Szezonelőzetes 2018/2019 (Alpesi síelés, férfiak)

Beindul a fűtőszezon, előkerülnek a kabátok, a melegítők, a pulcsik. Nem oly soká elérkezik a karácsonyi roham. Sokaknak elszomorítóan távolinak tűnnek a nyári napok, a mi szívünk azonban felpezsdül október végéhez közeledve. A téli sportok beköszöntével újraindul a Síparadicsom Blog. A férfiak nyitóversenye – ismételten – elmaradt Söldenben, így ezúttal vakon fogjuk felmérni az esélyeket. Átbeszéljük, az apaság mennyiben csökkentheti Marcel Hirscher esélyeit az újabb, sorrendben nyolcadik összetett elsőségére. Végigzongorázzuk egyesével a szakágakat, s megnézzük, ki aspirál a legnagyobb eséllyel az egyes kristálygömbökre. Végezetül pár gondolat erejéig szólunk a visszavonulók népes táboráról. Lesz köztük VK- győztes, olimpiai és világbajnoki érmes. No, és egy Bode Miller is.


Hosszas téli szezonra rendezkednek be idén is a férfiak, 19 helyszínen összesen 41 versenyt rendeznek a Világkupában. Összességében persze senki sem fog ennyiszer síelni, s nem csupán a közeledő világbajnokság okán. Egyszerűen nincs a mezőnyben vérbeli négyszámos síző, pontosabban senki sem igyekszik ezt bebizonyítani az előttünk álló hónapokban.

Az elmaradt söldeni óriás-műlesiklást karácsonyt megelőzően Saalbachban rendezik. A versenynaptár további része nem jelent meglepetést, jól bejáratott helyszínek követik egymást.

 

A 2018/2019-es Világkupa-idény a férfiaknál:

 

2018.11.17-18.                  Levi (Finnország)                                             SL

2018.11.21-25.                 Lake Louise (Kanada)                                     DH, SG

2018.11.28-12.2.              Beaver Creek (USA)                              DH, SG, GS

2018.12.8-9.                       Val d’Isére (Franciaország)                           SL, GS

2018.12.12-15.                  Val Gardena (Olaszország)                            DH, SG

2018.12.16-17.                  Alta Badia (Olaszország)                           GS, PGS

2018.12.20.                        Saalbach-Hinterglemm (Ausztria)             GS

2018.12.22.                        Madonna di Campiglio (Olaszország)       SL

2018.12.26-29.                  Bormio (Olaszország)                                     DH, SG

2019.01.1.                          Oslo (Svédország)                                           CE

2019.01.6.                          Zágráb (Horvátország)                                  SL

2019.01.12-13.                  Adelboden (Svájc)                                          SL, GS

2019.01.15-20.                  Wengen (Svájc)                                     DH, AC, SL

2019.01.22-27.                  Kitzbühel (Ausztria)                            DH, SL, SG

2019.01.29.                        Schladming (Ausztria)                                  SL

2019.01.31-02.3.              Garmisch-Partenkirchen (Németország) DH, GS

2019.02.19.                        Stockholm (Svédország)                               CE

2019.02.22-24.                  Banszko (Bulgária)                               GS, SG, AC

2019.02.28-03.3.              Kvitfjell (Norvégia)                                          DH, SG

2019.03.9-10.                    Kranjszka Gora (Szlovénia)                          SL, GS

2019.03.11-17.                  Soldeu (Andorra)                           DH, SL, GS, SG

79542919947158477-na-1322903887164667188-1-30-na
Hirscher és a 7 gömböcske. Megérkezik-e nyolcadik? (Forrás: raiffeisen.at)

Milyen előjelű hatása van az apaságnak a versenysportra? Avagy meglesz-e a nyolcadik is Hirschernek?

Lehet szimpatizálni vele, vagy sem, mindettől függetlenül le kell szögeznünk a tényt: minden idők legeredményesebb alpesi sízőjét versenyezni látni hallatlan megtiszteltetés minden sportszeretőnek.

Már az nagyot szólt, hogy 22 esztendősen először megnyerte az összetettet. Majd 2015-os sikere, minek hála zsinórban negyedszer hódította el a nagy kristálygömböt. Ez Gustav Thöninek, Ingemar Stenmarknak és Phil Mahre-nek sem jött össze. Pedig kolosszális név mindegyik. Aztán jött a hatodik, majd hetedik királykoronázás, így Marc Girardelli öt, majd Annemarie Moser-Pröll hat elsőségét is felülmúlta az osztrákok zsenije.

