Megközelíthetetlen: zsinórban hatodszor győzött Hirscher a Gran Risán

Marcel Hirscher újfent igazolta világklasszisát, úgy nyerte meg zsinórban hatodik versenyét Alta Badián, hogy a többiek mintha egy másik kategóriában indultak volna. Két és fél másodpercre rúgott az osztrák előnye, méghozzá azzal együtt, hogy a második futam végén kritikus helyzetbe került, de a kieséstől így sem kellett tartania. A franciák és a svájciak örülhettek még a mai napot követően. A gallokat két versenyző (Fanara és Pinturault) képviselte a dobogón, míg a jellemzően fiatalokból álló helvét válogatott ismét kimutatta oroszlánkörmeit: hárman végeztek a TOP-15-ben, s bár kiesett, Marco Odermatt személyében egy igazi gyémántot is csapatukban tudhatnak.


Túlzás nélkül állíthatjuk, karácsony előtt néhány nappal elérkeztünk a szezon első klasszikusához. A Gran Risa a versenynaptár legmeredekebb óriás-műlesikló pályája, egy lejtő, amin minden valamit magára adó szakági specialista győzni akar. Egy helyszín, ahol évről évre őrületes hangulat fogadja az indulókat.

Az elmúlt napok a nép sízőkről szóltak a szakmédiában. Felix Neureuther múlt hétvégi, nem túl eredményes szerepvállalása után nem utazott el a Dolomitokba, inkább a jövő heti szlalomra készülget sérült hüvelykujjával. Stefan Luitz körül forrongtak a történések, a tengerentúlon élete első Világkupa-győzelmét jegyző fiatalember extra oxigénfröccsöt kapott mindkét futamát megelőzően, ami bár a Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) véleménye szerint nem minősült doppingvétségnek, az FIS szabályaival viszont ellentétes.

Az első futam

Startmagasság: 1868 m

Célmagasság: 1420 m

Szintkülönbség: 448 m

Tűzőmester: Janez Slivnik (osztrák)

Kapuk száma: 54 (51 fordítóval)

Épp Stefan Luitz (10.) nyitotta meg a menetek sorát, mégpedig egy megbízható csúszással. Széttárt karjaival azért jelezte, nem volt megelégedve teljesítményével, szemre sem tűnt igazán vagányon. Henrik Kristoffersen (5.) kevésbé respektálta a Gran Risát, fent összeszedett 4 tizednyi előnye kitartott a célig, a záró szektorban azért elkövetett néhány térvesztést. A szlovénok ásza ennek megfelelően lefelezte hátrányát ugyanott, Žan Kranjec (6.) bátor sízéssel, s a végén biztosabb ívekkel rukkolt elő, így versenyben maradt.

Forrás: Head Rebels (Twitter)

Alexis Pinturault (7.) bánhatja a lapost, az elégtelen végsebességet, mert a lejtő feléig még úgy tűnt, az addig egálra álló helyzetet könnyedén a maga javára fordíthatja. Így azonban csupán a 3. pozícióba tudott besorolni, igaz, hátránya nem érte el a 3 tizedet. Matts Olsson (2.) futama felemásra sikerült, hiszen az elején alaposan odacsapott a norvégnak, hogy aztán a meredeken pár tétova kapuvétellel eladja kéttizednyi fórját. A lankás zárást viszont remek sebességgel tudta megsíelni, így csaknem 4 tizeddel átvette a vezetést. Manuel Feller (4.) – nem meglepő módon – épp a letörésnél adott fél másodpercet a svédnek, ám eztán következett egy komoly mélyre kerülés, így ha néhány századdal is, de leszorult az élről. Marcel Hirscher (1.), mint a lejtő legendája újfent megmutatta, mit jelent a tökéletesség a Gran Risán. Senki nem tud hozzá hasonló erővel bevágódni a kanyarokba, a meredeken mindenkinek kiosztott minimum egy másodpercet. A zárásban eme határ alá csökkent a differencia, de ott Olsson tényleg rendkívülit nyújtott. Eldőlt a mai nap is…

15073139-v1-ski-h-akt-stm30285.jpg
Forrás: blick.ch

Rögtön megváltozott a felállás, hiszen aki a letörést követő szakaszon 7-8 tized környékén képes tartani az osztrákot, ő simán reménykedhet még a dobogóban. Így tett Victor Muffat-Jeandet (8.) is, sajt vállalt tempóját simán végigtolta, csatlakozott a Feller vezette sorhoz. Manfred Mölgg (19.) sízéséből idén bántóan hiányzik a kellő dinamika, a sereghajtó pozíciónál jobbat nem érdemelt. Leif Kristian Nestvold-Haugen (16.) csupán a veterán dél-tirolit tudta megelőzni. Érdekesség, hogy hiába volt köztük csaknem 7 tizednyi különbség, helyezésben sokáig egymást követték. Loïc Meillard (13.) tapasztalatlansága megmutatkozott a lejtő legdurvább részeinél, de ha lassan is, de megtalálta a ritmust. A dobogó aljától csupán 3 tized választotta el. Tommy Ford (9.) hasonló időkülönbségből várhatta a folytatást, bátrabb sízése több hibával párosult. Túl direkt ívekkel kezdte a meredeket Thomas Fanara (14.), a mesterséges ugratónál pedig mélyre került, de tempójára nem lehetett panasz, így ő is azon tábort erősítette, ahonnan bárki felérhetett még a pódiumra délután. Ted Ligety kapcsán az akarat görcsbe csapott át. Már a nyitószektorban elkövetett egy akkora hibát, hogy gyakorlatilag újra kellett indulnia. A vége előtt nem sokkal így is pályán kívül rekedt Alta Badia korábbi kétszeres győztese. Mathieu Faivre (23.) bátor, ám rontásokban bővelkedő sízésével zárult az első blokk.

