Szezonelőzetes 2018/2019 (Alpesi síelés, nők)

Beindul a fűtőszezon, előkerülnek a kabátok, a melegítők, a pulcsik. Nem oly soká elérkezik a karácsonyi roham. Sokaknak elszomorítóan távolinak tűnnek a nyári napok, a mi szívünk azonban felpezsdül október végéhez közeledve. A téli sportok beköszöntével újraindul a Síparadicsom Blog. A söldeni nyitóversenyek hetében szezonelőzetessel jelentkezünk, elsőként a hölgyek kerülnek előtérbe. Megvizsgáljuk, milyen körülmények együttállása nehezítheti meg Mikaela Shiffrin címvédését; kik lehetnek az amerikai legfőbb vetélytársai. Áttekintjük, kik aspirálnak a legnagyobb eséllyel az egyes szakági kristálygömbökre. Megnézzük, mire számíthat utolsó VK- szezonjában Lindsey Vonn, egész konkrétan behúzza-e 87. győzelmét, megdöntve Stenmark korszakokon átívelő rekordját. Végezetül pár szó erejéig felidézzük azokat, akiket idén már nem láthatjuk versenyezni.


Maratoni tél elé néznek ezúttal is a nemzeti válogatottak, hiszen 20 helyszínen összesen 38 versenyen kell bizonyítaniuk képzettségüket, bátorságukat. Nem mellékesen világbajnoki idényről beszélünk, február derekán a svédországi Årére figyel majd a világ, a sorrendben 45. vb erejéig. Előzetes nyilatkozataik fényében a klasszisok egész idényben gondolkodnak, az meg úgyis csak január tájékán fog eldőlni, ki hegyezte ki jobban formáját a vb idejére.

A versenynaptárra pillantva nem lehet hiányérzetünk, mint ahogy meglepő beugróról sem tudunk beszámolni. Špindlerův Mlýn visszatérése igazán örvendetes, 2011 után tér vissza az alpesi síelés krémje Csehországba. A Világkupa-döntőt idén az andorrai Soldeu rendezi március derekán.

2018.10.27.                        Sölden (Ausztria) GS

2018.11.17.                        Levi (Finnország) SL

2018.11.21-25.                  Lake Louise (Kanada) 4xDH

2018.11.24-25.                  Killington (USA) SL, GS női

2018.11.27-12.2.              Lake Louise (Kanada) 5xDH, SG női

2018.12.8-9.                       St. Moritz (Svájc) SL, SG, PSL női

2018.12.12-16.                  Val d’Isére (Franciaország) 4xDH, SG, AC női

2018.12.21-22.                  Courchevel (Franciaország) SL,GS női

2018.12.28-29.                  Semmering (Ausztria) GS, SL női

2019.01.1.                           Oslo (Svédország) CE női

2019.01. 5.                          Zágráb (Horvátország) SL női

2019.01.8.                           Flachau (Ausztria) SL női

2019.01.10-13.                  St. Anton (Ausztria) 3xDH, SG női

2019.01.15.                        Kronplatz (Olaszország) GS női

2019.01.17-20.                  Cortina d’Ampezzo (Olaszország) 3xDH, SG női

2019.01.24-27.                  Garmisch Partenkirchen (Németország) 3xDH, SG női

2019.02.1-2.                       Maribor (Szlovénia) SL, GS női

2019.02.21-24.                  Crans Montana (Svájc) 4xDH, AC női

2019.02.27-03.3.              Szocsi (Oroszország) 4xDH, SG női

2019.03.8-9.                       Špindlerův Mlýn (Csehország) SL, GS női

2019.03.11-17.                  Soldeu (Andorra)

Mi szólhat Shiffrin ellenében?