Világbajnokságokon és olimpiákon sem volt tétlen, így elmondható, 29 esztendős korára megnyert már mindent, mit csak lehetett. Egyik nyilatkozatából azonban kiderül, egyáltalán nem szándékozik visszavenni a tempóból, céljai igenis maradtak. Még öt VK- győzelem, s túllépve Moser-Pröll rekordján ő lehet minden idők legeredményesebb osztrák sízője. Ami két kedvenc szakágát illeti, Stenmark rekordjai nincsenek veszélyben (legalábbis általa nem, lásd Shiffrin), célkeresztjében lehet viszont Marlies Schild csúcsa szlalomban. Vb-k viszonylatában pedig nagyon dukál neki az örökrangsor második helye. Két aranyérem szükségeltetik hozzá.

Félelmetes telet produkált tavaly: nem kevesebb, mint 13 versenyt nyert, elhódította a két technikai szakág kristálygömbjét, emellé két aranyérmet szerzett Pjongcsangban. Pediglen komoly problémája volt ősz végén bokájával, de úrrá lett problémáján…

Hirscher és a baby-hatás (Forrás: heute.at)

Most egészen más jellegű hátráltató tényezőt kell felrónunk neve mellé. Ha illedelmes egyáltalán ezt így leírni. Hirschernek pár héttel a rajt előtt megszületett kisfia. A médiától amúgy gondosan elzárt gyermek saját léccel is büszkélkedhet, melynek felirata: „Az én apukám gyorsabb a tiéteknél.” A marketing mindenek felett alapon.

Hirscher nem rejtette véka alá álláspontját: számára innentől fogva a család elsőbbséget élvez. Ennek jegyében a versenyek durván felét ki fogja hagyni, jelesül sem lesiklásban, sem Szuper-G-ben nem áll szándékában rajthoz állni, s ha nem kényszeríti rá az élet, a kombinációt sem erőltetné idén.

Épp a jó barát, Neureuther példája cáfolni látszik azt a vágyálmát riválisainak, hogy a baba érkezésével szükségképpen visszaesne a sportoló teljesítménye. Sőt, a síelés így még élvezetesebb lesz. Hirscher edzéseredményei kiválóak, edzői igazán bizakodóak. Magyarán idén sem lesz semmivel sem könnyebb dolga a többieknek.

Kristoffersen: kitörne az örök második szerepéből (Forrás: snl.hu)

Fellélegezhetnek a kétszámos sízők?

Hirscher döntése, miszerint csupán óriás-műlesiklásban és szlalomban versenyzik idén, megadja az esélyt riválisainak. Elsősorban a norvég trónkövetelőnek, aki egyre kevésbé őszinte mosollyal vette tudomásul nagy mumusának verhetetlenségét.

Henrik Kristoffersen kilenc alkalommal végzett úgy a második helyen az előző idényben, hogy csupán Hirscher tudott elébe kerülni. Plusz idejön még az olimpiai GS ráadásként. Frusztráltsága érthető volt az eredményhirdetések során. Az osztrák média is kikezdte, a szurkolókkal sincs különösebben kibékülve. Frekvenciája párját ritkítja, csakhogy rossz időben született. Nagylábujja eltört, ez hátráltatta felkészülése során, ezzel együtt világos célokkal vág neki az idénynek: hogy elejtse a legnemesebb vadat, mit csak lehetséges! Igazi „kard, ki kard” csata várható kettejük közt, hiszen Kristoffersen is csak két számban képzeli el az idényt. Ki fog kevesebbet hibázni? Felnő-e valaki hozzájuk, ezáltal pontokat csenne el a másiktól? Káprázatos tél állhat előttünk, na!

Neureuther és Luitz: kórházi ágy helyett visszatérnének az élre (Forrás: nmo.at)

Veszélyes ellenfélként kell kiemelnünk Felix Neureuthert, azzal együtt, hogy szinte egy teljes szezont volt kénytelen kihagyni térdszalag-szakadás okán. Amit épp levi győzelmét követően szedett össze. Bődületes szériát tolt sérülése előtt, ha ott folytatja, mint ahol abbahagyta, a szakági pontversenyekbe bőven beleszólhat. Tán még az összetettbe is.

Pinturault – kezében a kombináció kristálygömbjével. Idén jelentősebb szuvenírre fáj a foga (Forrás: skiweltcup.tv)

Jóval inkább valószínű, hogy Alexis Pinturault lehet az a valaki, aki megszakíthatja Hirscher nagy sorozatát. A francia régóta üldözi kortársát, de úgy igazából soha nem tudott fölébe kerekedni. Apró sikerei szép számban vannak, de aranyérmet nem jegyzett világversenyekről, mint ahogy a kristálygömbök is elkerülték. (A kombináció négyszeres bajnoka, de ezt a sportolók sem tartják olyan nagyra.) Egy-egy futamon alkalmanként elcsípi az osztrákot, de legyőznie egyetlenegyszer sikerült őt. Ami mellette szólhat összetettben, az a tény, hogy Pinturault a gyors számokban is el fog indulni, mi több, különösen Szuper-G-ben kifejezetten versenyképesnek számít. Viszont ha bármit is szeretne Hirscherrel, komolyat kell javítania tavalyi 78 pontján, illetőleg szintet kell lépnie a technikai számokban. Mármint Hirschert kellene átlépnie…

