Ryoyu Kobayashi duplázott Hakubán!

Meglehetősen foghíjas mezőny vágott neki a nyári GP egyetlen Európán kívüli hétvégéjének, így többnyire a hazai versenyzőkről szólt a hakubai hétvége. Ryoyu Kobayashi mindkét versenyt dominálta, de Daiki Ito is dobogóra tudott állni. Evgeniy Klimov kétszer is második lett, ezzel átvette az összetettben a vezetést Kamil Stochtól.

A hétvégén folytatódott a nyári GP, ezúttal Japánba utaztak a versenyzők, mégpedig Hakubába, ahol két egyéni versenyt rendeztek. Az összetett tekintetében minden szem Evgeniy Klimovra szegeződött, hiszen az orosz versenyző kezében ott volt a lehetőség arra, hogy átvegye a vezetést a sárga trikóért folytatott küzdelemben Kamil Stochtól. Akár a dupla győzelemre is megvolt minden esélye, hiszen a mezőny meglehetősen foghíjas volt – bár ez nem meglepő, télen is gyakran szoktuk tapasztalni, hogy a nagyok kihagyják az egyébként nem éppen jó hangulatú ázsiai hétvégéket. Ezúttal igen alacsony létszámú volt a mezőny, ugyanis egyik nap sem kellett kvalifikációt rendezni.

Az első versenyt Ryoyu Kobayashi tudta megnyerni egy 131,5 és 128 méteres ugrással, miközben a két héttel ezelőtti győztes, Evgeniy Klimovnak meg kellett elégednie a második hellyel. Klimov az első sorozat után 7 ponttal volt elmaradva Kobayashitól, így megvolt rá az esély, hogy egy igazán hosszú ugrással behúzza a győzelmet, viszont második sorozatos ugrása nem sikerült a legjobban, 125,5 méterig jutott. Kobayashi azonban ennél messzebbre szállt, így a japán végül 18 pontos előnnyel nyerte a versenyt. A harmadik helyen Daiki Ito (125,5m, 126m) végzett, mögötte pedig Taku Takeuchi (130,5m, 120m) zárt a negyedik helyen, de a japánok ezenkívül még további két emberrel képviseltették magukat a legjobb 10 versenyző között hazai rendezésű versenyükön: Shohei Tochimoto (120,5m, 124m) a 7. lett, Yuken Iwasa (121,5m, 121m) zárta a top tízet. Klimov mellett egy másik orosz is remekül szerepelt, mégpedig az öreg róka, Dmitriy Vassiliev (129,5m, 129,5m), aki az ötödik helyen végzett, ami még ebben a mezőnyben is nagyon jó eredménynek számít. A hatodik helyen zárt az osztrákok legjobbja, Daniel Huber (127m, 129m). Újra visszatalált a top 10-be a svájci Kilian Peier (127m, 120m), aki a 8. lett. Jaka Hvala (128,5m 118m) pedig a 9. helyen zárt.

Az első verseny végeredménye

hakuba_ph1.jpg

A második verseny meglehetősen rövidre sikeredett, hiszen mindössze 35 induló volt. Az első sorozatot ismételten Ryoyu Kobayashi nyerte 134,5 méteres ugrásával. Meglehetősen nagy előnnyel várhatta a folytatást, hiszen 15 pontot vert az akkor még második helyen álló Mackenzie Boyd-Clowesra (128m). A kanadai azonban nem nyugodhatott meg, mert mögötte Daiki Ito (125,5m), Evgeniy Klimov (130,5m), Jurij Tepes (128m) és Daniel Huber (128m) mind 2 ponton belül voltak hozzá képest, így a második sorozatra azért maradt némi izgalom – legalábbis ami a további dobogós pozíciókat illeti, mert az szinte biztos volt, hogy az első versenyen is hibátlanul szereplő Kobayashi nem fogja eldobni ezt az előnyt.

A második sorozatban a szél kissé rakoncátlankodott, ám a sorozat vége felé többnyire szembeszéllel volt dolguk a versenyzőknek, így lehetett hosszú ugrásokat bemutatni. Ryoyu Kobayashi megtartotta előnyét, másodjára is túlugrotta a 130 métert (131,5 méterig repült), és kereken 16 ponttal nyerte a második hakubai versenyt is. Evgeniy Klimov (131,5m) a negyedik helyről a második helyre jött fel végül, így két második helyezéssel zárta a hétvégét. A harmadik helyen Daniel Huber végzett, aki a második sorozat leghosszabb ugrását (133m) mutatta be. Az előző nappal ellentétben ezúttal csak két japán végzett a top 10-ben, Daiki Ito (127m) a negyedik lett. Jurij Tepesnek (130m)  az utóbbi szezon sikertelensége után ez az ötödik hely üde színfoltja lehet a nyárnak. Kilian Peier (125m) a hatodik hellyel ismét elég sok pontot gyűjtött össze, ami az összetettet illeti. Andreas Wank (127,5m) az előző napi kizárás után boldogan utazhatott haza egy hetedik hellyel, ahogy Dmitriy Vassiliev (129m) is elégedett lehetett, hiszen a nyolcadik lett. De jár az elismerés az észak-amerikai ugróknak is, hiszen Mackenzie Boyd-Clowesnak (121m) ugyan a dobogó nem jött össze végül, ez a kilencedik hely is csodás eredmény számára, ahogy szintén remek végeredmény Kevin Bickner (129,5m) 10. helyezése.

A második verseny végeredménye

hakuba_ph3

A hakubai dupla után az összetettben Evgeniy Klimov átvette a vezetést Kamil Stochtól, jelenleg 65 pont az előnye a lengyellel szemben. Piotr Zyla a harmadik helyen áll, de Kilian Peier 11 pontra megközelítette őt. Az ötödik és hatodik helyen Daniel Huber és Ryoyu Kobayashi állnak.

Nyári Grand Prix

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Evgeniy KLIMOV 365
2. Kamil STOCH 300
3. Piotr ZYLA 230
4. Kilian PEIER 219
5. Daniel HUBER 205
6. Ryoyu KOBAYASHI 200
7. Karl GEIGER 156
8. Roman KOUDELKA 129
9. Timi ZAJC 127
10. Dawid KUBACKI 121
10. Dmitriy VASSILIEV 121

Grand Prix összetett
Nemzete Kupája

A nyári GP két hét múlva folytatódik Oroszországból, ahol szombaton egy vegyes csapatversenyt rendeznek, vasárnap pedig egy-egy nagysáncos egyéni versenyt mindkét nem számára.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s