Porszem került a norvég gépezetbe, német győzelem a csapatversenyen Lahtiban!

Magabiztos német győzelmet hozott a csapatverseny Lahtiban, Andreas Wellingerék végig vezetve, magabiztosan szerezték meg idei első győzelmüket a lengyelek előtt. Eközben az idei szezonban eddig domináló, olimpiai bajnok Norvégiánál egyetlen komolyabb hiba elég volt ahhoz, hogy az első hely helyett a harmadik hely legyen számukra a plafon s mai versenyen.

Az olimpiát követő kisebb szünet után a hétvégén Lahtiban kezdődik meg a Világkupa-sorozat hajrája a síugróknál. A mai első versenynapon egy csapatverseny szerepelt a programban, amelyen ezúttal csípős hideg, de szerencsére viszonylag szélcsendes idő fogadta az ugrókat.

lah.PNG

A csapatok első ugróit a 9-es kapuból engedte el a zsűri, a legjobban pedig a németek kezdtek, akinél Karl Geiger éppen a zsűritávolságnál, azaz 130 méternél landolt. Nem sokkal maradt el tőle Maciej Kot sem (129 m), így a lengyelek voltak a másodikok, mögöttük 126,5 méterrel Stefan Kraft hozta az osztrákokat a harmadik helyen. A negyedik pozíciót Yukiya Satonak (124,5 m) köszönhetően a japánok foglalták el, míg az újdonsült olimpiai bajnok norvég együttes Andreas Stjernen 125,5 méteres ugrásával csak az ötödik helyen állt.

tan.PNG

A második körben Markus Eisenbichler egy 125 méteres ugrással növelni tudta a németek előnyét az élen, a lengyeleknél ugyanis Stefan Hula csak 118,5 métert ugrott, ezzel már 11,8 pont volt az első két csapat között a különbség. Gregor Schlierenzauer egy 120,5 méteres kísérlettel eközben továbbra is a virtuális dobogón tartotta az osztrákokat és a japánok is őrizték a negyedik helyüket Taku Takeuchi 118,5 méteres ugrásának köszönhetően. Nem álltak viszont jól továbbra sem a norvégok, sőt, Daniel Andre Tande kifejezetten betlizett, ugyanis mindössze 101 métert ugrott, így két ugrás után még az eddig elég visszafogottan ugró szlovénok (Lanisek 121,5 m, Dezman 113,5 m) is befértek eléjük, és mindössze a hatodik helyen álltak az északiak.

Az ugrók ebben a körben egyébként már a 8-as beülőt használták, ahogy a harmadik csoportban is, amelyben az élen a helyzet gyakorlatilag változatlan maradt, Richard Freitag egy 121 méteres ugrással nem csak a németek első helyét, de a durván 12 pontos előnyüket is megőrizte a lengyelek előtt, ahol Dawid Kubacki 119 métert ugrott. Clemens Aigner 118 méterével eközben továbbra is Ausztria volt a harmadik, Junshiro Kobayashi 121,5 méteres kísérletével japán a negyedik, míg Johann Andre Forfang, a csoporton belül amúgy a legjobb, 125,5 méteres repülése arra volt elég, hogy a norvégok visszaelőzzék az ötödik helyért a szlovénokat, akiknél Tilen Bartol 113 méterig jutott.

fri.PNG

Jöttek a negyedik emberek, és jött az Andreas Wellinger-Kamil Stoch csata újabb felvonása. Összességében Pyeongchang mindkét egyéni aranyérmese odatette magát az első ugrásánál, noha Kamil Stoch 127,5 méterrel nagyobbat ugrott, mint a német, ám Wellinger 124 méterrel így is megőrzött 8,9 pontot az előnyükből, így Németország várhatta az élről a folytatást. A lengyelek mögött az osztrákok továbbra is őrizték a harmadik helyet, miután Michael Hayböck 123 métert ugrott, Ryoyu Kobayashi 120 méterével Japán volt a negyedik, Norvégia pedig, az éllovasokhoz képest 47,9 pontos lemaradásban, az ötödik helyen fordult, miután Robert Johansson 125,5 métert repült. Jernej Damjan 121 méteres ugrásával megtartotta a szlovén csapat hatodik helyét, a fennmaradó két továbbjutó helyet pedig a svájciak és az oroszok szerezték meg, kiszorítva ezzel a második sorozatból a 9. helyen végző házigazda finneket, míg a 10-12. helyen az olaszok, az amerikaiak, és a kazahok osztoztak.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot ismét a 9-es beülőből kezdték a csapatok, Karl Geiger 127,5 méteres repülését követően pedig továbbra is Németország vezette a mezőnyt az őket kitartóan üldöző lengyelek (Kot 126,5 m) előtt. Az osztrákoknál eközben Stefan Kraft 131 métert repült, ezzel egy pillanatra úgy tűnt, hogy ők is bekapcsolódhatnak a győzelemért zajló csatába, ugyanis a lengyelekhez képest ezzel már csak 5,2 pont volt a lemaradásuk. A norvégoknál Andreas Stjernen ugyancsak nagyot ugrott (130,5 m), ezzel az északiak megelőzték a japánokat, akiknél Sato 124 métert repült, míg Lanisek 118 méteres ugrása továbbra is hatodik pozíciót jelentette a szlovénoknak.