Svindal és Jansrud (Forrás: zimbio.com)

Reálisan nézve még a norvég lesiklók kaphatják el Hirscher grabancát, de ezt nem túl nagy meggyőződéssel írjuk le. Minekután a gyorsasági és a technikai szakágak aránya 17 lesz a 22-höz (beleszámolva a három parallelt, de kihagyva a két kombinációt), valódi esélyük csak abban az esetben lenne, ha hirtelen elkezdenék dominálni saját számukat, például szlalomban pedig feje tetejére álljon a világ. Aksel Lund Svindal szemei előtt vélhetően inkább a vb-cím és a szakági gömböcskék lebegnek, nem kizárt, utolsó idényét tapossa majd. (Ha egyáltalán, lásd lentebb!) Kjetil Jansrudból pedig kiveszett az a következetesség, ami nyomán anno Hirscher legnagyobb vetélytársát láttuk benne. Utóbbinál beleférne még egy-két kirándulás óriásban, az esetleg növelheti esélyeit.

Esélyük valójában pontosan annyi az összetett elhódítására, mint ami Beat Feuz kapcsán felmérhető. Nagy jelentőséggel bír a TOP-10 is összesítésben, érdemes lesz az ottani mozgásokat is figyelemmel követnünk.

Innentől fogva egyesével nézzük át a négy szakágat!

Feuz továbbírná a svájci lesikló történelmet (Forrás: neo1.ch)

Lesiklás

Adott két (tán három) betonszilárdságú norvég klasszis, egy csorbát kiköszörülni szándékozó olasz és osztrák csapat, egy jelentős fejlődést produkáló német válogatott, s nem mellékesen a címvédő Beat Feuz. Pokolian izgalmas szezon előtt állunk tehát a királykategóriában.

Több, hosszúra nyúlt kihagyás után ért fel az őt megillető helyre tavaly Beat Feuz. A svájci lesiklás hagyományait írta tovább, amikor elhódította a szakági elsőséget. Mi szólt mellette? Elsősorban a tény, hogy kilenc futamából hétszer a dobogón végzett. Másodsorban három győzelme. Jegyezzük meg, az olimpián is kitett magáért, mindkét gyors számban érmet szerzett, nüánszok választották el az olimpiai bajnoki címtől. Kiélezett küzdelmet folytatott Aksel Lund Svindallal, győzelme mégis valahol törvényszerű volt.

Szokásához híven idén is nagyságrendekkel kevesebb időt töltött havon a felkészülés során, mint vetélytársai. Ez részben többszörösen sérült térdének, részben nyáron megszületett kislányának tulajdonítható. Volna. Ha nem tudnánk Feuz viszonyát a sísporthoz, miszerint még a szokottnál is nagyobb szerepet szán a sílécek kipróbálásának, előkészítésének. Hirscheri professzionalizmust képvisel mentalitása, nehéz lesz a világbajnok fölé kerekedni.

Összeszorított fogakkal is folytatná Svindal (Forrás: cnn.com)

A norvégok azért bízhattak a trónfosztásban – akár a VK-t, akár a vb-t nézzük. Több horrorisztikus esés után sem adta fel Aksel Lund Svindal, melynek meglett a jutalma Pjongcsangban: a norvég óriás lett a lesiklás olimpiai bajnoka. A Karácsony másnapján 36. életévét is betöltő sportoló jövője képlékeny, múlt heti söldeni sajtótájékoztatóján 50-50%-ra vette, hogy folytatja pályafutását, avagy abbahagyja. Krónikus térdsérülése miatt komoly fájdalmai vannak, és nem csupán síelés közben. Júniusban tudta csak elkezdeni a felkészülést, saját bevallása szerint mentálisan megterhelő élmény volt az egészséges társai mellett edzenie. Heti két-három alkalommal mindössze. Az A- terv szerint ott lesz Lake Louise-ban, de nem fogja túlerőltetni a dolgot, elvégre ez mégsem egy olimpiai évad. A nyolcadik szakági kristálygömb és a harmadik lesikló vb-cím persze igencsak kecsegtető.

