Nyári GP beharangozó

Ismételten sikerült átvészelnünk a VK szezon utáni pihenőt, a héten ugyanis már vissza is térnek a síugrók a sáncokra a nyári GP keretein belül. A nyári szezon ismételten Lengyelországban veszi kezdetét, ezt követően pedig további 8 helyszínen mérhetik össze tudásukat és jelenlegi formájukat a versenyzők a következő hónapokban. De vajon ki lesz idén a nyár királya?

Noha a legjobbak már májusban elkezdték a felkészülést a következő szezonra, a pihenő hivatalosan csak most ért véget a síugrók számára, ugyanis a hétvégén már el is kezdődik a 2018/19-es szezon első igazi megmérettetése, a nyári Grand Prix. A versenynaptárban ezúttal 9 helyszínnel találkozhatunk, de a hagyományos nyári helyszínek mellett idén egy új helyszínt is köszönthetünk a kalendáriumban, mégpedig Romániát. Az idei nyár elég sűrűre sikerült, októberig ugyanis 11 egyéni versenyt, 1 csapat és 1 vegyescsapat versenyt láthatunk majd, de lássuk kicsit részletesebben, hogy miképp áll össze idén a nyári naptár.

Ami egyszer bejött, azon ne változtass, nemde? A FIS ismételten Wislát jelölte ki a nyári versenysorozat első állomásául, nem is csoda, hiszen a hangulatra Lengyelországban sosincs panasz, így Wisla remek nyitóhelyszínül szolgál. Itt szombaton csapat, míg vasárnap egy egyéni versenyt rendeznek majd a fiúk számára. Ezután pihenő nélkül utaznak is a résztvevők tovább Németországba, ahol a szokásokhoz híven Hinterzarten ad majd otthont az első német versenynek július 28-án – ahol egyúttal megkezdődik a hölgyek számára is a nyári sorozat. Szinte egybeforrott Einsiedeln és Courchevel városának neve, ami a nyári GP naptárt illeti, a hinterzarteni hétvége után a svájci Einsiedelnbe látogat a mezőny, ahol augusztus 4-én rendezik majd a versenyt, augusztus 11-én pedig már a francia városban szerepelnek a síugrók. A csapatok tehát zsúfolt hónap elébe néznek, a courcheveli verseny után augusztus közepén pedig túl is leszünk a nyári szezon első harmadán.

nyarigp3

Némi pihenőt követően a messzi Keleten folytatódik majd a harc a sárga trikóért. Augusztus 24-én és 25-én következik majd ugyanis a hagyományos hakubai dupla egyéni, ahonnan utaznak is tovább a csapatok az oroszországi Chaikovskyba, ahol újra találkozik a férfi és a női mezőny. Itt szombaton rendezik majd a nyár egyetlen vegyescsapatversenyét, készülvén ezzel már a februári seefeldi világbajnokságra, ahol érmet is osztanak a számban. Chaikovskyban a verseny egyébként a nagysáncon kerül lebonyolításra, ami mindenképp üde színfoltja lesz a nyárnak, hiszen vegyescsapatversenyt eddig még csak egyszer láthattunk nagysáncon még 2013-ban.

Szeptember vége felé haladva pedig új helyszínre látogat a mezőny, a romániai Barcarozsnyó (Rasnov) városába. A románoknál ugyan már jó pár éve rendeznek hivatalos FIS versenyeket, a női VK mezőny már többször ellátogatott keleti szomszédainkhoz és tavaly ősszel már a férfi Kontinentális Kupa versenysorozatában is helyett kapott, de a férfi VK mezőny naptárában először szerepel a romániai helyszín. A GP zárásául újfent Hinzenbachba és Klingenthalba utaznak a versenyzők, Ausztriában természetesen normálsáncon versenyeznek, Németországban pedig egy nagysáncos egyéni versennyel ér majd véget a nyári Grand Prix.

A versenynaptárak és az aktuális versenyek hivatalos live timing-jai egyébiránt mostantól megtalálhatóak az oldalunkon is a menüsorban a síugrás fül mellett lévő nyílra kattintva.

nyarigp1

Kié lesz a sárga trikó?
A tavalyi nyáron Kubacki nem talált legyőzőre, emlékezhetünk rá, hogy valahány versenyen, amelyen elindult a dobogó legmagasabb fokán végzett, így magasan nyerte a GP-t. Mögötte a dobogón igazán nagy név nem végzett, és nagyjából hasonló összetettbéli eredményekre számíthatunk idén is, hiszen a nyári versenyekbe az általában VK versenyeket nyerő versenyzők nem szoktak annyi energiát befektetni, mint a téli versenyekbe és olykor ki is hagyják a távolabbi helyszíneket. Persze, semmi sincs kőbe vésve, sőt a hazai világbajnokságukra készülő osztrák gárda új vezetőedzője, Andreas Felder legjobb versenyzőit nevezte előzetesen a nyári GP első versenyeire, látni fogjuk tehát Kraft, Hayböck és Schlierenzauer mellett Koflert is. De az első versenyeken bizonyára a németek is legjobbjaikkal fognak majd érkezni. A norvégoknál lesz néhány hiányzó, név szerint Tande és Stjernen, előbbi betegséggel, utóbbi sérüléssel bajlódott az utóbbi időben, de a többiekre úgy tűnik, számíthatunk. De biztosak lehetünk abban is, hogy az előző VK szezonban kristálygömböt szerző Kamil Stoch vezetésével a lengyelek is a legerősebb csapatukkal fognak nekivágni a Wislán induló sorozatnak.

Nyári Grand Prix – férfiak

Dátum Helyszín
Júl. 21. Szo 17:30 Wisła HS 134 csapat
Júl. 22. V 17:30 Wisła HS 134 egyéni
Júl. 28. Szo 17:15 Hinterzarten HS 108 egyéni
Aug. 4. Szo 18:00 Einsiedeln HS 117 egyéni
Aug. 11. Szo 18:00 Courchevel HS 135 egyéni
Aug. 24. P 11:30 Hakuba HS 131 egyéni
Aug. 25. Szo 11:30 Hakuba HS 131 egyéni
Szept. 8. Szo 12:00 Chaikovsky HS 140 vegyescsapat
Szept. 9. V 12:00 Chaikovsky HS 140 egyéni
Szept. 22. Szo Rasnov HS 97 egyéni
Szept. 23. V Rasnov HS 97 egyéni
Szept. 30. V 15:30 Hinzenbach HS 90 egyéni
Okt. 3. Sze 14:15 Klingenthal HS 140 egyéni

Program – Wisła

Július 20. péntek
16:00 Hivatalos edzés
17:30 Kvalifikáció
Július 21. szombat
16:30 Próbasorozat
17:30 Csapatverseny
Július 22. vasárnap
16:30 Próbasorozat
17:30 Egyéni verseny

FIS Live – élő eredmények

Július 20. péntek, Wisła edzés, kvalifikáció
Július 21. szombat, Wisła csapatverseny
Július 22. vasárnap, Wisła egyéni verseny

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s