Menny és pokol amerikai módra: Vonn 80-szoros győztes, Wiles lemarad az olimpiáról

Újabb korszakokon átívelő statisztikai mutatóhoz érkezett ma Lindsey Vonn. Az amerikai klasszis nyolcvanadik (80.) győzelmét aratta a Világkupában, így újabb lépést tett Ingemar Stenmark rekordja felé. S nem mellékesen újabb lesikló kristálygömbje felé. Ez a siker sem volt könnyed, két aprócska századdal utasította csak maga mögé Sofia Goggiát, a szakági listavezetőt. A dobogó alsó fokára Cornelia Hütter állhatott fel. Vonn hangulata ezzel együtt sem lehet örömteli, elvégre a személyes támogatását is élvező honfitársa, Jacqueline Wiles nagyot bukott. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, minden bizonnyal odalettek olimpiai álmai.


Nyakunkon az olimpia, innen nézve nem érhetett senkit váratlanul, hogy meglehetősen szűkre szabott, 44 főt számláló mezőny gyűlt össze Garmisch-Partenkirchenben. Akik nem kifejezetten a gyorsasági számok specialistái, javában készülnek a közelgő technikai számokra, netán már ki is utaztak Dél-Koreába. Ezek között találjuk Mikaela Shiffrint és Federica Brignonét is.

Egészen a hétvégéig úgy tűnt, akik elutaztak Bajorországba, potyára tették. A február eleji esőzések ugyanis elérték a térséget, a változó állagú csapadék szinte elmosta mindkét edzést. A szükségszerű tréninget így kénytelenek voltak ma délelőtt megrendezni. Itt kettős amerikai siker született, Breezy Johnson győzött Lindsey Vonn előtt, mögöttük Goggia, Venier (kaputévesztéssel) és Fanchini végzett.

Az időjárás átírta a forgatókönyvet, az előzetesen betervezett kétfutamos lesiklás helyett inkább egy igencsak lekurtított, egyperces lesiklásra került sor a mai napon. Komikus ezt leírni, de ez esetben az edzés erőigényesebbnek bizonyult, ott lesíelték csaknem a teljes pályát.

A sprintlesiklást Lara Gut (6.) nyitotta, mégpedig egy körülményekhez mérten egészen konszolidált menettel. Nagy tempót diktált a svájci, ennek is betudhatóan gyakran elhagyta a kék vonalat, különösen a lejtő záró szakaszain. Sejthető volt, dobogóban ma sem reménykedhet. Johanna Schnarf (14.) bizonytalanabbik arcát mutatta ma, ő még nem veszélyeztette igazán a svájcit, Cornelia Hütter (3.) viszont olyannyira megtette, hogy bő fél másodperccel letaszította őt az élről. Menete jócskán pontosabb volt Guténál, s bár végsebességileg összeszedte magát, elsősorban a pálya felső szektoraiban visszafogottabbnak tűnt a kelleténél.

Breezy Johnson (4.) menete közben világosan érződött ez a kettősség. Elementáris nyitánnyal 5 tizednyi előnyt gyűjtött, amit szektorról szektorra leadogatott, így törvényszerűen végül az osztrák javára fordult a kocka. Vezetett bár, de koránt sem ilyen mértékben Tina Weirather (7.) is, s mivel a folytatásban alaposan megbillent egy jobbosban, besorolt a sereghajtó pozícióba. Jasmine Flury (20.) kilátástalanul küzdelmet folytatott a Kandaharral, nem meglepő módon senkit nem bírt megelőzni.

A szakági listavezető került sorra, nagy kérdés volt, milyen lábbal kelt ma fel Sofia Goggia (2.). Olybá tűnt, jobb lábbal. Bár felső szektora nem volt épp világverő, csakhogy a folytatásban tartani tudta Hütter tempóját, s ha századokkal is, de végig zöldült a Live Timing neve mellett. Végtempója párját ritkítóra sikeredett, még az aprócska pályaelhagyás is belefért, 11 századdal élre állt a piros mezes. Ragnhild Mowinckel (8.) menete kompaktnak volt mondható. Nagyobb hibát nem láttunk nála, a saját vállalását gond nélkül végigtolta.

