Shiffrin szuper-G-ben is nyerni tudott

A két lesiklás után vasárnap szuper-G-vel zárult a női alpesi sízők Világkupa-programja Lake Louise-ban. A lassabbik gyors szakág ezúttal ránézésre is inkább az óriáshoz állt közel, és ez a végeredményen is meglátszott: a lesiklómenők csak szenvedtek, Mikaela Shiffrin pedig behúzta első győzelmét ebben a szakágban. A második hely is meglepetés: Ragnhild Mowinckel révén a norvégek örülhettek. Viktoria Rebensburg fért még fel a dobogóra.

Lake Louise változatlanul kedvező arcát mutatta a mezőnynek, az időjárásra továbbra sem lehetett panasz. A pálya rajzolata vélhetően már kevéssé tetszett néhány síelőnek: a liechtensteini “csapatot” (értsd: Weirathert) edző Karl-Heinz Pichler érthető módon igen kanyargós nyomvonalat jelölt ki.Viktoria Rebensburg nyitotta a versenyt, egész jónak tűnő alapidővel – nem is csalt a látszat (3.). Igaz, Stephanie Venier rögtön megszorongatta a németet, de végül kevéssel elmaradt tőle (9.). Elena Curtoni folytatta a sort, minden értelemben: nem sokkal ugyan, de elmaradt az előtte indulótól (13.). Honfitársa, Nadia Fanchini nagyot küzdött azért, hogy legalább a háziversenyt megnyerje, de nem szakadt meg a tendencia: 5 századdal lemaradva az utolsó helyre érkezett (16.).Tiffany Gauthier gyenge menete folytatta a lefelé haladó sort – épp csak a tetemes lemaradással emelkedett ki (22.). Tina Weirather is csak annyira ment az edzője által tűzött pályával, hogy ő végre ne az utolsó helyre poroszkáljon be – helyett befurakodott a két olasz közé (15.). Tamara Tippler már bőven másodpercen túlról szemlélte az élmezőnyt (30.), Anna Veith viszont valamennyi korábbi honfitársát megelőzte – sőt, pár század híján Rebensburgot is (6.). A verseny első kiesését Tessa Worley produkálta, a hálóban kötött ki. Szerencsére saját lábán távozott, bár a kezét kissé fájlalta.Federica Brignone így jó ideig a rajtban fagyoskodhatott, el is gémberedett: az első időmérő pontig beszedett 3 tized hátrányt, utána már hiába ment rebensburgi tempót (12.). Az igencsak kanyargós, óriásra hajazó pályát elnézve várható volt, hogy Mikaela Shiffrin igencsak élni fog rajta – így is lett, az első szektorban beszedett hátrányát hamar előnyre váltotta, végül 8 tizeddel vette át a vezetést (1.). Michelle Gisin számára már nem jött olyan jól a kanyarok tömege, messze került a lesiklásban mutatott magabiztosságától, így persze a dobogótól is (14.). Cornelia Hütter számára se volt könnyű a dobogó utáni másnap, a pálya feléig másodpercen túli hátrányt összeszedve messziről integetett az élbolynak (17.). Ilka Štuhec hasonlóan halovány kezdés után az aljára azért összekapta magát, épphogy másodpercen túlra csúszott (10.).Joanna Hählen a második szektorban megúszott egy nagy megbillenést, de a pálya aljára elvesztette a ritmust (21.). Két lesiklógyőzelem után Nicole Schmidhofer önbizalmával aligha volt baj – de bizony egyáltalán nem volt összevethető a mai szuper-G a lesiklásokkal (11.). Jasmine Flury a mezőny végével küzdött, végül csak Tipplert előzte meg (26.). Ragnhild Mowinckel őrült tempóval, lecsúszott ívekkel is a dobogóért küzdött, be is fért Rebensburg elé (2.). A középmezőny svájcijainak sorát növelte Corinne Suter, végül Hählen elé sorolt be (19.).

Forrás: ffs.fr

Ana Hofer egy komoly lesodródás után bezsebelte a pillanatnyi utolsó helyet (34.), majd Francesca Marsaglia sem dobta fel túlzottan az olaszok napját (25.). Priska Nufer jóval biztatóbbnak tűnt kezdetben, de aztán ő is elveszett a kanyarokban (29.). Laurenne Ross eleve pocsék formáját a kanyarokkal vegyítve a reakció vége nem is lehetett más: kiesés – nem fért be egy kapuba. Hosszú szünet után Romaine Miradoli révén végre egy jó menetet láttunk – a pálya második felében már-már shiffrini tempóban száguldott, hajszál híján dobogóra ért (6.). Ester Ledeckánál kevésbé izgulhattunk, a 2 másodperces hátrányban tömörülő bolyba robbant bele (27.). Stephanie Brunner pár méter után esett, miután leoldott a jobb léce (ostoba szóviccel: elvesztette fele “fej”-ét…), Ramona Siebenhofer viszont majdnem megmentette az osztrákok dobogós álmait: egyetlen századdal szorult Rebensburg mögé (4.). Ricarda Haaser jóval szerényebb célokért küzdött (24.), majd Christine Scheyer őrült menete után osztrák kiesés zárta a top-30-at – a hangokból ítélve az ő szalagjai nem úszták meg a találkozást a hálóval. Jött is a mentőhelikopter, igaz, Scheyer végül saját (fél) lábán síelve tudott eljutni a járműig.

Forrás: Twitter – AlpineSkiWC

Hosszas szünet után folytatódott a verseny, de az alig romló pályán akadt még jó pár pontot érő menet. Kiemelkedik közülük Valérie Grenier, aki a kanadai közönség üdvrivalgása közepette 32-essel bejött az 5. helyre. Pontot szerzett még Nicol Delago (18.), Marie-Michele Gagnon (20.), Kajsa Vickhoff Lie (23.) és Jennifer Piot (28.).

Részletes eredmények

Forrás: Twitter – AlpineSkiWC

Mikaela Shiffrin 138. Világkupa-versenyén újabb mérföldkőhöz ért: nemcsak 46. győzelmét és 66. dobogóját gyűjtötte be, de egyben megszerezte első győzelmét szuper-G-ben is. Így már mind az öt szakágban van sikere – ez utoljára Tina Mazénak sikerült. (Az amerikai médiaripacsok persze máris világmegváltó újdonságot találtak ki: szerintük a paralell is önálló szakág, azaz Shiffrin az egyedüli, aki mind a 6 szakágban nyerni tudott. Fogadjuk ezt a balgaságot éppoly megértő mosollyal, mint egykoron “az olimpián nem az arany számít, hanem az érmek száma” című produkciójukat…) Ragnhild Mowinckel kisebb meglepetésre 131. versenyén megszerezte 5. dobogóját. Viktoria Rebensburg 226. versenyén 42. top-3-as helyezésének örülhetett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s