Méretes pofonba szaladt bele tavaly Kjetil Jansrud, ami a lesiklást illeti. Képtelen volt teljes hosszukban közel tökéletesen megsíelni a lejtőket, nemritkán eltűnt a középmezőnyben. A materiális háttérre nagyobb hangsúlyt fektetett idén (magyarán jobban ráment a lécekre), így bízik a szebb folytatásban.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics
Olimpiák után a Világkupában is megmutatná: Matthias Mayer (Forrás: Reuters)

Habár az Åre-i szezonzárón aratott kettős győzelem javított valamicskét az összképen, mégis komoly kudarcként élte meg az előző idényt az osztrák lesikló szakág. Dobogókban nem volt hiány, de a sógorok maximalizmusa ismert, ha alpesi síről van szó, a példátlanul gyönge olimpiai szereplés aztán végképp igazolta, váltásra van szükség. Szemlélet- és módszerváltásról hallani, várják a megújhodást. Rájuk fér, ha nem beszélünk Klaus Kröll 2012-es elsőségéről, akkor az elmúlt évtizedben nem nyert osztrák lesikló kristálygömböt! A keret magja megmaradt, a veterán Hannes Reichelt kivételével – aki Chilében szedett össze egy kisebb sérülést – maximálisan végig tudták vinni az edzésmunkát. Vincent Kriechmayr lelkében áttörhetett az a bizonyos gát, az első lesikló VK- siker után újabbakat várnak tőle. Mathias Mayer jellemzően a nagyobb világversenyekre szívta eddig fel magát, így nála és Max Franz esetében is alapelvárás a következetesebb szereplés.

dressen.jpeg
Dreßen meghozta a német lesiklás újabb aranykorát (Forrás: Die Zeit)

Amilyen varázslatos idényt síeltek az olasz lesiklók a 2016/2017-es télen, olyannyira csalódást keltően szerepelt az egész brigád tavaly. A bormiói siker gyógyírnak kevés volt, Dominik Paris, de különösen a korábban két szakágit is megnyert Peter Fill gyakorta mélyen tudása alatt versenyzett. Christof Innerhofer kriminális VK- szereplését ezúttal az olimpia sem kárpótolta. Muszáj tehát visszakerülniük a rendes kerékvágásba.

Az olaszok vesszőfutásával épp ellentétes fejlődési spirálba kezdtek a németek, elsősorban persze Thomas Dreßen. Sporttörténelmet írt a múlt télen, hiszen általa egy híján negyven év után győzött újra német lesikló a Streifon, s minthogy ezt újabb remek eredmények követték, az idény végén 50 év elteltével újra német gyorsasági sízőt köszönthettünk szakági dobogón. Nagyon nagy kérdés, megismételhető-e a tavalyi szenzáció, netán újabb szintet tud-e lépni a bajor fiatalember?

Említetteken kívül oda kell figyelni változatlanul a franciákra, Adrien Théaux, vagy a fiatalabbak közül Maxence Muzaton veszélyes lehet a legjobbakra is. Sajnálatos tény viszont, hogy más nációból aligha várható kitűnés, a szlovén, az amerikai és a kanadai lesikló sport hullámvölgybe került.

Jansrud, Svindal és Kilde: avagy megtörhető-e a norvég uralom Szuper-G-ben (Forrás: snowsportsculture.com)

Szuper-G

Természetszerűleg nagy az átfedés a két gyorsasági szakág elitjében, ám azok a bizonyos árnyalatnyi különbségek azért meghatározzák az erőviszonyokat.

Erre a legjobb példa az a Kjetil Jansrud, aki gyönge lesiklásai után azért rendre össze tudta kapni magát a kanyargósabb számban. Tulajdonképp simán hódította el karrierje során harmadszor a kis kristálygömböt. A Szuper-G norvég felségterületté vált az utóbbi időben, egész pontosan 2012 óta nagy hármasuk viszi haza vitrinjébe az elsőséggel járó díjat. Svindal mellett ugyanúgy révbe érhet megint Aleksander Åmodt Kilde, még ha tavaly penetránsan gyengén is síelt.

Vetélytársakból azonban nincs hiány, mi több, itt még inkább érvényes példának okáért az osztrákokra, hogy igazán saját magukat verték meg. Hiába nyert például kétszer is Vincent Kriechmayr, ha közben egy 13. és egy 10. hellyel sutba vágta esélyét a sikerre. Ha kiegyensúlyozottabban teljesít, megtörheti a norvég hegemóniát. Előbb említett három honfitársa szintén eredményes lehet az új idényben.

A németek Szuper-G-ben is hatalmasat léptek felfelé, Josef Ferstl grödeni sikere hatalmas kunszt volt a német médiumok látóterében. (Egészen Dreßen kitzbüheli diadaláig persze…) Igaz, az újabb csoda esetében elmaradt, de mind Dreßen, mind Sander igencsak versenyképesnek bizonyult a többi helyszínen – tegyük hozzá, igencsak magas rajtszámról küzdötték mind előrébb magukat.

Ha lehet, tavaly még nagyobb vesszőfutást hozott olasz részről a Szuper-G, egyedül Innerhofer csipkedte magát, a szezonzárón még dobogóra is felállhatott. Előbb említett nemzetek harcába a svájciak (Feuz, esetleg Mauro Caviezel), ad absurdum a franciák és Dustin Cook révén a kanadaiak szólhatnak bele.

c340d4fd-190d-413c-aaee-6ddc0779e256.jpg
A valóságban a norvég szorongatja az osztrák torkát, de kevés sikerrel (Forrás: snd.no)

Óriás-műlesiklás

Egészen döbbenetes nívón üzemel a férfi óriás-műlesiklás napjainkban. Ez leginkább két párját ritkító tehetséggel megáldott sportembernek köszönhető.

