Emberfeletti mentések után: Hirscher nyerte az adelbodeni óriást

Adelboden már önmagában is szemkápráztató helyszín, jószerivel lehetetlen itt izgalommentes versenyt rendezni. Ma sem volt ez másként, számos nagy mentéssel, látványos rontásokkal és remek megoldással tarkított napon vagyunk túl. Az izgalmak sem maradtak el, két TOP-10-es pozícióban is holtverseny alakult ki. A versenyt Marcel Hirscher nyerte, méghozzá két elementáris erejű mentés után. Henrik Kristoffersen ezúttal csak saját magát okolhatja, nem volt olyan pengés délután, mint ami elvárható lett volna tőle. A dobogó harmadik fokára Alexis Pinturault állhatott fel, elsősorban fergetegesen jó második futamának hála.


A januári klasszikusok nyitóviadal a legendás adelbodeni óriás-műlesiklás. Az utóbbi napok időjárása alapján kétségek gyötörték a szurkolókat, elvégre nem akadt olyan nap, amikor fagypont alatt lett volna a hőmérséklet, akár a nappalokat, akár az éjszakákat tekintjük, s akkor még nem beszéltünk a térséget is sújtó záporoknak. Esőzáporról beszélünk.

Puhább pályán, az amerikai Forest Carey révén a megszokottnál valamivel könnyedebb nyomvonalon síelhettek le a férfiak, a célegyenes impozáns volta például nem igazán jött ki délelőtt.

Alexis Pinturault (5.) elkövetett néhány hibát a nyitószakaszon, s végig úgy tűnt, a kellő dinamika hiányzott menetéből. Alaposan el is verte őt Marcel Hirscher (1.), aki bár a záró meredek előtt mintha megtorpant volna kicsit, a bő 8 tizednyi hátrány önmagáért beszélt.

A világ legmagasabbra taksált óriás-műlesikló csapata folytatja vergődését a számukra nem kedvező pályákon. Mathieu Faivre (11.) túl direkt, magyarán rettentően körülményes sízéssel még honfitársától is jócskán elmaradt. Fergeteges hangulat uralkodott a publikum körében, pláne, amint megérkezett az első hazai síző Justin Murisier (6.) személyében. Tisztességesen helytállt, mert bár többször katapultált a buckákon, csupán a végét kárhoztatja. Nagyot mentett már azzal, hogy eljutott a célig.

Végig Henrik Kristoffersen (2.) vezette a futamot, a végén mégsem az ő neve állt a lista élén. A záró meredeken az ő lécei is elemelkedtek a hótól, így fordult a kocka. A különbség persze szokás szerint minimális kettőjük közt. Azon nyomban két norvég tartózkodott a virtuális dobogón, az idén eddig valamivel mérsékeltebben síző Leif Nestvold-Haugen (3.) villantott egy nagyot. A legvégét jobban síelte, mint a másik norvég, s bátorsága az átkötő részeken is kifizetődött. Matts Olsson (9.) nem vállalt már ennyit, a letörésbe igencsak beletört a bicskája.

Harmatos menetet tett asztalra az olimpiára igyekvő Roland Leitinger (17.), gyakorlatilag valamennyi szektorban ő volt a legrosszabb. Luca de Aliprandini (4.) iszonyatosan engedte léceit végig, vagánysága egészen a pálya legnehezebb szakaszáig TOP-3-mal kecsegtetett. Az utolsó letörésnél azonban túl mélyre került, s ez az egyetlen ritmustörés 8 tized fölé emelte az addigi 1-2 tizednyi differenciát. Žan Kranjec (10.) egy fokkal visszafogottabban nyitott, amit meg is érezhetett, mert a finisre túl lazán, kis fékezéssel fordult. Mire összeszedte magát, sokat szedett össze.