15073136-v1-ski-h-akt-stm30695.jpg
Forrás: blick.ch

A folytatásban nagyot síeltek a svájci fiatalok, Gino Caviezel (11.) befért az aktuális TOP-10-be, de az előző verseny dobogósa, Thomas Tumler (15.) is elégedett lehetett szereplésével, mint ahogy Elia Zurbriggen (12.) is igazolta remek formáját. A legnagyobb durranást mégis egy 21 éves fiatalembertől láthattuk. Marco Odermatt (3.) a lehető legjobb helyen demonstrálta, helyet követel magának a világelitben. A szakág (és még négy szám) junior-világbajnoka a letörést követően még Hirschernél is gyorsabb volt, s minthogy néhány bizonytalansággal együtt nagyot nem rontott, kerek egy másodpercet kapott csupán az éllovastól. Így az elképesztően erős 3. helyről várhatta a folytatást.

A szokottnál gyérebb nézőközönség okát a gyöngén teljesítő olasz csapatban kell keresnünk, nos, szereplésük a legalapvetőbb elvárásokat sem tudta realizálni. Tonetti (49.) teljesen elszállt, Luca de Aliprandininek (29.) pedig izgulnia kellett a továbbjutásért. Végül épp bennragadt. A harmincon túli rajtszámokkal érkező taljánoknak pedig esélyük sem volt a második futamra.

Az osztrák csapat kiegészítő emberei hűek maradtak beosztásukhoz, vagyis növelték a létszámot délután, vérmesebb reményeik ugyanakkor nem nagyon lehettek. Ide sorolandó az egy teljesen kiesett idény után magát lassanként utolérő Philipp Schörghofer (25.), a vb-ezüstérme óta jóformán semmi érdemlegest sem produkáló Roland Leitinger (26.), továbbá Stefan Brennsteiner (20.) és Magnus Walch (27.), s végül a 71-es rajtszámmal nagy bravúrt végrehajtó szlalomos, Marco Schwarz (17.).

Búcsúzott a további küzdelmektől Erik Read (34.), Filip Zubčić (41.) és Fritz Dopfer (33.) – csak a nagyobb neveket említve. Kellemes meglepetésre újra orosz sízőt láthattunk délután Pavel Trihicsev személyében, a francia Thibaut Favrot (47-essel a 18.) és az amerikai River Radamus (53-assal a 30.) tette teljessé a továbbjutók névsorát.

A második futam

Startmagasság: 1868 m

Célmagasság: 1420 m

Szintkülönbség: 448 m

Tűzőmester: Hannes Wallner (német)

Kapuk száma: 55 (53 fordítóval)

Az első nyolc versenyzőt követően Luca de Aliprandini (7.) vezette a versenyt, az olasz srác kiváló sízéssel megvédte némiképp a mundér becsületét. A meredeket az olasz hagyományoknak megfelelően síelte meg. Faivre (13.) konkurált még vele, a többiek fasorban sem voltak, talán még Trihicsev (28.) szoríthatta volna meg, ám a letörésnél teljesen bedöntötte léceit, limitidőn kívül ért csak célba. A szombati lesiklás győztese következett, Kilde (17.) is inkább a havat tolta, nem nagyon tudta átmenteni sebességét a kanyarokban. Brennsteiner mindent beleadott, vesztére, a meredekre érve hátrakerült súlypontja, majd meg sem állt a bukótérig. A délnémet dialektus vulgarizmusával is megismerkedhettünk dühös szavai nyomán. Mölgg (21.) célba érésével máris eldőlt a legjobb olasz személye. Bántóan erőtlenül ténfergett le a lejtőn. Egy fokozattal energikusabbnak bizonyult Favrot (18.), más kérdés, hogy az aktuális dobogóhoz ez is kevésnek bizonyult. Schwarz kiesése zárta a délutáni mezőny első felét. A megszokott hibát követte el, kirúgta belső síjével a másiklábát, s már nem tudott menetirányban maradni.