Önmagához mérten gyöngén kezdte (söldeni 5. hely, majd kikapott Leviben Vlhovától) az előző idényt, a folytatás aztán egészen fölényesre sikerült. Újévkor öt futamot nyert kilenc napon belül, összességében pedig 9 szlalomon győzött, amennyiben a parallelversenyeket is beleszámítjuk. (A VK pontversenyének részét képezte.) Ezzel felülmúlta Janica Kostelić mutatóját. Nem mellékesen életében először győzni tudott lesiklásban, méghozzá karrierjének mindösszesen negyedik VK- bevetésén. Szuper-G-ben és kombinációban elmaradt a dobogós helyezés, ezzel együtt bő 600 ponttal utasította maga mögé a mezőnyt összetettben.

A még mindig csak 23 esztendős coloradói lány idén sem vesz vissza az iramból, deklarált célként az összetett harmadszori elhódítását jelölte ki maga elé. A zsinórban negyedik műlesikló világbajnoki arany mellé. Ezen felül átvenné még a hatalmat óriás-műlesiklásban is, a gyorsasági szakágak sízésétől viszont állítólag kicsit visszább venne.

Példátlan tehetségéhez párját ritkító szorgalom és fizikai-mentális érettség párosul, mindezek okán építette fel magáról a verhetetlenség mítoszát. Határainak a feszegetése nagy ritkán bizonyul végzetesnek, minden elárul a tény, hogy csupán szlalomban szerzett pontjaival felért volna az összetett dobogójára. Az esélyesség terhével is rendre megbirkózik, habár a pjongcsangi olimpia szlalomján épp ennek ellenkezőjét volt alkalmunk megtapasztalni.

A nagy kristálygömb eredendően neki jár, a riválisok kevés dologban reménykedhetnek. A műlesikló mezőny bántóan beskatulyázódott az utóbbi években, nehéz elképzelni, hogy még egy adott esetben tompa Shiffrint is megelőznének két-három sízőnél többen. Egyszerűen nincs meg a dinamikájuk hozzá. S ha ez még be is következne, nincs semmi garancia arra nézvést, hogy a trónkövetelők megsíelik életük szezonját. Egy-egy kisebb bukta után sem fog összedőlni a világ Shiffrin háza táján, a több pszichológussal felálló stáb, a legnagyobb harmóniában működő családi háttér, s nem utolsósorban a szerelem, vagyis Matthieu Faivre személye hamar kirángatná a gödörből az amerikai lányt.

Összességében csakis az általános formahanyatlásban bízhatnak a többiek. A felkészülési időszakról érkező hírek épp ennek ellenkezőjét valószínűsítik…

Svájci-olasz versenyfutás az összetett dobogóért

Vannak, kik szlalomosként, kik pedig lesiklóként várják a lepattanó labdákat. Előbbi csoportba sorolandó a karrierje legeredményesebb szezonját maga mögött tudó Wendy Holdener. Nyolc dobogót jegyzett szlalomban, emellett kombinációban, óriás-műlesiklásban, mi több Szuper-G-ben is eredményesen szerepelt. Egy csapásra lett a svájci alpesi síelés zászlóvivőjévé, Shiffrin legnagyobb kihívójává. Ritkán remegett meg lába, fejlődési spirálja csak nem akar megtörni, igaz, az amerikai szintjét még mindig nem sikerült megütnie. Ott csillog a sikerorientáltság a szemében, amin az a tény sem árnyal sokat, hogy kedvenc számában mindezidáig nyeretlen, köszönhetően elsősorban nemezisének, Shiffrinnek. Kérdés, tud-e újabb szintet lépni, ezáltal képes lesz-e valódi nyomást helyezni az amerikai vállára? Mert ha igen, korszakos műlesikló idény előtt állunk!