Első körben nyilván Marcel Hirschert kell méltatnunk, elvégre egy híján valamennyi szakági versenyt megnyerte, általában ellentmondást nem tűrő módon. 28 győzelemnél tart, s ki tudja, hol lesz a vége?! Visszaesést nem vár tőle a szakma, s bizony olyan frekvenciával képes síelni, olyan dinamikával hal bele minden egyes kanyarba, hogy nem látszik, mi lehet ellenszere.

Ha lesz, akkor a neve minden bizonnyal Henrik Kristoffersen lesz. Hatalmas előrelépést mutatott tavaly második számú szakágában, egy kivétellel valamennyiszer csak Hirscher tudta megelőzni. A „rossz korban síel a csúcson” közhelyen túllépve is hallatlanul peches: tavalyi pontszáma egy sor idényben elegendőnek bizonyult volna a kristálygömbhöz. A tény mindenesetre az, hogy 2015 óta nem tudott győzni óriás-műlesiklásban. Meddig bírják leküzdeni ambíciói a felgyülemlő frusztráltságát?

A szakág harmadik extraklasszisa előző télen nagy ritkán tudta csak felvenni a lépést az előbbi kettővel. Alexis Pinturault-t nem kerülték el a kisebb sérülések, ezzel együtt egyértelmű visszalépés volt a tavalyi év attól sízőtől, akiben a franciák zöme Killy utódját látta. Földöntúli élményekben lenne részünk, ha Alexis is felnőne végre a feladathoz.

A korábban leginkább mókás eséseiről ismeretes Manuel Feller speciel szintet tudott lépni, nagyjából megduplázta óriásban szerzett pontjai számát. Az Európa Kupa tavalyi győztese előtt adott a lehetőség, ami persze a legkevésbé sem édes teher Ausztriában. Johannes Stolz kedvenc száma az óriás, kutyakemény dolga lesz, ha meg akar kapaszkodni. Tehetségeket a svájci csapat is fel tud vonultatni. A Justin Murisierben rejlő perspektívákat két sérülésmentes szezon után tudnánk igazán felmérni, míg a junior-vb-ken sikert sikerre halmozó Loïc Meillard szépen berobbant előző télen a felnőttek közé.

Szépen teljesített tavaly Matts Olsson és Žan Kranjec, előbbi konzisztens eredményeivel, míg utóbbi Alta Badián jegyzett dobogójával került fel az elitbe. Háromszoros világbajnokról lévén szó, muszáj szót ejtenünk Ted Ligety esélyeiről is. Nagy meglepetés lenne, ha akárcsak a dobogó környékére kerülne egynél több versenyen. A francia csapat erejét nehéz belőni, az előző tél mindenesetre nem sikerült valami fényesre. Akár Muffat-Jeandet, akár Faivre sízését nézzük, felemás összképet festett le elénk.  A nem is oly régen betonerős kerettel rendelkezett olaszok eltűntek a középszerben, a Mölgg-Nani-De Aliprandini fémjelezte csapattól nagy bravúr lenne egyetlenegy dobogó is a szezonban.

A németek ellenben ismét ott lehetnek. Stefan Luitz, mint ifjú trónkövetelő, parádésan nyitotta az idényt, két dobogója után következett az a fájdalmas keresztszalag-szakadás, amivel keresztet vethetett az olimpiára is. Hozzá hasonlóan Felix Neureuther is ereje teljében térhet vissza az elitbe.

Régóta szeretne feljebb lépni a dobogón Kristoffersen (Forrás: 680news.com)

Szlalom

Szinte tükörképe volt az óriásnak az, ami műlesiklásban zajlott le 2017/2018-ban. Hirscher rekord közeli pontszámmal nyerte a pontversenyt, a klasszikus stanglik közti szlalomban kétszer talált csupán legyőzőre. (Hogy végül nem sikerült túlszárnyalnia saját csúcsát, arról a két városi verseny tehet.) Leviben, még friss sérültként távol került a dobogótól, onnantól fogva nem lehetett onnan letaszítani. Önmaga határainak túlszárnyalása minden egyes futam, amit teljesít, lécfogása nincs nagyon párja.

Az esetek túlnyomó többségében nem volt valós esélye legyőzésére, egyáltalán nem nüánszok választották el az osztráktól Henrik Kristoffersent. Mint nyilatkozta, Hirscher legyőzhetetlenségének mítoszánál nincs is szüksége nagyobb motivációra. Nehezíti dolgát, hogy az óriással ellentétben itt bővebb listán szerepelnek a pódiumra esélyes versenyzők.

