Marcel Hirscher idén tizenharmadszor győzött!

Magas színvonalú versenyt hozott a férfiak idei utolsó óriásműlesiklása. A versenyt a szezonban szinte hibázni képtelen Marcel Hirscher nyerte. A második helyezett személye sem meglepetés, azt idén tizenegyedszer szerezte meg Henrik Kristoffersen. A harmadik helyezett Victor Muffat-Jeandet lett, aki ezzel hosszú szünet után állhatott fel a dobogóra óriásban. A szakági világkupát természetesen Marcel Hirscher nyerte.

A világkupadöntő második feléhez érkeztünk szombatra. A szokásoknak megfelelően, a hét közepén zajló gyorsasági számok után, szombatra már a technikai számok legjobbjai csapnak össze még egyszer utoljára a szezonban. A szakági kis kristálygömb sorsa a férfi óriásban már lefutott volt, azt Marcel Hirscher már Kranjska Gorán biztosította saját magának. Elviekben az összetett harmadik helyét Kjetil Jansrud egy pontszerzéssel megszerezhette volna Svindaltól, de kiesése miatt ez nem sikerült neki.

A pályán Manuel Feller (10.) síelhetett először. Az osztrák ritmusa nem volt rossz, de számos kaput kövéren vett. Kevésbé érzett rá a pályára Justin Murisier (14.), aki először indulhatott ilyen előkelő rajtszámmal. Henrik Kristoffersen (3.) teljesen más ligában síelt az előzőekhez képest. Marcel Hirscher (1.) még ezt is fokozni tudta: hatalmas előnyt halmozott fel a pálya közepére, amiből a letörés előtt egy nagy rontással eladott, de a célig ismét növelni tudta előnyét.

Marcel Hirscher ties pair of legends with 13th World Cup win in a single season

Alexis Pinturault (6.) egy darabig tudta tartani Kristoffersen idejét, de a pálya alján sokat vesztett. Matt Olsson (8.) kiegyensúlyozott menettel maradt ott a szakági legjobbak közt. Žan Kranjec (4.) továbbra is nagyszerű formában van, a pillanatnyi dobogóra is fel tudott férni. Manfred Mölgg (16.) rendkívül bizonytalan volt szinte a pálya teljes egészében. Leif-Kristian Nestvold-Haugen (7.) összességében igazán jól síelt, de a letörés előtt jelentős teret vesztett.

Loïc Meillard (5.) formája a szezon végére visszatérni látszik, csak a pálya végét sajnálhatja kicsit. Amiatt a szakasz miatt csúszott le a dobogóról rögtön egy versenyző után – Victor Muffat-Jeandet (2) ezen a szakaszon Hirscher utána a legjobbnak bizonyult, amivel ő lett a pillanatnyi dobogó harmadikja. Luca De Aliprandini (15.) egy rendkívül zaklatott menetet produkált, Mölggel versenyzett az utolsó helyért. Úgy néz ki, Ted Ligety (22.) januári dobogója kicsúszott eredmény volt, ugyanis ezúttal sem volt veszélyes a legjobbakra.

Loïc Meillard fêtera-t-il son premier podium en CDM? Réponse dès 12h30. [Alessandro Trovati - Keystone]

Mathieu Faivre (18.) nem tudta folytatni a franciák eddig nagyszerű teljesítményét. Florian Eisath (13.) annak ellenére lett a legjobb olasz, hogy a cél előtt nem sokkal beleakadt a keze az egyik kapuba. André Myhrer nem állt rajthoz, így már csak 9 versenyző volt hátra. Közülük is az első Filip Zubčić (20.) volt, aki rendkívül sok késése miatt mindössze Ted Ligetyt tudta megelőzni. Alexander Schmid (17.) év eleji kiváló eredményei után talán kissé elfogyott a szezon végére, ettől függetlenül a pontszerzés nem maradt elérhetetlen feladat számára.

Tommy Ford (12.) gyengébb kezdés után, egészen összeszedte magát. Thomas Fanara () nagyon jól kezdett, de kibillent egyensúlyából. Ennek ellenére is egész jó eredményt ért el. Az utolsó két olasz, Riccardo Tonetti (21.), majd pedig Roberto Nani (19.) következtek, de csak a mezőny leghátsó felébe fértek be. Gino Caviezel nem tudott olyan sikeres lenni Åréban, mint testvére, Mauro – ma kiesett. Kjetil Jansrudnak három pontra lett volna szüksége az összetett harmadik helyéhez, de szektoridejei alapján ettől messze volt, ráadásul ki is esett. A davosi junior vb legnagyobb sztárja, Marco Odermatt (11.) következett, aki egy 11. hellyel joggal bizakodhatott a pontszerzésben.

Korábban nem volt gyakori, hogy Ted Ligety (17.) egy óriás-műleaiklás második futamát elsőként kezdje. Összességében jobban teljesített, mint délelőtt. Riccardo Tonetti (19.) hatalmas fékezéssel mentett, de így a jó eredménye is elszállt. Zubčić (18.) a pálya közepén tartani tudta Ligetyt, de az elején és a végén sokat kapott tőle. Roberto Nani (20.) rendkívül zaklatott második futamával senkit nem előzött meg a célban. Igaz, ő legalább célba tudott érni, nem úgy, mint Faivre, aki kaput tévesztett.