Honfitársával épp ellentétes szezont követően vágott bele a felkészülésbe Lara Gut. Penetránsan halovány, erőtlen, indiszponált sízést láthattunk tőle. Szuper-G     -ben volt csak igazán versenyképes, más kérdés, hogy ez sem kis kristálygömbben, sem pedig olimpiai éremben nem manifesztálódott. A svájci média hiénái és a közösségi oldalak keménylegényei alaposan kikezdték a csalódást keltő eredmények után. Nemhiába, két hétvége közt vidáman élte a celebritások mindennapjait, rendre megjelent a bulvárlapok oldalain. Kiváltképp július elején, amikor is összeházasodott a svájci válogatott középpályásával, Valid Behramival. Hamarosan pedig mozikba kerül az újabb Lara-film, a „A napfény keresése” a trailerek alapján életrajzi alkotásnak ígérkezik.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy keresztszalag-szakadásból tért vissza tavaly, s a felkészülés során is egymást érték a komplikációk. Ezúttal állítólag elkerülték a sérülések, fizikálisan csúcsformában érzi magát. Nem a szellő hordott össze három szezonban is 1000 pont fölötti pontszámot…

Larához hasonló módon a lesiklás irányából közelítené meg Shiffrint a királykategória olimpiai bajnoka. Sofia Goggia hektikus szezont tudhat maga mögött, mert bár végül egy hajszállal begyűjtötte élete első kristálygömbjét, bemutatott egy sor hibát is. Hol a húrt feszítette túl, hol egyszerűen elvesztette pár pillanatra figyelmét, s rekedt pályán kívül. Tetejében csalódást keltően szerepelt óriás-műlesiklásban. Ha komolyan gondolja az összetett elsőséget, nagyságrendekkel felül kell múlnia tavalyi alig több mint száz pontocskáját a szakágban. Október elején bokasérülést szenvedett a gleccseres edzések egyikén, így minden bizonnyal csak januárban térhet vissza a versenypályákra.

Felérhet idén is az összetett pontverseny dobogójára Viktoria Rebensburg, a német leányzó masszív óriás-műlesiklása mellett évek óta ott van a mezőny legjobb lesiklói közt. Kérdés, tud-e újabb szintet lépni előre? A két technikai szám mellett kombinációban és Szuper-G-ben is mindinkább versenyképes a szlovákok klasszisa. Petra Vlhová mellett az inkább gyorsasági szakágakban tevékeny Tina Weirather, valamint a négyszámos Michelle Gisin bízhat komolyabban a TOP-3-ban.

Végezetül szólnunk kell minden idők legeredményesebb női alpesi sízőjéről. Lindsey Vonn utolsó szezonjának vág neki, mint bejelentette október elején. Megannyi sérülés után jövőbeli életminőségét nem áldozná fel az élsport oltárán, az Instagramján a minap posztolt képe rettenetesen mutatja be térdét.

Ingemar Stenmark rekordja régóta lebeg az amerikai lelki szemei előtt, hajszolta évek óta, de a sok fájdalmas bukás, sérülés után végre kész pontot tenni karrierjének a végére. Öt győzelem hiányzik még eredménysorából, kilenc lesikló és nyolc szuperóriás-műlesikló futam áll rendelkezésére. Tavaly épp ennyiszer ünnepelhetett a pódium tetején. A konkurencia minden korábbinál jelentősebb, az amerikai pedig már nem képes végigvinni azt az őrült tempót, amire csak ő képes. Már amikor Goggia nem licitál rá még egy fokozatot.

—————————————————————————————————————————————–

Az alábbiakban szakáganként tekintjük át az erőviszonyokat. Mint ismert, idén már nem osztanak kristálygömböt az alpesi összetett szezonbeli győztesének, a pontversenyt ugyanakkor számba veszik.

Lesiklás

Ha a fejlődési spirálból indulunk ki, a királykategória favoritjának Sofia Goggiát kell tekintenünk. Mint szó volt róla, szintet lépett előre az olasz lány, úgy vagányságban, mint fizikálisan. Gyorsaságával pedig korábban sem volt probléma. Előző idény végére mindinkább stabilabbá vált, csupán kis különbséggel kapott ki a szakág nagyasszonyától. Kérdés, mennyiben befolyásolja formáját említett sérülése.

Aligha tévedünk nagyot, ha Lindsey Vonnt a rekordszámú VK- győzelem mellett legalább annyira inspirálja a kilencedik szakági elsőség. Minden esélye megvan rá, elvégre utóbbi négy VK- futamon nem talált legyőzőre, az észak-amerikai viadalokon (vö. Lake Lindsey) pedig remek szezonrajt várhat rá.