Illik a sort az olimpiai bajnokkal kezdeni. André Myhrer megbízhatóan szerepelt a Világkupában, nem véletlenül ért fel végül a szakági dobogó alsó fokára. 35 esztendősen aligha fog sokszor a győzelemért harcolni, de a kiesők közt is ritkán fogjuk megtalálni, annyi szent. S akkor még nem beszéltünk a parallelversenyekről, minek ő az egyik legnagyobb specialistája. Nem szabad elfelejteni, ezek is beleszámítanak a pontversenybe.

A svájci szlalomosokkal számolni kell mindkét vonalon (Forrás: zimbio.com)

A Hirschert követő éra üdvöskéje lehet Michael Matt. Már tavaly kevésen múlt végső dobogója, az olimpiai bronzérem azért alighanem kárpótolta azt a veszteséget. Kiváló edzésteljesítménye sokat jelent Hirschernek is, nem engedi lankadni éberségét. Marco Schwarz részéről még egy ennyire szétszórt idény aligha fér bele.

Messziről nézve a semmiből tört fel a svájci szlalom, ám a háttérben szisztematikus építkezés folyt évek óta. Az évtized eleji apró pontcsipegetések szintjéről eljutottak odáig a helvétek, hogy mostanra négy potens műlesiklót is ki tudnak állítani. A csapatban jegyzett olimpiai aranyérmük megmutatja erősségeiket. Daniel Yule és Ramon Zenhäusern (parallelben győzött is) két-két, Luca Ärni egy dobogót jegyzett, míg Loïc Meillard szép lassan araszolt felfelé a ranglétrán. Ha stabilabbá teszik teljesítményüket, még többre vihetik idén.

Nem szabad leírni az olaszokat sem, annak dacára sem, hogy dobogó nélkül hozták le az előző szezont. Manfred Mölgg tán utolsó nagy dobására készül, Stefano Gross karrierje pedig eddig is leginkább a szinuszgörbére emlékeztetett, miért is ne jöhetne el idén a felfelé ívelés? A német (Neureuther, Dopfer; illetve Straßer, Luitz) és a francia (Grange, Lizeroux; illetve Pinturault, Noël) keretben egyaránt megtalálhatók a régi motorosok és a feltörekvő fiatalok.

Feladta a visszatérést (Forrás: newsday.com)

Világkupa-győztesek, vb- és olimpiai érmesek és Bode Miller – a visszavonulók listája

Kivel mással is kezdhetnénk a búcsúzók sorát, mint Bode Millerrel? Pedig az alpesi síelés fenegyereke gyakorlatilag 2014 óta nem indult el a Világkupában, krónikus hátproblémáival járta sorra a rehabilitációkat. A 2015-ös hazai rendezésű vb-re igyekezett azért felkészülni, Wengenben, majd Kitzbühelben is elindult az edzéseken, nem is szerepelt rosszul. Ott volt Beaver Creek lejtőjén, káprázatos Szuper-G-s futamának utolsó szektorában aztán történt, ami történt. Izomszakadást szenvedett, s mondhatni stílszerűen végleg búcsúzott a világ színétől. Nyilatkozatai és cselekedetei ellentmondásban álltak egymással, rajongói sem tudhatták bízvást, láthatják-e valaha még versenyezni. Tavaly október végén jelentette ki véglegesen búcsúját.

Kétszer nyerte meg az Összetett Világkupát, emellett hat szakági kristálygömb is tulajdonát képezi. Négyszeres világbajnok, az utolsó még 2005-höz fűződik. Megjárt négy olimpiát, ezalatt egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett. Ismert vagány, különc természetéről, ugyanakkor minden eszközzel küzdött sporttársai egészségéért, a balesetveszély csökkentéséért. Botrányoktól sem maradt mentes élete, többször megvádolták alkohol- és kábítószerproblémákkal. Családi tragédiák kísérik végig eddigi életét, öt éve öccse halt meg stroke-ban, kislánya pedig idény nyáron fulladt bele házi medencéjükbe – mialatt szüleik egy éjszakai buliban voltak.

Az olimpiák voltak a fő vadászterületei (Forrás: vancouversun.com)

Rajta kívül négy ismert amerikai síző akasztotta fel léceit az elmúlt idény végeztével. Andrew Weibrecht még viszonylag fiatalon, 32 évesen döntött így. Igazi olimpiai specialistának számított. Vancouverben bronz-, Szocsiban ezüstérmet szerzett Szuper-G-ben – ugyanennyit jegyzett hosszas csapat élére állt. Aztán térdsérülése bedurvult, nem tudta tovább vállalni az élsportot.

