados előnye fordult végül hátrányba. Michael Matt (5.) már a Zielhang előtti részen elvesztette teljesen előnyét, a pillanatnyi dobogóról is leszorult.

Marcel Hirschernek (1.) már 2,13 másodperc előnye volt, amivel nekivághatott a pályának. Az osztrák a megszokott vehemenciával támadta a hóbuckákat, ennek ellenére a Zielhangig egy teljes másodpercet elvesztett. A meredeken hatalmasat küzdött, így végül mindössze 38 századmásodperccel szerezte meg a vezetést, és ezzel 63. győzelmét.

Slalom-Podium in Saalbach mit Loic Maillard, Marcel Hirscher und Henrik Kristoffersen (v.l.)
forrás: sportschau.de

Marcel Hirscher 2018. január 1-je óta 14. győzelmét szerezte, amivel Ingemar Stenmark egyik rekordját adta át a múltnak, egy versenye pedig még hátravan idén. Ráadásul most már biztos, hogy 63 győzelemmel ő Ausztria legsikeresebb sízője a VK-győzelmeket tekintve. Az osztrák már 268 ponttal vezeti a világkupát Kristoffersen előtt.

Loïc Meillard két nap alatt másodszer szerzett második helyet, ezzel karrierje messze legjobb hétvégéjét teljesítette. A saalbachi remeklésnek köszönhetően már 5. helyen áll összetettben a mindig még csak 22 éves svájci. A helvét szlalom válogatott összességében is hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt 10 évben. Ugyan 109 verseny óta nem nyertek, de egy naptári év alatt Meillard a negyedik versenyzőjük a dobogón (Ärni, Yule és Zenhäusern után). Így az igencsak megacélosodott csapat joggal bizakodhat, hogy hamarosan megtöri a nyeretlenségi szériát.

Úgy tűnik, Henrik Kristoffersen maga mögött tudta hagyni a hétvégi sikertelen szériát, és ismét visszatalált a pódiumra. Mai teljesítményével az összetett második helyére jött fel.

A folytatásban a férfiak mezőnye szombat este a villanyfényes Madonna di Campiglio-i műlesikláson méri még össze erejét karácsony előtt. A nők már holnap rajthoz állnak Courchevelben egy óriás-műlesiláson.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s