Hibákkal együtt is Hirscher uralja a szakágat: zsinórban negyedszer győzött szlalomban

Zsinórban a negyedik győzelmét aratta szlalomban Marcel Hirscher, aki szerencséjéért alaposan megdolgozva kis különbséggel verte honfitársát, Michael Mattot. Henrik Kristoffersen ismételten átkozhatja a századokat, hárommal szorult a harmadik helyre, s csupán másfél tizeddel győzte le őt a nagy rivális. Remek versenyt hozott Adelboden, a 10 fokot meghaladó hőmérséklet és a tavaszias hóviszonyok ellenére. Samsal Dalibort hiába kerestük a rajtlistán.


Adelbodenről minden sportszeretőnek az óriás-műlesiklás jut előbb eszébe, de hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni a szlalomot, elvégre a szezon egyik igencsak megbecsült (anyagilag is) szakági viadaláról beszélünk. Nem hiába került rajtállásba ma 74 síző, Samsal Dalibor a zágrábi fiaskó után jobbnak látta távol maradni Svájctól.

Az első futam nyomvonalát Mike Pircher, vagyis Marcel Hirscher edzője állította össze. 71 stanglit tűzött, ebből egy híján mindegyik fordító kapu volt.

e67e6c6a-6989-4d72-b884-bd48e2525cc0

Mértékadó viszonyítási pontnak tűnt Michael Matt (2.) nyitómenete, különösebb hiba nélkül, jó ritmusban szelte át a nem különösebben nehézre tűzött pályát. A finisben bőven fogható volt eredménye, jól jelezte ezt André Myhrer (3.), aki szűk 2 tizedre csökkentette hátrányát a legvégén. Dave Ryding (10.) erős kezdés után alaposan elbaltázta a meredeket, a letörést követően azonnal benyelte egy komplett másodpercet, kiszállt a dobogóért folyó versenyből. Szintúgy megküzdött a meredekkel Stefano Gross (8.), nagy szenvedések árán tudott csak íven maradni, Rydingon kívül mással nem volt partiban. Marcel Hirscher (1.) neve mellett végig a zöld szín villogott. Kiemelkedőnek nem nevezhettük menetét ezzel együtt sem, gyakorlatilag Matt hibáját kihasználva tudta 25 századra növelni előnyét a legvégén. A ráhangoló szektorokban sem remekelt Manfred Mölgg (9.), a letörést követően aztán majdnem kapura lépett, s több túlfordulás után csupán a britet tudta megelőzni. Henrik Kristoffersen (4.) nem ment igazán jól, a kulcsfontosságú letörésnél például igencsak mélyre került, bő 7 tizednyi hátránnyal csupán a negyedik helyre sorolt be.

Mattias Hargin (14.) bizonytalanságokkal teli menete meghozta az első 2 másodpercen túli hátrányt. Fritz Dopfer (16.) betegsége miatt kihagyta a tegnapi óriást, ma azonban ott volt a rajtállásban. Túl keményen megfogta léceit, új embert köszönthettünk a tabella legvégén. Luca Ärni (6.)egész jól tartotta magát a meredekig, ott már bele-belefékezett. Egy bravúrmenettel még nem tűnt elérhetetlennek innen a dobogó. Pár századdal befért a svájci elé Alexis Pinturault (5.), ő valamivel jobban szétosztotta hátrányát a szektorok közt. Daniel Yule (7.) az átkötő részen közelebbről követte az osztrákot, a letörésnél viszont nagyon mélyre került. Julien Lizeroux biztató nyitány után alaposan megkínlódott a meredekkel, olyannyira, hogy egy kapura lépés után teljesen kifordult testtel pottyant egy kellemetlent. Alekszandr Horosilov (19.) sanyarú formáját hozta, enervált sízése végén a lista végére került. Lagymatag kezdés után fokozta volna az iramot Manuel Feller, vesztére, egy franciához hasonló hátsó szaltóval kedveskedett a nézőknek – még a pálya közepe felé.

A reklámszünetben dolgozhattak a pályán a munkások becsülettel, a szikrázó napsütés aligha tett jó a lejtőnek. Sebastian Foss-Solevåg (10.) menete távolesett a koordinált sízés fogalmától, Marco Schwarz (13.) sem lehetett elégedett két másodperces hátrányával. Jonathan Nordbotten (25.) az addigi legküzdelmesebb menettel sorolt a tabella végére. Már az elején gyakorta késésbe került, a letörés utáni produkcióját pedig inkább vergődésnek nevezhettük. Jean-Baptiste Grange (22.) tűrhető kezdés után alaposan belezavarodott a folytatásba, a norvégon kívül senki mást nem előzött meg a kétszeres világbajnok. Christoph Hirschbühl (17.) leginkább Schwarz-cal volt versenyben az olimpiai kvótáért. Ezt a kört utóbbi nyerte. Leif Nestvold-Haugen (21.) gyakorlatilag telibe találta a 3 szekundumot, Ramon Zenhäusern (12.) viszont egy egészen kulturált menettel pár tizeden belül tartotta a többi svájcit.