krf3.PNG

Hat ugrás után minden korábbinál biztosabbnak látszott a németek fölénye, Markus Eisenbichler ugyanis 130 métert repült, ezzel a bizonytalan talajfogás ellenére is jelentősen, 20 pontosra növelte az előnyét. Legközelebbi üldözőik ráadásul már nem is a lengyelek voltak, ugyanis az osztrákoknál Gregor Schliernzauer is egészen jót, 124,5 métert ugrott, míg a lengyeleknél Hula csak 122 méternél landolt. Ezzel az osztrákok előzni tudtak és 1,7 ponttal megelőzve Stochékat a második helyen álltak. A norvégok eddigi hányattatásai jórészt Daniel Andre Tande első ugrására voltak visszavezethetők, aki azonban másodjára már biztos lábbal ugrott 125 métert. Norvégia ezzel továbbra is a negyedik helyen állt, bő húsz pontra a virtuális dobogótól, míg az 5-6 helyet továbbra is Japán (Takeuchi 121 m) és Szolvénia (Dezman 118,5 m) foglalta el.

sto2.PNG

A harmadik csoport előtt a zsűri ismét módosított, és a 8-as kapuból folytatódott a verseny. Richard Freitagot ez különösebben nem zavarta meg, és egy 125,5 méteres ugrással csaknem 20 pontos előnyt hagyott a befejező emberre, Andi Wellingerre. Az osztrákoknál viszont Clemens Aigner csak 113 métert ugrott, ezzel viszonylag nagy támadási felületet hagyott a lengyeleknek, akik Dawid Kubacki 125,5 méteres ugrásával vissza is vették a második helyüket, sőt Johann Andre Forfang 127,5 méteres ugrásával még a norvégok is befértek eléjük, így az osztrákok csak a negyedik helyen fordultak a fináléra. Eközben kicsivel hátrább nem sok minden változott, Junshiro Kobayashi 118,5, Tilen Bartol 118,5 métert ugrott, ezzel maradt a japán-szlovén sorrend az 5-6. helyen.

Az utolsó csoportban szokás szerint az aktuális állás szerinti fordított sorrendben érkeztek – immár a 7-es beülőből –  a versenyzők, így elsőként az oroszok 8., a svájciak 7., majd a szlovénok (Damjan 120,5 m) 6. és a japánok (Ryoyu Kobayashi 123 m) 5. helye vált biztossá, noha sok izgulnivalónk a nagy pontkülönbségek miatt a mezőnynek ebben a szegmensében már eleve nem nagyon volt.

ger.PNG

Az osztrákok viszont nem csak papíron voltak versenyben a dobogóért, ehhez ugyanis Hayböcknek mindössze 4,5 pont hátrányt kellett volna eltüntetni Johanssonnal szemben. Az osztrák 125 méterrel nem is ugrott rosszat, Johansson (126,5 m) azonban egy méterrel túlugrotta, így a rossz kezdés után végül csak dobogón végeztek a norvégok. Kamil Stoch 131 méterrel ugyancsak kitett magáért, bebiztosítva a második helyet a lengyeleknek, Andreas Wellingernek azonban így sem volt igazán nehéz dolga a végén, egy 127 méteres ugrással simán hozta is a versenyt a németeknek, akik végig vezetve, teljesen megérdemelten végeztek ma az élen. Werner Schuster egyébként ezzel idén először tudott csapatversenyt nyerni, így a lengyelek mellett immár ők is elmondhatják magukról, hogy meg tudták törni a norvég dominanciát ebben a számban.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Németország 1124.5
2. Lengyelország 1113.2
3. Norvégia 1082.6
4. Ausztria 1074.5
5. Japán 1052.6
6. Szlovénia 991.0
7. Svájc 931.0
8. Oroszország 833.1

Részletes eredmények

Nemzetek kupája

A hétvége programja vasárnap 15:30-tól az egyéni versennyel folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s