Csak a végére lett szoros: Štuhec Szuper-G-ben is megfricskázta riválisait

Ilka Štuhec egy női versenynaptárban idegen helyszínen, Val Gardenán mutatta meg, túllépett a visszatérést érintő első bizonytalanságokon, s lassanként újfent dominálni szeretné a gyorsasági szakágakat. A tegnapi lesikló győzelmet ma egy újabb követte, mégpedig Szuper-G-ben. A féltizednyi különbség persze nem mondható jelentősnek, a duplázás ténye annál inkább. Tina Weirather és Nicole Schmidhofer állhatott fel a dobogóra, méghozzá egyformán annak második fokára. A nap legszerencsétlenebb sízőjének címére kétségkívül Jasmine Flury pályázik a legnagyobb eséllyel, aki hiába érte el a harmadik legjobb időeredményt – mindössze hat századdal a győztes idejétől, ez nem ért ma pódiumot számára.


Néhány aprócska kozmetikázás, s rögtön pofás kis női lejtőt tudtak faragni a Saslongból a helyi szervezők, a keddi versenyzést is kifejezetten élvezték a hölgyek, s bizony a nézők sem voltak ezzel másként. Szerencsére az időre sem lehetett panasz, ha ragyogóan nem is sütött végig a nap.

A svájci csapat kötelékéhez tartozó Roland Platzer inkább a gyorsaságot emelte ki a pálya nyomvonalával. A szezon első két futamát nyerő Mikaela Shiffrin távollétében új győztes neve kerülhetett fel a listára.

rebensburg-siebte-bei-super-g-von-groeden-sieg-fuer-stuhec-181219-99-285446-image.jpeg.jpeg
Forrás: International News

Viktoria Rebensburg (7.) menetét különösebben nehéz lenne taglalni, egy-két késéssel együtt simán végigsíelte a pályát, az a bizonyos átütőerő hiányzott tőle, ellentétben a dobogósokkal. Tamara Tippler (12.) a lejtő legelején beszedett uszkve 2 tizedet, ez az időkülönbség megmaradt a végére. Elena Curtoni (29.) vállalható kezdés után a harmadik szektorban lassult be, de végzetesen. Ezt követően merő görcs volt minden kapuvétele, alig-alig fért be némelyikbe. Ester Ledecká (11.), azaz a szakág olimpiai bajnoka kért szót a továbbiakban. Kezdése éppoly brutális volt, mint eddig mindannyiszor, jó 3 tizeddel verte a németet. A folytatásban viszont nem bírta koncentrációval, az osztrák lányt is alig tudta megelőzni.

Nicole Schmidhofer (2.) fórja már a 4 tizedet is felülmúlta két szektort követően, hogy aztán a kacifántos harmadikban gyakorlatilag lenullázza azt. A zárásra nem lehetett panasz, bár a kritikus kapukkal megszenvedett, tempójára nem lehetett panasz. 38 századdal állt élre, ez már dobogóra várományos produktum volt. Joana Hählen (14.) már a rajtot elbaltázta, s tempója a folytatásban sem tűnt versenyképesnek. A csekély vállalkozáskedv mégis jelentős pontmennyiséghez juttatta a svájcit.

Michelle Gisin (24.) épp fordítva viszonyult a dolgokhoz: erősebb tempót diktált, ám azok a fránya ívek csak nem sikeredtek, bőven másodpercen túl ért csak célba. Nadia Fanchini (19.) harmatgyenge nyitány (10 másodperc alatt szedett be felet) után szépen helytállt, különösebb rontás nélkül került szekundumon túlra. Tina Weirather (2.) a pálya elején csak tisztes távolból tudta követni az osztrákot, kéttizednyi hátrányát azonban visszahozta a középső szakaszon. A záró ugratónál félrebillent, ami sebességére is rányomta a bélyegét, ám ezzel együtt századra azonos idővel haladt át a célvonalon. Minthogy Corinne Suter (23.) számára Gisin megelőzésén túl egyéb öröm nem jutott, kettős vezetéssel fordulhattunk az élcsoport második blokkjára.

Ilka Štuhec (1.) indulósebessége a rajtot követő megbillenés ellenére hatalmas volt, s minthogy a harmadik szektor is impozánsra sikerült, 4 tizednyi fórral várhatta a kritikus részt. Ott egymást érték a hibák, az éppen bevett kapuk és hosszúra nyúlt ugrató szorossá tette a végét. Öt század azért kitelt a célig. Ezzel együtt domináns menet volt, aki látta, tudja.