Manuel Feller (13.) láthatóan tisztelte a pályát, majd a folytatásban azért rákapcsolt, méretes rontások kísérték eme vállalkozását. A legvégén egy érdekesen vett kapuval még valamicskét javított is helyzetén. Florian Eisath (18.) konzervatív stílusa nem hozhatott egyebet, mint az utolsó helyet. Thomas Fanara (14.) és Victor Muffat-Jeandet (29.) sem javított a francia csapat teljesítményének összképén. Ugyanott, a második kapunál kerültek kiesés közeli helyzetbe, előbbi hamarabb visszakerült a ritmusba, viszont közepesen folytatta, míg Victor a továbbjutás érdekében úgy rákapcsolt, hogy másodpercen belül tudta tartani Hirschert. Ted Ligety (8.) megcsillantott itt-ott tudását. A célt megelőző letörésnél ugyan odalett pár kapu erejéig lendülete, annak előtte közel tudott maradni a dobogósokhoz.

Teljesen váratlanul ráijesztett az élmenőkre Manfred Mölgg (12.). A második ellenőrző pontnál még vezetett, majd ahogy fáradni látszott, jöttek a hibák, a letörésnél pedig akkora teret veszített, hogy jó másodpercet bukott a többiekhez képest. A buckák okozták André Myhrer vesztét, az egyiktől elrugaszkodva nem tudta már menetirányba rakni léceit. Loïc Meillard (22.) néhány szektoron át tartotta a lépést, a legvégén azonban kitűnt tapasztalatlansága, a mezőny végére sorolt be. Filip Zubčić hamar befejezte napját, nem bírt pályán maradni késéssorozata végén.

Gino Caviezel (15.) ívei kifogástalanok volt egy darabig, s sebességével sem voltak bajok, a legvége döntött nála is, negatív irányban. Tommy Ford (24.) pár impozáns kanyarvétellel jelezte képességeit, egyébiránt ugyanaz volt vele a baj, mint általában. Nem eléggé következetes. Riccardo Tonetti (7.) egyfajta slusszpoénként egy javarészt beleköthetetlen menettel jelentkezett, mármint az ő szintjén. Volt olyan szakasza a pályának, ahol Hirschernél is gyorsabb volt, s végső soron megelőzte többek közt Ligety-t, így joggal volt nagyon elégedett a célban.

Roberto Nani néhány méter után pályát szélesített, Erik Read szintúgy közel volt a kieséshez, a kanadai a letörésnél került méterekre a pályán túl. Nagy bravúrral megmentette a helyzetet, továbbjutásról nem álmodhatott. Komoly gondban vannak a németek a technikai számokban. Mint ismert, legnagyobb ászuk, Neureuther levi győzelme után nem sokkal kidőlt a teljes idényre, őt az ifjú Luitz követte a maródiak listáján, s legfrissebb hírek szerint Dopfer egészsége sincs rendben. Alexander Schmid (25.) maradt így a lista első felében, ő középszerű menetnél többre jelenleg nem képes. A svájciak legendája, Pirmin Zurbriggen fia következett a rajtlistán. Elia Zurbriggennek (27.) végső soron nem jutott egyéb, mint nagyon szurkolni a továbbjutásért. David Chodounsky (34.) változatlanul pont nélkül áll az idényben, Tim Jitloff (36.) egy fokkal jobb menete sem ért második futamot, mint ahogy Giovanni Borsotti (37.) teljesítménye sem. Bjørner Neteland (33.) egy izmosabb meredekkel jócskán javított helyzetén. De nem eléggé, ő is lemaradt a pontokról.

Harmincon túlról Pavel Trihicsev (32-essel a 16.) teljesített bravúrosan, az orosz mellett két osztrák, Stefan Brennsteiner (46-ossal a 19.) és Magnus Walch (38-assal a 20.), az amerikai Ryan Cochran-Siegle (44-essel a 21.), aztán Andreas Žampa (42-essel a 23.), Trevor Philp (33-assal a 26.), a francia Thibaut Favrot (48-assal a 28.), s végül még egy orosz, Alekszander Andijenko (54-essel a 30.).


Stefan Kornberger, a norvégok osztrák edzője tűzte a délutáni pályát, mely jóval méltóbbra sikerült, ha a Chuenisbärgli hírnevét nézzük. Beletelt nem kis időbe, míg a sízők megtanulták, pontosabban a többiek hibái megtanították a többinek, melyik kanyart hogyan célszerű bevenni.