Mint ahogy Lindsey Vonn (1.) is, de egészen más minőségben. Kiélezett futam volt Goggia összevetésében. Ide- odapattogtak a századok, a célban 2 századdal az amerikai bizonyult jobbnak. Talán a tisztább ív szólhatott mellette, mert a végsebességben elmaradt az olasztól. Laurenne Ross életerős kezdés után csúnyán megbillent, s nekiütközött a védőhálónak. Eleve reklámszünet következett, így az amerikainak volt ideje távozni a helyszínről.

Viktoria Rebensburg (11.) arckifejezésén és sízésén egyformán érződött, kb. a háta közepére nem kellett ez a hétvége az aranyéremmel kecsegtető olimpiát megelőző napokban. Mint egyedüli, ráadásul helyi kötődésű némettől nyilván alapelvárás volt a rajta. Sok értelme mindenesetre nem volt.

Anna Veith (5.) a hosszú kihagyást után visszatérő sízők rákfenéjén, a mentális gáton kezd túllendülni, kifejezetten bátor menettel rukkolt elő. Az ívhasználat mindenhol nem volt ok, a dobogóról nem álmodhattak szurkolói, de példának okáért Gutot sikerült megelőznie. Újabb amerikai, újabb bukás. Jacqueline Wiles már nem úszta meg olyan könnyedén, mint Ross. Vészesen lesodródott a pályáról, megtehette volna, hogy kiáll, ehhez képest ő megpróbálta bevenni a kanyart. Vesztére. Megdobta a kapu, hátraesett testsúlya, nagy esés lett a vége. Fájdalmait hallani és látni lehetett, mentőhelikopter szállította kórházba. Három TOP-10 helyezés, közte egy dobogó – ez volt idei mérlege lesiklásban. Ha halványan is, de esélyese volt egy olimpiai éremnek. Minden bizonnyal odalettek olimpiai álmai.

Hosszú kényszerszünet után az osztrákoké volt a terep, ám egyikük sem tudott átlagon felül teljesíteni. Christina Scheyer (18.) lábai rendre megremegtek a rizikósabb kanyarokban, Stephanie Venier (23.) tettrekészsége pedig nem váltotta be a hozzá fűződő reményeit, egymást érték a hibák menetében. Stacey Cook (22.) futama szintén igencsak zaklatottra sikeredett, néhol a tojástartást sem sikerült kitartania. Üde színfolt volt hozzájuk mérten Michelle Gisin (14.). Remekül, egyetlen századdal még a listavezetőnél is jobban kezdett, s a folytatásban sem mutatkozott érdemi különbség. Nagy kár egyetlen hibájáért, mert azzal a késve vett kapuval, majd túlcsúszással otthagyott közel egy teljes másodpercet.

Ugyanott került mélyre Ramona Siebenhofer (13.), esetében kevesebb volt az időveszteség, igaz, eleve hátrányból indult. Nicole Schmidhofernél (9.) nem egy komolyabb hibával ment el egy még jobb eredmény lehetősége, a Szuper-G világbajnoknője tempóban maradt el a várakozásoktól, különösen a legvégén. Nadia Fanchini (10.) visszafogott teljesítménnyel rukkolt elő, az aktuális TOP-10-nél több nem volt menetében.

Az időjárás nem engedte a tökölést, rögtön folytatódott a verseny a ranglista 21. – 30. helyezettjeivel. Alice McKennis (17.) magabiztos sízése a holtversenyes kezdés után fokozatosan holt hamvába, a már heves hóesésben szenvedő Joana Hählen (26.) pedig a mezőny legvégére sorolt. Michaela Wenig személyében újabb hazai sízőért szoríthatott a korrekt számban jelenlévő közönség. A nyújtott jobb-balos kanyarban elvesztette egyensúlyát, ami kieséséhez vezetett.