A papírforma kettejük párharcát valószínűsíti, mégsem lenne meghökkentő, ha mások is érdemben bele tudnának szólni ebbe – legalább egy-egy futam erejéig. Kiváltképp a halovány kezdés után az előző tél végére igencsak magára talált Tina Weirather, netán a svájci és az osztrák válogatott húzóemberei. Előbbiek közt Lara Gut és Michelle Gisin emelhető ki, személyükben egyikük egy mélyebb gödörből törne elő, a sokáig inkább szlalomosként ismert olimpiai bajnoknő pedig akár meg is örökölheti nővére trónját a svájci lesiklás csúcsán.

Katasztrofális tél után köszörülné ki a csorbát az osztrák lesikló sport. Minden bizonnyal Cornelia Hütter cipelheti a zászlót, aki két dobogója ellenére alaposan elmaradt a várakozásoktól. Amiből nyugati szomszédunknál nincs hiány, nemhiába! Ahol korábban Dorfmeister, Götschl és Görgl jelentette a szintet, nehéz alább adni az igényekből…

Megkerülhetetlennek ígérkezik még Ilka Štuhec. A világbajnoki címvédő a tavalyelőtti télen imponáló magabiztossággal, egyszersmind hatalmas meglepetésre hódította el a lesiklás kristálygömbjét. Eztán keresztszalag-szakadás miatt kimaradt egy teljes idény. Azonnal vissza a régi kerékvágásba? Ilyesmit ritkán tapasztaltunk, maradjunk annyiban.

Szuper-G

A pályatűzők újfajta szemlélete rátelepült a legfiatalabb szakágra: a két gyorsasági szakágat érintő duplázás mind ritkábban fordul elő. Mindinkább nagyobb hangsúlyt kap a technikai képzettség, a tempós kanyarok ideális meghúzásán dőlnek el a futamok. Szivárvány változatosságával, előző idényben heten győztek a megrendezésre került nyolc versenyen.

Elsőként illik az előző győztest megemlíteni. Hosszú út vezetett Tina Weirather révbe éréséhez, a családi hagyományok továbbéltek a kis liechtensteini nagy küzdelemben kivívott győzelmében. Mi más lenne a cél, mint a triplázás?

A tavalyihoz mérten komolyabb dominancia szükségeltetik majd ehhez, elvégre a konkurencia még erősebbnek ígérkezik. Esésekkel tarkított idénye után igazolná Vonn, kanyarhúzásban még mindig utolérhetetlen. Goggia és Štuhec nevét joggal ismertetjük az esélyesek közt, de az sem okozna különösebb szenzációt, ha a két nagy alpesi ország nevezné az új szakági győztest.

Bármennyire hitvány volt az a múltkori tél, Lara Gut mégiscsak végig versenyben volt a kristálygömbért kedvenc számában. Rajta kívül Gisin és az egyelőre egyfutamosnak tűnő Jasmine Flury is megörvendezteti a svájci szurkolókat. Ausztriában szintén sokrétű az összkép. Veith az állandóságot és a rutint jelképezi, ha valóban visszatérnek azok a régi reflexek, viszontláthatjuk négy-öt évvel korábbi önmagát. Nicole Schmidhofer személyében a sógorok adják a szám regnáló világbajnokát, de a lépésről lépésre fejlődő Stephanie Venier, s persze Conny Hütter sem húzható ki az esélyesek listájából.

Bődületesen erős az olasz csapat (Goggián kívül Brignone, Schnarf, Curtoni és a Fanchini- lányok is fel vannak vértezve), kiváló adottságainak hála Ragnhild Mowinckel is feljebb evickélhet a ranglistán, az amerikai utánpótlást pedig Jacqueline Wiles testesíti meg. Február eleji hatalmas bukása után vélhetően nem ezen a télen fog egyéni csúcsokat döntögetni.

