Brignone a versenyt, Holdener a kristálygömböt nyerte

Federica Brignone nyerte a nők idei második és egyben utolsó alpesi összetett versenyét. Az olasz mögött az újdonsült olimpiai bajnok, Michelle Gisin és Petra Vlhová végeztek. Mai negyedik helyével Wendy Holdener nyerte a szakági kis kristálygömböt, amit az idei két verseny eredménye alapján kalkuláltak.

A ködös Szlovéniából a napos Svájcba váltottunk délelőtt. Sajnos a lányok a jó időben sem síelték meg az egész pályát – mondván, tegnap a szuper-G-ben sem teljesítették a pálya egészét. Ana Bučik (34) egy méretes hibával nyitott a cél előtt, de enélkül sem lehetett kérdés, hogy Sofia Goggia (1.) toronymagasan veszi majd át a vezetést. Marta Bassino (23.) az ugratóról repült rossz irányba. Haaser (4.) viszont egész közel tudott maradni Goggiahoz, mindössze fél másodperccel kapott ki tőle. Federica Brignone (5.) személyében újabb olasz ment jó időt, és bízhatott a folytatásban egy korrekt szlalomban.

Federica Brignone. Ap

A hazaiak nagy örömére a tegnap meglepetésdobogót hozó Wendy Holdener (7.) ismét nagyszerű szuper-G-t futott. A helyi műsorközlő nem hallgatott el, Priska Nufer (15.) is jól síelt, míg az olimpiai bajnok Michelle Gisin (17.) sokáig meccselt Holdenerrel is, de a cél előtti kapunál vétett és épp csak pályán maradt, botját pedig elvesztette. Időeredmény alapján Feierabend (30.) teljesítményével sem lehettek elégedetlenek a svájciak, de a rövidebb pályán a két másodperces hátrány majdnem a legjobb harmincas folytatásába került.

Nicole Delago (2.) élete szuper-óriás futamát futotta, még Goggiát is majdnem megelőzte. Siebenhofer (13.) még az olasznál is jobban kezdett, de az egyik kaputól nagyon távol került, ami súlyos tizedekbe került. Újabb osztrák, ezúttal Stephnaie Venier (8.) következett, aki a legjobb tízbe is beférkőzött, míg a rákövetkező Ragnhild Mowinckel (3.) egészen a pillanatnyi dobogóig síelte magát. Kiemelkedő időt síelt még Stephanie Brunner (5.) is, aki a vele holtversenyben álló Brignonéhez hasonlóan szintén az óriásból közelít a kombináció mindkét számához.

Azzal, hogy a szakági második Bassino épp erősebbik számában rontott, míg a harmadik Ana Bucik (34.) csak a legjobb harminc után indulhatott a második futamban, szinte biztossá vált, hogyha Holdener nem hibázik a második futamban, akkor megszerzi a szakági kristálygömböt.

Denise Feierabend (12.) szűz pályán kezdhette a második futamot, amit próbált is kihasználni. Meglepetésre azonban csak három versenyző erejéig tartotta meg az első helyet, mert Nadine Fest (11.) alig adott el valamit előnyből. Az osztrák magabiztosan lépett át olyan jó kombinációs sízőkön, mint Maruša Ferk (15.), Marta Bassino (23.), vagy Nevena Ignjatovic (16.).

Michelle Gisin (2.) olimpiai bajnokként hatalmas időt síelt a hazai közönség örömére. Egy szinte tökéletes műlesiklással, másfél másodperces előnnyel vette át a vezetést és célzott meg egy esetleges dobogót. Honfitársa, Priska Nufer (10.) kettős vezetést biztosított a hazaiaknak, de ő is távol maradt Gisin idejétől. Ramona Siebenhofer (13.) szalomtapasztalatához mérten remek futamot teljesített. Petra Vlhovának (3.) elsősorban úgy kellett volna támadni a pályát, hogy Holdenerre is nyomást helyezzen, de végül Gisintől is kikapott hát századdal. Rahel Kopp (7.) nem olyan jó műlesikló, mint az élen álló kettős, ennek megfelelően csak mögéjük érkezett meg. Sem Scheyer (14.) sem Schnarf (17.) terepe a szűkre tűzött pálya, így vissza is csúsztak az eredménylistán.

Az olimpiai- és a világbajnok összecsapását láthattuk Wendy Holdener (4.) esetében, de ezúttal nem volt olyan lehengerlő a műlesiklása, és nem is tudta megelőzni Gisint. A svájci lány ezzel is már biztos szakági győztesnek mondhatta magát. Ami nem sikerült Holdenernek, sikerült Brignonének (1.): az olasz lány hatvankét századnyi előnyből hármat tudott megtartani egy igen magabiztos csúszással. Stephanie Brunner (5.) szintén jó szlalomot síelt, holott egyáltalán nem ez legerősebb száma. Riccarda Haaser (9.) egy időben egyértelműen jobb volt a stanglik közt, mint iménti honfitársa, de most sem tudta felülmúlni még Brunnert sem.

Ragnhild Mowinckelnek (6.) leggyengébb számában kellett volna erőn felülit nyújtani, de egy másodperccel volt gyengébb a második futamban, mint Brignone, így a dobogóról is lecsúszott. Nicole Delago (18.) nagyon megszenvedett a pályával, de délelőtti futamból mindenképp erőt meríthet a jövőben. Goggia (8.) volt már csak hátra, kilenc tizedes hozott előnnyel, de ezt a pálya közepéig el is adta, majd a második felében folyamatosan nőtt a hátrány.

Federica Brignone egy évvel ezelőtt egy első és egy második helyet szerzett ugyanitt kombinációban. Ezúttal is szerencsét hozott neki Crans Montana, és két kiegyensúlyozott futammal tudta megnyerni a versenyt. Az idei szezonban ezzel a harmadik szakágban sikerült neki a győzelem, az óriás és a szuper-G után. Elsősorban óriásműlesikló tudása miatt jegyezték a nevét sokáig, de az elmúlt években sikerrel kacsintott ki minden számba.

A szám olimpiai bajnokaként Michelle Gisin  élete első vk-győzelmét üldözte ma is. Ami inkább meglepetés, hogy ezúttal a műlesiklás sikerült neki jobban. Igaz, eredetileg ez a szám feküdt neki a legjobban, de idén már egyértelműen sikeresebb a gyors számokban, tegnap is csak éppen lemaradt a szuper-G dobogójáról.

Petra Vlhová életében először indult el a világkupában alpesi összetettben és nagyszerűen sikerült számára a debütálás. Első alkalommal állhatott fel dobogóra műlesikláson (ide értve a parallelt is) kívül más számban is. Az olimpia kedvéért kezdett el a kombinációban gondolkodni és már ott szerzett 5. helye is bizonyította, hogy van keresnivalója ebben a számban is.

SKI-SUI-WORLD-WOMEN-COMBINED

Wendy Holdener mai negyedik és lenzerheidei első helyével életében másodszor nyerte el az alpesi összetett szakági világkupát. A regnáló világbajnok és a szám olimpiai bronzérmese idén is nagyszerű formában versenyzett a szakágban. Sikere értékéből nem von le ugyan, de el kell mondani, hogy a kristálygömböt mindössze két verseny eredményéből kalkulálják. Korábban a férfiaknál évekig nem osztottak kristálygömböt ennyi versenyért (bár idén Peter Fill is 2 verseny alapján lett szakági győztes). Holdener minden bizonnyal a szakág utolsó világkupa-bajnoka.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s