Björndalen: itt a vége!

A kellemetlenné vált szívritmuszavar miatt 25 éves profi karrierjének vetett véget a biatlon valaha élt legeredményesebbje. Az eredménylista páratlan: 8 olimpiai arany, 20 világbajnoki cím, 94 egyéni világkupa-futam elsőség.


Kicsit olyan volt nekem a norvégok legendája, Ole Einar Björndalen, mint a síugró Noriaki Kasai: azt hittem örökké versenyezni fog. Aztán a minap érkezett hír, befejezi a 44 éves viking, aki generációkon keresztül számított a legjobbnak, és a Pjongcsangi-i olimpiáig (Marit Björngen utolérte honfitársát) a téli sport valaha élt legeredményesebb egyénisée volt.

Róla mindig is kizárólag szuperlatívuszokban lehetett beszélni, még az elmúlt két évben is, amikor már igazán csak a sportág iránti alázat vitte a léceit, nem a sikerek.

Ole Einar 1993. március 18-án jelent meg a sportág színterén, és az azóta eltelt 25 év alatt végig a legfényesebb csillagként tündökölt, példaképként szolgálva a sportág jelenlegi legnagyobbjainak. Nemcsak spártainak tekinthető edzéspolitikája, mentalitása, de embersége miatt is közkedvelt személyiség volt.

A kétezres évek elején szinte utolérhetetlen volt, 2000 és 2010 között volt a csúcson, az általa felállított rekordok átírhatatlannak tűnnek.

Mostani elhatározását megerősíthette, hogy 1994 óta először nem szerepelhetett az ötkarikás játékokon, a norvég szövetségi kapitány amúgy indokolható módon még a váltóban sem szavazott neki bizalmat.

Jómagam nehezen tudtam elképzelni, hogy a tyumeni világkupa-döntőn látom utoljára a 8-szoros olimpiai bajnok kiválóságot, pedig sokan már a szezon hajrájában pedzegették, hogy ugyan nem hangsúlyozta ki, de egészen biztosan abbahagyja.

Björndalen betegesen rajongott az edzésekért, a sportágot körülvevő legkörért, de Darja Domracsevával kötött házassága, és Xenia nevű kislány születése óta már jobban érdekelte párja karrierje, mint a sajátja – amin amúgy nincs semmi kivetnivaló.
Ezen kívül – még ha nehéz is lehet beismerni – azért fásulttá váltak Björndalen izmai, már nehezen fogadtak szót neki.

Ettől függetlenül Björndalen erőnlétének elnyűhetetlenségét bizonyítja, hogy 35 éves korát követően 3 olimpia aranyat, 10 világbajnoki sikert, és 12 világkupa futamot nyert!

Remek érzés volt végig kísérni egy ilyen nagyság karrierjét, öröm számomra, hogy ennek bármilyen formában is részese lehettem. Hiányozni fogsz Ole!

Bröndalen dicsőséglistája:

8 olimpiai arany, 4 ezüst, 1 bronz
20-szoros világbajnok
6-szoros összetett Világkupa-győzelem
94 egyéni Világkupa-futamgőzelem
39 váltó Világkupa-futamgyőzelem
580 Világkupa-futam

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s