Óriás-műlesiklás

Hogy szalad az idő! Viktoria Rebensburg lassan betölti a harmincadik életévét. Pályafutása elején hamar felért a csúcsra, eztán viszont egészen sokat kellett várnia Vancouver olimpiai bajnokának az újabb kristálygömbre. Nagy küzdelem volt a tavalyi, s az a mutató, hogy két kivétellel valamennyiszer dobogóra állt, elegendőnek bizonyult. Nem mellékesen a korábbiaknál jóval inkább koncentrált kedvenc számára, a gyors szakágak egy részétől visszalépett.

Még a tavalyinál is szorosabb ütközetekre van kilátás közte és vetélytársai közt. Utóbbiak közé soroljuk leginkább a kilőtt puskagolyó módjára síző Tessa Worleyt és a szám olimpiai bajnokát, Mikaela Shiffrint, aki régóta tervbe vette már az óriás birtokba vételét. Még ütőképesebbnek ígérkezik erre a szezonra Ragnhild Mowinckel, s ha egy fokkal stabilabban teljesít, Federica Brignone is beköszönhet év végén.

Nagy kérdés, mire mennek majd a szakágban fényes múlttal bíró osztrákok? Keretüket erősíti két korábbi kristálygömbös (Eva-Maria Brem és Anna Veith), s akkor még nem beszéltünk az új generációról, nevesítve Stephanie Brunnerről. Igencsak veszélyes lehet a legjobbakra a svéd Hector, a szlovén Drev, valamint svájci részről Holdener és a szinte még tinédzser Mélanie Meillard.

Szlalom

Dőreség lenne izgalmas idény után sóvárogni műlesiklásban. Olyan szintén a mezőny fölé nőtt Mikaela Shiffrin, hogy egy súlyos sérülésen kívül más egyéb nem állíthatja meg. Egy-egy futamon megremeghet lába, de hosszabb távon szinte lehetetlen őt felülmúlni.

Mögötte külön kasztot képez egy hármas. Holdener leszegett fejjel kilépne már az örök második szerepéből, ugyanez Frida Hansdotternek egyszer már összejött. Alighanem számára a szezon csúcseseménye egyébként is a hazai rendezésű vb lesz. Könnyen lehet, hogy utána befejezi. A harmadik kiválóság pedig Petra Vlhová. Az ember, aki legyőzte már Shiffrint, egyszersmind az egyedüli, aki az amerikain kívül egyáltalán versenyt tudott nyerni.

A szezon egyik nagy kérdőjele, be tud-e lépni még valaki az elitklubba. A svájci szupertehetség berobbanását valószínűsítjük, Meillard – sérülését megelőzően – igencsak versenyképesnek tűnt, technikája pedig lehengerlő. A régebbi VK- indulók közül Bernadette Schildből inkább egy-két erős napot nézünk ki, Nina Haver-Løseth pedig mintha elvesztette volna egy pontot a fonalat. Nem igazán jelentenek konkurenciát a dobogós helyek kapcsán. Ha már fiatalság, Katharina Gallhuber és Maren Skjøld többször odavághat a régi bútordarabok orra alá. Említetteken kívül nem látszanak a jövő nagy szlalomosai a láthatáron. Nemhiába, Shiffrin még legalább 10 éven át uralhatja a legtechnikásabb szakágat…

Mancuso, Kirchgasser, Pietilä-Holmner, Mölgg és Miklós Edit – a búcsúzók sora

Kivel mással kezdhetnénk a sort, mint azzal a csíkszeredai lánnyal, aki egyes egyedül feltette a világ térképére a magyar alpesi sízést?