Andrijenko (24.) futama nem úgy indult, mint aki védené pár apró pontocskáját, az orosz a pálya legkeményebb részén azért láthatóan komótosan haladt át. Muffat-Jeandet (20.)ellenben klasszisként abszolválta ugyanazt, egálból 9 tizedre tornázva így az időkülönbséget. Favrot elbukta pontreményét, a pálya egy addig ártalmatlannak tűnő részén álltak keresztbe lécei. Elia Zurbriggent (19.) feldobta a hazai pálya, előnye már a 9 tizedet is túlhaladta, csak aztán a letörésnél nagyon elszúrta a fordítót, s minthogy a folytatás sem tűnt acélosnak, a vezetés átvétele is kétségesnek tűnt. Egy tizeddel azért összejött. Philp (23.) rögtön letaszíthatta volna élről a svájciak reménységét, egy további hiba azonban aláásta ebbéli célját. A németek pechszériája folytatódott, Schmid bukott egy látványosat a lejtő középső szakaszán. Keresztbe álltak lécei, majd belerohant a kapuba, ami alaposan megdobta. Talán megúszta pár lila folttal. Tommy Ford amerikai módon túlvállalta magát, nagy lendületében kvázi kicsavarodott a kék vonalon túlra.

Andreas Žampa (18.) elcsendesítette a hazai publikumot. Jócskán építgette előnyét, mígnem még a letörés előtt, veszélytelen helyen komolyan teret vesztett, de hiába ez, no meg a pálya végi rontások, így is az élre tudott állni. Meillard csatlakozott az előző indulókhoz, túl sokat kockáztatott. Még a szlováknál is gyorsabban kezdett, de aztán jött az óriás-műlesiklók gyakori hibája, amikor a támasztólábat kirúgja a másik. Így esett ki az ígéretesen kezdő svájci. Cochran-Siegle (21.) bődületes hibákkal nyitott, majd összekapta magát, olyannyira, hogy alig-alig maradt el az aktuális dobogótól. Magnus Walch (14.) sem volt az óvatoskodás híve, mi több, az addigi legjobb második futamot ő síelte meg. Azzal együtt, hogy a letörésre fordító kaput szintúgy nagyon mélyről tudta csak bevenni. Jócskán átvette a vezetést.

Tiszavirág életű uralkodás volt ez, az osztrákok nagy örömére. Stefan Brennsteiner (12.) a záró meredek közepéig szinte tökéletest nyújtott, közte a ráfordítónál is. Csúnya késésbe került, de addig felépített előnyéből megmaradt egy kevéske. Eisath (17.) menete a visszafogottságra épült, nem is rúgott labdába az osztrákokkal szemben. Roland Leitingernek (22.) muszáj volt már valamit alkotnia, mert hiába vb-ezüstérmes, komoly veszélybe került olimpiai szereplése. Muffat-Jeandet óta senki nem síelte meg olyan magasan a kritikus fordító kanyart, ám a franciával ellentétben ő nem bírt ezek után pályán belül maradni. Valahogy visszaevickélt, de a nagy eredményről lemondhatott. Kulturált alsó szakaszt láthattunk Trihicsevtől (16.), de ebben az alacsony tempó is nagy mértékben szerepet játszott.

Gino Caviezel (13.) elsősége egyetlen túlcsúszott kanyarvételen ment el, pár századdal szorult az osztrák mögé. Érthetően volt csalódott, mert menetének java részébe nehéz lett volna belekötni. Fanara benézett egy „banánkaput”, vélhetően nem tanulta meg rendesen a pálya azon részét. Akárhogyan is történt, a francia csont nélkül, átbújt azon a bizonyos piros kapun. Még a pálya első felében. Irgalmatlanul elkapta a fonalat Manuel Feller (5.), bőven másodperc fölé tornázta előnyét a legkegyetlenebb részek előtt. Amit ő sem bírt ki rontás nélkül, fórjából 99 század így is megmaradt.

Hosszú idő után hibátlan záró szektort láthattunk, méghozzá Manfred Mölgg (7.) produkciójában. Tiszta íveken, kellő dinamikával kezdett, a kritikus részeken viszont megfogta léceit, igaz, így a kiesés sem fenyegette. Mathieu Faivre (8.) menete a felemásság jelképe is lehetett volna. Túlontúl nyugodt első két szektort egy hibátlan záró követett, konkrétan közel 6 tizedet fogott az osztrákon. Žan Kranjec (5.) századra azonos idővel csapott célba, ezért egyszerre járhat elismerés és lekorholás. Szépen, nem eléggé kockázatvállalón teljesítette a végső szakaszt. Olsson (15.) jobb eredményekre is képes volt a múltban ezen a lejtőn, mint amit ma bemutatott.

