Fergeteges: Shiffrin 2018 negyedik versenyén is odacsapott a női mezőnynek

Folytatódott Mikaela Shiffrin brutális erődemonstrációja, a világ legjobb szlalomosai ismét bottal üthették csak a nyomát. Szokott módon bő másfél másodperccel okította ellenfeleit, elsősorban a dobogósokat, akik szintén kiemelkedtek a többi közül. Frida Hansdotter nyerte Wendy Holdener ellen kettejük különcsatáját, a svéd immáron 19. VK- második helyénél tart. Vlhová újfent elfoglalt a negyedik helyet, míg Bernadette Schild egy tökéletes második futammal jelezte, sízésében benne lehet majd egyszer egy pódium is. Estelle Alphand nyolcadik helyével újabb nagy lépést tett a ranglista legjobbjai felé.


Pár fokkal fagypont fölött hőmérsékletben, de legalább száraz időben vehette kezdetét a szezon immáron hetedik műlesiklása a hölgyeknél. Pontosabban pár perc késéssel, minekután a második elősíző, Mišel Marovt egy esés következtében elszakította térdszalagjait, s nem tudta saját lábán elhagyni a helyszínt.

Hat versenyből ötöt Mikaela Shiffrin nyert, nyilván ma is ő számított abszolút favoritnak, már csak abból az okból kifolyólag is, hogy a Podkoren alapjáraton férfilejtő, ahol még inkább kijöhet az amerikai példátlan technikai fölénye.

Az első futam pályáját Tim Gfeller, a norvégok trénere állította össze. 63 stanglit tűzött, ebből 61 volt fordító. Tetejében Nina Haver-Løseth (8.) nyitotta a menetek sorát, feltehettük tehát joggal a kérdést: mikor, ha nem most lábal ki hullámvölgyéből? A szezonban ugyanis nincs még TOP-10-helyezése szlalomban, ami az előző évek teljesítményének tükrében irdatlan nagy csalódás. Leért, egy adott ritmust diktálva, érdemi hiba nélkül, előző futamokhoz mérten szépen helytállt.

Még nem is feltétlenül csak Mikaela Shiffrin (1.) ellenében. Mintha egészen más sportágban versenyezne az amerikai, egészen demoralizáló módon csaknem 3 másodpercet osztott ki a norvégnak. Technikában, dinamikában, minden téren klasszisokat vert rá. Abban azért reménykedtünk, a többiekre valamivel kevesebbre. Frida Hansdotter (2.) a meredek szakaszon elkövetett pár térvesztést, de nemcsak ebből gyűlt össze a másfél másodpercnyi elmaradás. Ez a különbség Shiffrin és a mezőny közt.

Shiffrin legnagyobb riválisa (ha lehet ilyet mondani) került sorra. Wendy Holdener (3.) sem bírt konkurálni vele, sőt középen több kövér kapuvétellel jelezte, elgörcsölte kicsit menetét. A záró szektorra ugyanakkor összeállt mozgása, ott alig kapott. Már ha az 5 tized annak számít. Végül a svéd is megelőzte kevéssel. Az amerikai lány tevékenysége egyfelől maga a sporttörténelem, versenytársainak meg maga a pokol. Érződött Petra Vlhová (4.) sízésén, mennyire akarja ő a minél jobbat, de csak nem akar összejönni. Rontogatott közben, így még a 3. helyezettől is beszedett 7 tizedet. Irgalmatlanul szétesett a mezőny, Bernadette Schild (8.) Løseth-tel holtversenyben fejezte be a második futamot. Voltak ütemtévesztései, tény, de… Melanie Meillard (5.) csúszása kinézetre és időre is felidézte Vlhováét. Megjegyzendő, így már nem is tűnt annyira rossznak Nina alapideje, már persze a mezőny átlagához mérten.