Miklós Edit egy éven belül kétszer bukott hatalmasat, előbb a vb, majd az olimpia felkészülésének finisében. Saját testi épsége és a realitások (nem fiatalodik ő sem) azt mondatták vele, hogy be kell fejeznie sportpályafutását. Mint mondani szokás, hatalmas űrt hagyott maga után Edit, mert bár akadtak tehetséges magyar sízők a különféle korosztályokban, de vagy kénytelenek voltak országot váltani, vagy feladták a küzdelmet még a felnőtt kor előtt. Vagy a Magyar Sí Szövetséget körüllengő kínos bohózat után hagyják az egészet a francba. A „Ki az elnök, de úgy igazából?” című jogi csűrcsavarba Edit is beleszállt, egyes értelmezés szerint jelenleg ő a szövetség elnöke. Anélkül, hogy belefolynánk a dologba (megtesszük, nyugi!), annyit kívánunk Editnek, hogy amit temérdek munkával felépített, azt bizonyos dervisek sugallatára ne rombolja szét!

A magyar alpesi sízés történetében Edit szerzett először pontot, mégpedig a 2012-es St. Moritz-i kombináción. Lesiklásban szép lassanként beverekedte magát a bő élmezőnybe, nyolc TOP-10-es eredményéből persze kiemelkedik két dobogója (2015 St. Moritz, 2016 Lake Louise). Arra a bizonyos olimpiai futamra, s a szenzációs hetedik helyezésre pedig örökké emlékezni fogunk.

Búcsúzott az aktív sporttól sokunk nagy kedvence, Michaela Kirchgasser is. Az első Milka-lányok egyike 2001 óta koptatta léceit a Világkupában, ezalatt az idő alatt három szakágban is bekerült az összesítés dobogójára, a kristálygömbről azonban rendre lemaradt. Elsősorban azért, mivel – szinte hihetetlen módon – csupán három VK- sikert tudott felmutatni. Olimpián elkerülték az érmek, ellenben a világbajnokságokról tisztes mennyiségben gyűjtött belőlük. Egyéniben egy ezüst és két bronz jutott neki, az osztrák csapat tagjaként háromszoros világbajnok.

A harmincas évei derekán búcsúzott el tőlünk a közönség egy másik kedvence. Julia Mancuso karrierje zenitjét a 2006/2007-es idényben élte, hét VK- győzelméből négy akkor született, s nem mellékesen ekkor lett az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka. A világversenyek nagy menője volt Julie, az elkövetkező két ötkarikás játékokról bezsebelt két ezüstöt és egy bronzot, vb-kről pedig 3 bronz, illetve 2 ezüst került vitrinjébe. A Szuper-G és a kombináció klasszisának számított egészen krónikus térdsérüléséig, amiből már nem bírt felállni. Pedig bepróbálkozott volna még Pjongcsanggal is… Csibészes vigyora, sajátos performanszai nélkül szegényebbek leszünk.

Honfitársa, Stacey Cook is befejezte. A kaliforniai lány a 2010-es évek elején volt csúcson, három pódiumának hála épp csak lecsúszott a lesiklás szakági dobogójáról. Teljesítménye túlzottan hektikus volt, szép lassan pedig létszám felettivé vált. Az Észak-Amerikai Kupa nem inspirálta már eléggé.

Veronika Vélez-Zuzulová igazi példaképként jelentkezett egész karrierje során. Megmutatta, hogy igenis lehetséges többszöri keresztszalag-szakadás után visszatérni az elitbe, no meg azt, határtalan a kitartása, még ha a sors az örökmásodik szerepét is osztotta reá. Szlalomban jegyzett dobogóinak aránya önmagáért beszél: 4 – 13 – 10. Világversenyeken 2015-ben került legközelebb az éremhez, pár század választotta el tőle. A szlovák csapat tagjaként St. Moritzban elért ezüstérme azért minden bizonnyal szépen csillog szobájában. Egy pazarul szlalomozó sportoló akasztotta szögre léceit.

Ugyanez elmondható Maria Pietilä-Holmnerről is. A svédek technikai specialistája sem győzelmeiről marad emlékezetes, három VK- siker szerepel csupán neve mellett. Az a tény sokkal inkább menő, hogy uszkve 10 éven át tartozott a szűk világelitbe – akár a szlalomot, akár az óriás-műlesiklást nézzük. Sokáig ő tartotta a lelket Anja Pärson visszavonulása után a svédekben. Egyéniben egy-egy ezüst- és bronzéremmel gazdagodott, csapatban további négy érem jutott számára. Olimpiákon kétszer is közel volt a dobogóhoz, de medália nélkül maradt. Nem mondott le Pjongcsangról, de hátfájdalmai miatt januárban végül szakított az élsporttal.

