Willingen Five: Kamil Stoch a kvali győztese

A XXIII. Téli Olimpiai Játékok előtti utolsó megmérettetésen sem lazíthatnak a síugrók. Willingenben ugyanis öt ugrás kell a végső győzelemhez, amibe már a mai kvalifikáció is beleszámított, melyet Kamil Stoch tudott megnyerni. A második helyen a hazai sáncon versenyző Richard Freitag végzett, míg a harmadik a múlt hétvégét kihagyó Daniel André Tande lett.

Noha nem kapott túl nagy reflektorfényt, a tradicionális Négysáncverseny és a márciusban másodjára megrendezésre kerülő Raw Air mintájára egy új mini „versenysorozatot” köszönthetünk a Világkupában, mely a Willinger Five nevet viseli. Az elnevezés onnan ered, hogy a síugrók 5 sorozaton át küzdenek meg egymással, és így derül fény a végső győztes kilétére, aki nem mellesleg 25 ezer euró díjazásban is részesül. Ebbe az öt ugrásba a szombati és vasárnapi egyéni versenyek két-két sorozata, valamint a pénteki kvalifikáció eredménye számít bele. A Willingen Five győztesének tehát – éppúgy, mint a Négysánc, a Raw Air vagy a sírepülővilágbajnokság esetében – több napon át tartó kiváló formára és tökéletes ugrásokra lesz szüksége.

A willingeni hétvége azontúl, hogy némi plusz izgalmat hoz a versenynaptárba, abból a szempontból is érdekes lehet számunkra és a versenyzők számára, hogy ez az utolsó erőpróba a jövő héten rajtoló téli olimpia előtt. Ebből kifolyólag van néhány komoly hiányzónk, akik úgy döntöttek inkább egyedül, otthon készülnek fel Dél-Koreára, többek között az osztrák és japán A csapatot és Simon Ammann-t sem láthatjuk a hétvégén, míg például a lengyel és norvég csapat a szokásos felállással látogatott el a németekhez.

willingen_tr5

A kvalifikációt a szokásos két edzősorozat után rendezték meg, amelyet Kamil Stoch egy 142,5 méteres ugrással tudott megnyerni, így természetesen ő áll az élen a Willingen Five összetettjében. Mögötte Richard Freitag végzett, aki 139,5 méterig jutott. A harmadik a múlt hétvégét betegség miatt kihagyó Daniel André Tande lett, ő a lengyelhez hasonlóan 142,5 méternél ért földet. Johann André Forfang (143m) zárt a negyedik helyen, ő volt, aki megfosztotta Tilen Bartolt (142m 5.) a vezető pozíciótól, amit a szlovén egészen hosszan, 14 ugrón át tartott.

A szlovének egyre jobb formában vannak, jelzi ezt az is, hogy a múlt heti győztes, Anze Semenic ma is kiválóan szerepelt, hiszen 143 méteres ugrásával a hatodik helyen zárta a selejtezőt. Ugyancsak ennél a pontnál ért földet Stephan Leyhe is, aki ma a németek második legjobbja volt, miután sem Eisenbichler (11.), sem Wellinger (12.) nem tudta beugrani magát a top tízbe.

Jernej Damjan, akit a sírepülő vb óta nem láthattunk, ma egy 137,5 méteres ugrással a nyolcadik helyen végzett. Stefan Hula lett a kilencedik, aki 140,5 méterig jutott ma, míg Robert Johansson 136,5 métere a 10. helyre volt elég. E három ugrót mindössze három tized választja el, de összességében véve rendkívül szoros az élmezőny, hiszen az első tíz 9 ponton belül van egymáshoz képest.

willingen_tr6

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Távolság Pontszám
1. Kamil STOCH POL 142.5 133.9
2. Richard FREITAG GER 139.5 132.0
3. Daniel André TANDE NOR 142.5 131.7
4. Johann André FORFANG NOR 143.0 131.0
5. Tilen BARTOL SLO 142.0 129.9
6. Anze SEMENIC SLO 143.0 127.6
7. Stephan LEYHE GER 143.0 127.5
8. Jernej DAMJAN SLO 137.5 125.8
9. Stefan HULA POL 140.5 125.6
10. Robert JOHANSSON NOR 136.5 125.5

Részletes eredmény

A Willingen Five holnap 16 órakor az első egyéni versennyel folytatódik, amelynek pontszáma hozzáadódik tehát a kvalifikáción szerzett pontokhoz – de emellett természetesen ugyanolyan VK versenynek felel meg, akár a Négysánc állomásai.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s