Shiffrin 5-ös: brutális fölény a szezonzáró szlalomon

Mikaela Shiffrin örömsízését hozta a szezon utolsó szlalomja. Az amerikai egy tőle megszokottnál kicsivel visszafogottabb délelőtti futam után alaposan odacsapott délután. A vége másfél másodperces különbség, erődemonstráció. A szezonzáró pódiuma megfelelt a szakági tabellának, Wendy Holdener egyetlen századdal megelőzte Frida Hansdottert, fordított esetben helycsere történt volna a második és harmadik helyek vonatkozásában. A nap vesztese Petra Vlhová, aki szinte nyerő helyzetből izgulta túl a délutánt, s egy 11. helyezéssel lecsúszott a pontverseny dobogójáról.


Nem maradt kérdés a szezon tizenkettedik, egyben utolsó műlesikló versenyére. Az ofterschwangi hétvégén eldőlt, Mikaela Shiffrin ötödik alkalommal is elhódítja a szakág kis kristálygömbjét. A pontverseny dobogójáért ugyanakkor még javában zajlott a küzdelem, méghozzá három remek formának örvendő síző közt.

Összesen 24 síző nevezett a Világkupa-döntőre, közülük egy összetett eredményei (Brignone) okán, egy másik pedig, mint junior-világbajnok (Hrovat) indulhatott el a szezon záróversenyén. Meillard, Geiger és Stiegler sérülés miatt lépett vissza a lehetőségtől. Pontjaik száma miatt eleve nem kvalifikálta magát a VK- döntőre, ezzel együtt bejelentette visszavonulását a szlalom utóbbi másfél évtizedének két meghatározó alakja: Michaela Kirchgasser és Veronika Vélez-Zuzulová.

A délelőtti nyomvonal egy svájci edző, Denis Wicki keze munkáját dicsérte, a 69 kapuból egy híján mind fordító volt. Gyakorlatilag szélcsend és mínusz 10 Celsius-fok fogadta az indulókat.

Wendy Holdenernek (5.) nagyot kellett virítania, a tabella negyedikjeként legalább egy riválist muszáj volt maga mögé utasítania a kettőből. Ennek megfelelően keményen betámadta a pályát, de nem tudott eléggé tisztán síelni. Már fent akadt egy bizonytalankodás, a legvégén viszont egymást érték a késve vett kapuk, végül annak is örülhetett, hogy célba ért valahogy.

Az óvatosságra helyezte a hangsúlyt Nina Haver-Løseth (7.), agilitásnak még a nyomát is nehezen lehetett felfedezni menetén. Igaz, a svájci hibái folytán így is lefelezte a célig fent összeszedett héttizednyi hátrányát. Minthogy Katharina Gallhuber (4.) ennek csak bő felét halmozta fel, a záró szakaszon sikeresen a maga javára fordította az időkülönbséget – néhány századdal. Bár az utolsó szektorban ő is belebonyolódott a nyomvonalba, Petra Vlhová (3.) menetére lehetett először azt mondani, hogy kompakt volt. A vállalt sebességet végig meg tudta tartani, súlyos rontást nem lehetett feljegyezni nála, mintegy másfél tizeddel átvette a vezetést.

Bizonytalankodóbb kezdés után alaposan belelendült Bernadette Schild (2.), a pálya másik felén szűk 3 tizedet adott a szlováknak, ami épp elégnek mutatkozott arra, hogy újra osztrák álljon a lista élén. No, nem sokáig, hiszen Mikaela Shiffrin (1.) került sorra. Hozta a szokásosat, csúszásába nem lehetett belekötni, egy század híján fél másodpercet osztott ki a kisebbik Schild- lánynak. A meredekig még egész jól tartotta az amerikai diktálta iramot Frida Hansdotter (6.) , a folytatásban viszont nem csak tőle maradt el jócskán. Végül csak az aktuális hatodik helyre sorolt az olimpiai bajnok.