Sokáig kellett várnunk az első francia lesiklóra, Tiffany Gauthier (16.) pedig ezúttal nem volt képes bravúrra. Az olaszok ifjonca, Nicol Delago (29.) futamát hűen jellemezte edzőjének elkeseredett fejcsóválása. Jó időeredményre pedig nyílt lehetőség, mint igazolta ezt Priska Nufer (12.). Az meg már a hófúvásnak volt betudható, hogy szépen megduplázta hátrányát az utolsó szektorban. A német közönségre nem lehetett panasz, Kira Weidle (34.) is kapott a tapsból, azzal együtt is, hogy még az addigi sereghajtótól is méretes hézag választotta el. Nuferhez hasonlóan járt Corinne Suter (24.), jó eséllyel széllel szemben kellett kihoznia magából a maximumot az utolsó szektorban. Tamara Tippler (29.) és Verena Stuffer (35.) következetesen gyér csúszásaival léptünk túl a legjobb harmincon.

Innentől fogva alig több mint tucatnyian reménykedtek (vagy sem) abban, hogy nem fölöslegesen utaztak Garmischba. Leengedték őket, a némileg javuló körülményeknek is betudhatóan többen alaposan szaggatták az istrángot. Pontot szerzett a német Meike Pfister (36-ossal a 27.), a német Nina Ortlieb (37-essel a 21.), a monacói Alexandra Coletti (41-essel a 28.), a francia Laura Gauche (42-essel a 25.), s zárásként a német Patrizia Dorsch (44-essel a 19.). Nem rajtolt el Jennifer Piot, a francia visszalépéséhez vélhetően hozzájárulhatott gyors edzéskiesése, de hírt ezzel kapcsolatban nem találtunk.

Végeredmény

Első nőként elérte a 80. Világkupa-győzelmet, s már csak hat választja el Ingemar Stenmark utolérhetetlennek tűnt rekordjától. De ami talán még ennél is fontosabb, remek formában érkezhet az olimpiára Lindsey Vonn: előző három lesiklásán két első és egy második helyet szerzett, mi több, egy hete megnyerte a kombináció Szuper-G-s futamát, s aztán szlalomban sem tűnt reménytelennek. Hullámvasút jellemezte Sofia Goggia teljesítménygörbéjét a 2018-as esztendőben. Egy biztató óriás-műlesikló dobogó után zsinórban kétszer győzött lesiklásban, ezt viszont három kiesés, nullázás követett. Garmischban ismét a szebbik arcát mutatja. Dobogóinak száma egy híján húsz. Cornelia Hütter a győztes kezdés után elég gyakran belesüppedt a középmezőny elejébe, mai dobogója talán őt is eltelíti annyi önbizalommal, hogy még izgalmasabbá teszi az olimpiai záró számát. A kumbergi lány 13. alkalommal állt dobogón.

Holnap újabb lesiklás következik.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Lindsey Vonn (USA) 1:12,84
2. Sofia Goggia (ITA) +0,02
3. Cornelia Hütter (AUT) +0,13
4. Breezy Johnson (USA) +0,34
5. Anna Veith (AUT) +0,47
6. Lara Gut (SUI) +0,66
7. Tina Weirather (LIE) +0,74
8. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0,81

Lesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. S. Goggia Olaszország 349
2. L. Vonn Egyesült Államok 306
3. T. Weirather Liechtenstein 298
4. C. Hütter Ausztria 269
5. M. Shiffrin Egyesült Államok 256
6. M. Gisin Svájc 195
7. l. Gut Svájc 179
8. J. Wiles Egyesült Államok 149

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1513
2. W. Holdener Svájc 843
3. P. Vlhová Szlovákia 754
4. V. Rebensburg Németország 738
5. F. Hansdotter Svédország 657
6. S. Goggia Olaszország 650
7. T. Weirather Liechtenstein 637
8. L. Gut Svájc 632

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s