Marcel Hirscher hetedszer!

A világkupadöntő előtti utolsó versenyt rendezték a műlesiklók számára Kranjska Gorán. A versenyt másodperc fölötti előnnyel nyerte meg Marcel Hirscher, aki ezzel a szakági elsőséget is biztosította már – sőt Kristoffersen interjúja alapján az összetett is már a kezében van. A norvég, aki ma a második helyet szerezte meg, nem indul gyors számokban, így már matematikai esélye sincs. A harmadik helyet Ramon Zenhäusern szerezte meg, aki nagyszerű svájci teljesítményt koronázott meg ezzel.

Manfred Mölgg (8.) nyitotta a délelőtti futamot, de felső szakaszán kívül nem sok mindent lehet kiemelni menetéből. Ennek megfelelően Kristoffersn (2.) első szektoros hátránya után folyamatosan növelte előnyét. Daniel Yule bevállalós menettel célozta meg a dobogót, de épp emiatt esett ki.

LIGGER BRA AN: Henrik Kristoffersen ligger på andreplass etter den første omgangen av søndagens slalåm.

Michael Matt (4.) jött addig a legjobban a felső szakaszon, de a meredeken kisebb hátrányt szedett össze a norvéghoz képest. Honfitársa, Marcel Hirscher (1.) korrekt kezdés után fokozatot váltott, és a meredeken már úgy engedte a léceit, ahogy senki és végül nyolc tizeddel vette át a vezetést.

Stefano Gross (7.) rendkívül darabosan síelt, csak Mölggel versenyzett az utolsó helyért. Az aktuális olimpiai bajnok zárta a legjobb hét sorát, és André Myhrer (3.) idei szokásához híven a harmadik helyre jött be a Hirscher-Kristoffersen páros mögé.

Luca Ärni (15.) a szezon végére visszaesett kicsit és csak az olaszokkal volt versenyben az utolsó helyért, végül “megnyerte” ezt a dicstelen viadalt. Ryding (15.) a saját edzője által tűzött pályán síelhetett, de végül Ärnivel holtversenyben állt a célban.

Manuel Feller (11.) viszonylag agresszívan támadta a kapukat, de magához képest visszafogott volt. Victor Muffat-Jeandet (17.) a szezon második felében élete szlalomformájába került, de a sűrűsödő ködben nem volt benne az újabb jó eredmény. Alexis Pinturault biztatóan kezdett, de a második lett, aki kapura lépett.

Marco Schwarz (27.) nem merte engedni a léceit a meredeken, nagyokat fékezett minden egyes kapunál.  Foss-Solevåg (9.) az előbbiekel ellentétben nem az utolsó helyre tartott, és komótos futammal is top10-ből várhatta a folytatást. Ramon Zenhäusern (10.) zárta a legjobb 15 sorát, és a bujkálós részeket jól oldotta meg, végül épp a pálya végén kapott ki az addig hasonló menetet produkáló Foss-Solevågtól. Mindkettejük menete a top 10 végéhez volt elég.

A második tizenötös csoportban két kiemelkedő sízést is láthattunk: Clement Noël (5.) és Loïc Meillard (6.) személyében az új generáció idei két legnagyobb meglepetése repesztett nagyot, és lettek hazájuk legjobbjai az első futamban. Nem lehetett panasz a náluk majd’ tíz évvel idősebb Digruber (12.) és Nestvold-Haugen (13.) meneteire sem.

Harmincon túlról a svájci Marc Rochat (13.) végzett a legelőkelőbb helyen, de továbbjutott még Dominik Stehle (41-essel 20.), Trevor Philp (36-ossal 22.), Sebastian Holzmann (31-essel 23.), Sandro Simonet (45-össel 24.), Mark Engel (34-essel 25.), a hazai Stefan Hadalin (46-ossal 28.) és Timon Haugen (29.), aki a legmagasabb rajtszámmal, hatvanassal jutott a második futamba.

A második futam első igazán kimagasló sízését a hazai Stefan Hadalin (25.) mutatta be, aki ezzel Straßert (21.) és Engelt (19.) is megelőzte. A hazaiak örömének a svájci Sandro Simonet (8.) vetett véget, aki hol jobb, hol rosszabb időeredményekkel ment lefelé, végül meggyőző eredménnyel állt az élre. Csak utólag tudtuk meg, hogy a svájci egészen a legjobb tízig menetelt. Holzmann (11.) és Philp (14.) is sokáig veszélyesek voltak a svájcira, de a cél előtti meredeken mindketten súlyos tizedeket kaptak.