A reklámszünet után Ligety korai búcsújának lehettünk tanúi. A bukkanókkal akadtak problémái, az első még csak durván megdobta, a második teljesen kizökkentette egyensúlyából. Egyetlen pozitívum, hogy az esést elkerülte. Riccardo Tonetti (8.) ütősen kezdett, tisztán síelte meg az átkötő szakaszt, a pálya végét pedig szépen kontrollálta. Végül még Mölgg is elébe került, de az olimpia szempontjából kulcsfontosságú TOP-10 így is összejött neki. Murisier (11.) volt a svájciak utolsó reménye, egy ideig igazolta is a várakozásokat. Aztán ahogy fáradt mind szellemileg, mind erőben, úgy sorjáztak a hibák. A letörést követő harmadik kapuban elbukta a nagy eredmény lehetőségét. Eldőlt, nem végzett TOP-10-ben svájci Adelbodenben.

Alexis Pinturault (3.) simán megdöntötte a legjobb második futamot, még úgy is, hogy a meredek a végén nem sikerült tökéletesre. Egy század híján egy teljes másodperccel utasította maga mögé az éllovas triót.

Luca de Aliprandini (4.) felvette a kesztyűt a dobogó érdekében. Akadt olyan szakasz, ahol még a franciánál is jobban ment, a végén azonban ő is mélyre került, így csak a pillanatnyi második hely, vagyis az új karriercsúcs megszerzésére nyílhatott kilátás. Pár század híján, de ez össze is jött. Haugen (10.) futama egészen jól nézett ki a második időmérési pontnál, nagy kár, amit a meredeken leművelt, jócskán hátraesett.

Henrik Kristoffersen (2.) nem kicsit elgörcsölte a délutánt. Folyamatosan csökkent előnye, a kevésbé rizikós kanyarokat is késve vette. A tempója persze rendben volt, s a végén új erőre kapott, de csak néhány századdal bírta megelőzni a franciát. Nem helyezett nagy nyomást Marcel Hirscher (1.) vállára, az osztrák pedig megduplázta előnyét a meredekig. Ott azonban két hatalmas rontást láthattunk tőle, két irgalmatlanul bravúros mentéssel. A ráfordítónál nagyon mélyre került, ami után újra lendületet kellett vennie, majd egy újabb túlcsúszásból is sikeresen visszatért. Úgy, hogy lendületéből mit sem vesztett, 17 századdal még így is befért norvég riválisa elé.

A verseny statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

Zágrábban beérte, ma felülmúlta Alberto Tomba rekordját Marcel Hirscher, 51. alkalommal győzött a Világkupában. Hatodjára győzött Adelbodenben, ebből kétszer végzett élen óriás-műlesiklásban. Henrik Kristoffersen 38. pódiumánál tart, ebből hatodízben végzett másodikként a jelenlegi szezonban. Alexis Pinturault 45. dobogóját szerezte, a harmadikat idén.

Holnap szlalommal folytatódik a VK- sorozat.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 2:28,63
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,17
3. Alexis Pinturault (FRA) +0,21
4. Luca de Aliprandini (ITA) +1,14
5. Žan Kranjec (SLO) +1,20
5. Manuel Feller (AUT) +1,20
7. Manfred Mölgg (ITA) +1,35
8. Luca de Aliprandini (ITA)

Mathieu Faivre (FRA)

+1,57

Óriás-műlesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 420
2. H. Kristoffersen Norvégia 365
2. A. Pinturault Franciaország 140
4. M. Olsson Svédország 214
5. J. Murisier Svájc 179
6. Ž. Kranjec Szlovénia 169
7. M. Feller Ausztria 163
8. S. Luitz Németország 140

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 774
2. H. Kristoffersen Norvégia 660
3. A. Pinturault Franciaország 502
4. K. Jansrud Norvégia 480
5. A. L. Svindal Norvégia 454
6. M. Mayer Ausztria 318
7. B. Feuz Svájc 316
8. M. Franz Ausztria 303

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s