Katharina Althaus nyerte a Lillehammer Triple-t

Háromversenyes hosszú hétvégével kezdődött meg a női síugrók Világkupa-szezonja Lillehammerben, ahol a norvég szervezők egy miniturnét is kiírtak a hétvégére. A három nap során három különböző győztest avattunk, összesítésben pedig a tavalyi VK-ezüstérmes, Katharina Althaus bizonyult a legjobbnak.

Elég sok meglepetést hozott a szezon első versenyhétvégénje, példának okáért mindjárt a pénteki első versenyen új győztest avattunk. Juliane Seyfarth ugyanis annak ellenére, hogy a selejtezőből éppen hogy csak továbbjutott, az első sorozat végén egy 98,5 méteres ugrással 13,9 ponttal elugrott az őt üldöző Maren Lundbytől (97 m), aki mögött az a Daniela Iraschko-Stolz (91 m) állt a 3. helyen, aki hét közben hatalmasat bukott itt edzés közben, de végül nagyobb sérülések nélkül megúszta és tudta vállalni az indulást.

A második sorozatban Lundby ugyan egy 99,5 méteres ugrással kicsit közelebb került Seyfarthoz, de mivel a német sem hibázott (97 métert ugrott másodjára), a norvég címvédőnek igazából sok esélye nem volt a győzelemre. A dobogó harmadik fokára végül a 8. helyről felzárkózva Sara Takanashi (88,5/94 m) szerezte meg, akit három német,  Katharina Althaus, Carina Vogt és Ramona Straub követett a rangsorban, míg Iraschko-Stolz egy rontott második ugrással (81 m) egészen a 11. helyig csúszott vissza. Ezzel Seyfarth ezzel tehát karrierje első győzelmét ünnepelhette, és természetesen az első verseny után övé volt a sárga trikó is.

A pénteki verseny eredménye

De nem Seyfath volt az egyetlen, aki meglepetést okozott a hétvégén, a szombati nap ugyanis az orosz Lidija Jakovlevárlól (95 m) szólt, aki az első sorozat után mindössze 4 tized ponttal vezetett a Maren Lundby (101,5 m) és 1,7-el Juliane Seyfarth (97,5 m) előtt. Bár nem volt nagy előnye, Jakovleva egy 96 méteres ugrással a második sorozatban is a legjobb tudott lenni, miközben Lundby jókora hátszélben csak 88,5 métert ugrott, amivel a második helyét legalább meg tudta őrizni. A dobogó harmadik fokára ezúttal Ema Klinec (94,5/98 m) állhatott fel, majd Althaus (4.), az 5. helyre visszacsúszó Seyfarth, valamit Daniela-Iraschko Stolz (6.) következtek. Jakovleva győzelme mellett a verseny másik szenzációját – negatív értelemben – Sara Takanashi okozta, akinek a ruháját szabálytalannak találták az ellenőrzésen, így pont nélkül zárta a versenyt.

A szombati verseny eredménye

Ezek után került sor vasárnap a harmadik, immár nagysáncos versenyre, ahol ha létezett is egyfajta papírforma az első két napi eredmények alapján, az első sorozat után már borult, ugyanis féltávnál Daniela Irascko-Stolz (131 m) vezetett honfitársa, Eva Pinkelig (130 m) valamint Katharina Althaus (128,5 m) előtt, miközben Maren Lundby (119,5 m) csak a 10., Takanashi (117,5 m) pedig mindössze a 16. volt ekkor.

A második sorozatban aztán Althaus úgyszólván kiugrott a stadionból, és 139,5 méterrel fölényesen nyerte a versenyt, a negyedik helyről a másodikra előrelépő honfitársa, Ramona Straub (127/135 m) előtt. Irascko-Stolz egy 127 méteres második ugrással végül a 3. helyet tudta megszerezni, Eva Pinkelnig lett a 4., Alexandra Kusztova az 5., a szombati győztes Jakvleva pedig a 6. A nagyágyúk eközben nem sokat tudtak javítani az első sorozathoz képest, Takanashi a 11., Lundby pedig további néhány helyet visszacsúszva a 22. helyen végzett.

Althaus ezzel a Világkupábanis átvette a vezetést, és a három versenyt összesítő Lillehammer Triple-t is ő nyerte, Juliane Seyfarth és Ramona Straub előtt.

A vasárnapi verseny eredménye
Lillehammer Triple

Világkupa összetett

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Katharina ALTHAUS 200
2. Juliane SEYFARTH 177
3. Lidija JAKOVLEVA 172
4. Maren LUNDBY 169
5. Ramona STRAUB 142
6. Daniela IRASCHKO-STOLZ 124
7. Eva PINKELNIG 112
8. Ema KLINEC 104
9. Carina VOGT 97
10. Sara TAKANASHI 84

VK összetett

A hétvégén Vörös Virágnak köszönhetően magyar ugrónak is szurkolhattunk. Virág edzőjével, Vasja Bajccal már a hét elejétől tudott edzeni a helyszínen, az előzetes információk szerint lassan össze is állt a formája, így reménykedhettünk egy jó szereplésben. Ami azt illeti, az első, csütörtöki kvalifikációban kevés hiányzott ahhoz, hogy szenzációról írhassunk. Virág ugyanis azok után, hogy az edzésen egy 55,5 és egy 52 méteres ugrást mutatott be, a kvalin hátszélben 68,5 métert repült, ezzel a 62 fős mezőnyben a 44. lett, és mindössze 6,6 pontra (távolságban kifejezve 3,3 méterre) volt a 40-es főtáblára kerüléstől. Ezt követően szombaton, a második normálsáncos verseny selejtezőjében egy 74,5 méteres ugrást láthatott a közönség a magyar lánytól, amivel 50. lett, a program viszont még nem ért véget, ugyanis még aznap este megrendezték a vasárnapi nagysáncos verseny kvalifikációját is. Virág számára ez volt az első alkalom, hogy élesben nagysáncon ugrott, nem is rosszul, ugyanis két visszafogottabb edzés-ugrás (62/79,5 m) után a kvaliban 96,5 métert repült, ezzel 48. lett. 

Összességében, még ha a legjobb 40-be kerülés, amire alighanem a síugrást rendszeresen követő közösségen kívül is sokan felkapnák a fejüket, nem is jött össze, csalódottak sem lehetünk, hiszen olyan nagyon sok azért nem hiányzik már ehhez a bravúrhoz, és Virág hétvégi teljesítménye azt sejteti, hogy ha a Vasja Bajccal közös munka gyümölcse beérik, akkor a közeljövőben akár komolyabb eredményeket is ünnepelhetünk. 

A női VK a jövő héten, a férfiakkal közös helyszínen, Titisee-Neustadtban folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s