Alexander Schmid (14.) már nagy előnyt hozott magával délelőttről, és egy összeszedett futammal bízhatott abban, hogy élete első világkupa döntőjéről pontszerzőként távozhat. A vezetésnek viszont sokáig nem örülhetett, mivel Manfred Mölgg (13.) egyből át is vette a vezetést. Az olasz pedig rögtön át is lépte honfitársát, De Aliprandinit. Justin Murisier (9.) érezte, hogy remeklő csapattársai mellett nagy eredményre lesz szüksége, amit már csak becsületből is meg tudott síelni.

Egy visszavonulást is láthattunk Florian Eisathtól (10.), aki még majdnem a vezetést is megszerezte. Már leérkezett csapattársai ennek ellenére is örömmel emelték a magasba. Az olasz 33 évesen búcsúzik a mezőnytől, egy dobogóval, amit 2016 decemberében szerzett Alta Badián. Karrierje utolsó versenyét egy holtversenye tízedik hellyel zárta. Tommy Ford (8.) már gazdálkodni tudott hozott eredményével, és élre állt. A junior világbajnok nagyszerű délelőtt után most délután majdnem el is esett, Odermatt (15.) végül az utolsó pontszerző helynek örülhetett.

Manuel Feller (10.) ismét mindent beleadott mindent, de sok időt vesztett. Dühének a célban is hangot adott. Thomas Fanara (7.) nagyszerű menettel rukkolt elő, jó tempója nemcsak a vezetést, de az addigi legjobb második futamot is jelentette számára. Matts Olsson (6.) délutáni futamára sem lehetett panasz, két századot megtartva ő is tartani tudta helyezését. Haugennek (12.) óriási mentésre volt szüksége ahhoz, hogy egyáltalán pályán maradjon. Ő viszont legalább menteni tudott, nem úgy, mint Pinturault, aki kaput tévesztett. Loïc Meillard (4.) teljesítménye mindenképp kalapemelést érdemel. Két kisebb hiba sem zavarta meg és egy nagyon gyors futammal – az addigi legjobbal – toronymagasan vette át a vezetést.

Žan Kranjec (5.) sem panaszkodhat, bátran engedte léceit, és sokáig Meillard-ral is versenyben volt, végül második helyre jött be. Henrik Kristoffersen (2.) viszont nem Meillard menetét tekintette legyőzendőnek. Bátran csúsztatta léceit és magabiztosan vette át a vezetést. Victor Muffat-Jeandet (3.) viszont meglepetésre még ezt is felül tudta múlni, sokáig vezetett. A pálya végén viszont egészen a mélyhóig csúszott ki, így végül három századdal kikapott a norvégtól. Marcel Hirscher (1.) volt már csak hátra. Ugyan bele-belehibázott, de a tiszta szakaszokon rendkívül gyors volt és megszerezte a mai győzelmet is.

Marcel Hirscher idei 13. sikerét aratta, amivel utolérte Ingemar Stenmark 1979-es és Hermann Maier 2001-es rekordját az egy szezonon belüli győzelmek tekintetében, holnap a műlesikláson pedig akár Vreni Schneider 14 győzelmes örökrekordját is beállíthatja. Az nem is volt kérdés, hogy karrierje során ötödször megnyeri a kis kristálygömböt. Szakági dominanciája is lehengerlő – idei hét óriásból hatot megnyert, a Val-d’Isére-in pedig harmadik helyet szerzett. Azaz a maximális 700-ból 660-at szerzett klasszikus óriásban.

Henrik Kristoffersen idén ötödször végzett második helyen óriásban, mindannyiszor Hirscher mögött. Keserű rekord, de összesen 11-szer lett idén második, ami rekord, egy szezonon belül. Egyébként viszont karrierje eddigi legjobb szezonját futotta óriásban, egyértelműen komoly tényezővé lépett elő itt is, és most már ebben a számban is Hirscher elsőszámú kihívójának tekinthető. Victor Muffat-Jeandet egy nagyszerű szezon zárásaként szerzett ma dobogót (bár még akár holnap is dobogón végezhet egy maihoz hasonló jó teljesítménnyel). Megszerezte karrierje első vk-sikerét, alpesi összetettben. Emellett egy olimpiai bronzéremmel szintén első érmét szerzte világversenyen (neki még junior korából sem volt érme). Óriásban viszont 2015 decembere óta először állhatott fel ismét a dobogóra.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország Hátrány
1. Marcel Hirscher Ausztria 2:13,63
2. Henrik Kristoffersen Norvégia +0,23
3. Victor Muffat-Jeandet Franciaország +0,26
4. Loïc Meillard Svájc +0,68
5. Žan Kranjec Szlovénia +1,10
6. Matts Olsson Svédország +1,58
7. Thomas Fanara Franciaország +1,60
8. Tommy Ford USA +2,06
9. Justin Murisier Svájc +2,07
10. Florian Eisath Olaszország +2,11

Szakági VK:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Marcel Hirscher AUT 720
2. Henrik Kristoffersen NOR 575
3. Alexis Pinturault FRA 329
4. Manuel Feller AUT 309
5. Matts Olsson SWE 299
6. Žan Kranjec SLO 272
7. Justin Murisier SUI 228
8. L. Nestvold-Haugen NOR 198
9. L. Meillard SUI 175
10. V. Jeandet FRA 167

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s