Egy újabb pauza után Victor Muffat-Jeandet (20.) került sorra, futama nem volt kellően kiegyensúlyozott. Loïc Meillard (14.) szűk percében ismét felrobbant a lelátó. Jól teljesített a fiatal svájci, akárcsak a komplett hazai csapat. Juasza Naoki (28.) úgy lett tökutolsó, hogy látványos hibát nem is követett el. Alighanem utoljára láttuk ilyen alacsony rajtszámmal a pontokban idén nullázó japánt. Marc Digruber (26.) is kikapott a több méretes rontást elkövető Nordbottentől, innentől kezdve lemondhatott a második futamról. A romló pályának hála ez mégis sikerült neki. Linus Straßer (17.) azért közelebb tudott kerülni a 2 másodperces határhoz, a kanadai Erik Read pedig megnyomta volna az átkötő részt, kiesés lett a kísérlet vége. Első amerikaiként David Chodounsky (24.) próbált szerencsét, nem sok sikerrel, példának okáért a hamarosan 40 esztendős Patrick Thaler (23.) is megelőzte őt egy kevéssel.

Harmincon túlról csupán hárman, a horvát Matej Vidović (35-össel a 27.), a dél-koreai Dong-hjun Dzsung (38-assal a 30.) és a német Dominik Stehle (43-assal a 29.) síelhetett tovább az értékes VK- pontokért.


12 Celsius-fokban, változóan felhős égbolt alatt kezdődött a délutáni program. A pályát sóval hintették, próbálták életben tartani, kegyetlenül nehéz feladat elé néztek az első futam legjobbjai. Fabien Mugnier, a franciák trénere nem nehezítette túl a tűzést, érthető módon.

Dzsung (27.) biztonsági menettel kezdett, a meredeket pedig egész tisztességesen megoldotta, nem véletlen, hogy a jóval magasabban jegyzett Stehle (26.) alig-alig tudta megelőzni. Juasza elherdálta tán utolsó esélyét arra, hogy normális rajtszámmal indulhasson. A letörésnél elvesztette egyensúlyát, lába közé vette a kék kaput. Vidović (23.) alaposan helyre tette az addigi futamokat, magabiztos sízéssel laza másfél másodpercet adott az addigiaknak. Digruber hamar búcsúzott, rálépett egy kapura. Nordbotten (20.) jóval energikusabban kezdett a horvátnál, a meredeket viszont megint nem tudta értelmesen megsíelni. Konkrétan újra kellett indulnia, igaz, ez a lendületvesztés furcsa módon épp előnyére vált a legvégén, 4 tizeddel így is át tudta venni a vezetést. Chodounsky vélhetően alaposan odacsapott volna a norvégnak, csak jött egy döntő hiba, s már nem is tudott pályán maradni. Thaler (21.) az életben maradásért küzdött, néha kicsit óvatosan, néha jobban begyújtva a rakétákat. Egy kevéssel kikapott a norvégtól.

Jean-Baptiste Grange (18.) rutinjával megoldotta a feladatot, mert bár a letörésnél ő is mélyre került, a nehezét azért kipipálta, így átvette természetesen a vezetést is. Nestvold-Haugen (24.) igencsak visszafogottan teljesített, ellenben Victor Muffat-Jeandet-val (11.). A délelőtt látottnál is meggyőzőbben abszolválta a meredeket, nem véletlen tehát, hogy bő fél másodperccel átadta a múltnak Grange vezető helyét. Horosilov (19.) még a letörés előtt eladta fórjának zömét, onnantól kezdve sok jóban nem reménykedhettek az oroszok. Nordbottent épp csak meg tudta előzni.

Christian Hirschbühl (9.) futama sem sikerült komfortosra, a lendületét viszont rendre jól át tudta menteni. Ennek köszönhetően a legvégén kevéssel befért a franciák elé. Az olimpiai helyek leosztásában ilyen apróságok dönthetnek Ausztriában. A záró szakaszig mindenki Linus Straßer (10.) vezető helyére fogadott volna, a végére azonban belassult a német, ami 8 aprócska századnyi vereséghez vezetett. Dopfer (22.) előnye már a meredek előtt odalett, s a zárásban sem szaggatta az istrángot, alaposan visszaesett.