S akkor még csak most értünk végére a szakág legnagyobb ászainak során. A folytatásban már a 3 másodperc is elérhetetlennek tűnt, Lena Dürr (11.) egy egészen vállalható menet után nézett rezignált  tekintettel hátrányára, s Michelle Gisin (10.) sem ma gyűjtögetett önbizalmat a folytatásra. A svájci dolgát ráadásul köd is nehezítette a záró szakaszon. Maren Skjøld (25.) menetére még legalább ráaggathattuk a „rontott” jelzőt, középen többször megbillent egyensúlyából. A vége? 5 másodperc. Rajta kívül mást nem sikerült megelőznie Denise Feierabendnek (15.). A magas termetű svájci késésbe keveredett a lejtő végén, ezt meg kell hagyni. Ana Bucik, vagyis egy hazai versenyző próbált eztán szerencsét. A pálya kétharmadáig sem tűnt valami koncentráltnak menete, már ekkor 3 másodpercet meghaladta hátránya, többször kiesett ritmusából. Napjának egy lába közé vett kapu vetett véget. Christina Geiger (6.) egész kulturált csúszással jelentkezett, ami esetében annyit jelentett, hogy Schildéket maga mögé utasította. A dobogós helyektől ugyanakkor jó másodperc így is elválasztotta. Katharina Gallhuber alaposan megküzdött a pályával, a cél előtt került oly mértékű térvesztésbe, hogy képtelen volt menetirányban maradni. Chiara Costazza (12.) egész konszolidáltan síelt, s legvégén ritmust próbált váltani, aminek még nagyobb hátrány lett következménye.

Ahogy mentünk előre a rajtlistán, úgy lett egyre kellemetlenebb kommentálni a történteket. Egészen vállalható sízések sora, az időkülönbség viszont rendre lehangoló méreteket öltött. Irene Curtoni (13.) sem ment rosszul idei formájához mérten, a vége mégis 3 és fél. Anna Swenn Larsson (14.) merte támadni a pályát, elmaradása az előzőnél is több lett 2 tizeddel. Resi Stiegler még az első szektorban rálépett egy kapura, Marina Wallner (20.)meg-megcsúszott a necces kapuknál, ennek megfelelően ő már 4 és fél szekundumot gyűjtött össze a célig. Katharina Truppe (17.) – saját bevallása szerint – nehezen ébredő fajta, ennek tulajdonítja, hogy délelőtt rendre álmoskás produkcióval jelentkezik. Ma sem volt ez másként, a kegyetlenül nagy hátrány dacára joggal reménykedhetett a továbbjutásban. Erin Mielzynski (23.) szinte pontosan belőtte magának az ötöst, mármint másodpercben. Voltak mélyről vett kapui gazdagon, de legalább leért, ellentétben a középső, kegyetlenül meredek szektorban elhulló Carmen Thalmannal.

A továbbiakra nézve úgy húzhattuk meg a határt, hogy kb. 5 másodperc környékén már be lehetett jutni délutánra, s egy 3 körüli elmaradás már kiváló futamnak számított. Katharina Liensberger (7.) ez utóbbit produkálta, mást ne mondjunk, egy csapásra ő lett az első futam legjobb osztrákja. Stephanie Brunner egész tűrhető szektoridők után a legvégén búcsúzott. Maruša Ferk egy kerek ötössel ért célba, Adéline Baud Mugnier egy kiesésre érdemes idővel tette meg ugyanezt. Estelle Alphand (16.) ismét bőven rajtszáma fölött teljesített, példának okáért egy az egyben legyőzte Manuela Mölggöt (18.). Az első harmincas zárásaként ketten is kiestek, jelesül a német Maren Wiesler és az osztrák Katharina Huber.

Harmincon túlról Klara Livk (50-essel a 18.) kedveskedett a szlovéneknek, életében először síelhetett második futamot. Rajta kívül még a szerb Nevena Ignjatović (32-essel a 27.), az orosz Jekatyerina Tkacsenko (35-össel a 28.), a japán Andó Asza (36-ossal a 29.), a svájci Elena Stoffel (41-essel a 22.), a cseh Gabriela Capová (51-essel a 26.), a svéd Nathalie Eklund (56-ossal a 24.), valamint még egy svájci, Carole Bissig (57-essel a 29.) jutott a második futamba. Sokan elhullottak út közben, 71 indulóból mindösszesen 49 síző ért célba.


Délután tovább emelkedett a hőmérő higanyszála, a kameraképekből ítélve némi csapadék is hullhatott a két futam közt. A délutáni pályát a szlovákok jelenlegi, Tina Maze egykori olasz edzője, Livio Magoni állította össze.