A nagy nevek sorát szaporítja Manuela Mölgg. Dél-Tirol kudarcsorozatai közben is mosolygós büszkesége. 17 szezon alatt összesen 283 versenyen indult, ennyi ideje hajszolta a hőn áhított első győzelmet. Sikertelenül. Pedig megannyi futamot nyert karrierje során. Hol az elsőt, hol a másodikat. De két tökéletes csak nem akart összejönni. Keretet adott pályafutásának az a pjongcsangi óriás-műlesiklás. Első futam után vezetett, majd visszazuhant a 8. pozícióba. További három világbajnokságon és számos VK- helyszínen eljátszotta ezt. De optimizmusa csak kitartott, nem akármilyen nagyságról tesz tanúbizonyságot az, aki gyakorlatilag élete idénye után mondja ki, hogy „viszlát”. Nem tagadom, nagy kedvencem volt. Ő is.

Ami „Manu” esetében megkérdőjelezhető, az Denise Feierabend kapcsán tény. A svájci óriás valóban a csúcson hagyta abba. Olimpiai bajnokként, minekután az elsőként megrendezett csapatversenyen a helvéteket nem lehetett utolérni. Nem mellékesen a teljes idényben remekelt szlalomban, meg úgy általában mindenben az óriáson kívül. Toronymagas karriercsúcsot teljesített összetettben. Vérbeli kombinációs síző volt, vb-ken többször ott volt a tűz közelében, de győznie, sőt érmet szereznie sem sikerült. Mint ahogy a Világkupában sem, egyszer sem. Elérte célját Koreában, 29 évesen abba is hagyta.

Teljesen váratlanul érte az osztrák sportszeretőket két szlalomosuk döntése. Julia Grünwald esete érthetőbb talán, elvégre a felnőtt mezőnybe való beugrás nem hozta a várt eredményeket. Egyetlen TOP-15-ös eredmény, s bár rendszeres pontszerzőnek számított, csak az aprópénz maradt neki. Tavalyi osztrák bajnoki címére azért büszke lehet.

Dobogóra speciel Carmen Thalmann sem állt a Világkupában, csak bekerült tizenöt alkalommal a TOP-10 közé. Két éve még úgy volt, a nagy ígéret beteljesül, s ő lehet az osztrák szlalomosok élharcosa. 2016-os térdsérülése mindent felülírt, nem bírt visszatérni. Birtokában van egy csapatban jegyzett aranyérem, de emlékeink szerint azon a schladmingi vb-n nem kapott szerepet. Félmeztelenre vetkőzött, hóbortos rajongói üde színfoltot adtak vasárnapjainknak, már miattuk is sajnáljuk döntését.

Kajsa Kling sérülése lelki eredetű volt. Súlyos depresszióban szenvedett, ezért döntött előbb egyéves kihagyás, majd a végleges búcsú mellett. Kár érte, mert öt éve káprázatos sebességgel csatlakozott a lesikló elithez, gyakorlatilag Edittel kéz a kézben lépdelt felfelé a ranglistán. Harmincegyszer zárt TOP-10-ben, közte két dobogós helyezés is volt.

Verena Stuffer részéről inkább fellángolásokra emlékszünk, tíz TOP-10-es helyezése ellenére a várt áttörés csak nem sikerült. Kiszorult az olimpiai csapatból, ezek után pontot tett élsportolói életének végére. Ígéretes pedigrével érkezett a felnőttek közé Mirena Küng, ott azonban alig-alig érte siker. Mihelyst kinn találta magát a svájci keretből, magántrénerrel próbálkozott, de a folytonos sérülések után feladta. Másik álmát viszont éli tovább, ismert népdalénekesként járja tovább Svájcot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s