Dominik Stehle (17.) nagyobbakat hibázott, de ő legalább célba ért, nem úgy mint Chodounsky. Muffat-Jeandet (9.) már nagy előnyt épített ki a kritikus meredek szakasz előtt, de bele-belerontott, így végül lemaradt a vezetésről. Khoroshilov már-már régi önmagát idézte, de kapura lépésével újabb énjét is megmutatta. Luca Ärni (23.) a jó látási viszonyok és a frissen karbantartott pálya ellenére sem tudott épkézláb menettel előrukkolni. Dave Ryding (20) már úgy tűnt, él a körülmények adta lehetőségekkel, de egy hibasorozat másfél másodpercébe került. A napsütésben viszont már az is látszott, hogy a meredeken romlik a pálya állapota.

Ugyanott rontott bele a menetébe Nestvold-Haugen (26.), ahol Ryding. Simonet végül tizenhárom versenyzővel a vége előtt távozott a vezetőnek járó Audi-ülésből: honfitársa, Marc Rochat (6.) tudta felvenni vele a harcot. Marc Digruber (12.) a zaklatott meredek miatt még a világkupa döntőről is lemaradt nyolc ponttal. Manuel Feller nem kockáztatott mindent, de így is kapura lépett.

Der Walliser kurvt schon wieder aufs Podest.

Két svájci állt az élen, amikor érkezett Ramon Zenhäusern (3.), aki ismét jól kerülgette a stanglikat és nagy előnyével hármas svájci vezetést biztosított. A reklámszünet előtt már csak Foss-Solevåg (5.) volt hátra, de csak a svájciak közé férkőzött be. Két olasz következett, de Mölgg (7.) keveset, Gross (10.) egy hibával jóval többet csúszott vissza. Loïc Meillard (15.) teljessé tehette volna a svájci örömöt, de két méretes hibája több mint másfél másodpercbe került.

Cement Noël (4.) a pálya felső részén nagyot mentett, az így kapott hát tizedes hátrányát a célig viszont megfelezte. Michael Matt az egyre romló pályán nagy előnyt vesztett el, és végül épp arra a kék kapura lépett rá, mint Feller. Már csak az első futam legjobb háromja volt hátra. André Myhrer (24.) egy másodperces előnyt vesztett el a lapos felső szakaszon. A meredeken viszont még tovább küzdött, és végül az is szenzáció volt, hogy célba ért. Ezzel Zenhäusern már dobogós volt. Henrik Kristoffersen (2.) hamar elvesztett egy másodpercet, de a meredeken meg tudta verni a svájcit. Marcel Hirscher (1.) ezúttal sem védekezett nagy előnyből, és pattogós sízéssel szerezte meg újabb győzelmét.

Marcel Hirscher mai győzelmével már matematikailag is megnyerte a műlesiklók szakági világkupáját. Ami pedig még fontosabb, Kristoffersen bejelentette, hogy nem indul a hátralévő négy gyorsasági számban, így Hirscher elméletileg sorozatban hetedik összetett világkupáját is megnyerte. Bokasérülése után még az sem volt biztos, hogy rajthoz állhat a szezon kezdetekor, ennek ellenére írja tovább a rekordokat.

Das Podest: Hirscher siegt vor Kristoffersen und Zenhäusern.

Henrik Kristoffersen pontosan tízedszer lett második az idei szezonban. Még továbbra is csak egy gőzelemnél tart. Az már biztos, hogy idén a mindkét technikai szám szakági összesítésében a második helyen végez Hirscher mögött és az összetettben is csak matematikai esélyei vannak a második hely elvesztésére.

A hazája sajtója által csak „Zwei-Meter-Mann”-ként emlegetett Ramon Zehäusern karrierje során először állhatott fel dobogóra egy klasszikus műlesikló versenyen. Ezzel bizonyította azt is, hogy ezüstérme nem csak kicsúszott eredmény volt az olimpián. Ami pedig a következő verseny miatt lényeges, a világkupadöntőn már a legjobb hét közt lesz a rajtszámsorsoláskor.

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Különbség
1. Marcel HIRSCHER AUT 1:49,22
2. Henrik KRISTOFFERSEN NOR +1,22
3. Ramon ZENHÄUSERN SUI +1,61
4. Clement NOËL SUI +1,92
5. Sebastina FOSS-SOLEVÅG NOR +2,13
6. Marc ROCHAT SUI +2,34
7. Manferd MÖLGG ITA +2,51
8. Sandro SIMONET SUI +2,67
9. Victor MUFFAT-JEANDET FRA +2,77
10. Stefano GROSS ITA +2,91

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s