Japán hölgy kezdte el a délutáni programot, Ando (23.) biztonsági menete után az ifjú svájci lány, Carole Bissig (17.) síelte meg a valódi alapidőt. Élete első pontjait gyűjtögette a mai versenyen, méghozzá nem is keveset, jó darabig élen maradt. Tkacsenko (26.) mert kockáztatni, ám ehhez hiányzott még a kellő technikai tudás. Megúszott egy sor necces szituációt, de 108%-on kívül maradt, magyarán nem szerzett pontot. Shiffrin mellett már erre is figyelni kell… Ignjatović (25.) nagyon megszenvedett a meredekkel, az orosznál egy fokkal stílusosabban, mégis erőlködve jutott el a célig.

Capová (19.) menete sokkalta tisztábbnak tűnt, a svájci ellen azonban így sem volt esélye. Meglepetésre Skjøld (22.) sem bírta tartani a lépést a két debütáló pontszerzővel, darabosan vette a kapukat a norvég. Akárcsak Eklund (24.), a karrierjét újból felépíteni kívánó svéd csak konstans fékezéssel élte túl a meredeket. A VK- szlalomosok becsületét Erin Mielzynski (15.) mentette meg, a többszörös Világkupa-győztes kanadai lány jó tempóban, magabiztosan abszolválta a tavaszias hóréteggel fedett lejtőt. Stoffel (18.) az arany középút jegyében fogta fel a délutánt, vagyis a tempóra is figyelt, de alapvetően a biztos pontszerzést tartotta szeme előtt. Ferk (20.) lendülete a pálya végére fogyott el koncentrációjával együtt, így került pár századnyi különbségről tetemes hátrányba. Wallner (21.) az addigi leggyöngébb második futammal keserítette a németeket. Mondhatni, nem akarta bántani a stanglikat, jókora távolságból közelítette őket.

Mölgg már 6 tizedet hozott délelőttről magával, de egy erős nyitó szektor után elbukta mindannyit, ráadásként egy túl vehemensen támadott vertikális kombináció után az utolsóelőtti kaput szépen lábai közé vett. Elizgulta magát a pontszerzés küszöbén Klara Livk, a lejtő legmeredekebb részén súlyos késésbe került, s léceit már nem bírta befordítani. Truppe (16.) előnye hamar odaveszett, majd némi meglepetésre nem bukott ugyanennyit a folytatásban, minek vége egy szoros vereség lett a kanadaival szemben. Estelle Alphand (8.) ellenben ismételten parádésat alakított. Rezzenéstelen ívvételeibe alig jutott hiba, a legdurvább részeket is szép magasan abszolválta. Bissigtől egy századdal ment rosszabbat, ennyin múlt, hogy nem övé lett a legerősebb második futam. Újabb TOP-10-helyezés volt a küszöbön.

Feierabend rövidre szabta délutánját, korán rátrappolt egy jobbos stanglira. Anna Swenn Larsson (10.) után kettős svéd vezetést mutatott az eredményjelző. Az őshonos skandináv különösen a necces részeken maradt el sokkal Alphand-tól, a nagy differencia miatt a 2. helye viszont nem forgott veszélyben. Curtoni (14.) össze- visszacsúszkálva ért csak célba, a stanglikat rendre pocakjával csapkodta, olyan mélyről fordult rendre kanyarra. Utolsó olaszként Costazza (12.) azért kitett magáért, a legvégéig megőrzött egy kevéskét előnyéből. Egy komoly túlcsúszással dobta el a vezetés esélyét. Dürr sem tudta szűkre venni íveit, az aktuális dobogóról is lecsúszott, Gisin (11.) komolyabb hiba nélkül, viszont a kellő agilitás híján alacsonyabb sebességgel ment lejtmenet.