Nolan Kasper kilenc éve kezdte VK- karrierjét, volt két kiváló idénye, közte egy dobogója. A szlalomosok elitcsoportját erősítette, míg nagyot nem esett Val d’Isére-ben – szakítva ott mindenét. Többször próbálkozott a visszatéréssel, de rendre rásérült, kiszorult az amerikai csapatból. Tavaly még egyszer belevágott a felkészülésbe, eljutott az olimpiáig, szerzett pár VK- pontot, de átérezte, hogy a régi idők már nem fognak visszatérni.

Szintén a szlalomosok közt találtuk évek óta David Chodounskyt. Hét ízben végzett a legjobb tíz között a Világkupában, de a negyedik helynél előrébb egyszer sem jutott. Két esztendeje bekerült a VK- fináléba, vagyis a szakág legjobb tizenöt helyezettje közt zárt. Megjárt számos világversenyt, de rendre távolkerült az éremcsatáktól. 34 évesen távozott a világ sportjától.

Az óriás-műlesiklás specialistái közt tartottuk számon Tim Jitloffot. Szinte kizárólag eme számban állt rajthoz, igazán nagy siker nélkül, igaz, jó tíz éven keresztül. Kilenc alkalommal zárt a TOP-10-ben, vb-kről a hazai világversenyen elért 9. helyezés volt a csúcs, olimpiákon nem jött ki számára a lépés. Vadóc stílusa tipikussá tette.

Rendkívül hosszú Világkupa-karrier után innentől a család az első Thaler számára (Forrás: raceskimagazine.at)

Az olasz technikai csapat létszáma három nagy névvel fogyatkozott meg. Cristian Deville lassan tizenöt éve volt szerves része a VK- mezőny életének, a torinói olimpia idején, majd jelen évtized elején a legjobb műlesiklók közt tartotta számon a szakma. Négy dobogót jegyzett ez idő alatt, élete legnagyobb sikere pedig Kitzbühelhez fűzi, ahol versenyt tudott nyerni. Ezt követően folyamatosan esett vissza, ami rajtszámain is megmutatkozott. Rendre az ötvenen kívül volt kénytelen rajtolni, jellemzően tavaly kezdett el pontokat csipegetni, de nagy álma, az olimpiai szereplés nem jött össze számára.

Patrick Thaler pályafutása párját ritkítóan hosszúra nyúlt. 40 esztendősen hagyta abba, 172 VK- rajttal a háta mögött, melynek túlnyomó részét szlalomban abszolválta. 1997-ben debütált a Világkupában, s végig állandó tagja volt a legjobb 15-20 műlesiklónak. Három alkalommal végzett dobogón egyéni versenyen (csapatban van egy elsősége), mindháromszor a harmadik hely sikeredett számára. Későn érő gyümölcs módjára 2014-ben volt élete formájában, ami egy szakági negyedik helyben manifesztálódott év végén. Nem jöttek össze viszont a világversenyek, s miután érzékelte, nincs sok esélye kijutni Pjongcsangba, kihasználta utolsó esélyét, és még harmincas rajtszámmal intett búcsút szurkolóinak Schladmingban.

Sokáig a megtestesült középszerként jelent meg az óriás-műlesiklás mindenkori rajtlistáján Florian Eisath neve. Apránként gyűjtögette pontjait, de az előkelőbb helyekhez nem volt köze. Aztán eljött 2015 és 2016, s két váratlanul jól sikerült szezont síelt. Belefért egy dobogós helyezés is, így mindkétszer a 9. helyen zárt szakágiban. Tucatnyi TOP-10-es eredményének zömét ez idő tájt szerezte. Világbajnoki nyolcadik helyén kívül egyebet nem tudtunk nála feljegyezni. Tavaly sem esett vissza komolyan, de 33 esztendősen a búcsú mellett döntött.

Az osztrák VK-csapatba kerülésnél csak egy nehezebb dolog van, ottmaradni – Mathis példája igazolta (Forrás: alchetron.com)

Álomszerűen indult Marcel Mathis karrierje a felnőttek közt. Rögtön első idényében dobogóra állhatott a Világkupában, kétszer is, hogy aztán egy stabilnak mondható szezont követően teljesen kikopjon az osztrák óriás-műlesikló csapatból. Nem bírta tartani a lépést vetélytársaival házon belül, zömmel már az Európa Kupában igyekezték újra felépíteni, ám ott sem tűnt ki igazán. A sikertelenségi spirálból nem tudott kitörni, így abbahagyta 26 évesen. Legnagyobb sikere 2013-as világbajnoki címe az osztrák csapat aktív tagjaként.

Patrick Schweiger neve alighanem csak a legelvakultabb szurkolók számára mond bármit is. Pediglen két TOP-10-helyezést ő is össze tudott hozni rövidke VK- karrierje során. A kombináció és a lesiklás mellett leginkább Szuper-G-ben szeretett versenyezni, de sérülései és a konkurencia végül pontot tett élsportolói élete végére.