A reklámszünet után Hargin (16.) került sorra. Hamar tovaszállt előnye, s minthogy a legvégén ő is bekapta a maga 6 tizedét az osztráktól, további emberek is elébe kerültek. Fontos presztízscsatát nyertek a svájciak, Loïc Meillard (8.) combosabb hiba nélkül végigtolta, a meredek elején került kicsit mélyebbre, de a legvégén tartotta az osztrákot, ami a vezetés átvételéhez épp elegendő volt. Schwarz (14.) részidői már a letörés előtt pirosba fordult, s bár a meredek tetején sokat adott a svájcinak, a zárás csak minimum közepesre sikeredett. Zenhäusern (15.) gyakorlatilag ugyanezt teljesítette, a hozott előnye miatt a záró szektor előtt visszavette a vezetést, de a zárás nagyon gyöngére sikerült.

Igazán szoros verseny alakult ki, Dave Ryding (12.) a jó végén fogta meg a századokat, más kérdés, hogy a szakág egyik legjobbjától ennél normálisabb meredeket várt volna az ember. Sebastian Foss-Solevåg (7.) bemalackodta magát az élre. Tény, jó ritmusban kezdett, magasról fogta meg a letörést, s a végét is remek tempóban síelte meg. Mölgg (25.) már a pálya legelején késésbe keveredett, jelentős lendületvesztésből folytatva már legyinthetett mai napjára. Visszacsúszott szinte a mezőny legvégére.

Stefano Gross (6.) kiegyensúlyozott menetével tértünk vissza a szünetről, a Zielhang végi sebességével lehetett csak apró hiányérzete. Átvette  a vezetést, de bíztak benne a hazaiak, nem tart ez sokáig. Két svájci követte egymást ugyanis, de mindketten csalódást okoztak. Daniel Yule (12.) még valamicskét visszahozott a meredeken, Luca Ärni (17.) meg a lankáson esett ki a ritmusból, el is dobott csak ott egy másodpercet. Meillard lett a nap legjobb svájcija.

Alexis Pinturault (5.) kezdi visszanyerni ütős szlalomos formáját. Gross erős szektorain tartani tudta az olasz, az alját pedig eszményien, amolyan francia módra síelte meg, minek vége egy masszív 6 tizednyi előny lett. Henrik Kristoffersen (3.) beleadott apait-anyait, szinte folyamatosan növelte előnyét, s bár a végén kapott egy keveset, összességében felülmúlta a francia menetét. A hőn áhított győzelemben azért nem reménykedhetett komolyan.

A letörésnél maradt el irtózatosan tőle André Myhrer (4.), a veterán svéd azt leszámítva masszívan tartotta őt, a második helyet aprócska különbséggel, de sikerült megszereznie. Michael Matt (2.) bebiztosította az osztrák győzelmet, Kristoffersen szokott módon a századok rossz végén találta magát, egész pontos hárommal kapott ki. Matt meredeke nem volt tökéletes, az eleje dadogósra sikerült, de ennyi is belefért ma. Marcel Hirscher (1.) alaposan belekezdett, a letörésnél – talán tudatosan is – visszafogta magát, volt egy megingása, de egy valamire ezzel együtt képtelen: kikapni. Stílszerűen 13 századdal nyerte meg zsinórban negyedik műlesikló versenyét.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

Marcel Hirscher az ötvenkettedik győzelmét aratta a Világkupában, szlalomban pedig a levi visszatérése után egyszerűen verhetetlennek tűnik. Igaz, fölénye nem eget verő. Mind a szakágit, mind az összetettet meggyőző különbséggel vezeti. Michael Matt hat dobogónál tart, ennek felét idén szerezte. Az olimpiára ő lehet Hirscher egyik fő kihívója. Henrik Kristoffersen 39. pódiumánál jár, ebből kilencet idén. Kellemetlen, hogy mindebből egy győzelemre sem futotta.

Jövő héten Wengenben folytatódik a Világkupa-sorozat, melynek során pénteken alpesi összetettben, szombaton a legendás lesiklásban, vasárnap pedig egy újabb szlalomban csapnak össze az adott szakágak legjobbjai.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 1:50,94
2. Michael Matt (AUT) +0,13
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,16
4. André Myrer (SWE) +0,78
5. Alexis Pinturault (FRA) +0,83
6. Stefano Gross (ITA) +1,43
7. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) +1,55
8. Loïc Meillard (SUI) +1,56

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 454
2. H. Kristoffersen Norvégia 355
2. M. Matt Ausztria 308
4. A. Myhrer Svédország 263
5. L. Ärni Svájc 229
6. S. Foss-Solevåg Norvégia 205
7. D. Yule Svájc 186
8. D. Ryding Nagy-Britannia 160

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 874
2. H. Kristoffersen Norvégia 720
3. A. Pinturault Franciaország 547
4. K. Jansrod Norvégia 480
5. A. L. Svindal Norvégia 454
6. A. Myhrer Svédország 325
7. M. Mayer Ausztria 318
8. B. Feuz Svájc 316

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s