Chiara Costazza szezonja hamar lezárult. Alighogy belemelegedhetett volna a sízésbe, hátraesett súlypontja, minek következtében katapultált a pályáról. A svéd szurkolók bánatára roppant bizonytalan sízéssel rukkolt elő Anna Swenn-Larsson (9.), másodpercen túli hátrányával besorolt az érte kijáró utolsó helyre. A rajtlistát böngészve azért sejteni lehetett, sokáig nem fog ott maradni. S valóban, Denise Feierabend (12.) lomha sízése elmaradt a svédétől, majd Irene Curtoni (19.) két méretes befékezéssel immáron 3 másodperc fölé tornázta a differenciát. Michelle Gisin (8.) lendületes csúszása koncentrációval párosult, s egy teljesen vállalható időhátránnyal. Lena Dürr (15.) kövér íveivel túlóvatoskodta a meredeket, Curtonin kívül mást nem tudott megelőzni. Szintúgy tolta a havat Katharina Truppe (14.) , nem vállalt sokat, az utolsóelőtti hely lett érte jutalma. Marina Wallner zárta az első blokkot, méghozzá egy pálya végi kieséssel. Késedelembe került, léce pedig fennakadt az egyik stanglin.

Erin Mielzynski (10.) bátran állt a kihíváshoz, pattogós stílusa jól alkalmazkodott a lejtő adottságaihoz. Alig került másodpercen túlra. Katharina Liensberger (11.) agilitása hamar alábbhagyott (fent még picivel vezetett), a meredeken visszavett a tempóból, kiszorult a TOP-10-ből. Maren Skjøld (18.) idényének hű tükörképe volt délelőtti menete. Az élvonalhoz mérten elképzelés nélküli lötyögés volt, semmi több. Estelle Alphand (13.) kategóriákkal jobban teljesített, mert bár voltak kemény pillanatai, összességében egész korrekt pályát síelt. Ana Bucik (16.) addig kulturált menete túlélésbe csapott át a meredeken. Carmen Thalmann (22.) zöld lámpával nyitott, a meredek végén azonban teljesen elvesztette a fonalat. Gyakorlatilag újra kellett indulnia, megvolt az új sereghajtónk. Maruša Ferk (21.) teljesen elbizonytalanodott ugyanott, kilátástalan helyzetébe láthatóan hamar beletörődött. Federica Brignone (20.) becsülettel végigtolta a pályát, maradjunk annyiban, láttunk már tőle jobb szlalomot. Meta Hrovat (17.) nagy lendülettel vetette bele magát a feladatba. Sorjáztak a hibák, de tempója megvolt, így pontszerzési reményeiről nem kellett idejekorán lemondania.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Roland Plattner révén osztrák edző állította össze a délutáni pályát. Carmen Thalmann (16.) nagyjából élni tudott vele, no s persze a szűzpálya nyújtotta előnyökkel. Ferk (21.) zaklatott menetével nem vehette fel a versenyt igazából senkivel sem, Brignone (22.) szintén nehezen talált rá a pálya ritmusára. Curtoni már szűk másodperccel jobban teljesített, némiképp bátrabban, pontosabban kanyargott. Skjøld (20.) sem veszélyeztette az osztrák vezető helyét, a meredeken rendre mélyről vette az íveket. Hrovat (17.) már csaknem háromnegyed másodperces fórral kezdte a délutánt, amit két szektor után leadott. A folytatásban már hiába kapott új erőre, néhány századdal neki is csak a második hely jutott.

Bucik kisebb mértékben tékozolta el a tizedet a lejtő elején, zárásul pedig honfitársa szintjét hozta, így magabiztosan állt a lista élére. Dürr (18.) kellő lendülettel, de a kapuktól távol teljesítette a pályát, ennek megfelelő alaposan hátraesett a tabellán. Truppe (14.) igyekezett ezt elkerülni, s néhány megingást kivéve eredménnyel járt, mi több, a végén jelentősen odacsapott a többieknek. Ezzel együtt rövidre szabott időt tölthetett csak a reklámtáblák előtt. Alphand (13.) ugyanis januári formáját idéző módon síelt, pár századdal befért az osztrák elé. Ha már a francia csapatból szégyenszemre senki nem juthatott el Årébe, egy gall származású legalább kárpótolta némileg őket.

f4.png

Denise Feierabend (12.) összeszedettebb sízéssel rukkolt elő, mint délelőtt, a pontosság szólhatott mellette. Ő sem melegíthette sokáig fenekét a trónuson, Katharina Liensberger (8.) ugyanis az addigi legerősebb futammal csaknem 8 tizedet vert rá. Az osztrák elsősorban tempóban ment más szinten, mint az őt megelőzők. Nem sokkal adta alább Mielzynski (10.) sem, a kanadai specialista csupán néhány századdal szorult az aktuális második helyre. Szűk volt a hézag, de maradt még hely Swenn-Larsson (9.) számára. A svédek buzdítása közepette becsülettel támadta a pályát, a végén nüánszok döntöttek.