A szünet után Nestvold-Haugen (12.) immáron közel másfél másodperces előnnyel próbált gazdálkodni, de hiába, túl direkt ívvételei hamar eltűntették fórját. Fokozódott a hangulat az olasz szurkolók körében, miután Thomas Tumler (9.) is csak kedvencük mögé sorolt. A meredek kezdetén még úgy tűnt, meg tudja tartani előnyének egy részét, a végére aztán elfogyott a lendület, szaporodtak a hibák. Thomas Fanara (2.) menete aztán véget vetett de Aliprandini vezetésének. Agilisan síelte a meredeket, mindezt tette komolyabb megingás nélkül, s minthogy végsebességére sem lehetett panasz, tisztesnek mondható 6 tizednyi előnnyel állt a lista élére.

15073137-v1-ski-h-akt-stm30407.jpg
Forrás: blick.ch

Igencsak szorossá vált a verseny, pár századdal követték egymást a sízők délelőtti idői. A svájci tehetségek közül Meillard (8.) síelte a kiegyensúlyozottabb pályát, legalább az aktuális dobogóra be tudott futni. Zurbriggen (22.) viszont zaklatott meneten volt túl, jelentősen visszacsúszott a tabellán. Caviezel (15.) felvette a kesztyűt a franciával, összességében gyorsabbnak bizonyult. Ám közben elkövetett egy komoly rontást, a letörésnél fenékre érve vette be a jobbost. Luitz (20.) indiszponált sízéssel keserítette a német tévénézőket, úgy tűnt, mintha menet közben improvizált volna. Tommy Ford (5.) előnye hamar tovaszállt, s bár a meredek végén remekelt, csak egy szoros második helyre futotta erejéből. Fanara, Ford és de Aliprandini állt dobogós helyeken, amikor már csak a délelőtt legjobbjai voltak hátra.

A mezőny kiegyensúlyozottságát jól jelezte, hogy Muffat-Jeandet (9.) fórja sem volt több három tizednél. Technikailag makulátlan, de széles ívekben is bővelkedő menetével esélye nem volt honfitársával szemben. Alexis Pinturault (3.) bicskája is beletört Fanara megelőzésébe. A meredeken jól tartotta magát, a mesterséges ugratónál azonban túl óvatosnak bizonyult, ezzel sutba vágva tempóját. Kranjec (9.) lécei rendre távol kerültek a kapuktól, márpedig a plusztáv megtette hatását időeredményén, az aktuális dobogóról is leszorult.

Henrik Kristoffersen (14.) már szűk hattizednyi előnyt hozott délelőttről, kvalitásaiból kiindulva illett volna átvennie a vezetést. Ehhez képest a meredek derekáig lenullázta fórját. Hiányzott belőle a dinamika, többször lecsúszott az ideális ívről, a görcsölés pedig azt eredményezte, hogy kellemetlen meglepetésre másodpercen túli hátránnyal ért csak célba.

15073166-v1-st21274.jpg
Forrás: blick.ch

Manuel Feller (4.) hozta megszokott vagány attitűdjét, s a hozzá általában párosult rontását. A meredek folytatását a bedőlést követően remekül teljesítette, ezzel együtt csak a két francia mögött ért célba. Marco Odermatt habitusa igazolta tehetségét: nem védett semmit, ő bizony még ma dobogóra szándékozott állni. Rögtön hibával nyitott, amit egy újabb követett a letörésnél. Ezzel együtt előnyben volt, míg harmadik rontása végzetesnek nem bizonyult. Bedöntött lécei kivezették a pályáról, a vállalt tempót még nem tudta megfogni.

Matts Olsson (6.) mozgását végig kontrollálta, méghozzá túlzottan is. A konszolidált meredek után – tán előre lefektetett taktika szerint – begyújtotta a rakétákat, de későn, végül a dobogóról is lemaradt. Egymás ölében örvendeztek a franciák, biztossá vált pódiumhelyezésük. Többen nem volt okuk reménykedni, Marcel Hirscher (1.) újfent megmutatta, más kategóriát képvisel az óriás-műlesikló mezőnyben. Ha nincs az a megingás az épített ugratónál, ami többek számára kiesést jelentett volna (ő 2011 februárja óta nem esett ki óriásban!), délután sem talált volna legyőzőre, de ezzel együtt is 2 és fél másodperccel oktatta sporttársait! Egy klasszikust idézve: „Há’, anya szülte?!”

Részletes eredmény

Forrás: Skiweltcup.tv

tabella1.png

Zsinórban hatodszor győzedelmeskedett a Gran Risán, a naptár legkeményebb GS- lejtőjén. Összesen már a 61. sikerénél tart, vagyis ha minden jól megy jövő héten, úgy mehet majd Karácsonyra, mint az osztrák örökranglista éllovasa. Egy győzelem választja ugyanis el Annemarie Moser-Prölltől. Fanara tizenkettedik alkalommal zárt dobogós helyen, a 38. életévét taposó francia veterán két és fél év elteltével végzett újra ilyen magaslaton. Pinturault már 46 dobogónál tart.

Holnap parallelversennyel zárul a program Alta Badián.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: Marcel Hirscher Twitter-oldala

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s