A szomszédos Svájcban sem ömlik patakokban a rajongók könnye két búcsúzójuk neve hallatán. Manuel Pleisch anno szakági EK- t, majd katonai vb-t nyert óriás-műlesiklásban, a Világkupában azonban sehogy nem akart kijönni számára a lépés, egyszer sem került a legjobb tíz közé. Bár eredményei mintha javultak volna valamicskét, a szövetség kegyét elvesztette, előző télen egyetlenegy alkalommal sem nevezték a VK-ba. Ezt unta meg idén áprilisban. Két vb-érmet szerzett a juniorok közt Bernhard Niederberger, igaz, csapatversenyben. Svájci bajnoki címe szépen csillog, de az igazán fontos megmérettetésen, a Világkupában csupán egyszer került a pontszerzők közé. Sokrétű sízőként indult, de tudta megvetni lábát a válogatottban. 25 évesen búcsúzott.

A kitzbüheli győzelem felér egy eredményes karrierrel: Andrej Šporn (Forrás: zimbio.com)

A hajdanán a legjobbakra is veszélyt jelentő szlovén lesikló generáció megmaradt tagjai is véget vetettek pályafutásuknak. Andrej Šporn 2001 óta szerepelt a Világkupában, tizennégyszer végzett a legjobb tíz között. Legnagyobb sikere 2010-hez fűződik, amikor is másodikként végzett a Streifon. Imádta Kitzbühel mellett a Kandahart is, a garmischi vb-n elért hatodik helyére is méltán lehet büszke. Az utóbbi években semmi érdemlegest nem nyújtott, 36 évesen abbahagyta. Rok Perko érdekes szerzet volt. Junior-világbajnokként érkezett a felnőttek közé, hogy aztán ott néhány teljesen váratlan fellángolást kivéve teljesen eltűnjön a süllyesztőben. Val Gardenán általános elképedésre második helyett szerzett 2012-ben.

Ha már lesiklás, szólnunk kell a spanyol származású, de francia színekben síző Guillermo Fayedról. 2005 óta szerepelt a Világkupában, legjobb évei mégis csak uszkve tíz év elteltével köszöntöttek be. Három éve harmadikként zárt a szakági összevetésben, s a vb-n és kevés választotta el az éremtől, ott meg kellett elégednie az 5. hellyel. Négyszer állt dobogón, a győzelem azonban nem jött össze. Folytonosan romló formája ellenére a tavalyi vb-re még kivették, az olimpiáról viszont lemaradt. Emiatt hozta meg döntését.

Az alpesi nemzetek sorát Németországban zárjuk. Philipp Schmid a technikai számokban volt ismeretes, ám nyolc pontszerzéséből egy Levin szerzett 10. hely volt a csúcs. Egyszerűen kiszorult a megerősödő német csapatból. Mindenfajta sérülések gyötörték.

Olasz földön született, apja jogán mégis a kanadai válogatottat választotta Jeffrey Frisch. Kanadai bajnoki címei és jó néhány Észak-Amerikai Kupán aratott győzelmén túl egyebet nem jegyezhettünk fel neve mellé, egyetlenegyszer végzett TOP-15-ben a Világkupán.

Szocsiban felkerült a korona Hudec pályafutására (Forrás: Nbc Sports)

Jan Hudec életútja szerteágazó volt. A néhai Csehszlovákiában látta meg a napvilágot, hogy aztán egy rövid német kitérő után Kanadában nyerjen nyugodalmat családjával. 2002 óta tagja a Világkupa lesikló mezőnyének, megannyi komoly bukás után rendre visszatért. Nem is akárhogy, hiszen kétszeres VK- győztesnek mondhatja magát, ami két további dobogója és szakági hatodik helye mellett szép sikernek számított a mindinkább visszacsúszó kanadai alpesi síelés viszonyai közt. A hab a tortára a 2014-es szocsi olimpián érkezett meg, ahol Szuper-G-ben bronzérmet akasztottak nyakába. Utolsó két szezonját már cseh sízőként teljesítette, ám pontot egyszer sem szerzett. Pjongcsang volt a hattyúdala, 45. helyen végzett.

Zárásként a finn alpesi síelés egyik utolsó írmagja is abbahagyta az élsportot. Marcus Sandell tizenhat TOP-10-es eredménye szépen mutatott, igaz az óriás-műlesiklás krémjéhez csupán egyszer, a 2012/2013-as szezonban csatlakozott, amikor is a 8. helye zárta a telet. Megjárt öt világbajnokságot, méghozzá tisztes eredményekkel, csapatban jegyzett 4. pozíciója volt a csúcs. Olimpiákról rendre lemaradt, nemhiába, alig volt olya testrésze, amit nem műtöttek volna az idők folyamán. Az anyagi támogatások is abbamaradtak, így jobbnak látta abbahagyni a síelést.

 

A főcímben szereplő kép forrása: salzburgerland.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s