Röpke reklámszünet után a délelőtt legjobbjai következtek. Michelle Gisin (6.) rögtön átadta a múltnak az osztrák időeredményét. Hamar rátalált a pálya ritmusára, remek meredeksízése után némiképp visszaesett a végére, de előnyéből maradt annyi, hogy átvegye a vezetést. Épp a végén elvesztegetett idő adta meg az esélyt Nina Haver-Løseth (4.) számára, a norvég pedig kihasználta az alkalmat, igazi kompakt menettel jelentkezett.

A szakági dobogó szempontjából kulcsfontosságú menetekre került sor eztán. Frida Hansdotter (3.) stílusába nem lehetett belekötni, épp az olimpián tapasztalt átütőerő hiányzott belőle. Az idén állandónak bizonyult különbség azért kijött a svéd javára. Wendy Holdener (2.) számára a cél egyértelmű volt: meg kell előznie a svédet! Ez összejött neki, méghozzá a lehető legkisebb különbséggel. A pálya elején 3 tized fölé tornázta előnyét, a meredeken viszont pirosba váltott át az ideje. A legvégén meg hajszálak döntöttek.

Katharina Gallhuber (7.) elegyítette a svéd és a svájci rossz szektorait, minek eredményeként távolkerült még a pillanatnyi dobogótól is. Petra Vlhová (11.) érthetetlenül indiszponáltan teljesített. Alig akadt egy határozott kanyarvétele. Megremegtek a szlovák lábai, csaknem egy másodpercet szedett be a svájcitól. Az akkori kilencedik hellyel teljesen váratlanul lecsúszott a szakági dobogóról. Bernadette Schild (5.) nyögvenyelős meredeke, s negyedik helyével pedig egészen biztossá lett, Holdener és Hansdotter is megelőzi őt szakágiban. (A svéd legrosszabb esetben is beelőzi két ponttal a szlovákot.) Holdener hőn áhított szlalomgyőzelme azonban nem valósult meg, sőt a közelében nem volt. Mikaela Shiffrin (1.) ugyanis január eleji szinten demoralizálta a mezőnyt, több mint másfél másodperccel oktatta a svájcit. Félelmetes volt az amerikai, 6 tizedet vert az addigi legjobb délutáni időre.

A részletes statisztika itt olvasható.

Negyvenharmadik győzelmét aratta a Világkupában, mindezt tette 131 versenyből, dobogóinak száma pedig 62. Ez Mikaela Shiffrin statisztikája. Anja Pärsont megelőzte az örökranglistán, máris bekerült minden idők 10 legeredményesebb sízője közé. (A hölgyeknél a TOP-5-be.) Szlalomban 32 sikernél tart, vagyis csupán 3 választja el Marlies Schild rekordjától. (Összességében Ingemar Stenmark vezet negyvennel, de aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk, két éven belül ezt a számot is fel fogja múlni.) Wendy Holdener 24., Frida Hansdotter pedig a 33. dobogójánál tart.

Shiffrin ötödik alkalommal hódította el a szlalomosok kis kristálygömbjét, méghozzá magától értetődő módon. Kilenc speciális versenyből megnyert hetet, emellett volt még egy dobogós eredménye. Ha a paralleleket is belevesszük, akkor 12/9-re módosulna a statisztika. Olimpiát ugyan nem sikerült nyernie szlalomban, ezzel együtt világosan igazolta, külön kategóriát képez napjaink sízésében.

Holdener örök másodiknak ítéltetett, legalábbis műlesiklást tekintve. Mindent összevetve hatszor végzett a dobogó második, háromszor pedig a harmadik fokán. Szintúgy nyeretlenül fejezte be a VK- szezont Hansdotter, ám két második és öt harmadik helyével ismételten befutott a szakági pontverseny TOP-3 helyezettje közé. Az év legfontosabb versenyén, az olimpián viszont nem talált legyőzőre. Hiába nyert kétszer is Vlhová, mindössze háromszor végzett dobogón, kiegyensúlyozottságán lesz még mit javítani.

f2.png

Összetettben Holdener második helye végképp bebiztosításra került, pontjai száma közelíti már az 1200-at. A bronzéremért Rebensburg és Goggia küzdhet meg, de miután a német vezet egy kevéssel, holnap pedig kedvenc száma, az óriás-műlesiklás következik, nehezen lehet elképzelni itt a fordulatot.

tabella1.png

tabella2.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s