Forrás: Sunnmørsposten

Ramona Siebenhofer (9.) nem igazán tudott mit kezdeni az új szintidővel, még a legvégén sem, pedig ott sebessége felülmúlta a szlovénét. Anna Veith (17.) újra visszafogottan teljesített, különösebb hiba nélkül egyszerűen nem volt eléggé bátor. Stephanie Venier (8.) kezdése sereghajtó pozícióra lett volna érdemes, a harmadik szektort viszont nagyon eltalálta, végül fél másodpercen belül maradt. Ragnhild Mowinckel (5.) kezdése impozáns volt, de folyton lecsúszkált az ívről, a kritikus kaput viszont szépen vette, így megúszta 24 századnyi hátránnyal.

Jasmine Flury (4.) – Hählenhez hasonlatosan – a megfontolt tempót díjazta, a precizitása előrébb vitte honfitársánál. Egész konkrétan egyetlen század választotta el a dobogótól. Federica Brignone (22.) a hazai lejtő dacára végig csak szenvedett. Tiffany Gauthier (35.) harmatgyenge, lassú menettel bebiztosította magának egy darabig a sereghajtó pozíciót. Lara Gut-Behrami (25.) bizonytalan első szakaszok után a végére rettenetesen belassult. Egy-két felvillanás ellenére most már egyértelműen felnőttek hozzá a svájci kolleginák, sőt… Romane Miradoli (30.) sem ékesítette tovább a francia sísport eredménysorát, Gauthierrel nagy küzdelemben volt a tökutolsó hely elkerüléséért.

15078750-v1-1545218440286.jpg
Forrás: blick.ch

A folytatásban nem kényeztették el kiváló menetekkel a nagyérdeműt a lányok, Ricarda Haaser (31.), Laurenne Ross (39.) és Marta Bassino (42.) sem került a pontzónába. A hazaiak képviseletében Anna Hofer (27.) és a tegnapi dobogós Nicol Delago (20.) ugyan ezt az alapcélt azért teljesítette, az olasz szurkolók mindinkább csalódottan szemlélték a fejleményeket. A fényt az alagút végén ezúttal Francesca Marsaglia (6.) szolgáltatta, a legvégéig még a dobogósokkal is nagy harcban volt. Közben Valerie Grénier idő előtt befejezte, Marie-Michéle Gagnon (15.) újabb bravúrt mutatott fel, a svájciak masszív szereplését Priska Nufer (18.) tette teljessé, míg az első harmincas zárásaként Jennifer Piot (45.) ment egy gyötrelmesen gyengét.

A ranglistán komoly változások várhatók, a harmincon túliak közül ugyanis többek remek napot fogtak ki, s már nem először. Az Európa Kupa összetettjének tavalyi győztese, Nina Ortlieb (13.) hatalmasat ment, az egykori lesikló világbajnok leányának teljesítményét is felülmúlta egy kicsivel később egy másik osztrák, Christina Ager (10.). A svéd gyorsasági sízés megmentőjeként beharangozott Lisa Hörnblad (20.) csak nem akar lemaradni a pontszerzők közül, a szomszédos Norvégiából érkezett Kajsa Vickhoff Lie (16.) még egy fokkal nála is túltett. Pontot szerzett még két német, Michaela Wenig (25.) és Meike Pfister (28.). Negyvenen túlról már senkinek sem sikerült ez, így megesett az a csúfság, hogy egyetlen amerikai sem végzett TOP-30-ban gyors számban. Talán hozzá kell ehhez még szokniuk? Egzotikum gyanánt az Ausztriában élő, de kenyai színekben versenyző Sabrina Simader (49.) is megmutatta tudását a Világkupában.

Részletes eredménysor

Forrás: RTV SLO

Két nap alatt második győzelmét aratta a Világkupában Ilka Štuhec, összességében ez már a kilencedik skalp a szlovén sízőnél. Weirather szép számhoz érkezett, negyvenedik alkalommal végzett dobogós helyen. Ez a szám Schmidhofernél a hetes, igaz, azt már most elmondhatja magáról, hogy élete szezonját síeli. Kettőnél több pódiuma ugyanis még egyszer sem volt egy idényen belül.

A hölgyek egy része, a technikai specialisták a hétvégére Courchevelbe utaznak, ahol pénteken óriás-műlesiklásban, szombaton pedig szlalomban mérik össze képességeiket.

tabella1.png

tabella2.png

tabella3.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s