Nina Haver-Løseth (9.) már több mint egy másodperc előnyt hozott magával délelőttről, aminek javát el is bukta egy szektor alatt. A folytatásban viszont összekapta magát, így Alphand mögött szorosan befért a második helyre. Csalódást keltő délelőttje után rengeteget kockáztatott Bernadette Schild (5.), s számítása bejött, szektorról szektorra növelve előnyét, 1,73-t adott az addigi listavezetőnek. Természetesen a legjobb futam is az övé lett, közel 6 tizedet vert az addigi etalonra. De hogy az osztrákok napja ne legyen annyira örömteli, Liensberger a letörésnél elbúcsúzott. Túl sok tempót vállalt, nem bírta befordítani léceit.

Tőle ritkán látható módon két sima menettel zárta napját Christina Geiger (7.), bár Schild ellen egy pillanatig nem volt sansza, egy kevéssel befért Alphand elé, ami szezonbeli legjobb eredményével kecsegtetett. Melanie Meillard (6.) jókora ritmustévesztéssel kezdett, odaveszett előnye, ezután viszont megtalálta mozgásának ütemét, s legalább a németet maga mögött tudta tartani. Petra Vlhová (4.) természetszerűleg nekiesett a pályának, s valóban, ha sanszot akart a dobogóra, nem tehetett egyebet. Nem ment jobban az osztráknál, négytizednyi elmaradása még mindig kevesebb volt, mint amit délelőttről örökölt. Arcára volt írva, a pódiumhoz ellenfelei gyengélkedése is kellett volna.

Wendy Holdener (3.) nem tette meg ezt a szívességet, mert bár fent hamar lefelezte az időkülönbséget, a meredeken stabilan állt lábain, s a végére is maradt szufla. Fej-fej elleni küzdelemre volt kilátás részidői és Frida Hansdotter (2.) közt. Ebből megérdemelten a svéd került ki győztesen. Csaknem minden szektorban jobb volt, talán kevésbé pattogósan, de a stanglikhoz mindenképpen közelebb teljesítette a pályát. A mezőnyben tehát ő bizonyult a legjobbnak, Mikaela Shiffrin (1.) ellen persze ez is édeskevés volt. Ha ezúttal nem is tűnt úgy, mintha a többiek gyorsított felvételét láttuk volna sízésében, a rend kedvéért azért kettő kivétellel mindenkit vert délután. A vége 1,64-es különbség, felesleges tovább ragozni.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

Márciusban lesz 23 esztendős, de már 40 Világkupa-győzelemnél tart Mikaela Shiffrin. Bődületes szinten dominálja kedvenc szakágát, s nagy kérdés, be meri-e vállalni az előttünk álló gyorsasági hétvégék közül néhányat. Netán az összest. Tény, nincs rászorulva, az összetett pontversenyt gyakorlatilag már megnyerte. Frida Hansdotter 29 dobogójából tizenkilencszer végzett a második helyen, ez alighanem világrekord – százalékosan (65,5%, kb. kétharmad) egész biztosan. Rossz időben éli sportkarrierjének virágát. Wendy Holdenerre ez hatványozottan igaz lehet, elvégre ő 1993-as születésű, pályafutása egybeesik Shiffrinével. 18. dobogóját szerezte a mai napon.

Szerdán Flachaun folytatódik a VK- sorozat, még egy szlalom vár a lányokra. Ezek után viszont már a lesiklóké lesz a fő szerep, a Miklós Editet is tartalmazó mezőny Bad Kleinkirchheimben versenyzik.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:43,50
2. Frida Hansdotter (SWE) +1,64
3. Wendy Holdener (SUI) +1,87
4. Petra Vlhová (SVK) +2,18
5. Bernadette Schild (AUT) +2,43
6. Melanie Meillard (SUI) +3,68
7. Christina Geiger (GER) +4,01
8. Estelle Alphand (SWE) +4,16

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 680
2. P. Vlhová Szlovákia 445
2. W. Holdener Svájc 405
4. F. Hansdotter Svédország 371
5. B. Schild Ausztria 252
6. M. Meillard Ausztria 227
7. A. Swenn Larsson Svédország 157
8. D. Feierabend Svájc 156

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1281
2. W. Holdener Svájc 560
3. P. Vlhová Szlovákia 554
4. V. Rebensburg Németország 534
5. F. Hansdotter Svédország 439
6. T. Worley Franciaország 416
7. T. Weirather Liechtenstein 383
8. M. Gisin Svájc 372

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s